AMD Radeon RX 6800 XT & RX 6800 recenzija

Objavljeno prije 7 dana - Krešimir Matanović

RDNA 2 arhitektura

rdna2_0

AMD je u teškoj ofenzivi i nedugo nakon predstavljanja novih Ryzena serije 5000, na tržište dolaze i nove grafičke kartice Radeon RX 6000 serije. Od predstavljene tri kartice, danas lansiraju "slabije" dvije koje su i jedna i druga namijenjene 4K igranju. Nove kartice nose oznake RX 6800 XT i RX 6800, a donose grafičke procesore napravljene u novoj RDNA 2 arhitekturi i 7-nanometarskom procesu. Novost za ovu seriju je hardverska podrška za RayTracing, uz nove tehnologije kao što su Infinity Cache i Smart Memory Access.

rdna2_1

AMD već dugi niz godina nema konkurentnu grafičku karticu u high-end segmentu. Ove godine su to odlučili promijeniti, a za to su morali promijeniti dosta toga u originalnoj RDNA arhitekturi. RDNA 2 je iznova osmišljena, a inženjeri su se koncentrirali na performanse, efikasnost i nove značajke. Tako su u samo godinu dana udvostručili performanse RX 5700 XT kartica, povećali efikasnost za 54% na istom proizvodnom procesu (performanse po vatu) i donijeli sve značajke DirectX 12 Ultimate API-a (Mesh Shaderi, Sampler Feedback, RayTracing i VSR). No, krenimo redom. Igraća arhitektura RDNA2 donosi novi high-speed dizajn visokih radnih frekvencija i efikasnosti, te revolucionarnu Infinity Cache tehnologiju koja donosi 128 MB priručne memorije za GPU s vrlo visokom propusnošću pri niskoj potrošnji. Grafički je procesor napravljen na 7-nanometarskom proizvodnom procesu TSMC-a, ima površinu od skoro 520 kvadratnih milimetara, te broji 26,8 milijardi tranzistora. Velika je to razlika u odnosu na Navi 10 koji je imao samo 251 kvadratni milimetar, a GPU je usporediv s Vega 10 čipom koji je imao 490 kvadratnih milimetara, ali je brojao samo 12,5 milijardi tranzistora. Ulazno izlazne karakteristike procesora uključuju podršku za x16 PCIe Gen4 sučelje, dok je memorijski kontroler 256-bitni (4x 64 bita) s peakom od 16 Gbita po sekundi. Novi je i Display Engine koji podržava HDMI 2.1, FreeSync, DSC i VRR tehnologije, a spreman je i za 8K@120Hz monitore. Multimedia mehanizam podržava 8k AV1 dekodiranje, ima 8K HEVC Encoder i podržava H.264 B-frame.

rdna2_2

Nova je i arhitektura priručne memorije gdje je svaki compute unit opremljen s priručnom memorijom nultog stupnja (L0, Instrukcijski i K cache, te RB cache). L1 (16-way) je memorija na razini shader mehanizma, ima je 128 KB po mehanizmu te ima ekskluzivan pristup L2 memoriji. L2 (16-way) memorije je ukupno 4 MB a dijeljena je između shader mehanizma i komandnog procesora. Sljedeća memorija u nizu je AMD Infinity Cache koja je dio Infinity Fabrica i nje ima čak 128 MB.

rdna2_3

RDNA 2 compute unit je uvelike sličan onome iz RDNA, no ipak donosi neke ključne izmjene. I dalje je tu Dual Compute Unit dizajn u kojem dvije jedinice dijele Scalar Data, Shader Instruction i Local Data priručnu memoriju. Svaka se jedinica sastoji od Vektorskih registara, Stream procesora, Schedulera, Skalar jedinica i njihovih registara, Teksturnih jedinica, TMU-a i vektorske L0 memorije. Novost u cijeloj priči je što je svakom Compute Unitu sada dodan Ray akcelerator koji može procesirati do 4 box ili 1 triangle sjecišta zrake po ciklusu. Cijeli je CU sada optimiziran za rad na višoj frekvenciji. Render back-endovi su također redizajnirani, napravljeni da mogu raditi na višim frekvencijama. Svaki je RB+ u stanju procesirati osam 32-bitnih piksela po ciklusu, a poboljšana je i Variable Rate Shading tehnika (dodani su 2x1, 1x2 i 2x2 modovi) uz pomoć koje se odlučuje koji dio scene treba shading, a koji ne.

rdna2_4

Tzv. Visual Pipeline je doživio velike promjene nadogradnjom koja sada donosi set tehnologija poznat iz DirectX 12 Ultimate API-a. Mesh shaderi developerima igara daju veću "programabilnost", tj. omogućavaju generalizirani GPU compute u geometrijski cjevovod, što omogućava detaljnije i dinamičnije svjetove. Sampler Feedback omogućava bolju vizualnu kvalitetu, brža vremena učitavanja i manje trzanja s učitavanjem samo onih tekstura koje su stvarno potrebne. O RayTracingu je sve već rečeno, a kao što znamo "praćenje zraka" svjetlosti omogućava veći realizam scene, preciznije modeliranje interakcija svjetla s različitim podlogama, a koristi se u balansu s klasičnom rasterizacijom za postizanje željene kvalitete uz zadržavanje solidnog frameratea. Za kraj, tu je varijabilna razina sjenčanja koja povećava efikasnost uz zadržavanje kvalitete scene fokusiranjem sjenčanja tamo gdje ima više smisla, a smanjivanjem tamo gdje ima manje.

rdna2_5

AMD je morao na neki način riješiti problem propusnosti koji grafički mehanizam zahtijeva pa umjesto primjerice povećanja L2 memorije primijenili tzv. density optimized cache poznat iz EPYC serverskih procesora. EPYC koristi SRAM memoriju vrlo visoke gustoće po kvadratnom milimetru što se pokazalo idealnim za GPU primjenu. Samo za primjer, SRAM ima 4 puta veću gustoću od L2 memorije GPU-a.

rdna2_6a

  Na Infinity Fabric visoke propusnosti su postavili 128 MB SRAM-a brzine 1,94 GHz koji preko 16 64-bitnih kanala omogućava gotovo četverostruku propusnot 256-bitne GDDR6 memorije.  Ovo je omogućilo 2,4 puta veću propusnost po vatu energije, bolje skaliranje frekvencije koja kod novih čipova ide vrlo visko do 2,25 GHz (i više), te ukupno 34% nižu latenciju memorije. S obzirom na to da je ovo prvi AMD-ov GPU s ugrađenim hardverskim RayTracing mogućnostima korist od ovako velike propusnosti imaju i Ray akceleratori čije su performanse izračuna sjecišta značajno povećane Infinity Cache rješenjem. Ukupna propusnost memorije je 448 GB/s (korištena je 14 Gb/s GDDR6 memorija), a po potrebi se boostanjem Infinity Fabric takta to može povećati do 550 GB/s.

rdna2_6

Kada se sve zbroji i usporedi s GCN/RDNA arhitekturama - povećanje performansi na zadanoj frekvenciji, puno viša radna frekvencija i manja potrošnja energije po ciklusu rezultirali su velikim povećanjima u performansama po utrošenom vatu energije u odnosu na stare arhitekture. U usporedbi u nekoliko naslova, RDNA 2 arhitektura donijela je dvostruko više performanse (framerate) u odnosu na najbolje što je RDNA mogla (RX 6900 XT vs. RX 5700 XT) s 54% povećanja performansi po utrošenom vatu energije i to na istom proizvodnom procesu. U odnosu na RDNA, tu je i puni set DirectX 12 Ultimate značajki i nova era gaminga može početi.

Radeon RX 6800 XT & RX 6800 - prvi dio

amd_rx6000_1

Sada kad smo riješili arhitekturu idemo na konkretne proizvode koji su sazdani na njoj. AMD je najavio tri kartice za početak - RX 6900 XT, RX 6800 XT i RX 6800. Ovaj mjesec lansiraju dvije "slabije", a sljedeći mjesec na tržište dolazi i najjača RX 6900 XT - taman za božićnu sezonu igranja. Preporučena cijena za najjaču karticu je 999 USD, za srednju 649 i za najslabiju 579 USD, a uskoro ćemo saznati i kakve je količine AMD pripremio za tržište i jesu li spremni potući konkurenciju po pitanju dobavljivosti. Danas, mjesec i kusur prije Božića na tržište dolaze RX 6800 XT i RX 6800 koje su izravne konkurentice RTX 3070 i RXT 3080 karticama iz zelenog tabora. AMD je u izradu uključio sve svoje znanje kako bi omogućili visoke performanse, nisku radnu buku, a ovaj put su povezali čitavu platformu - X570, nove Ryzene 5000 serije i nove Radeone u ekosustav koji izvlači više performansi.

amd_rx6000_2

Nove kartice dolaze u potpuno metalnom kućištu, a dizajnirane su tako da stanu u sva postojeća kućišta i time omoguće jednostavnu ugradnju. Dužina i visina su standardne - 267 i 120 milimetara, a jedina je razlika u debljini. RX 6800 zauzima točno dva, a RX 6800 XT (kao i RX 6900 XT) dva i pol slota. To ih čini kompaktnijima i kompatibilnijima od konkurentnih kartica - barem kada su u pitanju ovi referentni modeli. A po prvi put su referentni modeli upravo ti koje bi i sami poželjeli imati. Dizajn je odličan, kartice lijepo izgledaju u sivo - crnoj kombinaciji, materijali su vrhunski, a i u radu su vrlo tihe zahvaljujući primjeni tri aksijalna ventilatora.

amd_rx6000_3 amd_rx6000_4

Na vrhu kartica se nalaze crveni akcenti s različito pobojanim Radeon svjetlećim znakovima, a cijela je gornja površina zapravo ispušni dio za topli zrak, pri čemu se hladni uvlači kroz ventilatore ali i donji dio kartica - sa svih ostalih strana su kartice zatvorene. AMD je na umu imao klasičan raspored ventilatora u kućištu i da će onaj ispušni preuzimati svu toplinu te ju izbacivati van. Nekako smo skloniji situaciji u kojoj vrući zrak iz grafičke kartice odmah napusti kućište (ili jedan njegov dio), pa ostaje za vidjeti kako će se snaći u kućištu.

amd_rx6000_5

AMD se hvali i odličnim power dizajnom s 15 napojnih faza, te 14-slojnim PCB-om s četiri sloja 2oz bakra. Uz već visoke radne taktove, obećavaju i solidne overclock dobitke, pa će biti zanimljivo vidjeti što su pripremili. Ono što je zapravo najveća zanimljivost je Smart Access Memory tehnologija koja povezuje Ryzene 5000, X570/B550 ploče i Radeone 6000 serije. Ona uklanja sve memorijske limite (256 MB) i omogućava pristup procesora kompletnoj memoriji na grafičkoj kartici. To prema AMD-u u prosjeku podiže performanse za oko 6%, a sve što trebate je omogućiti dvije opcije u BIOS-u - Above 4G Decoding i Re-size BAR Support u PCIe postavkama. Nove kartice podržavaju i DirectStorage, a ta će tehnologija biti omogućena nešto kasnije. RX 6800 XT 16 GB

amd_rx6800xt_1

amd_rx6800xt_2 amd_rx6800xt_3

AMD je za nove kartice osmislio i novo pakiranje pa jača kartica dolazi u malo većoj kutiji od tvrdog kartona s otklopivom stranicom koju drži magnet. Prezentacija je sve, pa će vas po otvaranju dočekati crvena unutrašnjost poklopca s natpisom Welcome to the red team, a grafička je kartica pokrivena kartonom s grafikom i jasnom porukom kako je RX 6800 XT namijenjena 4K igranju. Tome ide u prilog i 16 GB video memorije koja je i više no adekvatna za takvu rezoluciju. Sama kartica je lijepo prezentirana u ležištu od pjene, a odmah na prvi pogled je vidljivo da je riječ o najljepšem referentnom dizajnu koji je AMD imao.

amd_rx6800xt_4

I stvarno, primanjem i vađenjem iz kutije vidimo da su se lijepo potrudili oko prezentacije i dizajna proizvoda, a i materijali su vrhunski. AMD je koristio lijevani aluminij za kompletan oklop kartice. S prednje je strane on tamno i svijetlo siv, dok je stražnja ploča svijetlo siva, s dvije tamno sive trake na vrhu i dnu. Ventilatora su tri, aksijalni su, a i zanimljivo je kako su im vrhovi svijetlo sivi i daju efekt dijamantnog reza s velikim R na svakom od njih. Na dnu i na vrhu je rešetka usisa i ispuha, tj. dio velikog aluminijskog hladnjaka. Osim toga, na vrhu je osvijetljeni Radeon logo, te crveni akcent koji kruži oko ispušnog otvora - jednostavno, elegantno i lijepo.

amd_rx6800xt_5

Sa stražnje strane je aluminijski poklopac kojeg drži osam vijaka za, a način montaže unutarnjeg hladnjaka je sličan kao i do sada - donja pločica s četiri kraka ga drži s donje strane pričvršćenog za PCB. Na poklopcu su samo vizualno simulirana dva poklopca, a na većem je i utisnuto slovo R. Dimenzije kartice su 267 milimetara u dužinu, 120 milimetara u visinu i 2,5 slota, tj. 50 milimetara u debljinu. Debljinom tako za oko 10 milimetara izlazi izvan lima na kojem su video izlazi. Kartica je vrlo masivna i teži čak 1,512 grama. Najveći doprinos težini donosi masivni aluminijski hladnjak koji se nalazi ispod oklopa.

amd_rx6800xt_5a

Na tzv. blow-up grafici vidimo sastavne djelove kartice i sve ono što ju čini masivnom i teškom. Najzanimljiviji je svakako veliki crni aluminijski hladnjak koji pokriva cijeli PCB, a sastavljen je od tankih aluminijskih limova koji povećavaju površinu disipacije. U njemu se nalazi i povećana "vapour" komora koja čini dodirnu površinu s GPU-om. Između grafičkog procesora i hladnjaka se nalazi grafitni termalni materijal koji odlično provodi toplinu, a osigurava duži životni vijek od klasične paste. Na PCB-u se nalazi okvir od lijevanog aluminija koji povećava strukturalnu čvrstoću. Na GDDR6 čipovima i MOSFET-ima se nalaze mekane termalne podloške za efikasan prijenos topline. Aksijalni ventilatori su posebno napravljeni za nove kartice, imaju spojene lopatice, a podržavaju Zero RPM mod, tj. ne vrte se pri nižim opterećenjima. Sve zajedno je s prednje i stražnje strane zatvoreno u već spomenuti oklop od lijevanog aluminija i stražnju aluminijsku ploču. Pravo malo remek djelo i po pitanju izgleda i kvalitete, AMD tu nije štedio.

amd_rx6800xt_5b

Nisu štedjeli ni kada su PCB i komponente na njemu u pitanju. PCB je napravljen od IT-170 materijala visoke temperaturne gradacije (175°C), napravljen od halogen free epoxy-a i udovoljava "zelenim" standardima. PCB je 14-slojni s četiri sloja 2oz. "debljinom" bakrenih vodova. Na njemu se nalazi 15-fazna napojna jedinica koja je raspoređena s lijeve i desne strane grafičkog procesora, oko kojeg je pak raspoređeno osam GDDR6 memorijskih čipova ukupnog kapaciteta 16 GB. Dvije od 15 faza su namijenjene memoriji. Desno gore su smještena dva 8-pinska PCIe Power konektora pa je ukupna snaga koju kartica može "povući" 375 W, premda je deklarirani TBP (total board power) 300W. Moderni GPU-i u sebi imaju mnoštvo temperaturnih senzora i u stanju su bolje i brže reagirati na promjene na tzv. "hotspotovima" na različitim mjestima na procesoru. Ovo omogućava agresivnije podizanje taktova sve dok jedan od senzora ne dostigne tzv. "junction" temperaturu od 110°C. Rad na toj temperaturi je normalan i zapravo očekivan prilikom opterećenja (igranja igara).

amd_rx6800xt_6

Tehničke specifikacije:
 • Arhitektura GPU-a: RDNA 2
 • Proizvodni proces: 7 nm TSMC
 • Broj tranzistora u GPU-u: 26,8 milijardi
 • Površina jezgre: 519 kvadratnih milimetara
 • Broj računskih jedinica: 72
 • Broj Ray akceleratora: 72
 • Broj stream procesora: 4.608
 • Game GPU takt: do 2.015 MHz
 • Boost GPU takt: do 2.250 MHz
 • Vršne performanse: do 20,74 TFLOPS-a single precision; do 41,47 TFLOPS-a double precision
 • Vršni fill-rate tekstura: do 648 GT/s
 • Broj ROP-ova (render back-end jednice): 64
 • Broj teksturnih jedinica: 288
 • Vršni fill-rate piksela: do 288 GP/s
 • AMD Infinity Cache: 128 MB
 • Video memorija: 16 GB GDDR6; 16 Gbps, 256-bitno sučelje (512 GB/s propusnost)
 • TBP (total board power): 300W

amd_rx6800xt_7 amd_rx6800xt_8

Ispod haube se dakle nalazi grafički procesor baziran na Radeon DNA arhitekturi druge generacije. Masivan je to čip koji ima duplo veću površinu od onoga na RX 5700 XT kartici, te 2,6 puta više tranzistora. AMD-u je trebalo više od godine dana da ga razvije i izradi u partnerstvu s TSMC-om. Vidjeli smo koje sve novotarije donosi, a ona najbitnija je da su uhvatili korak s konkurencijom i ubacili Ray ubrzivače u arhitekturu, tj. hardversku podršku za RayTracing tehnologiju koja koegzistira u modernim igrama s klasičnom rasterizacijom. RayTracing se u igrama sve više pojavljuje, a najčešće se koristi za prikazivanje refleksija, difuziranje globalnog osvjetljenja scene, sjene, i ambijentalnu okluziju (izloženost svake točke na sceni ambijentalnom osvjetljenju).

amd_rx6800xt_9 amd_rx6800xt_10

Kartice imaju četiri izlaza - dva DisplayPorta 1.4b, jedan HDMI 2.1 VRR (FRL, 8K50, 4K144) i USB Type-C (s podrškom za napajanje head mounted ekrana (HMD)). Postojeće tehnologije kao što su Radeon Anti-Lag i Boost su standardno podržane, baš kao i FreeSync. Radeon Media i Display mehanizmi su poboljšani da ubrzaju transkodiranje videa za streaming ili gledanje bez ikakvog utjecaja na performanse. Podržani su popularni CODEC-i (coder - decoder), kao što su VP9 (decode only, 4K90 i 8K24), H.264 (1080p600, 4K150 decode i 1080p360, 4K90 encode), H.265 (1080p360, 4K90, 8K24 decode i 1080p360, 4K60 encode), te AV1 8K30 decode only).

amd_rx6800xt_11

Nove kartice donose i veći set AMD FidelityFX tehnologija. Postojećim Contrast Adaptive Sharpening, Ambient Occlusion, Screen Space Reflections, HDR Mappper i Downsampler tehnikama dodane su dvije nove - Variable Shading i Denoiser. Variable Shading ili VSR analizira osvijetljenost i pokrete na sceni te prema tome optimizira renderiranje scene, a Denoiser poboljšava vizualnu kvalitetu real-time raytracinga. Neke od ovih tehnologija primijenjene su u novim naslovima poput DIRT 5 (Ambient Occlusion - CACAO, VSR, Downsampler - SPD, Denoiser), Godfall (Contrast adaptive sharpening - CAS, HDR Mapper (LPM) i Denoiser), WoW Shadowlands (CACAO), The Riftbreaker (CAS, VSR, Denoiser) i Far Cry 6 (CAS).

Radeon RX 6800 XT & RX 6800 - drugi dio

amd_rx6800_1

amd_rx6800_2 amd_rx6800_3

Radeon RX 6800 koji konkurira RTX 3070 kartici dolazi u nešto manjoj i jednostavnijoj kutiji. Unutar mekog vanjskog kartonskog omota se nalazi isti onakav poklopac koji je s unutarnje strane obložen pjenastim materijalom, a ispod njega je smještena kartica u ležištu od pjene. AMD nije eksperimentirao s različitim dizajnom, već je unificirao čitavu seriju pa su kartice vizualno identične.

amd_rx6800_4

Osim što vizualno isto izgledaju i materijali su isti. Oklop je od lijevanog aluminija, baš kao i stražnja ploča. Dimenzije kartice su identične u dvije strane - dužina je 267 milimetara, a visina 120 milimetara. Ono što je drugačije je debljina. Ovdje nije bilo potrebe za masivnim unutarnjim aluminijskim hladnjakom pa su debljinu uspjeli zadržati u dva slota, tj. unutar 40 milimetara.

amd_rx6800_5

Sve ostalo je identično, tri su aksijalna ventilatora promjera 80 milimetara zadužena za hlađenje aluminijskog hladnjaka, a kartica je zatvorena sa svih strana osim s donje (usis) i gornje (ispuh). U AMD-u su zaključili da je ovakva konstrukcija pogodna za kućišta s dobrim protokom zraka te kako će ispušni ventilator uspješno izvlačiti topli zrak koji izlazi na gornjoj strani.

amd_rx6800_5a

Konstrukcija je hladnjaka i kartice identična kao i kod jačeg modela, a samo je osnovni aluminijski hladnjak koji nasjeda na čipove i VRM jedinicu tanji za 10-tak milimetara. PCB je identičan, kao i elementi na njemu, pa vrijede isti podaci i isti zaključci kao i kod jače kartice. Moramo napomenuti da su obje kartice vrlo tihe u radu i da smo izmjerili oko 38 dB(A) buke na otvorenom stolu s udaljenosti od oko 30 centimetara.

amd_rx6800_6

Tehničke specifikacije:
 • Arhitektura GPU-a: RDNA 2
 • Proizvodni proces: 7 nm TSMC
 • Broj tranzistora u GPU-u: 26,8 milijardi
 • Površina jezgre: 519 kvadratnih milimetara
 • Broj računskih jedinica: 60
 • Broj Ray akceleratora: 60
 • Broj stream procesora: 3.840
 • Game GPU takt: do 1.815 MHz
 • Boost GPU takt: do 2.105 MHz
 • Vršne performanse: do 16,17 TFLOPS-a single precision; do 32,33 TFLOPS-a double precision
 • Vršni fill-rate tekstura: do 505,2 GT/s
 • Broj ROP-ova (render back-end jedinice): 48
 • Broj teksturnih jedinica: 240
 • Vršni fill-rate piksela: do 202,1 GP/s
 • AMD Infinity Cache: 128 MB
 • Video memorija: 16 GB GDDR6; 256-bitno sučelje (512 GB/s propusnost)
 • TBP (total board power): 250W

amd_rx6800_7

RX 6800 ima GPU koji ima 60 aktivnih računskih jedinica, sa 60 Ray ubrzivača. To je za 20% manje nego kod XT modela, a u obzir treba uzeti i da ovaj GPU radi na nešto nižem prosječnom taktu. To je rezultiralo nižim "sirovim" performansama u single i double precisionu, uz naravno niži piksel i texel fill-rate. Bit će stoga zanimljivo vidjeti kolika je razlika u igrama između XT i non-XT modela, te je li i ovaj slabiji adekvatan za 4K igranje kao što to AMD deklarira. Unatoč činjenici da i ova kartica ima dva dodatna 8-pinska PCIe Power konektora te može povući do 375 W snage, total board power joj je ipak niži na 250 W. AMD za jaču karticu preporučuje 750 W, a za slabiju 650 W sistemsko napajanje.

amd_rx6000_5

Sada kad smo završili s prezentacijom ova dva nova nestrpljivo očekivana proizvoda, vrijeme je za testove. Njih smo izvršili na tri matične ploče i dva procesora. Htjeli smo vidjeti ima li razlike u performansama na Intel platformi i overclockiranom i7-8700K na 5.0 GHz, te novom Ryzenu 9 5950X kojeg nismo overclockirali jer mu to smanjuje gaming performanse. Naravno, na AMD platformi smo htjeli isprobati i novu Smart Access Memory funkciju. Odmah od starta je RX 6800 XT pokazivala određene probleme sa stabilnošću u pojedinim situacijama pa smo to pripisali još uvijek nedovoljno ispeglanim upravljačkim programima - barem za nju. S druge strane RX 6800 je radila na svim platformama i u svim igrama stabilno.

Test sistem, način testiranja i overclocking

Test sistem
Test sistem :: Hardware
Matična ploča ASRock Z390 Phantom Gaming 9;ASRock X570 Phantom Gaming X;Gigabyte B550 Aorus Master
Procesor(i) AMD Ryzen 9 5950X;Intel Core i7-8700K @ 5.0GHz
Memorija 2x 8GB DDR4 G.Skill Trident Z Royal @ 3.600 MHz
Grafičke kartice AMD Radeon RX 6800 XT & RX 6800; Driveri: Navi 21 Beta (20.45.01.12)
Zvučna kartica On Board
Napajanje SuperFlower Leadex Platinum 1200W
SSD Corsair Neutron XT 480GB; OCZ Trion 100 480GB; Adata Spectrix S40G 512GB
Monitor Dell S2721DGF
 
Testni sistem :: Software
OS Windows 10 2004
DirectX verzija 12
3DMark TimeSpy, Port Royal
Borderlands 3 In-game benchmark, Ultra details
Horizon Zero Dawn In-game benchmark, Ultimate
Strange Brigade In game benchmark, max. details, DX12 & Vulkan
DeusEX Mankind Divided In game benchmark, max. details, 0x AA
Shadow of the Tomb Raider In-game benchmark, max. details, RTX On & Off
FarCry 5 In-game benchmark, max. details
The Division 2 In-game benchmark, max. details
Red Dead Redemption 2 In-game benchmark, max details
Ghost Recon Breakpoint In-game benchmark, Ultra
Battlefield V Max details, OCAT, RTX On & Off
The Riftbreaker In-game benchmark, max. details
DIRT 5 In-game benchmark, max details
World War Z In-game benchmark, max. details
Hitman Max details, in-game benchmark
Način testiranja

amd_rx6800xt_12

Testove smo napravili na dvije platforme, a donosimo i zasebne grafove o tome koja je platforma brža. Za glavnu smo usporedbu koristili  dobro poznatu ASRockovu390 Phantom Gaming 9 ploču s procesorom Core i7-8700K overclockiranim na 5.0 GHz. Glavni testovi i usporedbe s ranije testiranim karticama biti će na 1440p rezoluciji, a na obje smo platforme napravili i testove u 4K uz pomoć VSR-a. AMD-ove smo platforme koristili dvije i to primarno jer se ASRockova X570 ploča čudno ponašala čak i nakon nadogradnje na najnoviji BIOS, a htjeli smo testirati i Smart Access Memory. Ipak, ni s jednom pločom nismo ostvarili nikakav dobitak pa smo zaključili da je problem u njima, i to nakon savjetovanja s kolegom Denisom iz BUG-a koji je ostvario dobitke na ASUS-ovoj ROG Crosshair VIII Hero ploči.

amd_rx6800_8

Monitor je izvrsni Dellov S2721DGF rezolucije 2560x 1440 i stope osvježenja od 165 Hz. Uz pomoć njega smo napravili i 4K testove s Virtual Super Resolution tehnologijom Adrenalin drivera. Baterija testova je vrlo slična kao i kod zadnjeg testa RTX 3070 kartice, s dodatkom dva nova naslova - Dirt 5 i The Riftbreaker. Napravili smo standardne testove zagrijavanja i potrošnje kroz nekoliko naslova, te uzeli onu najveću vrijednost, a mjerena je potrošnja cijelog sistema. Vrijednosti buke koju navodimo u članku smo dobili mjerenjem uz pomoć Meterk MK09 mjerača. Overclocking

amd_rx6800xt_13 amd_rx6800xt_14

Overclockirali smo uz pomoć Tuning dijela Adrenalin drivera i onih parametara koje oni dozvoljavaju. Kod jače smo kartice parametre podesili na 2.652 MHz za GPU, te 2.110 MHz za memoriju. Ventilatore smo podesili na malo bržu vrtnju te power limit podigli za 15%. To je rezultiralo maksimalnim očitanim taktom u GPUZ-u od 2.610 MHz no prosjek je ipak bio na nešto nižih 2.430 MHz u nekoliko igara. Memoriju smo ubrzali za 110 MHz, odnosno efikasna propusnost joj je porasla na oko 16,9 Gbps.

amd_rx6800_9 amd_rx6800_10

Slabiji smo GPU podigli na 2.600 MHz, no to je rezultiralo vršnim taktom od 2.390 MHz i prosjekom kroz nekoliko benchmarka od 2.369 MHz što je vrlo dobar rezultat. Memoriju smo digli na 2.100 MHz (slajder ide do 2.150 MHz no pomaka u performansama nema), što je rezultiralo propusnošću od 16,8 Gbps. Kakve smo dobitke ostvarili overclockingom pokazat ćemo u zasebnom grafu kao i do sada.

Rezultati testova - prvi dio

UL Benchmark [ichart headers="ID, FPS" title="3DMark TimeSpy" htitle="FPS" labels="Palit RTX 3090 GamingPro,AMD Radeon RX 6800 XT,Palit RTX 3080 GamingPro OC,AMD Radeon RX 6800,MSI RTX 2080 Ti Gaming X Trio,Palit RTX 3070 GamingPro,Gigabyte RTX 2080 Super Gaming OC,MSI RTX 2080 Duke OC,Gigabyte RTX 2070 Super Gaming OC,Gigabyte Aorus RX 5700 XT,MSI RTX 2070 Gaming Z,MSI GTX1080 Ti Gaming X,Gigabyte RTX 2070 Gaming OC White,Nvidia RTX 2060 Super Gaming OC,KFA2 RTX 2060 Super Gamer,Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC,XFX RX 5700 XT THICC II,Nvidia GTX1080 Ti,AMD Radeon VII,AMD Radeon RX 5700 XT,MSI RTX2070 Armor,Gigabyte RTX 2060 Gaming OC Pro,XFX RX 5600 XT THICC II PRO,MSI RTX 2060 Gaming Z,AMD Radeon RX 5700,Gigabyte RX 5600 XT Gaming OC 6G,RX Gigabyte GTX 1660 Ti Gaming OC,AMD Radeon RX Vega 56" values="16192,15212,15069,13424,13032,12597,11187,10352,10141,9697,9304,9152,9098,9052,8983,8940,8910,8652,8624,8500,8368,7944,7910,7903,7821,7486,6664,6470" colors="blue,red,blue,orange,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="1500"] [ichart headers="ID, FPS" title="3DMark Port Royal" htitle="FPS" labels="Palit RTX 3090 GamingPro,Palit RTX 3080 GamingPro OC,AMD Radeon RX 6800 XT,MSI RTX 2080 Ti Gaming X Trio,Palit RTX 3070 GamingPro,AMD Radeon RX 6800,Gigabyte RTX 2080 Super Gaming OC,MSI RTX 2080 Duke OC,Gigabyte RTX 2070 Super Gaming OC,Gigabyte RTX 2060 Super Gaming OC,KFA2 RTX 2060 Super Gamer,Gigabyte RTX 2070 Gaming OC White,Gigabyte RTX 2060 Gaming OC Pro,MSI RTX 2060 Gaming Z" values="12509,11311,9039,8168,8128,7575,6934,6215,5971,5138,5005,4900,3924,3890" colors="teal,teal,red,teal,teal,orange,teal,teal,teal,teal,teal,teal,teal,teal" height="800"] Najprije krećemo s 3DMarkovim testovima, njih tri. Grafovi su veliki i poneke kartice se čine da fale, ali ako prijeđete mišem preko rezultata vidjet će te o kojem je modelu riječ. U TimeSpyu su rezultati iznad konkurentskih modela. Tako je RX 6800 XT nešto malo brža od RTX 3080, a RX 6800 od RTX 3070. Uključivanjem RayTracinga u igru, redoslijed se mijenja, i Nvidijine kartice su sada u vodstvu. Tako je čini se AMD-ova implementacija RayTracinga ipak malo slabija od Nvidijine kod novije generacije kartica. Battlefield V [ichart headers="ID, FPS" title="Battlefield V (2560 x 1440 @ Max (DX12))" htitle="FPS" labels="AMD Radeon RX 6800 XT @ DXR Off,AMD Radeon RX 6800 @ DXR Off,AMD Radeon RX 6800 XT @ DXR ultra,AMD Radeon RX 6800 @ DXR ultra" values="161.7,161.55,68.97,57.01" colors="blue,blue,red,orange" height="400" min="0"] Kod Battlefield V testa za sada nemamo usporednih kartica jer smo sve Nvidijine modele testirali s uključenim Ray Tracingom (DXR) i DLSS-om. AMD za sada nema opciju sličnu DLSS-u pa smo mogli samo DXR On i Off testove napraviti. Vidimo da su obje kartice vrlo brze s isključenim DXR-om, te da je udarac na performanse popriličan kada ga uključimo. Kod obje kartice je naravno framerate i dalje adekvatan za ugodno igranje na 60 Hz monitorima. Ovaj ćemo graf još popuniti s nekim Nvidijinim karticama koje nam se nađu pri ruci da bi slika bila potpunija. Borderlands 3 [ichart headers="ID, FPS" title="Borderlands 3 (2560 x 1440 @ Ultra)" htitle="FPS" labels="AMD Radeon RX 6800 XT,Palit RTX 3090 GamingPro,Palit RTX 3080 GamingPro OC,AMD Radeon RX 6800,Palit RTX 3070 GamingPro,Gigabyte RTX 2080 Super Gaming OC,Gigabyte Aorus RX 5700 XT,Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC,Gigabyte RTX 2060 Super Gaming OC,XFX RX 5600 XT THICC II PRO,KFA2 RTX 2060 Super Gamer" values="123.22,121.7,109.96,102.1,83.27,70.97,60.51,59.15,52.49,49.81,48.1" colors="red,blue,blue,orange,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="700"] Borderlands 3 rezultat je izvrstan za obje kartice. RX 6800 XT je čak brža i od RTX 3090, dok je RX 6800 puno brža od RTX 3070. DeusEX Mankind Divided [ichart headers="ID, FPS" title="DeusEX Mankind Divided (2560 x 1440 @ Ultra, 0xAA (DX12))" htitle="FPS" labels="AMD Radeon RX 6800 XT,Palit RTX 3090 GamingPro,Palit RTX 3080 GamingPro OC,AMD Radeon RX 6800,MSI RTX 2080 Ti Gaming X Trio,Palit RTX 3070 GamingPro,Gigabyte RTX 2080 Super Gaming OC,Gigabyte Aorus RX 5700 XT,MSI GTX1080 Ti Gaming X,AMD Radeon VII,MSI RTX 2080 Duke OC,Nvidia GTX1080 Ti,XFX RX 5700 XT THICC II,Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC,AMD Radeon RX 5700 XT,Gigabyte RTX 2070 Super Gaming OC,ASUS STRIX RX580 8GB TOP @ CFX,AMD Radeon RX 5700,AMD Radeon Vega 64 Liquid,Gigabyte RTX 2070 Gaming OC White,Gigabyte RTX 2060 Super Gaming OC,MSI RTX2070 Gaming Z,ASUS STRIX Radeon RX Vega 64,KFA2 RTX 2060 Super Gamer,XFX RX 5600 XT THICC II PRO,ASUS STRIX GTX1080 11Gbps,ASUS STRIX GTX1080,AMD Radeon RX Vega 64,MSI RTX2070 Armor,Sapphire Nitro+ Radeon RX Vega 56,Gigabyte RX 5600 XT Gaming OC 6G,AMD Radeon RX Vega 56,Gigabyte RTX 2060 Gaming OC Pro,MSI RTX 2060 Gaming Z,MSI GTX1070 Ti Gaming X 8GB,MSI GTX 1660 Ti Gaming X,MSI GTX 1660 Ti Armor OC,Gigabyte GTX 1660 Ti Gaming OC,PowerColor RedDevil RX590 OC,Gigabyte GTX 1660 Gaming OC,MSI GTX 1660 Gaming X,ASUS STRIX RX580 8GB TOP,Sapphire RX580 Nitro+ 8GB,MSI RX580 8GB Gaming X,Asus Dual RX580 8GB,ASUS GTX1060 9Gbps,MSI RX570 Gaming X 4GB" values="119.8,115.6,111,107.1,89.3,85.3,72.4,72.1,71.7,71,69.4,69,68.9,68.7,67.3,64.7,64.3,61.1,59.7,56.8,55.9,55.7,55.5,55.4,55,54.9,54.5,54.2,54.3,52.2,51.4,48.5,48.5,48.2,47.7,41.8,41.7,41.5,37.7,35.3,35.2,34,33.7,33.6,32.1,31.3,29.1" colors="red,blue,blue,orange,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="1600" min="0"] Stariji benchmark u kojem je mnoštvo kartica i lijepo se vidi generacijski napredak. RX 6800 XT je zasjela na sam vrh, brža je i od preskupe RTX 3090 dok je RX 6800 performansama vrlo bliska RXT 3080 kartici. Nema sumnje, nove Radeonke su izvrsne! DIRT 5 [ichart headers="ID, FPS" title="Dirt 5 (2560 x 1440 @ Ultimate)" htitle="FPS" labels="AMD Radeon RX 6800 XT,AMD Radeon RX 6800,Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC" values="94.5,83.5,58" colors="red,orange,blue" height="200"] Friški benchmark koji ima i RayTracing opciju, no nama nažalost nije proradila. Stoga donosimo samo performanse na najvećoj kvaliteti slike bez uključenog DXR-a. Kasnije ćemo ovaj graf popunjavati s drugim naslovima i dobiti širu sliku o performansama novih Radeona. Far Cry 5 [ichart headers="ID, FPS" title="Far Cry 5 (2560 x 1440 @ Ultra (DX12))" htitle="FPS" labels="Palit RTX 3090 GamingPro,Palit RTX 3080 GamingPro OC,AMD Radeon RX 6800 XT,Palit RTX 3070 GamingPro,AMD Radeon RX 6800,MSI RTX 2080 Ti Gaming X Trio,Gigabyte RTX 2080 Super Gaming OC,Gigabyte Aorus RX 5700 XT,MSI RTX 2080 Duke OC,Gigabyte RTX 2070 Super Gaming OC,XFX RX 5700 XT THICC II,Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC,AMD Radeon VII,AMD Radeon RX 5700 XT,MSI RTX2070 Gaming Z,Gigabyte RTX 2060 Super Gaming OC,Gigabyte RTX 2070 Gaming OC White,KFA2 RTX 2060 Super Gamer,AMD Radeon RX 5700,XFX RX 5600 XT THICC II PRO,MSI RTX2070 Armor,Gigabyte RX 5600 XT Gaming OC 6G,MSI RTX 2060 Gaming Z,Gigabyte RTX 2060 Gaming OC Pro,Sapphire Nitro+ Radeon RX Vega 56,Gigabyte GTX 1660 Ti Gaming OC,MSI GTX 1660 Ti Gaming X,MSI GTX 1660 Ti Armor OC,Gigabyte GTX 1660 Gaming OC,MSI GTX 1660 Gaming X,PowerColor RedDevil RX590 OC,ASUS STRIX RX580 8GB TOP" values="154,151,137,126,119,116,111,105,102,101,101,99,96,92,92,90,88,87,84,81,79,78,77,71,67,67,66,58,57,57,53" colors="blue,blue,red,blue,orange,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="1100" min="0"] U Far Cryu 5 je RTX 3080 ipak nešto brža od RX 6800 XT, baš kao i RTX 3070 od RX 6800. Zanimljivo je vidjeti ove razlike u performansama od igre do igre, a razlog razlika bi mogao biti i način na koji se koristi Infinity Cache koji je očito veliki generator performansi kod RDNA 2. Ghost Recon Breakpoint DX11 [ichart headers="ID, FPS" title="Ghost Recon Breakpoint (2560 x 1440 @ Ultra, AA enabled)" htitle="FPS" labels="AMD Radeon RX 6800 XT,Palit RTX 3090 GamingPro,Palit RTX 3080 GamingPro OC,AMD Radeon RX 6800,Palit RTX 3070 GamingPro,Gigabyte RTX 2080 Super Gaming OC,Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC,Gigabyte RTX 2060 Super Gaming OC,KFA2 RTX 2060 Super Gamer,Gigabyte Radeon RX 5600 XT Gaming OC 6 GB,Gigabyte GeForce GTX 1660 Ti 6 GB,Gigabyte Radeon RX 5500 XT Gaming OC 8 GB,PowerColor RedDevil RX590 8GB OC,Gigabyte GeForce GTX 1650 Super 4 GB" values="128,122,118,105,100,87,79,72,67,59,57,46,41,38" colors="red,blue,blue,orange,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="800"] Kod DirectX 11 API-a su vidljive odlične performanse za nove Radeone, i one ovdje solidno nadmašuju svoje konkurentne kartice. Ghost Recon Breakpoint Vulkan [ichart headers="ID, FPS" title="Ghost Recon Breakpoint (2560 x 1440 @ Ultra, AA enabled)" htitle="FPS" labels="Palit RTX 3090 GamingPro,AMD Radeon RX 6800 XT,Palit RTX 3080 GamingPro OC,AMD Radeon RX 6800,Palit RTX 3070 GamingPro,Gigabyte RTX 2080 Super Gaming OC,Gigabyte RTX 2060 Super Gaming OC,KFA2 RTX 2060 Super Gamer,Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC,Gigabyte Radeon RX 5600 XT Gaming OC 6 GB,Gigabyte GeForce GTX 1660 Ti 6 GB,Gigabyte Radeon RX 5500 XT Gaming OC 8 GB,PowerColor RedDevil RX590 8GB OC,Gigabyte GeForce GTX 1650 Super 4 GB" values="153,151,148,126,118,104,82,82,80,62,57,46,42,41" colors="blue,red,blue,orange,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="800"] Kada prijeđemo na Vulkan razlika kod RX 6800 XT se topi, dok je RX 6800 i dalje brža od RTX 3070.

Rezultati testova - drugi dio

Horizon Zero Dawn [ichart headers="ID, FPS" title="Horizon Zero Dawn (2560 x 1440 @ Ultimate)" htitle="FPS" labels="Palit RTX 3090 GamingPro,Palit RTX 3080 GamingPro OC,AMD RX 6800 XT,AMD RX 6800,Palit RTX 3070 GamingPro" values="128,122,121,106,98" colors="blue,blue,red,orange,blue" height="300" min="0"] [ichart headers="ID, FPS" title="Horizon Zero Dawn (2560 x 1440 @ Ultimate @ 99% percentile)" htitle="FPS" labels="Palit RTX 3080 GamingPro,AMD RX 6800 XT,Palit RTX 3080 GamingPro OC,AMD RX 6800,Palit RTX 3070 GamingPro" values="107,104,101,88,79" colors="blue,red,blue,blue,orange" height="300" min="0"] Performanse u Horizon Zero Dawnu su odlične na Ultimate postavkama i 1440p rezoluciji, čak i kada odbacimo top 1% najbržih sličica u sekundi ostaje nam visoki prosjek. Red Dead Redemption 2 [ichart headers="ID, FPS" title="Red Dead Redemption 2 (2560x 1440 @ Max)" htitle="FPS" labels="AMD RX 6800 XT,Palit RTX 3090 GamingPro,Palit RTX 3080 GamingPro OC,AMD RX 6800,Palit RTX 3070 GamingPro,Gigabyte RTX 2080 Super Gaming OC,Gigabyte Aorus RX 5700 XT,Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC,Gigabyte RTX 2060 Super Gaming OC,KFA2 RTX 2060 Super Gamer,XFX RX 5600 XT THICC II PRO" values="91.22,90.75,87.22,81.27,76.91,65.17,56.4,54.94,50,47.19,38.1" colors="red,blue,blue,orange,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="600"] Novi Radeoni u RDR 2 opet ostvaruju odlične performanse i RX 6800 XT je iznad svoje, a RX 6800 iznad svoje konkurencije. Shadow of the Tomb Raider Ray Traced Shadows Ultra [ichart headers="ID, FPS" title="Shadow of the Tomb Raider (2560 x 1440 @ Very High; SSAA 0x (DX12))" htitle="FPS" labels="Palit RTX 3090 GamingPro,Palit RTX 3080 GamingPro OC,AMD RX 6800 XT,Palit RTX 3070 GamingPro,AMD RX 6800" values="97,96,83,75,71" colors="blue,blue,red,blue,orange" height="300" min="0"] Očito je već bilo iz Port Royal testa da novi Radeoni nemaju sjajne DXR performanse, a ovaj test to i potrvđuje. Ipak, i ovakvi rezultati nisu ni malo loši uzevši u obzir da im je ovo prva generacija RayTracing hardvera. Strange Brigade [ichart headers="ID, FPS" title="Strange Brigade (2560 x 1440 @ Ultra (DX12))" htitle="FPS" labels="AMD RX 6800 XT,Palit RTX 3090 GamingPro,Palit RTX 3080 GamingPro OC,AMD RX 6800,Palit RTX 3070 GamingPro,MSI RTX 2080 Ti Gaming X Trio,Gigabyte RTX 2080 Super Gaming OC,AMD Radeon VII,Gigabyte RTX 2070 Super Gaming OC,MSI RTX 2080 Duke OC,Gigabyte Aorus RX 5700 XT,Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC,XFX RX 5700 XT THICC II,AMD Radeon RX 5700 XT,Gigabyte RTX 2060 Super Gaming OC,KFA2 RTX 2060 Super Gamer,AMD Radeon RX 5700,Gigabyte RTX 2070 Gaming OC White,MSI RTX2070 Gaming Z,MSI RTX2070 Armor,XFX RX 5600 XT THICC II PRO,Sapphire Nitro+ Radeon RX Vega 56,MSI RTX 2060 Gaming Z,Gigabyte RTX 2060 Gaming OC Pro,Gigabyte GTX 1660 Ti Gaming OC,MSI GTX 1660 Ti Armor OC,MSI GTX 1660 Ti Gaming X,PowerColor RedDevil RX590 OC,ASUS STRIX RX580 8GB TOP,Gigabyte GTX 1660 Gaming OC,MSI GTX 1660 Gaming X,MSI Radeon RX570 Gaming X 4GB" values="245,236,221,210,171,169,147,133,129,125,121,118,118,115,110,106,105,105,102,99,93,88,87,86,72,71,71,67,59,59,58,54" colors="red,blue,blue,orange,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="1200" min="0"] [ichart headers="ID, FPS" title="Strange Brigade (2560 x 1440 @ Ultra (Vulkan))" htitle="FPS" labels="Palit RTX 3090 GamingPro,AMD RX 6800 XT,Palit RTX 3080 GamingPro OC,AMD RX 6800,Palit RTX 3070 GamingPro" values="243,237,234,200,192" colors="blue,red,blue,orange,blue" height="400" min="0"] Na DX12 performanse Radeona su izvrsne. RX 6800 XT je opet brža od RTX 3090 i 3080, a RX 6800 od RTX 3070. S prijelazom na Vulkan RTX 3090 izbija u vodstvo. The Division 2 [ichart headers="ID, FPS" title="The Division 2 (2560 x 1440 @ Max)" htitle="FPS" labels="Palit RTX 3090 GamingPro,Palit RTX 3080 GamingPro OC,AMD RX 6800 XT,Palit RTX 3070 GamingPro,AMD RX 6800,MSI RTX 2080 Duke OC,Gigabyte RTX 2080 Super Gaming OC,Gigabyte RTX 2070 Super Gaming OC,Gigabyte RTX 2070 Gaming OC White,Gigabyte Aorus RX 5700 XT,Gigabyte RTX 2060 Super Gaming OC,XFX RX 5700 XT THICC II,Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC,AMD Radeon RX 5700 XT,Sapphire Vega 56 Nitro+,KFA2 RTX 2060 Super Gamer,MSI RTX 2060 Gaming Z,AMD Radeon RX 5700,XFX RX 5600 XT THICC II PRO,Gigabyte RX 5600 XT Gaming OC 6G,MSI GTX 1660 Ti Armor OC,MSI GTX 1660 Ti Gaming X,Gigabyte GTX 1660 Gaming OC,MSI GTX 1660 Gaming X,PowerColor RedDevil RX590 OC" values="131,122,119,102,101,93,92,80,75,69,67,65,64,62,60,59,57,56,53,52,46,46,39,39,35" colors="blue,blue,red,blue,orange,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="900" min="0"] Opet jedan naslov u kojem RX 6800 XT nije u stanju dostići RTX 3090/3080 kartice, dok je RX 6800 također mrvicu sporija od RTX 3070. The Riftbreaker DXR OFF [ichart headers="ID, FPS" title="The Riftbreaker (2560 x 1440 @ Max)" htitle="FPS" labels="AMD RX 6800 XT @ DXR Off,AMD RX 6800 @ DXR Off,Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC" values="390.43,336.1,210.87" colors="red,orange,blue" height="300" min="0"] DXR ON (Ultra) [ichart headers="ID, FPS" title="The Riftbreaker (2560 x 1440 @ Max)" htitle="FPS" labels="AMD RX 6800 XT,AMD RX 6800" values="127.36,101.5" colors="red,orange" height="200" min="0"] Nova igra koju smo dodali radi RayTracing (DXR) podrške, pokazuje vrlo visoki framerate kada je on isključen i trostruki pad performansi kada ga uključimo. Vizualne razlike su vidljive, a tek s testiranjem nekih drugih kartica ćemo moći dobiti širu sliku o performansama novih Radeona. World War Z [ichart headers="ID, FPS" title="World War Z (2560 x 1440 @ Ultra, TAA, DX11)" htitle="FPS" labels="Palit RTX 3090 GamingPro,Palit RTX 3080 GamingPro OC,AMD RX 6800 XT,AMD RX 6800,Palit RTX 3070 GamingPro,Gigabyte RTX 2080 Super Gaming OC,Gigabyte RTX 2070 Gaming OC White,XFX RX 5700 XT THICC II,Gigabyte RTX 2070 Super Gaming OC,Gigabyte Aorus RX 5700 XT,Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC,AMD Radeon RX 5700 XT,XFX RX 5600 XT THICC II PRO,AMD Radeon RX 5700,Gigabyte RTX 2060 Super Gaming OC,KFA2 RTX 2060 Super Gamer,Gigabyte RX 5600 XT Gaming OC 6G" values="205,202,160,149,146,145,125,119,117,116,116,108,100,98,97,95,94" colors="blue,blue,red,orange,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="900" min="0"] I ovdje imamo WWZ gdje su RTX3090/3080 postigle vrlo visoke rezultate, dok je RX 6800 XT ipak nešto sporija. Za razliku od nje, RX 6800 je tu ipak brža od RTX 3070.

Rezultati testova - treći dio

4K (3840 x 2160) testovi Borderlands 3 [ichart headers="ID, FPS" title="3840 x 2160 @ Ultra" htitle="FPS" labels="Palit RTX 3090 GamingPro,AMD Radeon RX 6800 XT,Palit RTX 3080 GamingPro OC,AMD Radeon RX 6800,Palit RTX 3070 GamingPro" values="72.17,68.74,64.3,54.47,47.91" colors="blue,red,blue,orange,blue" height="400" min="0"] DeusEX Mankind Divided [ichart headers="ID, FPS" title="3840 x 2160 @ Ultra" htitle="FPS" labels="Palit RTX 3090 GamingPro,AMD Radeon RX 6800 XT,Palit RTX 3080 GamingPro OC,AMD Radeon RX 6800,Palit RTX 3070 GamingPro" values="69.4,69,60.1,59.4,47.8" colors="blue,red,blue,orange,blue" height="400" min="0"] Far Cry 5 [ichart headers="ID, FPS" title="3840 x 2160 @ Ultra" htitle="FPS" labels="AMD Radeon RX 6800 XT,Palit RTX 3090 GamingPro,Palit RTX 3080 GamingPro OC,AMD Radeon RX 6800,Palit RTX 3070 GamingPro" values="99,99,93,87,70" colors="red,blue,blue,orange,blue" height="400" min="0"] For Honor [ichart headers="ID, FPS" title="3840 x 2160 @ Ultra" htitle="FPS" labels="AMD Radeon RX 6800 XT,AMD Radeon RX 6800,Palit RTX 3070 GamingPro" values="94.65,83.69,74.09" colors="red,orange,blue" height="300" min="0"] Ghost Recon Breakpoint DirectX [ichart headers="ID, FPS" title="3840 x 2160 @ Ultra" htitle="FPS" labels="AMD Radeon RX 6800 XT,Palit RTX 3090 GamingPro,Palit RTX 3080 GamingPro OC,AMD Radeon RX 6800,Palit RTX 3070 GamingPro" values="87,84,79,74,63" colors="red,blue,blue,blue,orange" height="400" min="0"] Horizon Zero Dawn [ichart headers="ID, FPS" title="3840 x 2160 @ Ultra" htitle="FPS" labels="Palit RTX 3090 GamingPro,Palit RTX 3080 GamingPro OC,AMD Radeon RX 6800 XT,AMD Radeon RX 6800,Palit RTX 3070 GamingPro" values="82,75,70,60,58" colors="blue,blue,red,orange,blue" height="400" min="0"] Red Dead Redemption II [ichart headers="ID, FPS" title="3840 x 2160 @ Max" htitle="FPS" labels="Palit RTX 3090 GamingPro,AMD Radeon RX 6800 XT,Palit RTX 3080 GamingPro OC,AMD Radeon RX 6800,Palit RTX 3070 GamingPro" values="59.61,57.7,53.21,50.1,49.3" colors="blue,red,blue,orange,blue" height="400" min="0"] Strange Brigade (DirectX) [ichart headers="ID, FPS" title="3840 x 2160 @ Max" htitle="FPS" labels="AMD Radeon RX 6800 XT,Palit RTX 3090 GamingPro,Palit RTX 3080 GamingPro OC,AMD Radeon RX 6800,Palit RTX 3070 GamingPro" values="144,142,127,123,95" colors="red,blue,blue,orange,blue" height="400" min="0"] Strange Brigade (Vulkan) [ichart headers="ID, FPS" title="3840 x 2160 @ Max" htitle="FPS" labels="Palit RTX 3090 GamingPro,Palit RTX 3080 GamingPro OC,AMD Radeon RX 6800 XT,AMD Radeon RX 6800,Palit RTX 3070 GamingPro" values="161,144,140,119,106" colors="blue,blue,red,orange,blue" height="400" min="0"] The Division 2 [ichart headers="ID, FPS" title="3840 x 2160 @ Max" htitle="FPS" labels="Palit RTX 3090 GamingPro,Palit RTX 3080 GamingPro OC,AMD Radeon RX 6800 XT,AMD Radeon RX 6800,Palit RTX 3070 GamingPro" values="74,67.13,67,54,53" colors="blue,blue,red,orange,blue" height="400" min="0"] 4K monitori su još za sada rijetkost među kupcima (prema Steam Surveyu zastupljenost je 2,3%), no ove se kartice reklamiraju kao idealne upravo za tu rezoluciju (3840 x 2160). U gotovo svim naslovima vidimo da je RTX 3090 zbog svojih 24 GB video memorije ipak u prednosti na ovako višoj rezuluciji (na 8K bi razlika bila još veća), no RX 6800 XT je ipak brža od svoje glavne konkurentice RTX 3080 u svim osim u Horizon Zero Dawn benchmarku. RX 6800 je baš u svim benchmarcima brža od RTX 3070. Napomena. For Honor igra nije radila sa starijim Nvidijinim driverima kad smo testirali RTX 3090/3080, pa tih rezultata nema. AMD Ryzen 9 5950X vs. Intel i7-8700K testovi Borderlands 3 [ichart headers="ID, FPS" title="3840 x 2160 @ Ultra" htitle="FPS" labels="RX 6800 XT @ Intel,RX 6800 XT @ AMD" values="68.74,68.22" colors="blue,red" height="200" min="0"] DeusEX Mankind Divided [ichart headers="ID, FPS" title="3840 x 2160 @ Ultra" htitle="FPS" labels="RX 6800 XT @ Intel,RX 6800 XT @ AMD" values="69,68.6" colors="blue,red,blue,orange,blue" height="200" min="0"] Far Cry 5 [ichart headers="ID, FPS" title="3840 x 2160 @ Ultra" htitle="FPS" labels="RX 6800 XT @ AMD,RX 6800 XT @ Intel" values="100,99" colors="red,blue,blue,orange,blue" height="200" min="0"] Ghost Recon Breakpoint Vulkan [ichart headers="ID, FPS" title="3840 x 2160 @ Ultra" htitle="FPS" labels="RX 6800 XT @ AMD,RX 6800 XT @ Intel" values="95,95" colors="red,blue" height="200" min="0"] Horizon Zero Dawn [ichart headers="ID, FPS" title="3840 x 2160 @ Ultra" htitle="FPS" labels="RX 6800 XT @ Intel,RX 6800 XT @ AMD" values="70,69" colors="blue,red," height="200" min="0"] World War Z [ichart headers="ID, FPS" title="3840 x 2160 @ Max" htitle="FPS" labels="RX 6800 XT @ Intel,RX 6800 XT @ AMD" values="116,114" colors="blue,red" height="200" min="0"] Shadow of Tomb Raider [ichart headers="ID, FPS" title="3840 x 2160 @ Max, DXR On" htitle="FPS" labels="RX 6800 XT @ AMD,RX 6800 XT @ Intel" values="46,45" colors="red,blue" height="200" min="0"] Strange Brigade (DirectX) [ichart headers="ID, FPS" title="3840 x 2160 @ Max" htitle="FPS" labels="RX 6800 XT @ AMD,RX 6800 XT @ Intel" values="149,144" colors="red,blue" height="200" min="0"] The Division 2 [ichart headers="ID, FPS" title="3840 x 2160 @ Max" htitle="FPS" labels="RX 6800 XT @ Intel,RX 6800 XT @ AMD" values="67,63" colors="blue,red" height="200" min="0"] Rezultat je kao što vidimo 5:4 za i7-8700K koji je bio overclockiran na 5.0 GHz što sugerira da su dva procesora poprilično izjednačena. Bilo bi zanimljivo vidjeti kako se ponaša i9-10900K.

Rezultati testova - četvrti dio

Overclocking [ichart headers="ID, FPS" title="Borderlands 3" htitle="3840 x 2160" labels="RX 6800 XT @ OC,RX 6800 XT,RX 6800 @ OC,RX 6800" values="70.1,68.22,62.4,58.69" colors="red,blue,orange,blue" height="300"] [ichart headers="ID, FPS" title="DeusEx Mankind Divided" htitle="3840 x 2160" labels="RX 6800 XT @ OC,RX 6800 XT,RX 6800 @ OC,RX 6800" values="71.4,68.6,63.1,59.4" colors="red,blue,orange,blue" height="300"] [ichart headers="ID, FPS" title="Strange Brigade" htitle="3840 x 2160" labels="RX 6800 XT @ OC,RX 6800 XT,RX 6800 @ OC,RX 6800" values="152,149,135,123" colors="red,blue,orange,blue" height="300"] [ichart headers="ID, FPS" title="Far Cry 5" htitle="3840 x 2160" labels="RX 6800 XT @ OC,RX 6800 XT,RX 6800 @ OC,RX 6800" values="104,100,92,87" colors="red,blue,orange,blue" height="300"] [ichart headers="ID, FPS" title="Ghost Recon Breakpoint (Vulkan)" htitle="3840 x 2160" labels="RX 6800 XT @ OC,RX 6800 XT,RX 6800 @ OC,RX 6800" values="100,94,83,81" colors="red,blue,orange,blue" height="300"] [ichart headers="ID, FPS" title="The Division 2" htitle="3840 x 2160" labels="RX 6800 XT @ OC,RX 6800 XT,RX 6800 @ OC,RX 6800" values="66,63,57,54" colors="red,blue,orange,blue" height="300"] Za početak samo napomena da smo overclocking RX 6800 XT odradili na AMD platformi, a RX 6800 na Intelovoj zbog stabilnijeg rada. Povećanje performansi je OK, a u prosjeku se kreće oko 4% za RX 6800 XT i oko 6% za RX 6800. Potrošnja, zagrijavanje i buka [ichart headers="ID, W" title="Potrošnja sistema @ i7-8700K @ 5.0 GHz" htitle="W" labels="Palit RTX3090 GamerPro,Palit RTX 3080 GamerPro OC,Gigabyte Aorus RX 5700 XT,AMD Radeon RX 6800 XT,AMD Radeon RX 6800,XFX RX 5700XT THICC II,Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC,Palit RTX 3070 GamingPro,Gigabyte RTX 2080 Super Gaming OC,Gigabyte RTX 2070 Super Gaming OC,AMD Radeon RX 5700 XT,Sapphire Vega 56 Nitro+,Gigabyte RTX 2060 Super Gaming OC,MSI RTX2070 Gaming Z,Gigabyte RTX 2070 Gaming OC White,MSI RTX 2060 Gaming Z,PowerColor Red Dragon RX590 OC" values="522,510,459,445,400,393,387,380,378,368,355,351,346,346,325,323,320" colors="cerulean,cerulean,cerulean,red,orange,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean" height="1000" min="0"] Ukupna potrošna sistema je odlična. AMD je znatno povećao efikasnost i sve njihove marketinške tvrdnje su u pravu. Nevjerojatno je koliko su digli efikasnost s novom serijiom, a najveći je dokaz potrošnja u odnosu na dvije konkurentice RTX 3090 i 3080, te primjerice u odnosu na RX 5700 XT. Bravo za AMD! [ichart headers="ID, °C" title="Zagrijavanje" htitle="°C" labels="AMD Radeon Vega 64 Liquid,AMD Radeon R9 Fury X,Gigabyte GTX 1650 Gaming OC 4G,PowerColor Red Dragon RX 5500 XT 8GB,ASUS STRIX GTX1080 11Gbps,Gigabyte GTX970 Gaming G1,MSI GTX 1650 Ventus XS OC,MSI RX570 Gaming X 4GB,Asus GTX1060 STRIX,ASUS GTX780 DCU II OC,AMD R9 295X2,ASUS Matrix Platinum GTX980,ASUS STRIX RX580 8GB TOP,Gigabyte GTX 1650 Super Windforce OC 4G,Gigabyte GTX 1660 Gaming OC,Gigabyte GTX 1660 Ti Gaming OC,MSI GTX 1650 Ventus XS OC,MSI GTX 1660 Ti Armor OC,Gigabyte RX 5500 XT Gaming OC 8GB,Gigabyte RX 5600 XT Gaming OC 6GB,MSI GTX 1660 Gaming X,MSI GTX 1660 Ti Gaming X,MSI RTX2070 8GB Armor,Palit RTX 3070 GamingPro,Gigabyte Aorus RX 5700 XT,Gigabyte GTX1060 Gaming G1,MSI GTX1060 Gaming X,Sapphire Pulse RX 5500 XT 4GB,Sapphire Nitro+ Radeon RX Vega 56,MSI RTX 2060 Gaming Z,Gigabyte GTX1070 Gaming G1,MSI GTx1070 Ti Gaming X 8 GB,MSI GTX980 Gaming 4G,ASUS GTX1060 9Gbps,Gigabyte RTX 2060 Gaming OC Pro,MSI GTX1070 Gaming X,MSI R9 290X Lightning,Palit RTX 3080 GamerPro OC,XFX RX 5600 XT THICC II PRO,AMD Radeon RX 6800,Palit RTX 3090 GamingPro,KFA2 RTX 2060 Super Gamer,AMD Radeon RX 6800XT" values="55,58,59,59,60,60,60,61,62,63,64,64,64,64,64,64,64,64,65,65,65,65,65,65,66,66,66,66,67,67,68,68,69,69,69,69,70,72,73,76,76,78,81" colors="blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,orange,blue,blue,red" height="1400" min="0"] Maksimalna temperatura grafičkog procesora na RX 6800 XT kartici je 81°C, a najviša hot spot temperatura je 96°C. S obzirom na to da je sigurna hot spot temperatura sve do 110°C, ovo su solidne vrijednosti. Premda, oklop i prostor iza procesora se kod ove kartice dosta zagrijavaju, izmjerili smo i do 74°C na ispuhu. Na RX 6800 kartici je maksimalna temperatura GPU-a 76°C, a hot spot 90°C što su također solidne vrijednosti. [ichart headers="ID, W" title="Buka (dBA)" htitle="dBA (manje je bolje)" labels="Sapphire Pulse RX 5500 XT 4GB,PowerColor Red Dragon RX 5500 XT 8GB,KFA2 RTX 2060 Super Gamer,Gigabyte GTX 1650 Windforce OC 4G,Palit RTX 3070 GamingPro,Gigabyte RX 5500 XT Gaming OC 4GB,MSI GTX 1650 Gaming X,AMD Radeon RX 6800 XT,AMD Radeon RX 6800,PowerColor Red Dragon RX570 8GB,Gigabyte Aorus RX 5700 XT,XFX RX 5600 XT THICC II PRO,Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC,Gigabyte GTX 1650 Gaming OC 4G,MSI GTX 1650 Ventus XS OC,Gigabyte RTX 2060 Super Gaming OC,Gigabyte RX 5600 XT Gaming OC 6GB,XFX RX 5700XT THICC II,Palit RTX 3080 GamerPro OC,AMD Radeon RX 5700 XT,Palit RTX 3090 GamingPro" values="35,36,36.4,36.5,36.6,37,37,37.5,38,38.1,38.2,38.7,38.8,39,39,39,40,40.4,41.2,41.5,43.4" colors="cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,red,orange,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean" height="900" min="0"] Ventilatori se u normalnom radu pod opterećenjem ne vrte preko 1.550 okretaja u minuti kod RX 6800 XT i 1.700 kod slabije RX 6800 pa je i buka zadovoljavajuće niska. AMD je očito odlučio napraviti tihe kartice koje će se malo više zagrijavati, no i dalje naravno raditi debelo unutar sigurnosnig parametara.

Zaključak

amd_rx6000_5

Zvuči nevjerojatno, ali je tako. AMD je skinuo krunu Nvidiji i konačno imaju GPU u high-end segmentu koji ne samo da može konkurirati nego i biti brži od najboljeg što konkurencija trenutno može ponuditi. Kao što smo vidjeli, u većini je testova RX 6800 XT na 1440p brža od RTX 3090 i 3080 kartica, dok na 4K ipak pada malo ispod RTX 3090. No, to je samo po sebi čudo, jer je ona namijenjena borbi s RTX 3080 karticama. Što će tek biti kada na tržište stigne RX 6900 XT? S druge strane, RX 6800 je napravila svoj posao i bez milosti potukla RTX 3070. Ono gdje su obje kartice malo slabije od konkurencije su RayTracing performanse, no to je bilo i očekivano, Nvidia je s tim duže na tržištu. RDNA 2 je pun pogodak i uz Infinity Cache, AMD je dobio napravio iznimno sposobne kartice kakve samo poželjeti možemo. Istina, bilo je problema s driverima i neispeglanim beta BIOS-ima za ploče, no to će se s vremenom sve riješiti i pratiti ovaj izniman hardver.

amd_rx6000_2

Uz te performanse, AMD je napravio i vizualno te kvalitativno atraktivne kartice. Potpuno aluminijski pokrov, lijepo dizajnirana tri ventilatora, decentno osvjetljenje i odličan crni aluminijski hladnjak čine ove kartice vrlo atraktivnima. Kvaliteta materijala je na najvišem nivou. AMD je kompromisno pustio malo više temperature za bolju akustiku, i obje su kartice vrlo tihe. Podržavaju najnovije tehnologije, uključujući i one koje tek trebaju biti implementirane u igre, pa su i future proof. RX 6800 XT ima preporučenu cijenu od 649 USD, što je 50 USD ispod RTX 3080 kartica, a RX 6800 je s preporučenom cijenom od 579 USD ipak 80 USD iznad RTX 3070. Sada sve samo ovisi o dobavljivosti i konačnoj cijeni za kupca. Kroz kompletnu platformu - Ryzen 5000, X570 i RX 6000, AMD je tržištu ponudio neodoljivu kombinaciju hardvera vrhunskih performansi koju možemo samo poželjeti. Odličan posao i odlična godina za njh!