AMD Radeon Vega 64 Liquid recenzija

Datum objave 14.08.2017 - Krešimir Matanović

Radeon Vega 64 Liquid - prvi dio

Radeon Vega 64 Liquid kit

amd_vega_64_liquid_1

amd_vega_64_liquid_2 amd_vega_64_liquid_3

Nakon dugog iščekivanja, još tamo od Computexa, AMD napokon danas lansira svoju novu grafičku arhitekturu i nove desktop grafičke kartice. Do sada smo imali prilike vidjeti samo profesionalne Frontier Edition kartice, a sada stižu Vege za igranje (i eventualno mining). Nama je na test stigla najmoćnija Vega 64 Liquid koja ima najviše tvorničke taktove za grafički procesor što joj omogućava vodeno hlađenje. GPU ima 4096 shadera, baš kao i kod Fury X-a, no arhitektura je nova, a i koristi se nova HBM2 memorija.

amd_vega_64_liquid_4 amd_vega_64_liquid_5

Kao što smo u subotu u unboxing videu pokazali Vega 64 Liquid nam je stigla u zanimljivom pakiranju koje sadrži akrilnu kocku koja može poslužiti kao držac papira, dvije manje i dvije veće Radeon Vega naljepnice, vijke za radijator vodenog hlađenja, Vega gumenu narukvicu i ono najzanimljivije sam grafički procesor. Kartica i radijator s ventilatorom su ugodno smješteni u debelu spužvastu ispunu kako bi neoštećeni stigli do recenzenata.

amd_vega_64_liquid_6 amd_vega_64_liquid_7

Prigodno, pred predstavljanje novosti koje je donijela Vega arhitektura imamo prilike pogledati i sam grafički procesor koji ima površinu jezgre od 486 milimetara kvadratnih, napravljen je u 14-nanometarskom procesu i broji impresivnih 12.5 milijardi tranzistora. Ima 64 Next Gen Compute (NGC) jedinica po čemu je Vega 64 i dobila ime, koje ukupno broje 4096 stream procesora. Teksturnih je jedinica 256, a render back endova (ROP jedinice) 64. Maksimalni fill-rate tekstura je 429.3 GT/s, a piksela 107.3 GP/s. Osnovni takt procesora u Liquid verziji je 1406 MHz, a boost takt je 1677 MHz. Vršne SP performanse su 13.7 TFLOPS-a, a half precision su 27.5 TFLOPS-a. Odmah do GPU jezgre vidimo i dva HMB2 čipa koji su svaki kapaciteta 4 GB (ukupno 8 GB). S čipom komuniciraju na sabirnici širine 2048-bita, a maksimalna teoretska propusnost je 483.8 GB/s. Sada kada smo iznijeli sirove brojke Vega 64 čipa vrijeme je za pregled arhitekturalnih novosti.   Vega arhitektura

amd_vega_64_liquid_15

AMD Vegu 64 opisuje kao svoj najkompleksniji i najmoćniji GPU do sada, koji donosi najveću promjenu u tehnologiji u zadnjih pet godina zbog sve većih zahtjeva koji se postavljaju pred GPU - od machine learninga, preko profesionalnih vizualizacija, virtualiziranog hostinga do virtualne stvarnosti. I stvarno, Vega donosi nove Next-Generation Compute jedinice s podrškom za Rapid Packed Math, novi Geometry Engine, poboljšani Pixel Engine, zatim novost u obliku High-Bandwidth Cache kontrolera, a tu je i 8GB High-Bandwidth Cache (HMB2 memorija). Pa krenimo redom.

amd_vega_64_liquid_8

 Prva implementacija Vega arhitekture je Vega 10 čip koji i pogoni Vega 64 karticu. Napravljen je u 14-nm LPP FinFET procesu, površine je 486 milimetara kvadratnih i ima 12.5 milijardi tranzistora. I premda broji 4096 stream procesora kao i prethodna generacija, poboljšanja u arhitekturi su donijela veću propusnost pa sada imamo 13.7 teraflops-a single-precision aritmetičke propusnosti, a zahvaljujući implementaciji "packed 16-bit math-a" ista ta mreža shadera ima vršne performanse od 27.4 teraflops-a u half-precision aritmetičkoj propusnosti. Vega 10 je prvi AMD-ov grafički procesor koji koristi Infinity Fabric interkonekcije iz poznate iz Zen arhitekture. Ove interkonekcije imaju nisku latenciju i omogućavaju koherentnu komunikaciju između on-chip logičkih blokova s ugrađenim QoS (quality-of-service) i sigurnosnim mogućnostima. Infinity Fabric omogućuje i stvaranje različitih konfiguracija prema željama naručitelja. Grafičku jezgru spaja s memorijskim kontrolerom, PCI Express kontrolerom, display mehanizmom i blokovima za ubrzavanje videa. I upravo zahvaljujući Infinity Fabric podršci u svakom bloku, novi će GPU-i i APU-i imati mogućnost lakog inkorporiranja elemenata Vega arhitekture.

amd_vega_64_liquid_9

Novost kod Vege je High-Bandwidth Cache kontroler (HBCC) koji omogućuje proširenje memorije koju GPU koristi s lokalne na sistemsku memoriju računala. Tradicionalno, ovo bi predstavljalo problem jer je pristup memoriji preko PCIe sabirnice spor i visokih je latencija. No, HBCC omogućuje lokalnoj video memoriji (memorija na kartici) da služi kao last-level cache. To omogućava grafičkom procesoru povlačenje memorijskih stranica koje trenutno nisu u lokalnoj memoriji preko PCIe sabirnice u tu istu lokalnu memoriju. S obzirom na to da su stranice manje od kompletnih tekstura ili ostalih resursa, kopiranje se odvija puno brže. Drugim riječima, HBCC omogućava remote memoriji (sistemskoj) da se ponaša kao video memorija, a lokalnoj video memoriji kao last-level cache. HBBC podržava 49-bitno adresiranje, tj. do 512TB virtualnog adresnog prostora. To je dovoljno za pokrivanje 48-bitnog adresnog prostora kojem moderni CPU-i mogu pristupiti.

amd_vega_64_liquid_10

Omogućavanje veće količine memorije od one dostupne lokalno (u slučaju Vege 64 je to 8 GB), pomaže razvojnim timovima igara stvaranje scena s više detalja, realističnije animacije, kompleksnije efekte osvjetljivanja scene itd. U Vega arhitekturi je svaki grafički blok klijent L2 memorije, pa je stoga ona i povećava na 4MB. To je dvostruko povećanje u odnosu na GCN arhitekturu gdje je svaki piksel mehanizam imao svoju neovisnu priručnu memoriju. U ovu se priču odlično uklopila i upotreba HBM2 memorije koja povećava data-rate dvostruko u odnosu na HMB prve generacije, ali i osmerostruko povećava kapacitet po "stacku". Svaki "stack" HBM2 memorije s GPU-om komunicira putem 1024-bitne sabirnice. Zbog široke sabirnice memorija radi na nižem taktu za ostvarivanje potrebne propusnosti, a kraće interkonekcije omogućavaju i nižu potrošnju električne energije. AMD tvrdi kako je bandwidth-per-watt efikasnost veća za 3.5 puta nego kod GDDR5 memorije.

amd_vega_64_liquid_11

Novost je i Next-Generation Geometry (NGG) mehanizam koji je ugođen za veću propusnost poligona, te je fleksibilniji i programabilniji nego do sada. Tzv. Primitive Shaders su ključni element u postizanju veće propusnosti poligona po dostupnom tranzistoru. AMD je ovdje izmijenio tradicionalno mapiranje blisko Direct3D cjevovodu (input assembly, vertex shading, hull shading, tessellation, domain shading i geometry shading), i primitiv shaderi Vegi omogućavaju kombiniranje i zamjenu tradicionalnih dijelova cjevovoda s efikasnijim, kao što je early culling koji ubrzava renderiranje vidljive geometrije. Vega 10 GPU ima četri geometrijska mehanizma koji bi tradicionalno bili limitirani na četiri primitiva po taktu, a s primitiv shaderima se to sada povećava na više od 17 po taktu. Osim geometry cullinga, primitiv shaderi imaju i drugih primjena kao što je shadow-map renderiranje. NGG donosi i poboljšano balansiranje opterećenja preko različitih geometrijskih mehanizama, što maksimizira njihovu iskoristivost kod primjerice promjena konteksta (promjena jednog render stanja u drugo što uzrokuje privremeno mirovanje mehanizma).

amd_vega_64_liquid_12

Vega donosi i next-compute unit sa Rapid Packed Math značajkom. Podrška za 16-bitni packed math poduplava vršne floating-point i integer vrijednosti u odnosu na 32-bitne operacije. Također prepolavlja registarski prostor i količinu prijenosa podataka. Novi instrukcijski set uključuje bogatu mješavinu 16-bitnih cjelobrojnih i operacija s pomičnim zarezom što uključuje FMA, MUL, ADD, MIN/MAX/MED, bit shiftove, packing operacije itd.

amd_vega_64_liquid_13

Uz dodatak Rapid Packed Math-a od kojeg benefite imaju aplikacije kao što je machine learning and training, video procesiranje, computer vision, ali i moderne igre  (normal/direction vektori, vrijednosti osvjetljenja, vrijednosti HDR boja, blend faktori itd), NCU donosi i nove 32-bitne cjelobrojne operacije. One uključuju i set od osam instrukcija koje ubrzavaju generiranje adresa memorije i hashing funkcije (kriptografija, mining), ali i nove ADD/SUB instrukcije za minimiziranje upotrebe registara. Novost je i podrška za set 8-bitnih cjelobrojnih SAD (Sum of Absolute Differences) operacija koji se koriste u algoritmima za video i slikovno procesiranje. Vega donosi i poboljšani pixel engine koji uključuje DSBR (Draw-Stream Binning Rasterizer) koji smanjuje nepotrebno procesiranje i prijenos podataka na GPU. AMD je Vega arhitekturu prilagodio postizanju viših radnih taktova produžavanjem nekih od cjevovoda, no uz korištenje trikova za smanjenje latencija koje to nosi sa sobom. NCU tako ima novi "floorplan" s kraćim vezama i kraćim ciklusima takta, a korištene su i neke tehnologije iz Zen arhitekture kao što je high-performance SRAM koji je u ovom slučaju modificiran za upotrebu u registrima opće namjene. Novi je i mikrokontroler koji brine o efikasnosti potrošnje električne energije, koji sada ima kompleksnije power-control algoritme i dodane floating-point jedinice za kalkulacije više preciznosti. Prenesene su neke tehnologije s prijašnjih grafičkih procesora kao što je AVFS (adaptive voltage and frequency scaling), a poboljšana su "deep sleep" stanja. Vega uz standardna tri aktivna stanja memorije ima i low-freq. stanje za HBM memoriju od samo 167 MHz.

amd_vega_64_liquid_14

Vega uz pomoć novih upravljačkih programa također donosi niz zanimljivosti. Prva su power stanja - Power Saver, Balanced i Turbo. Testiranjem smo utvrdili kako je Balanced stanje najbolje za svakodnevnu upotrebu jer nudi visoke performanse uz solidnu potrošnju energije, dok Turbo drastično povećava potrošnju a ne donosi vidljivi benefit. Power Saver je s druge strane namijenjen svima koji imaju monitore niže rezolucije ili jednostavno ne trebaju visoki framerate (koji je doduše smanjen za samo oko 10%). Uz već poznati Frame Rate Target Control kojim ograničavamo broj sličica u sekundi i smanjujemo potrošnju, novost je i Radeon Chill koji ide korak dalje od FRTC-a i donosi dinamički pristup menadžmentu snage prilikom igranja. Chill prati korisničke inpute kako bi razumio kada je brza akcija na ekranu, a kada nije. Kada nema puno akcije smanjuje broj sličica u sekundi i smanjuje potrošnju, a kada akcija krene trenutačno diže framerate. Chill radi i u suradnji s FreeSync tehnologijom, pa je moguće postaviti ga da radi u području FS zone monitora (npr. od 30 do 90 FPS-a (Hz-a). Još jedna novost je i Enhanced Sync koji je novi vSync mod. Radi tako što kada framerate prijeđe iznad fiksne stope osvježenja ne limitira performanse, nego prikazuje posljednji kompletirani frame (sliku) na svakom intervalu monitora, što smanjuje ulazno kašnjenje a bez poznatih artefakata kao što je tearing. Istovremeno, kada framerate padne ispod stope osvježenja slike ekrana Enhanced Sync dinamički isključi vSync, što trenutačno dopušta tearing slike a kako bi se izbjegao stutter i povećanje ulaznog kašnjenja. U upravljačkim je programima moguće odmah koristiti i High-bandwidth cache funkciju kako bi povećali memoriju s primjerice 8 na 12 GB. Ovo trenutno nema efekta jer ni jedna igra ne koristi toliko memorije, no u budućnosti će svakako dobro doći.

Radeon Vega 64 Liquid - drugi dio

amd_vega_64_liquid_16

Nakon pregleda arhitekture i novina koje donosi konačno se možemo posvetiti i samom proizvodu. Vega 64 Liquid će u prodaji biti dostupna samo preko "Radeon Aqua paketa" i to popreporučenoj cijeno od 699 USD. Glavninu prodaje će činiti zračno hlađeni model po cijeni od 499 USD. No o toj kartici nekom drugom prilikom, sada ćemo se koncentrirati na Liquid. Kartica je u potpunosti oklopljena aluminijskim pločama. Ona sa stražnje strane je i djelomično perforirana, no ostale su u potpunosti "solid". Ploče služe kao heatsinkovi i tijekom dugotrajnog se rada dosta zagrijavaju. Ipak, glavnina topline odlazi u dugačkim opletenim cijevima u radijator iz kojeg toplinu istjerava 120-milimetarski ventilator.

amd_vega_64_liquid_17 amd_vega_64_liquid_18

Vega 64 Liquid je duga 272 milimetra i široka 40. Cijevi su duge nešto preko 50 centimetara što će biti i više no dovoljno za ugradnju u kućište, a i dosta su fleksibilne. Radijator je kao što smo rekli namijenjen za 120-milimetarske ventilatore, a debljine je 38 milimetara bez i 64 s ventilatorom. Na vrhu se kartice nalazi osvijetljeni Radeon znak, u kutu je zanimljiva R kocka koja je također osvijetljena i odlično se uklapa u cjelinu kartice. Na bočnoj je stranici Vega logo.

amd_vega_64_liquid_19 amd_vega_64_liquid_20

Pod haubom se Vege 64 nalazi Vega 10 GPU o kojem smo već naširoko pisali na prethodnoj stranici. Osnovni takt procesora je 1.406 MHz, a boost takt je 1.677 MHz u Balanced načinu rada. U Turbo načinu rada to raste na 1.750 MHz. Ipak, porasta performansi nema jer GPU i u Balanced načinu često boosta na približno iste prosječne taktove kao i kod Turba. Kod Turba je efekt samo veća potrošnja koju je bolje izbjeći. Memorije je 8 GB i kao što smo već rekli HBM2 tipa je s propusnosti od 483.8 GB/s. Ventilator na radijatoru nije pretjerano bučan ni na maksimalnim okretajima od oko 1.500 okretaja pri čemu smo izmjerili oko 46 dB. To znači kako je Liquid sasvim ugodna za smještanje u "tiša" računala, a temperatura GPU-a ni pri dugotrajnim opterećenjima u turbo režimu rada ne prelazi 55°C - pohvalno.

amd_vega_64_liquid_22

Video izlaza su četiri - tri Display Porta 1.4 i jedan HDMI 2.0. Vegin je display mehanizam također doživio poboljšanja u odnosu na Polaris arhitekturu. Podržava DP 1.4 standard sa HBR3, MST, HDR i high-precision formatima boja. HDMI 2.0 podržava do 4K/60Hz, 12-bitne boje po kanalu i 4:2:0 kodiranje. HDCP zaštita je standardna za oba izlaza. Podržan je FreeSync 2 i s njima i low-latency tone-mapping HDR sadržaj. Vega može simultano davati sliku na šest monitora, a za razliku od Polaris arhitekture, Vega podržava sav HDR materijal koji koristi 64-bitni format piksela pri 4K rezoluciji i 120 HZ stopi osvježenja. Vega kao i Polaris podržava HEVC/H.265 main10 profil s 10-bitnim bojama za HDR sadržaj. Podržano je i dedicirano dekodiranje H.264 sadržaja te VP9 do 4K rezolucije. Kodirati može HEVC/H.265 pri 1080p240, 1440p120 i  2160p60. H.264 kodiranje je podržano pri 1080p120, 1440p60 i 2160p60 (Polaris je išao do 2160p30). Novot je i Radeon Virtualized Encoding, koji omogućuje 16 simultanih korisničkih sesija.

amd_vega_64_liquid_23

Vega podržava i DirectX 12 (FL 12_1) te Vulkan 1.0 API-e, a i sve ostale tehnologije koje je podržavao Polaris. AMD jedino šuti o CrossFire podršci pa je izgledno kako Vega ne podržava ovu tehnologiju. Na stražnjoj se strani kartice nalaze i DPI prekidači za promjenu boje osvjetljenja te mogućnost njegovog potpunog gašenja. Dva su osam pinska PCIe konektora potrebna za dodatno napajanje kartice a TDP je vrlo visokih 345 W (zračna Vega 64 ima TDP od 295 W). Na tiskanoj se pločici tik do PCIe Power konektora nalazi i GPU tach koji preko 9 LED-ica signalizira zauzeće GPU-a.

amd_vega_64_liquid_24 amd_vega_64_liquid_25

Karticu smo isprobali na tri platforme - Threadripper 1920X, Ryzen 7 1800X i Intel i7-7800X. Threadripper platformu smo samo nakratko isprobali u kombinaciji s Vegom jer je morala u druge redakcije na testiranje, te je isprobana samo na stock taktovima. 1800X i 7800X smo overclockirali kako bi izvukli maksimum iz kartica, pa je prvi radio na 4.0 GHz, a drugi na 4.2 GHz. i7 7800X recenziju će te moći čitati uskoro, a procesor smo dobili zahvaljujući UZI Shopu.

Test sistem, način testiranja i overclocking

Test sistem
Test sistem :: Hardware
Matična ploča Asus Prime X299-A; Asus Zenith Extreme; Aus Crosshair VI Hero
Procesor(i) Intel Core i7 7800X @ 4.2 GHz (zahvala UZIShopu); AMD Ryzen Threadripper 1920X, AMD Ryzen 7 1800X @ 4.0 GHz
Memorija 4x 8GB DDR4 G.Skill @ 3600MHz
Grafičke kartice AMD Radeon Vega 64 Liquid; Driveri: Crimson ReLive Edition 17.6.2
Zvučna kartica On Board
Napajanje SuperFlower Leadex Platinum 1200W
SSD Corsair Neutron XT 480GB; OCZ Trion 100 480GB
Monitor Dell UltraSharp U2713HM
 
Testni sistem :: Software
OS Windows 10
DirectX verzija 12
3DMark TimeSpy
Doom OCAT, OpenGL
Hitman Ultra, FXAA
Prey OCAT tool, max. settings
Ashes of Singularity In game benchmark, High
Battlefield 1 OCAT, Cape Hellas Map, Ultra
Warhammer 40.000: Dawn of War III In-game benchmark, Maximum details
Sniper Elite 4 OCAT, Ultra, Village Map, Solo survival
DeusEX Mankind Divided In game benchmark, Ultra
  Način testiranja

amd_vega_64_liquid_26 amd_vega_64_liquid_27

Kao što smo napisali testirali smo na tri platforme koje ćemo i usporediti na zasebnim grafovima. Sve usporedne testove s drugim grafičkim karticama koje smo ranije testirali smo napravili na bovojh Intel X299 platformi i s i7 7800X procesorom koji je bio overclockiran na 4.2 GHz. On je davao približno iste rezultate kao i stariji i7 3960X @ 4.5 GHz sistem pa je dobiveni framerate usporediv na te dvije platforme. Od sada pa na dalje će ta platforma naslijediti 3960X i X79. Testirali smo na Dellovom monitoru rezolucije 2560 x 1440, a uz pomoć VSR funkcije smo simulirali i 4K performanse što će te vidjeti u zasebnim grafovima. Napravili smo i testove zagrijavanja te potrošnje kroz nekoliko naslova te uzeli onu najveću vrijednost, a mjerena je potrošnja cijelog sistema. S obzirom na to da je sistem novi nema usporednih vrijednosti s drugim grafičkim karticama, no možemo potvrditi kako Vega 64 pod opterećenjem stvarno troši 300+ W. Vrijednosti buke koju navodimo u članku smo dobili mjerenjem uz pomoć Z5 Compact smartphonea (Android 7.0) i SoundMeter aplikacije.   Overclocking

amd_vega_64_liquid_28

Overclocking smo odradili u Wattmanu, a zbog nedostatka vremena nismo radili dublje analize ni detaljno testirali povećanje performansi. Kartica je stabilno radila na +5% za GPU i na 1050 MHz za HBM2 što je donijelo oko 2% povećanja performansi u Time Spy benchmarku, ali i znano veću potrošnju. Detaljniju analizu tako ostavljamo za neki drugi članak.

Rezultati testova - prvi dio

Futuremark [ichart headers="ID, FPS" title="3DMark TimeSpy" htitle="FPS" labels="MSI GTX1080 Ti Gaming X,Nvidia GTX1080 Ti,AMD Radeon Vega 64 Liquid,ASUS STRIX GTX1080 11Gbps,ASUS STRIX GTX1080,ASUS STRIX RX580 8GB TOP,Sapphire RX580 Nitro+ 8GB,MSI RX580 8GB Gaming X,ASUS GTX1060 9Gbps,Asus Dual RX580 8GB,MSI RX570 Gaming X 4GB" values="9152,8652,7723,7475,7367,4619,4619,4558,4545,4346,4059" colors="blue,blue,orange,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="400"] Vega 64 Liquid izbija ispred GTX1080 kartica, čak i 11 Gbps modela koji joj je direktan konkurent. No, ovo je ipak sintetika, a kako se ponaša u igrama ćemo tek vidjeti. Za početak DX11 naslovi. DirectX 11 [ichart headers="ID, FPS" title="Alien Isolation (2560 x 1440 @ Ultra, FXAA)" htitle="FPS" labels="ASUS STRIX GTX1080 11Gbps @ SLI,Nvidia GTX1080 Ti,AMD Radeon Pro Duo,ASUS STRIX GTX1080 11Gbps,ASUS STRIX GTX1080,MSI GTX1080 Gaming X,Nvidia GTX1080,ASUS STRIX RX580 8GB TOP @ CFX,AMD Radeon Vega 64 Liquid,AMD R9 295X2,MSI GTX1070 Gaming X,Gigabyte GTX1070 Gaming G1,Nvidia GTX980 Ti, AMD Radeon R9 Fury X,Sapphire Nitro R9 Fury,Asus GTX1060 STRIX,Sapphire R9 Fury Tri-X,ASUS Matrix Platinum GTX980,MSI GTX1060 Gaming X,Gigabyte GTX1060 Gaming G1,ASUS GTX1060 9Gbps,AMD R9 Nano,MSI GTX980 Gaming 4G,ASUS STRIX R9 390X 8GB,ASUS STRIX RX580 8GB TOP,Sapphire RX580 Nitro+ 8GB,Sapphire R9 390X Tri-X,MSI RX480 Gaming X 8GB,Sapphire RX480 Nitro+ 4GB,Sapphire R9 390 Nitro,Gainward GTX970 Phantom,MSI RX570 Gaming X 4 GB,AMD Radeon RX 480,Gigabyte GTX970 Gaming G1,Sapphire R9 290X Tri-X 8GB,Gigabyte GTX960 G1 @ SLI" values="242.26,227.32,193.97,181.92,181.73,180.71,171.71,165.74,160.02,153.79,145.29,145.26,122.58,114.91,110.26,108.13,106.74,106.58,106.29,105.84,105.76,102.38,98.27,98.07,97.96,96.49,96.40,94.84,91.44,90.48,87.22,85.56,85.22,84.25,83.61,79.40" colors="blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,purple,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="1300" min="0"] U tri starija i jednom novom DX11 naslova ćemo vidjeti usporedbu sa širokim spektrom starijih i novijih kartica, čisto radi usporedbe snage. Ipak je Vega 64 moćnija u DX12 naslovima, a tome ćemo se i osvjedočiti na sljedećoj stranici. Za početak Alien, koji ju smješta ispred R9 295X2 i malo ispod GTX1080. [ichart headers="ID, FPS" title="Company of Heroes 2 (2560 x 1440 @ Maximum Details, AA medium)" htitle="FPS" labels="Nvidia GTX1080 Ti,MSI GTX1080 Gaming X,ASUS STRIX GTX1080 11Gbps,ASUS STRIX GTX1080,Nvidia GTX1080,MSI GTX1070 Gaming X,AMD Radeon Vega 64 Liquid,Gigabyte GTX1070 Gaming G1,Nvidia GTX980 Ti, AMD Radeon R9 Fury X,ASUS STRIX RX580 8GB TOP,Sapphire Nitro R9 Fury,Asus GTX1060 STRIX,Sapphire R9 Fury Tri-X,Sapphire RX580 Nitro+ 8GB,Gigabyte GTX1060 Gaming G1,ASUS Matrix Platinum GTX980,MSI R9 290X Lightning,ASUS GTX1060 9Gbps,Sapphire R9 390X Tri-X,MSI GTX1060 Gaming X,MSI GTX980 Gaming 4G,ASUS STRIX R9 390X 8GB,Sapphire R9 290X 4GB OC,AMD R9 Nano,Sapphire Vapor-X R9 290X 8GB,Sapphire R9 290X Tri-X 8GB,MSI RX480 Gaming X 8GB,MSI RX570 Gaming X 4 GB,Sapphire R9 390 Nitro,Sapphire RX480 Nitro+ 4GB,Nvidia GTX980,Gigabyte GTX970 Gaming G1,ASUS GTX780Ti DCU II,AMD Radeon RX 480,Gainward GTX970 Phantom,Sapphire R9 290 Tri-X,ASUS Matrix Platinum GTX780Ti" values="81.17,76.26,74.94,73.29,71.51,65.25,64.85,64.63,56.94,53.53,50.74,50.64,50.35,49.94,49.91,49.26,48.81,48.12,48.08,48.00,47.51,47.40,47.27,47.11,46.73,46.29,45.51,45.23,45.09,45.06,44.34,42.73,42.28,41.93,41.79,41.78,41.54,41.38" colors="blue,blue,blue,blue,blue,blue,red,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="1300" min="0"] U Company of Heroes naslovu je vidljivo kako je čak nešto sporija i od GTX1070 kartice. [ichart headers="ID, FPS" title="Thief (2560 x 1440 @ Very High, 16xAF)" htitle="FPS" labels="ASUS STRIX GTX1080 11Gbps @ SLI,Nvidia GTX1080 Ti,ASUS STRIX GTX1080 11Gbps,MSI GTX1080 Gaming X,ASUS STRIX GTX1080,ASUS STRIX RX580 8GB TOP @ CFX,AMD Radeon Vega 64 Liquid,Nvidia GTX1080,AMD R9 295X2,Gigabyte GTX1070 Gaming G1,Gigabyte GTX1060 Gaming G1,MSI GTX1070 Gaming X,AMD Radeon R9 Fury X,Sapphire Nitro R9 Fury,Nvidia GTX980 Ti, Sapphire R9 Fury Tri-X,AMD R9 Nano,ASUS STRIX R9 390X 8GB,MSI RX480 Gaming X 8GB,ASUS Matrix Platinum GTX980,Asus GTX1060 STRIX,Sapphire R9 390X Tri-X,MSI GTX980 Gaming 4G,ASUS GTX1060 9Gbps,Gigabyte GTX1060 Gaming G1,Sapphire R9 290X Tri-X 8GB,MSI GTX1060 Gaming X,Sapphire RX480 Nitro+ 4GB,Sapphire R9 290X 4GB OC,Sapphire R9 390 Nitro,Sapphire RX580 Nitro+ 8GB,AMD Radeon RX 480,Sapphire R9 290X 8GB,ASUS STRIX RX580 8GB TOP,Gigabyte GTX960 G1 @ SLI,ASUS Matrix Platinum GTX780Ti,Nvidia GTX980,Gainward GTX970 Phantom,Gigabyte GTX970 Gaming G1,MSI RX570 Gaming X 4 GB,AMD Radeon R9 290, Asus GTX780 STRIX OC" values="130.4,112.5,97.8,94.6,92.9,92,90.1,85.5,85,81.4,77.4,77.0,71.6,71,69.2,68.4,66,59.8,58.9,57.6,57.50,57.40,57.0,56.8,56.7,56.4,56.1,56.1,54.8,53.3,53.1,53,52.9,52.5,52.1,51,50.1,48.6,48.5,46.8,44.1,41.8" colors="blue,blue,blue,blue,blue,blue,purple,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="1300" min="0"] Kao posljednji stari naslov, Thief ju smješta tik iznat referentne GTX1080 što je solidan rezultat. [ichart headers="ID, FPS" title="Warhammer 40.000: Dawn of War III (2560 x 1440 @ Maximum)" htitle="FPS" labels="MSI GTX1080 Ti Gaming X,AMD Radeon Vega 64 Liquid,ASUS STRIX GTX1080,MSI RX580 8GB Gaming X" values="99.53,95.11,87.22,62.1" colors="blue,red,blue,blue" height="200" min="0"] Dawn of War III je Relicova igra, napravljena na Essence v4.0 engineu, koji je unaprijeđena trojka na kojem je Company of Heroes 2 bio napravljen. Svima je manje više poznata Warhammer priča, a ovo je prvi stand alone naslov u serijalu od 2011. godine. Pomalo neočekivano, Vega 64 Liquid je dosta brža od konkurentice joj GTX1080, a ni GTX1080Ti ne bježi puno. OpenGL [ichart headers="ID, FPS" title="Doom (2560 x 1440 @ Ultra, 8xTSSAA, 16xAF)" htitle="FPS" labels="MSI GTX1080 Ti Gaming X,Nvidia GTX1080 Ti,ASUS STRIX GTX1080 11Gbps,ASUS STRIX GTX1080,AMD Radeon Vega 64 Liquid,Gigabyte GTX1070 Gaming G1,ASUS GTX1060 9Gbps,Asus GTX1060 STRIX,Gigabyte GTX1060 Gaming G1,ASUS STRIX RX580 8GB TOP,MSI RX580 8GB Gaming X,Sapphire RX480 Nitro+ 4GB,Sapphire RX580 Nitro+ 8GB,Asus Dual RX580 8GB,MSI RX480 Gaming X 8GB,MSI RX570 Gaming X 4 GB" values="126.15,125.1,119.5,111.3,93.50,85.47,70.2,64.77,62.11,57.8,57.1,56.80,56.80,54,53.90,50.1" colors="blue,blue,blue,blue,purple,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="700" min="0"] OpenGL nije jača strana Vege 64 i ovdje su performanse iznad GTX1070 i ispod GTX1080. No tko god ima Radeon, sigurno ovu igru neće igrati u OGL-u nego u Vulkanu o čemu svjedoči i graf ispod. Vulkan [ichart headers="ID, FPS" title="Doom @ Vulkan (2560 x 1440 @ Ultra, 8xTSSAA, 16xAF)" htitle="FPS" labels="AMD Radeon Vega 64 Liquid,ASUS STRIX RX580 8GB TOP,MSI RX580 8GB Gaming X,Sapphire RX580 Nitro+ 8GB,MSI RX480 Gaming X 8GB,Asus Dual RX580 8GB,Sapphire RX480 Nitro+ 4GB,MSI RX570 Gaming X 4 GB" values="149.22,83.1,83,82.6,77,76.6,73.37,73.2" colors="red,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="500" min="0"] Izvrstan rezultat ua Vegu 64, koja ovaj naslov s lakoćom tjera i u 4K što ćemo kasnije vidjeti.

Rezultati testova - drugi dio

DirectX 12 [ichart headers="ID, FPS" title="Ashes of Singularity (2560 x 1440 @ High preset DX12)" htitle="FPS" labels="AMD Radeon Vega 64 Liquid,Nvidia GTX1080 Ti,ASUS STRIX GTX1080 11Gbps,MSI GTX1080 Ti Gaming X,ASUS STRIX GTX1080,MSI RX580 8GB Gaming X,Sapphire RX580 Nitro+ 8GB,ASUS STRIX RX580 8GB TOP,ASUS GTX1060 9Gbps,Asus Dual RX580 8GB,MSI RX570 Gaming X 4GB" values="95.2,88.6,86,85.5,78.8,58.5,57.4,56.8,55.8,55.4,50.3" colors="red,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="400" min="0"] U Ashesu Vega 64 rastura i izbija na vrh poretka, dosta ispred GTX1080Ti. [ichart headers="ID, FPS" title="Battlefield 1 (2560 x 1440 @ Ultra (DX12))" htitle="FPS" labels="MSI GTX1080 Ti Gaming X,Nvidia GTX1080 Ti,AMD Radeon Vega 64 Liquid,ASUS STRIX GTX1080 11Gbps,ASUS STRIX GTX1080,ASUS GTX1060 9Gbps,ASUS STRIX RX580 8GB TOP,MSI RX580 8GB Gaming X,Sapphire RX580 Nitro+ 8GB,Asus Dual RX580 8GB,MSI RX570 Gaming X 4GB" values="94.1,92.2,78.5,73,68.8,56.3,45,44.7,44.2,44.1,39" colors="blue,blue,purple,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="500" min="0"] Battlefield 1 performanse su solidne, ispred GTX1080 kao glavne konkurentice. [ichart headers="ID, FPS" title="DeusEX Mankind Divided (2560 x 1440 @ Ultra, 0xAA (DX12))" htitle="FPS" labels="MSI GTX1080 Ti Gaming X,Nvidia GTX1080 Ti,ASUS STRIX RX580 8GB TOP @ CFX,AMD Radeon Vega 64 Liquid,ASUS STRIX GTX1080 11Gbps,ASUS STRIX GTX1080,ASUS STRIX RX580 8GB TOP,Sapphire RX580 Nitro+ 8GB,MSI RX580 8GB Gaming X,Asus Dual RX580 8GB,ASUS GTX1060 9Gbps,MSI RX570 Gaming X 4GB" values="71.7,69,64.3,59.7,54.9,54.5,34,33.7,33.6,32.1,31.3,29.1" colors="blue,blue,blue,red,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="500" min="0"] DeusEX Mankind Divided pokazuje isti odnos snaga kao i prethodni test. Vega 64 je ispred GTX1080. [ichart headers="ID, FPS" title="Hitman (2560 x 1440 @ Ultra (DX12))" htitle="FPS" labels="MSI GTX1080 Ti Gaming X,Nvidia GTX1080 Ti,AMD Radeon Vega 64 Liquid,ASUS STRIX GTX1080,ASUS STRIX GTX1080 11Gbps,ASUS STRIX RX580 8GB TOP,MSI RX580 8GB Gaming X,Sapphire RX580 Nitro+ 8GB,ASUS GTX1060 9Gbps,Asus Dual RX580 8GB,MSI RX570 Gaming X 4GB" values="130.7,123.14,111.60,109.32,108.84,66.75,65.59,64.87,64.17,61.59,58.21" colors="blue,blue,purple,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="500" min="0"] Opet ista situacija, Vega 64 Liquid je i ovdje ispred GTX1080. [ichart headers="ID, FPS" title="Prey (2560 x 1440 @ Ultra (DX12))" htitle="FPS" labels="MSI GTX1080 Ti Gaming X,ASUS STRIX GTX1080,AMD Radeon Vega 64 Liquid,MSI RX580 8GB Gaming X" values="137.2,123.8,117.43,66.12" colors="blue,blue,red,blue" height="200" min="0"] Prey je friški naslov Akrane Studios razvojnog tima i Bethesde kao izdavača. Baziran je na Cryengineu, a riječ je o FPS-u u kojem se na Talos I svemirskoj stanici igrač bori protiv najezde vanzemaljskog kolektiva Typhoon. Framerate smo mjerili OCAT-om, u Talos 1 predvorju gdje je otvoreniji prostor, a ima i prve malo veće akcije. Ovdje je Vega 64 iza GTX1080. [ichart headers="ID, FPS" title="Sniper Elite 4 (2560 x 1440 @ Ultra (DX12))" htitle="FPS" labels="ASUS STRIX GTX1080 11Gbps @ SLI,MSI GTX1080 Ti Gaming X,Nvidia GTX1080 Ti,ASUS STRIX RX580 8GB TOP @ CFX,AMD Radeon Vega 64 Liquid,ASUS STRIX GTX1080 11Gbps,ASUS STRIX GTX1080,ASUS STRIX RX580 8GB TOP,MSI RX580 8GB Gaming X,Sapphire RX580 Nitro+ 8GB,Asus Dual RX580 8GB,ASUS GTX1060 9Gbps,MSI RX570 Gaming X 4GB" values="178.5,142.2,139.5,133.1,113.28,111,109.9,68.1,67.4,66.6,64.5,61.1,56.5" colors="blue,blue,blue,blue,purple,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="500" min="0"] Vega 64 je i ovdje nešto malo uznat GTX1080 11Gbps kartice 4K testovi [ichart headers="ID, FPS" title="DeusEX Mankind Divided " htitle="3840 x 2160" labels="AMD Radeon Vega 64 Liquid" values="32.2" colors="green" height="200"] [ichart headers="ID, FPS" title="Hitman" htitle="3840 x 2160" labels="AMD Radeon Vega 64 Liquid" values="65.64" colors="purple" height="200"] [ichart headers="ID, FPS" title="Warhammer 40.000: Dawn of War III" htitle="3840 x 2160" labels="AMD Radeon Vega 64 Liquid" values="57.69" colors="green" height="200"] [ichart headers="ID, FPS" title="Sniper Elite 4" htitle="3840 x 2160" labels="AMD Radeon Vega 64 Liquid" values="63.78" colors="purple" height="200"] Samo je kod iznimno zahtjevnog Mankind Divideda framerate prenizak za glatko igranje čak i s ugašenim AA filterom, dok je kod ostala tri naslova to sasvim solidno. Iz prvog rezultata je vidljivo kako bi Vega 64 bi mogla imati problema s budućim AAA naslovima u 4K.  

Rezultati testova - treći dio

AMD vs. Intel [ichart headers="ID, FPS" title="Ashes of Singularity" htitle="2560 x 1440" labels="Core i7 7800X @ 4.2 GHz, Ryzen Threadripper 1920X @ Stock,Ryzen 7 1800X @ 4.0 GHz" values="95.2,93.6,79.4" colors="red,blue,purple" height="200"] [ichart headers="ID, FPS" title="DeusEX Mankind Divided " htitle="2560 x 1440" labels="Core i7 7800X @ 4.2 GHz, Ryzen 7 1800X @ 4.0 GHz,Ryzen Threadripper 1920X @ Stock" values="59.7,58.9,58.4" colors="red,purple,blue" height="200"] [ichart headers="ID, FPS" title="Hitman" htitle="2560 x 1440" labels="Core i7 7800X @ 4.2 GHz, Ryzen 7 1800X @ 4.0 GHz,Ryzen Threadripper 1920X @ Stock" values="111.6,107.51,106.29" colors="red,purple,blue" height="200"] [ichart headers="ID, FPS" title="Warhammer 40.000: Dawn of War III" htitle="2560 x 1440" labels="Ryzen 7 1800X @ 4.0 GHz,Core i7 7800X @ 4.2 GHz, Ryzen Threadripper 1920X @ Stock" values="96.44,95.11,82.26" colors="purple,red,blue" height="200"] Unatoč posljednjem boljem rezultatu, Intelova platfoma izvlači generalno nešto više performanse iz Vege 64 pa nama i dalje ostaje bolji izbor za benchanje grafičkih kartica. Potrošnja i zagrijavanje [ichart headers="ID, W" title="Potrošnja sistema" htitle="W" labels="AMD RX Vega 64 Liquid" values="555" colors="purple" height="100" min="0"] S obzirom da je i7 7800X puno veći potrošač u overclockingu od i7 3960X-a ovdje nemamo usporednih rezultata sa starijim karticama, no možemo slobodno reći kako je Vega 64 također veliki potrošač i nije joj strano potegnuti samoj i preko 300W. [ichart headers="ID, °C" title="Zagrijavanje" htitle="°C" labels="AMD Radeon Vega 64 Liquid,AMD Radeon R9 Fury X,ASUS STRIX GTX1080 11Gbps,Gigabyte GTX970 Gaming G1,MSI RX570 Gaming X 4GB,Asus GTX1060 STRIX,ASUS GTX780 DCU II OC,AMD R9 295X2,ASUS Matrix Platinum GTX980,ASUS STRIX RX580 8GB TOP,Gigabyte GTX1060 Gaming G1,MSI GTX1060 Gaming X,Gigabyte GTX1070 Gaming G1,MSI GTX980 Gaming 4G,ASUS GTX1060 9Gbps,MSI GTX1070 Gaming X,MSI R9 290X Lightning,MSI RX580 8GB Gaming X,Sapphire R9 290X Vapor-X 4GB OC,Sapphire R9 390X Tri-X,Asus Dual RX580 8GB,Asus GTX780 STRIX OC,Gigabyte GTX580 SOC,Gigabyte GTX770 OC,MSI GTX770 TwinFrozr,MSI GTX1080 Ti Gaming X,MSI RX480 Gaming X 8GB,Sapphire R9 290X Vapor-X 8GB,MSI GTX1080 Gaming X,Sapphire R9 290X Tri-X 8GB @ OC,Sapphire R9 Fury Tri-X,Sapphire R9 390 Nitro,Sapphire RX580 Nitro+ 8GB,Sapphire R9 290X Tri-X 8GB,AMD R9 Nano,ASUS Matrix Platinum GTX780Ti,Gainward GTX970 Phantom,Sapphire Nitro R9 Fury,ASUS STRIX GTX1080,Sapphire RX480 Nitro+ 4GB,Sapphire R9 290 Tri-X,Nvidia GTX980,ASUS STRIX R9 390X 8GB,Nvidia GTX980 Ti,Nvidia GTX780 Ti,Nvidia GTX1080,GTX1080 Ti,AMD Radeon RX 480,ASUS MARS 760,AMD Radeon R9 290,AMD Radeon R9 290X" values="55,58,60,60,60,61,62,63,64,64,65,66,67,68,69,69,69,70,70,70,71,71,71,71,71,71,71,71,72,72,73,74,74,75,75,75,75,75,76,77,80,83,83,84,84,84,84,90,93,94,95" colors="red,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="1700" min="0"] Vega 64 ima odličan sistem hlađenja i u Turno modu joj temperatura ne prelazi 55°C. U Balanced modu ne ide preko 51°C, a u Power Saver modu preko 47°C - odlično. Buka je kao što smo već rekli zadovoljavajuća - oko 46 dB pri 2.000 okretaja i to u Turbo modu. U ostalima je i puno tiša. Eh da, tu je i lagani coil whine koji se čuje no nije pretjerano izražen.

Zaključak

amd_vega_64_liquid_21

I premda su se mnogi fanovi nadali kako će Vega 64 uloviti i GTX1080Ti, AMD to nikada nije imao u planu. Njihov cilj je bio dostići i preskočiti GTX 1080 i upravo to su i napravili. S cijenom od oko 599 USD (plus porez) Vega 64 sa zračnim hlađenjem je tu negdje kao GTX 1080, a ova Vega 64 Liquid ju i pretiče. Stvar je u tome što Liquid verziju ne možete kupiti samostalno samo u bundleu (Radeon paket) s Ryzen procesorom, pločom i dvije igre koje dolaze gratis. U tom bundleu joj je cijena 699 USD što je već dosta visoko. No takav bundle donosi i uštede - i to 200 USD pri kupovini FreeSync monitora i oko 120 USD vrijednosti te dvije igre (Wolfenstein II: The New Colossus i Prey). Vega 64 Liquid je kao što smo vidjeli odlična kartica, brza, tiha i jedina joj je izraženija mana potrošnja. Još nam ostaje usporediti potrošnju GTX 1080 na našoj novoj test platformi, no već sada znamo kako će biti nešto niža. AMD tako dostiže Nvidiju po performansama, ali uz žrtvu veće potrošnje. Vega 64 donosi puno toga novoga po pitanju tehnologija i arhitektura i svakako je odličan zalog u budućnost igranja. Tehnologije kao što su FreeSync, Enhanced Sync, Radeon Chill i High-bandwidth cache ju čine tehnološki naprednijom od konkurentice GTX 1080, a i video mogućnosti su joj odlične. Za kraj ostaje analiza cijene. Preporučena cijena za zračnu verziju je 499 USD na što treba dodati porez (ili 599 u Black Pack bundleu). Ako ne bude iznad 5.000 kuna po koliko se trenutno prodaje najjeftinija GTX1080 11Gbps tada će imati dobar tržišni uspjeh. Svakako treba imati na pameti kako ni starija verzija GTX1080 nije puno sporija, a cijena joj je oko 4.700 kuna. Ipak, zračna nam je verzija još uvijek nepoznanica i tek ostaje vidjeti kolike su performanse, zagrijavanje i buka. Za Vega 64 Liquid karticu na kraju samo možemo zaključiti kako je dobar kupovina zbog dobrih benefita u bundleu, ali i kvalitete i tihog rada same kartice, te dobrih performansi.