AMD je u zadnjem tromjesečju prošle godine predstavio dva nova Radeon Instinct grafička ubrzivača namijenjena tzv. dubokom učenju, neuronskim mrežama i općenito GPGPU primjeni. Modeli MI50 i MI60 bili su bazirani na GCN arhitekturi pete generacije i opremljeni Vega 20 GL čipovima napravljenim u novom 7-nanometarskom proizvodnom procesu. AMD je sada iskoristio GPU napravljen za MI50 kartice, te ga upakirao u desktop gaming proizvod, nazvao ga Radeon VII i predstavio na ovogodišnjem CES-u. Tu karticu danas imamo pred sobom i donosimo vam njenu recenziju.

amd_radeon_vii_1

Radeon VII kartica donosi mnogo toga novog za jedan desktop proizvod. Prva je to AMD-ova referentna kartica s modernim hladnjakom s tri ventilatora, prva je sa 7-nanometarskim GPU-om, prva je s čak 16 GB VRAM-a i prva je koja otvoreno koketira i s igračima i s profesionalcima.

amd_radeon_vii_2

Ovo zadnje naravno proizlazi iz činjenice da je razvijena iz Radeon Instincta i AMD ju „gura“ korisnicima koje naziva igrači kreatori. Ti bi bili svi oni koji će karticu koristiti za primjerice 3D modeliranje, compute, 8K editing i color correction, video efekte, a kada završe posao pokreću primjerice Division 2.

amd_radeon_vii_3 amd_radeon_vii_4

Kartica koja je pred nama je stigla u tzv. reviewer`s kitu i naravno nije reprezentacija retail proizvoda. Uz unboxing video koji smo objavili donosimo i fotografije koje bolje dočaravaju postolje na koje ju AMD želi postaviti i osvijetliti. Retail pakiranje će biti klasično – kartonska kutija i proizvod u najlonu i mekoj stiro-pjeni.

amd_radeon_vii_5

Radeon VII je na prvi pogled i dodir premium proizvod, jer je njen oklop u potpunosti aluminijski, odlične završne obrade i izgleda. Tri 80 milimetarska ventilatora smještena su na hladnjak od aluminijskih limova spojenih svijanjem koje su isprepletene toplovodnim cijevima. Velik je to odmak od dosadašnjeg dizajna referentnih AMD kartica, kako izgledom tako i konstrukcijom.

amd_radeon_vii_6

Kartica nije glomazna – duga je oko 270, visoka oko 130 i široka 40 milimetara. Nadvisuje malo nosač i malo je duža od standardne ATX matične ploče, no pored današnjih gorostasa od kartica zapravo djeluje maleno.

amd_radeon_vii_15

Na vrhu se kartice nalazi crveno osvijetljen Radeon natpis, a u desnom kutu je sad već legendarna osvijetljena R kockica. Na vrhu i dnu, aluminijski poklopac ima izreze kroz koje izlazi topli zrak, a stražnja je strana u potpunosti zatvorena aluminijskom pločom koja je i heatsink i učvršćuje konstrukciju.

 amd_radeon_vii_9

Ispod se poklopca i ventilatora nalazi kompleksan hladnjak kao što smo mogli vidjeti u Gamers Nexusovom teardownu, s velikom vapour komorom, flat toplovodnim cijevima, termalnim podloškama i grafitnim TIM-om (Hitachi TC-001 Thermal Interface Material) koji se nalazi na GPU-u i HBM čipovima te omogućava ponovnu upotrebu.

amd_radeon_vii_13

AMD se dakle potrudio osigurati adekvatno hlađenje kompleksnom interposer dizajnu, gdje je na malu površinu uklopljen GPU i čak četiri čipa HMB2 memorije. 16 GB memorije se može činiti puno, i jest, no AMD tu količinu opravdava sve zahtjevnijim igrama, manipulacijom 8K sadržaja i softveru koji je sve gladniji VRAM-a. Uz to naravno, 16 GB je i future proof. A i nije da su imali izbora, jer je MI50 GPU jednostavno takvog dizajna.

amd_radeon_vii_11

GPU je posebno zanimljiv jer je riječ o 7-nanometarskom proizvodu (TSMC), koji donosi znatno smanjenu površinu jezgre. Na Vega 64 karticama je Vega 10 GPU bio površine 495 kvadratnih milimetara, a na Radeonu VII (Vega 20), je to smanjeno na 331 milimetar kvadratni. Zbog toga se i otvorio dodatni prostor na interposeru pa su dodana dodatna dva stacka HBM2 memorije.

amd_radeon_vii_10

Optimizacije Vega 20 čipa u odnosu na Vega 10 uključuju smanjenje latencija, povećanje propusnosti ROP-ova, te povećanje FP i Integer mogućnosti. Vega 20 čip je preuzet iz MI50 modela, što znači da ima 60 compute jedinica, s 3840 stream procesora i 64 ROP-a. Čip ima 13.2 milijarde tranzistora, što je za 700 milijuna više nego kod Vega 10 GPU-a.

Osnovni radni takt procesora je 1.400 MHz, boost takt je 1.750 MHz, a tzv. peak engine takt je 1.800 MHz. Peak takt će se rijetko ili gotovo nikada dosezati u igrama, a radovati mu se mogu oni koji koriste neku od aplikacija za stvaranje i obradu sadržaja.

Vršne single precision performanse su 14.2 TFLOP-a, te 28.1 TFLOP-a za double precision. Vršni fill rate tekstura je 432.24 GT/s, a piksela 11.526 GP/s. Podsjetimo se Vega 64 je imala 12.7 TFLOP-a single precision (25.3 TFLOP-a double), 395.8 GT/s fill rate tekstura i 98.9 GP/s fill rate piksela.

amd_radeon_vii_7

Memorije je 16 GB i HMB2 je tipa, memorijsko sučelje je širine 4096-bita, a maksimalna teoretska propusnost je 1 TB/s. Vega 64 je imala 8 GB HBM2 memorije, sučelje širine 2048 bita i propusnost od 483.8 GB/s.

amd_radeon_vii_8

Kartica ima dva 8-pinska konektora za dodatno napajanje, što znači kako teoretski može povući do 375 W snage, pri čemu je TDP odnosno TBP (total board power) 300 W (Vega 64 je imala TDP od 295 W).

amd_radeon_vii_12

Velika novost za Vega 20 dizajn čipova je i poboljšan nadzor rade temperature, te uvođenja nove vrijednosti temperature koju možemo pratiti – T-junction. Površinom grafičkog čipa je raspoređeno čak 64 termalnih senzora (duplo više u odnosu na Vegu 10), koji donose precizniji nadzor i kontrolu takta. T-junction se sada koristi za toplinsku kontrolu takta i rad ventilatora. Proizvođač je u internim mjerenjima potvrdio i nešto veće performanse korištenjem nove vrijednosti. Vrijednosti su kao što vidimo vrlo visoke, no očito to čipu ne smeta.

 amd_radeon_vii_14

Kartica podržava sve standardne tehnologije i API-e kao i Vege prije nje, a video izlazi su tri Display Porta 1.4a i jedan HDMi 2.0b. Šećer dolazi na kraju, jer uz svaku kupljenu Radeon VII karticu u launch bundleu dolaze i tri igre – Devil May Cry 5, The Division 2 i Resident Evil 2.