Antec NeoPower 550

Datum objave 06.03.2008 - Denis Arunović

Uvod i oprema

Napajanja iz Antecove serije NeoPower imaju jednu zajedničku značajku, a to su modularni kabeli. Snaga ovih napajanja kreće se između 430 i 650 vata, a nama je na test pristigao model iz sredine ponude koji ima snagu 550 vata. Kao što je moguće uočiti pažljivim promatranjem fotke kutije, napajanje je certificirano za rad u SLI sistemima, a to ujedno znači da ne bi trebalo imati problema niti s CrossFireom.

Prvi pogled u kutiju

Nakon vađenja iz kutije

Napajanje se isporučuje u kutiji, a od hazarda pri transportu zaštićeno je kartonskom košuljicom i najlonskom vrećicom. Osim samog napajanja u kutiji se nalaze kabeli za komponente (obzirom da je riječ o modularnom napajanju), kabel za spajanje napajanja na priključak gradske strujne mreže te priručnik za uporabu i tvornički jamstveni list. Napajanje ima pet godina tvorničkog jamstva, no preko lokalnih trgovaca ćete najčešće moći ostvariti samo tri.

Arsenal kabela u kombinaciji s napajanjem

Paket kabela sastoji se od dva kabela s molex konektorima (po tri komada na svakom kabelu), dva kabela s SATA konektorima (dva konektora na svakom od njih) i na kraju dva 6-pinska PCIe kabela. Tu je također i adapter/razdjelnik s kojim je iz jednog molex konektora moguće dobiti dva manja konektora koji se najčešće koriste za floppy uređaje. Rješavanje podrške za ove male konektore na ovaj način je pohvalno obzirom da ih većina korisnika neće niti koristiti. Svi spomenuti kabeli opleteni su plastičnom mrežicom što će reći da neće stvarati zbrku unutar kućišta, a dobro i izgledaju.

Konverter/razdjelnik za konektore koji obično služe za napajanje floppy pogona

Na napajanju se nalazi i nekoliko fiksnih kabela koji su također opleteni mrežicom. Riječ je o glavnom 24-pinskom ATX kabelu kod kojeg se konektor može razlomiti na dva dijela, 20-pinski i 4-pinski, pa ga je moguće rabiti na starijim pločama, te dva kabela s dodatnim 12-voltnim vodovima za matičnu ploču. Na prvom od spomenutih kabela nalazi se stari 4-pinski 12-voltni konektor, a na drugom 8-pinski EPS konektor. Općenito, konfiguracija kabela na ovom Antecovom napajanju je prilično dobra, no zakinuti bi se eventualno mogli naći korisnici koji rabe više od četiri SATA pogona. Oni će dodatne SATA konektora morati osigurati putem adaptera koji se isporučuju s matičnim pločama.

Opis i karakteristike

Samo napajanje je dizajnirano dosta konzervativno. Njegove dimenzije nisu osobito velike tako da će stati u bilo koje normalno ATX kućište. Metalik siva boja zasigurno neće privući pažnju ljubitelja svjetlećih računala, no odlično se uklopiti u bilo kakav minimalistički dizajniran sistem. Hlađenje napajanja je osigurano jednim 80-milimetarskim ventilatorom koji je smješten na njegovom stražnjem dijelu. Ventilator ima automatsku regulaciju brzine zavisno o temperaturi napajanja, a sonda koja mjeri ovu temperaturu je smještena u samom napajanju. Na stražnjem dijelu napajanja također vidimo sklopku za uključivanje dovoda napona te konektor za priključivanje napajanja na gradsku mrežu. Obzirom da je napajanje opremljeno aktivnim PFC sklopom, sklopke za određivanje ulaznog napona nema.

Na prednjem dijelu napajaja vidimo konektore za spajanje modularnih kabela te rupice za usisivanje svježeg zraka koji uvlači ventilator kojeg smo već spomenuli. Drugim riječima, sistem hlađenja ovog napajanja nije dizajniran tako da bi sudjelovao u hlađenju cijelog kućišta. Ovo implicira dvije stvari - da je napajanje odlično rješenje za kućišta čija je unutrašnjoj podijeljena na termalno nezavisne blokove (npr. kućište Antec 182), ali da istovremeno je kod klasičnih kućišta u kombinaciji s ovim napajanjem potrebno malo više pripaziti na ventilatore koji stvaraju zračnu struju preko procesora.

Antec NeoPower 550
24 pin ATX
Da
8 pin EPS
Da
8 pin / 6pin PCIe
0 / 2
Molex
6 (3 / 3)
Floppy
2 (putem adaptera)
SATA
4 (dva po kabelu)
PFC
Active
Snaga
550 W
+3.3V
24 A
+5V
20 A
+12V1
18 A
+12V2
18 A
+12V3
18 A
+12V4
-
Cijena
oko 850 kn
Jamstvo
3 u HR (5 godina tvorničko)

Prema specifikacijama ovo je napajanje u stanju kontinuiranoisporučivati 550 vata pri temperaturi od 50 celzijevih stupnjeva. Svi oni koji su nešto više upoznati tematikom napajanja iz ovog će zaključiti da u normalnim uvjetima napajanje u skladu s ovim specifikacijama ima snagu višu od deklarirane (obzirom da snaga napajanja pada s porastom temperature). Snaga dostupna na 3,3-voltnom i 5-voltnom vodu je dosta niska što je obično slučaj s napajanjima modernog dizajna. S druge strane, kad je riječ o 12-voltnom naponu, ovo napajanje nudi čak tri raila s odvojenom regulacijom, a kroz svaki je moguće provući maksimalnu 18 ampera. Ako je suditi prema specifikacijama, NeoPower 550 ne bi trebao imati problema s napajanjem SLI i CrossFire konfiguracija baziranih na modernim high-end karticama.

Testni sistem i performanse

Test sistem :: Hardware
Platforme

Asus P5W Deluxe

Procesor(i)

Intel Core 2 QX6700 @ 4x 2.66 GHz

Memorija

4 x 1 GB OCZ Platinum PC2-8500 @ 800 MHz

Grafička kartica

2x AMD/ATI Radeon HD 2900 XT

SATA Kontroler

Intel ICH8R

Hard disk(ovi)

WD Caviar 400 GB SATA

WD Caviar 250 GB SATA

Optički pogon

LiteOn LH20A1H DVD-RW

Za testiranje Antecovog napajanja poslužila nam je jednaka konfiguracija kao i testu PC Power & Coolingovog Silencera 750. Zapravo, oba smo napajanja testirali isti dan tako da su rezultati koje ćete vidjeti nešto kasnije potpuno usporedivi. Konfiguracija je bazirana na prilično moćnim komponentama, posebice kad je riječ o sirovoj potrošnji, i kao takva može adekvatno opteretiti high-end napajanje. Za mjerenje napona je korištem multimetar Fluke 187 s preciznošću od 0,025%, a potrošnja, a time efikasnost napajanja mjerena je s uređajem za nadzor potrošnje koji se može nabaviti u Bauhausu ili sličnim trgovinama. Ovaj uređaj nije osobito precizan, no daje ponovljive rezultate, pa smo mu skloni vjerovati. Sonde multimetra bile su zabodene u ATX konektor na matičnoj ploči što objašnjava i činjenicu da smo mjerili vrijednosti 3.3-voltnog voda (u dosadašnjim testovima smo se fokusirali isključivo na 5-voltni i 12-voltni vod).

Valja napomenuti da smo isprobali performanse pri korištenju samo jedne kartice ili CrossFire polja, no u oba slučaja su obje kartice bile ugrađene, samo smo softverski uključili ili isključili CrossFire. Mjerenje performansi bez opterećenja također smo pojedostavili na ovaj način, pa nema vrijednosti za konfiguraciju s jednom i s dvije kartice. Što se tiče samog opterećenja, napravili smo ga kombinacijom Prime95 v255 aplikacije koja se skalira na više jezgri dok je grafički podsustav računala bio opterećen s 3DMarkom06 u loop modu (HDR test) na rezoluciji 1280x1024 uz forsiranje maksimalnih postavki za AA i AF. Prije nego što smo uzeli vrijednosti mjerenja, računalo je na ovaj način bilo opterećeno oko 30 min što će reći da je napajanje bilo zagrijano na radnu temperaturu.

Sukladno specifikacijama, Antecovo napajanje nije imalo problema s napajanjem naše konfiguracije pri uporabi kartica u CrossFire modu. Vidljivo je da napon s opterećenjem pada nešto strmije u odnosu na Silencer 750, no to je bilo i za očekivati obzirom da PC Power & Coolingovo napajanje ipak ima osjetno više snage prema specifikacijama. Same vrijednosti napona su odlične obzirom da je devijacija u odnosu na idealnu vrijednost od 12 volta minimalna, čak i kod maksimalnog opterećenja. Ista je situacija s oscilacijama napona koje su minimalne u bilo kojem načinu rada.

Kad je riječ o naponu na 5-voltnom vodu, Antecovo napajanje nudi jasne prednosti u odnosu na moćniji Silencer 750. Dok se kod PC Power & Coolingovog napajanja vrijednost napona pod opterećenjem spušta ispod vrijednosti od 5 volta, to kod NeoPowera 550 nije slučaj, čak i kada je napajanje maksimalno opterećeno.

Posljednje mjerenje napona izvedeno je na 3,3 voltnom vodu koji služi za napajanje komponenti na ploči i napajanje memorije. U članku o Silencer 750 rekli smo da ovo napajanje ima manjih problema s naponom na 3,3-voltom vodu odnosno da je ovaj napon nešto viši od idealne vrijednosti propisane ATX specifikacijom. Antecovo napajanje se tu ponaša osjetno bolje što je jasno vidljivo na priloženom grafikonu. Ripple je i kod ovog napajanja vrlo malen i praktički neprimjetan.

Grafikon potrošnje sada ima dva napajanja, pa je samim tim mnogo zanimljiviji i informativniji. Vidimo da Antecovo napajanje najefikasnije radi pri minimalnom opterećenju i u tom slučaju nudi bolje mogućnosti u odnosu na Silencer 750. Kada je pak riječ o opterećenju koje generira samo jedna grafička kartica (+ ostatak sistema), oba napajanja pokazala su se jednako efikasna. U gornjem režimu rada, pri korištenju dvije grafičke kartice u CrossFire modu, vidimo da NeoPower 550 gubi bitku u odnosu na snažniji Silencer 750. To je sasvim očekivano obzirom da ovo vršno opterećenje dostiže broju od oko 550 vata što je prema specifikacijama maksimalna snaga Antecovog napajanja. Štoviše, opterećenje koje je stvorila naša konfiguracija natjerala je Antecovo napajanje da iz utičnice povuče 561 vat, što je više od nominalne vrijednosti koje bi trebalo nuditi ovo napajanje.

Kad je riječ o buci, NeoPower 550 zaslužuje samo pohvale. Unatoč korištenju 80-milimetarskog ventilatora s automatskom regulacijom brzine, napajanje je izuzetno tiho, čak i pod maksimalnim opterećenjem koje smo koristili tijekom testiranja. Samim time, odličan je izbor za sve one koji pri odabiru komponenti paze na to koliko su one tihe.

Zaključak / Conclusion

Zaključak

Jedno je sigurno, Antec NeoPower 550 za uložen novac nudi zaista impresivnu kombinaciju performansi i mogućnosti. Premda prema specifikacijama nudi 550 vata snage, u praksi je ova brojka i nešto viša što je potvrdilo naše testiranje - napajanje je bez problema pogonilo CrossFire konfiguraciju s četverojezgrenim procesorom i pri tome iz gradske mreže "vuklo" 561 vat. Usprkos radu iznad specifikacija, naponi na svim vodovima ovog napajanja ostali su vrlo stabilni, a buka vrlo niska. Štoviše, u nekim situacijama ovo je napajanje postiglo nešto bolje rezultate nego Silencer 750, osjetno skuplje i prema specifikacijama moćnije napajanje tvrtke PC Power & Cooling. Šlag na kraju su bez sumnje modularni kabeli koji korisnicima koji pate na urednost računala nude vrlo fleksibilne mogućnosti raspoređivanja kabela unutar kućišta. Antec NeoPower 550 u hrvatskim trgovinama košta oko 850 kuna, a ima petogodišnje tvorničko jamstvo.

Conclusion

One thing is certain, Antec NeoPower 550 offers very impressive combination of performance and features for its listed price. Altough this PSU according to specifications offers 550 watts of power, in practice this value is slightly higher, at least according to our tests. NeoPower 550 managed to power CrossFire configuration (HD 2900 XT) in combination with quad core CPU under full load, at the same time drawing 561 watts from the wall outlet. Despite operating beyond factory specifications, rails of this PSU remained very stable, even under full load. Furthermore, in certain situations Antec's PSU showed slightly better performance than much more expensive and powerful Silencer 750 PSU manufactured by PC Power & Cooling. Situation with noise is also great, despite the fact that PSU is cooled with one 80mm fan. Last but least, sort of icing on the cake, is the fact that reviewed PSU has modular cables which are great if you fancy keeping your computer interior nice and tidy. Antec NeoPower 550 costs about 850 kunas in croatian computer part stores (115 € including VAT) and comes with five year factory warranty.