aoc_27g2u_1

U lab nam je prije par tjedana sletio AOC-ov cjenovno pristupačni gamerski monitor 27G2U. Riječ je o modelu koji ima brzi IPS panel odziva 1 milisekunde (MPRT) i stope osvježenja od 144 Hz. Da bi s pravom nosio epitet gamerski tu još dolaze i podrške za Freesnyc Premium i G-Sync tehnologije, a sve to prati i zanimljiv dizajn. Proizvođač još navodi i pokrivenost sRGB spektra od 118%, te Adobe RGB spektra od 88%.

aoc_27g2u_2

Monitor dolazi u klasičnoj kartonskoj kutiji unutar koje je smješten u debeli stiropor i zaštićen najlonom. Monitor dolazi u tri dijela, a uz njega tu još nalazimo i DisplayPort i HDMI kabele za video vezu, te napojni kabel. Monitor ima integrirano napajanje, a proizvođač navodi potrošnju od 28 W u radu te 0.3 W u Stand By/Off modovima.

aoc_27g2u_3

Tri je dijela potrebno sastaviti kako bi kompletirali monitor. Donji stalak zanimljivog dizajna koji ima dvije duže i dvije kraće noge te gumenu podlogu za sprječavanje klizanja, jednim vijkom spajamo s nosačem/rukom. Nosač na sebi ima rupu za organizaciju kabela, te ruku koja omogućava podešavanje monitora po visini. Ruka jednostavnim klik-klak mehanizmom sjeda u monitor, a za njeno otpuštanje i skidanje koristimo polugicu na nosaču. Instalacija je dakle vrlo jednostavna i potpuno tool-less. Tu je naravno i Vesa 100 x 100 podrška za različite stolne i zidne nosače.

aoc_27g2u_4

Monitor je dimenzija 612,1 x 525,9 x 227,4 milimetara te je mase 5,2 kilograma. Krasi ga zanimljiv dizajn postolja, te crveni umeci i naglasci na crnoj plastici. Ujedno, AOC se hvali i vrlo tankim bočnim i gornjim rubovima što ga čini pogodnim za slaganje dva ili tri monitora u niz. Donji je rub nešto deblji, no tek toliko da u njega stane AOC znak te tanka crvena traka na dno. Glavni materijal izrade je plastika, koja je solidne kvalitete i završne obrade. Svi su spojevi dobro izvedeni i nema nepravilnosti ili fuša – AOC je ovdje odradio dobar posao.

aoc_27g2u_5

Kao što smo u uvodu napisali, panel je IPS tipa, i to brzog MPRT odziva od 1 milisekunde, te Gray to Gray odziva od 4 milisekunde. Omjer stranica je 16:9, a dijagonala mu je 27 inča. Rezolucija je 1.920 x 1.080 (FullHD) koju igrači i dalje vole zbog manjih zahtjeva za snagom grafičke kartice (piksel pitch je 0.2745 milimetara). Panel ima maksimalno vrijeme osvježenja slike od 144 Hz. Stopa osvježenja mu je zapravo dinamička i to u rasponu od 48 do 144Hz, te podržava G-Sync i FreeSync tehnologije. Ima White LED pozadinsko osvjetljenje, s tipičnom osvijetljenošću od 250 candela po metru kvadratnom, te deklarirani kontrast od 1000:1. Proizvođač još navodi i pokrivenost sRGB spektra od 118%, te Adobe RGB spektra od 88%, uz maksimalni prikaz do 16,7 milijuna boja. Kutevi gledanja su kao i kod svakog IPS-a – 178°/178°.

aoc_27g2u_6

Na panelu se nalazi mat premaz tvrdoće 3H. Monitor je i s ergonomske strane odličan. Hod ruke monitora je 130 milimetara pa visinu gornjeg ruba možemo mijenjati od 395,9 do 525,9 milimetara. Ujedno, ruka omogućava i pivotiranje za 90°, kao i mijenjanje nagiba od -4° do 21,5° te okreta oko vertikalne osi od 30° u jednom i 30° u drugom smjeru. Na ovaj će način svatko lagano naći najbolju poziciju za sebe.

aoc_27g2u_7

Stražnja strana monitora je prošarana crvenim naglascima kako bi bio naglašen taj gamerski štih. Monitor ima i ugrađene zvučnike u sebi koji će poslužiti za nuždu (2x 2W), a za bolje će audio iskustvo svakako biti potrebno nabaviti ili zvučnike ili slušalice. Stalak monitora s dva duža i raširena kraka je dovoljno stabilan i ne pomiče se kada monitor podešavamo ergonomski.

aoc_27g2u_8 aoc_27g2u_9

Stražnji je I/IO panel monitora podijeljen u dva dijela. Lijevo na kosom dijelu (gledano straga), nalazi se USB hub s jednim upstream i četiri downstream porta. Tri su USB 3.0 standardna plava porta, i jedan je USB 3.0 žuti koji možemo koristiti i za punjenje drugih uređaja. Odvojeno od USB huba, na ravnom dijelu nalaze se i četiri video izlaza – 2x HDMI (2.0), 1x DisplayPort (1.2) i 1x D-SUB (VGA). Do njih su smještene jack utičnice za slušalice i mikrofon. Na desno od ovog skupa nalazi se i utičnica za napojni kabel.

S donje strane monitora (na desnoj strani ako gledamo sprijeda), nalaze i tipke za kretanje menijem. Prva je za uključivanje i isključivanje monitora, a ostale su za kretanje menijem i pozivanje nekih prečica. Meni je jednostavan za navigaciju, no tipke su nešto tvrđe i potrebno ih je jače stisnuti (što može pomaknuti sam monitor). U meniju se nalaze sljedeće opcije – Luminance, Image Setup, Color Setup, Picture Boost, OSD Setup, Game Setting, Extra i Exit. U Luminance dijelu postoji nešto što se zove HDR Effect, no to naravno nije pravi HDR. Game Setting meni je najzanimljiviji gamerima jer mogu odabrati jedan od predefiniranih Game modova slike (FPS, RTS, Racing, te Gamer 1, 2 i 3). Ovdje je moguće podesiti i opcije Shadow control, Low Input Lag, LowBlue mode, Overdrive te uključiti ili isključiti G-Sync (FreeSync).

aoc_27g2u_10

Naša mjerenja kolorimetrom Spyder 5 su pokazala pokrivenost od 100% sRGB i 86% AdobeRGB spektra. To je nešto niže od onoga što deklarira proizvođač, no i dalje vrlo dobro, te su boje vrlo bogate.

Izmjerena krivulja Gamme idealno prati 2.2 krivulju, a gray ramp se kretao između 7920K i 7800K od 25 do 100% ulaznog RGB-a što je pokazatelj da nema puno promjene.

Maksimalna izmjerena svjetlina je bila 244,6 cd/m2 što je malo ispod tvorničkog podatka. Kontrast od 25 do 100% svjetline je u prosjeku iznosio 760:1. To je dosta niže od obećanih 1000:1, no i dalje solidno. Bijela točka je šetala između 7.700 i 7.800 kelvina što je daleko iznad preporučene vrijednosti od 6.500 kelvina.

Uniformiranost boja je odlična! Maksimalno izmjereno odstupanje (Delta E) je bilo 2,3 na 100% osvjetljenja u lijevom vrhu i dnu. Na nižem je osvjetljenju od 83% maksimalni Delta E bio 2,1, na 67% je maksimalni Delta E bio 1,9 a pri 50% jačine pozadinskog osvjetljenja je Delta E iznosio 1,6 što su sve odlične vrijednosti. Uniformiranost pozadinskog osvjetljenja je samo prosječna s maksimalnim odstupanjem od 12% u donjem desnom kutu ekrana pri 100% osvjetljenja, te 11, 11 i 10% pri 83, 67 i 50%. Dakle samo prosječne vrijednosti.

Na kraju dolazimo do preciznosti prikaza boja koja je iznimno jaka strana ovoga panela na svim osim na jednoj boji. Maksimalni Delta E je iznosio 5,56 na tirkiznoj, a minimalni 0,21 na bijeloj. Sve ostale boje nisu prelazile Delta E vrijednost od 1, pa je prosjek od 1,06 zapravo vrlo dobar.

Ukupno gledano, ovaj je ekran zaslužio ocjenu od 4 po mjerenim vrijednostima, što je solidno. Najjače strane su mu Gamut i kontrast. Najslabije ocijenjena je bijela točka, i uniformiranost pozadinskog osvjetljenja.

aoc_27g2u_11

S monitorom smo proveli više od tjedan dana u aktivnom radu i igri i jedina ozbiljna zamjerka koju imamo je pikselizirana slika. Naime, 27 inča je dosta velika dijagonala za relativno nisku rezoluciju od 1.920 x 1080 piksela i pikseli su vidljivi s normalne radne udaljenosti od monitora. Ipak, neki vole nižu rezoluciju na višoj dijagonali, a tu prvenstveno ubrajamo igrače, jer su im neprijatelji veći i time lakše mete. Tako je za gaming ovo izvrstan monitor, jer i niža rezolucija znači veći framerate pa vam i nije potrebna jača grafička kartica, što pogotovo sada dolazi do izražaja. U igri nismo primijetili veliki ghosting, tek minimalno, no overshoot je bio primjetniji kod brže akcije. Ipak, nije to ništa što bi vas trebalo odvratiti od kupovine, sve je u granicama normale.

aoc_27g2u_12

Šećer dolazi na kraju. AOC 27G2U/BK monitor se u hrvatskim dućanima prodaje po cijeni od oko 2.000 kuna. Sasvim fer iznos za sve ono što nudi. Podsjetimo, ima vrlo dobar brzi IPS panel s dobrim prikazom boja, 144 Hz osvježenjem i brzim odzivom. Ulazno kašnjenje je neprimjetno i igranje može početi. Eh da, ima i G-Sync te Freesync Premium podršku. Tvornički je dobro kalibriran i samo na jednoj boji malo odstupa, sve ostalo je vrlo dobro. Ima nešto neujednačenije pozadinsko osvjetljenje i mrvicu IPS glow-a, no ništa što će vas jako smetati – nas nije. Pogotovo ne za tu cijenu!