Apacer Handy Steno HT203 512MB – flash bolid

Datum objave 08.03.2006 - Zrinka Lukšić

Uvod i opis

Nakon tipkovnica, matičnih ploča i hladnjaka u naše ruke je dopao jedan, doslovno, mali komad hardvera. Radi se, naravno, o USB ključu, a kako su te prijesnosne memorije jako praktične stvarčice, Apacerovom "ključu" od 512 MB smo odlučili posvetiti malo vremena i prostora na našim stranicama.

Pa krenimo od početka. Kao što smo već napomenuli testirali smo APACER Handy Steno HT203, USB stick s kapacitetom od 512 MB. Pošto Apacer nije nekakva osobito razvikana firma, nismo ni očekivali nekakve osobite mogućnosti. No, kao što ćete vidjeti, prilično smo se prevarili.

Sadržaj pakiranja

Sajlica na kojoj je kapica USB sticka je izvrsna ideja

Kada otvorite kutiju u koju je "ključ" upakiran, prvo što vam upada u oči je čist dizajn i ugodna tamno crvena boja. Također, ono što upada u oči je tanka sajlica omotana gumom koja se nalazi oko "ključa". Sada ćete saznati i čemu to služi. Obično smo navikli na USB "ključeve" kojima se kapica skida ili, u boljem slučaju uvlači, pa se na takav način može lako zametnuti ili izgubiti, a "ključ" potrgati. Kod Apacera je ta mogućnost isključena jer je kapica za pričvršćena za "ključ" upravo pomoću već spomenute sajle po kojoj se povlači prilikom skidanja. Dobra stvar je to što se kapica za ostak uređaja drži baš tankom sajlom, a ne npr. špagom ili gumom jer je sajla dovoljno elastična, a opet dovoljno čvrsta da izdrži često savijanje prilikom upotrebe. Dizajn je vrlo praktičan, između ostalog i zbog toga što se "ključ" može pomoću sajlice objesiti za ključeve (one prave, jel'te).

Malena "kolijevka" za Handy Steno

Sve skupa u pogonu

Međutim kad govorimo o dizajnu ono što nas je posebno oduševilo je tzv. kolijevka. Zapravo je riječ o svojesvrsnom USB produžnom kabelu na čije se kraju nalazi stalak u koji je moguće lako utaknuti USB "ključ". "Kolijevka" je izvanredna stvar zato što može stajati na npr. radnom stolu ili kućištu kompjutera tako da se ne morate svaki puta sagibati ili čak odmicati kućište od zida (ako imate starija kućišta koja USB port imaju samo sa stražnje strane) da bi priključili USB "ključ". Naravno, craddle odnosno "kolijevka" dizajnom i bojom prati liniju ključa i zauzima jako malo mjesta na stolu, što je naravno prednost.

Testovi i zaključak

No, da se ne bi sve svelo samo na lijep dizajn Apacer smo podvrgli i nekim testovima kako bi vidjeli da li iza dobre vanjštine postoji i "pamet". Testirali smo s aplikacijom AIDA 32 odnosno njenim pluginom za testiranje medija (hard diskova, flash diskova, optičkih pogona). Plugin za testiranje medija sastoji se od nekoliko testova, no mi smo rabili samo ove: linear bench - čita sve podatke s površine diska, quick linear read - čita svaki 10 podatak, random read – čita nasumce blokove podataka, linear write - mjeri zapisivanje podataka na cijeloj površini diska te random write – zapisuje podatke nasumce. Testove smo radili na matičnoj ploči s VIA KT890 čipsetom, a provjerili smo ih radi sigurnosti i na ploči s nForce4 čipsetom. Radi usporedbe iste testove smo provrtili na još dva USB sticka koja inače koristimo i dobili smo sljedeće rezultate (kliknite za veću sliku).

Apacer
AVIXE
San Disk

AIDA 32 Linear read test

Apacer
AVIXE
San Disk

AIDA 32 Quick read test

Apacer
AVIXE
San Disk

AIDA 32 Random read test

Apacer
AVIXE
San Disk

AIDA 32 Average acess test

Apacer
AVIXE
San Disk

AIDA 32 Linear write test

Apacer
AVIXE
San Disk

AIDA 32 Random write test

Kao što je vidljivo iz grafikona, Apacer je na svim testovima daleko ispred AVIXE-a i San Diska. Jedino što nas je malo zbunilo je činjenica da se na Apaceru quick linear read i random read testovi nisu mogli provesti tj. rezultat koji smo dobivali je konstantno iznosio 0. To je vrlo čudno s obzirom na ostale podatke i na činjenicu da inače uređaj radi izvrsno.

I što reći na kraju? Ako želite kvalitetan USB stick s inovativnim dizajnom nećete pogriješiti odabirom Apacerovog modela Handy Steno HT203. Mislimo da je Apacer jedan od boljih izbora na tržištu jer za 375 kn nudi dobre performanse te izvrstan vizualni i "user friendly" dizajn što mu je svakako velika prednost.