Baterija – izdržljivost i punjenje

iPhone 15 Pro Max ima bateriju kapaciteta 4.422 mAh. Nakon jutarnjeg skidanja s punjača uz kombinirano intenzivno do umjereno korištenje (Wi-Fi + mobilna mreža) uključujući društvene medije (X, Facebook, LinkedIn, Instagram…), dva instant messengera i poslovnu komunikaciju uglavnom nije potrebno posezati za punjačem tijekom dana. Samo nekoliko puta se pokazala potreba nadopuniti energiju tijekom dana. Razlog je uglavnom smanjenje stresa uz popularne gaming naslove 😊

iPhone15_Pro_Max_18_1

Pleteni kabel nekada namijenjen samo za iPad i MacBookova kako bi se naglasila premium priroda proizvoda

iPhone15_Pro_Max_19

Što se tiče punjenja, USB Power Delivery punjenje podržava teoretski maksimalnu snagu 27 W. U stvarnom životu snaga ne prelazi iznad 25 W. Da, slažemo se da je to ispod konkurentskog Galaxy S23 Ultra i kineske konkurencije. Međutim, pola sata punjenja uz  brzi punjač i originalni podatkovni kabel može napuniti bateriju od 1 posto do 56 posto. Do 90 posto potrebno je sat vremena, a zatim još 30 minuta da se potpuno napuni. Napon će biti 9 V prvih 45 minuta, a zatim 5 V do kraja punjenja. Vrijedno je napomenuti i obrnuto punjenje. I dalje je vrlo praktično za punjenje Apple Watcha na 4.5 W.

Komunikacije i bežične komunikacije

 iPhone15_Pro_Max_20

Apple iPhone 15 Pro Max ima podršku za 5G mreže, drugi SIM može se dodati pomoću e-SIM-a. Na popisu su Wi-Fi 6E (802.11a/b/g/n/ac/ax), Bluetooth 5.3, ultraširokopojasni čip druge generacije koji proširuje funkciju pretraživanja i GNSS modul za rad satelitskim sustavima GPS, GLONASS, Galileo, QZSS, NaviC i BeiDou u dva frekvencijska područja. Svi moduli rade izvrsno zadržavajuči stabilnost veze i gotovo deklarirane brzine, a GNSS nudi prvoklasnu točnost.

Zvuk

Stereo zvučnici zvuče bolje od prethodnih generacija. Nema prigovora kvaliteti zvuka. On je bogat u cijelom spektru, topao, a bas dovoljno izražen. Melodije zvona su čiste. Telefonski razgovori odlične jasnoće i glasnoće na obje strane kanala. Uz AirPods s prostornim zvukom doista se može uživati ​​u vrlo dobrom iskustvu preko Bluetootha ili sada spajanjem putem USB-a i adaptera nekih žičanih slušalica.

Kamere

Prednja kamera zadržava senzor od 12 megapiksela (1/3.6″), optike ƒ/1.9 otvora s faznim autofokusom. Moguće je snimati s maksimalnim kutom gledanja (12 MP) i suženim (7 MP) bez korištenja portretnog načina. Kvaliteta nije izvanredna jer pri umjetnom svjetlu gube se detalji.

iPhone15_Pro_Max_foto_sampler (1) iPhone15_Pro_Max_foto_sampler (2)

Glavna kamera ima otvor blende od f/1,78, optičku stabilizaciju slike (OIS), autofokus, PDAF autofokus s dva piksela i Lidar podršku. Senzor je od 48 megapiksela (1/1,28″ ili 72,6 mm², veličina piksela 1,22 μm) s Bayer rasporedom koji u konačnoj fotografiji uz pomoć algoritma rezultira najboljim mogućim rezultatom u 24 megapiksela. Osim toga, u aplikaciji kamere ima slobodno definiranu početnu žarišnu duljinu od 1x, omogućavajući da se koristi kao objektiv s fiksnim fokusom od 28 mm ili 35 mm, što je zapravo vrlo zanimljivo. Kamera ultra širokog kuta je 12 megapiksela ( 1/2,55″ ili 23,5 mm², veličina piksela 1,4μm) otvora je f2/2  i vidnog polja od 120 stupnjeva.

Senzor telefoto kamere ima 12 megapiksela (1/2,8″ ili 15,3 mm², veličina piksela 1,12 μm), otvor blende f/2.8 i isti dual-pixel autofokus kao glavna kamera. Ekvivalentni 120 mm 5x telefoto objektiv ove kamere koristi tehnologiju četverostruke refleksije prizme za postizanje strukture slične periskopskoj kameri. Zanimljivo je da Appleovo rješenje ne koristi uobičajenu refleksijsku prizmu od 45° već pod kutom oko 31° što čini optički put “šetnje” tijekom loma svjetlosti duljim dok konačno zasja u CMOS-u i reflektira se četiri puta. Iako se na prvi pogled čini kao jednostavna tehnička struktura prilično je složena. Potrebno je uzeti u obzir ne samo prostor koji zauzimaju komponente već smanjenje disperzije i gubitka svjetlosti tijekom procesa refrakcije, kao i složen antivibracijski sustav u kombinaciji s optičkom stabilizacijom i modulom za pomak senzora autofokusa koji se po prvi put može kretati u sva tri smjera. Ova tehnologija omogućava do 10.000 mikropodešavanja u sekundi  što je dvostruko više nego kod iPhonea 14 Pro Max.

Još jedna sjajna stvar je da kamere zahvaljujući Photonic Enginu, automatski hvataju informacije o dubini u svakoj snimljenoj snimci kada detektiraju lice ili kućnog ljubimca (pojavljuje se ‘f’ za snimanje s zamučenom pozadinom), omogućujući kasnije prilagođavanje dubinske oštrine i fokusa. Nema potrebe za prebacivanje u portretni mod.

Kvaliteta  fotografija

Procjena kvalitete slike kamere često je subjektivna, ali činjenica je da sve kamere imaju istu ravnomjernu shemu boja i ne postoji stvarno slaba karika u njihovoj konfiguraciji. Fotografije snimljene glavnom kamerom pokazuju svu fotografsku moć uređaja. Dnevne imaju odličan dinamički raspon, prikaz boja i ravnotežu bijele boje. U kombinaciji s Deep Fusionom ostavljaju snažan dojam svojom oštrinom, dok je za snimanje potreban sekunda zahvaljujući moćnom procesoru.

 iPhone15_Pro_Max_foto_sampler_3 iPhone15_Pro_Max_foto_sampler_4

iPhone15_Pro_Max_foto_sampler_5 iPhone15_Pro_Max_foto_sampler_6

iPhone15_Pro_Max_foto_sampler_7 iPhone15_Pro_Max_foto_sampler_8

Uz HDR 5 korekcija sjena i svijetlih dijelova prilično je korektna istovremeno osiguravajući da svijetli dijelovi budu svjetliji, srednji bogatiji, a sjene dublje. Ultraširokokutna kamera s autofokusom zadržava dosta detalja, učinkovito smanjuje odsjaj i koristi ista poboljšanja algoritma kao i glavna kamera. Čak i makro fotografije izgledaju dobro.

iPhone15_Pro_Max_foto_sampler_9 iPhone15_Pro_Max_foto_sampler_10

iPhone15_Pro_Max_foto_sampler_11

Za 5x optički zoom maksimalni otvor blende je f/2.8, čime se postiže hvatanje više svjetla. Nasuprot tome, Samsung Galaxy S23 Ultra kada koristi optički zoom od 10x, maksimalni otvor blende je samo f/4.9. Štoviše, ako je 5x žarišna duljina preblizu automatski dolazi do prebacivanja na širokokutni objektiv i izrezivanja. Korištenjem ovog zuma fotografije su oštre, boje se ne mijenjaju ovisno o žarišnoj duljini, a detalji ostaju prirodni. Noću ima šuma, no noćni način rada spašava stvar.

iPhone15_Pro_Max_foto_sampler_12 iPhone15_Pro_Max_foto_sampler_13

iPhone15_Pro_Max_foto_sampler_14

iPhone15_Pro_Max_foto_sampler_15 iPhone15_Pro_Max_foto_sampler_16

iPhone15_Pro_Max_foto_sampler_17 iPhone15_Pro_Max_foto_sampler_18

Što se tiče urbanih noćnih scena, ne treba se posebno brinuti za kvalitetu slike, može se reći da je ukupna izvedba upravo takva. Zadržava gotovo iste ili još bolje detalje što je veliki plus za sve one koji smatraju da je izoštravanje na iPhoneu posljednjih godina bilo užasno. U pokušaju spajanja više piksela za hvatanje svjetla ponekad prelazi s 24 MP natrag na 12 MP.  

iPhone15_Pro_Max_foto_sampler_19 iPhone15_Pro_Max_foto_sampler_21

Prirodno svjetlo i naknadna obrada

Video

iPhonei nedvojbeno su među najboljim pametnim telefonima u pogledu kvalitete video snimanja. iPhone 15 Pro Max se ne razlikuje u tom pogledu. Uključuje ProRes snimanje s rezolucijom do 4K i brzinom od 60 sličica u sekundi kada se koristi vanjska pohrana (bez 4K/30fps je maksimum), kinematografski način rada do 4K HDR pri 30 fps i HDR uz trenutnu konverziju u Dolby Vision HDR u 60 sličica u sekundi. 

Zaključak

 iPhone15_Pro_Max_4

Može se reći da je iPhone 15 Pro Max jedan moćan, kvalitetan mobitel top performansi vrijedan cijene. Nije telefon s najboljim kamerama na tržištu, ali definitivno ulazi u elitu. Usporedimo li ga s iPhone  15 Pro, razlikuje se samo većim dimenzijama i što ima 5x zum telefoto kamere. Ako ovo ne naglašavamo previše, dovoljan je i Pro. No sada kad smo ga detaljuno upoznali, nameće se pitanje. Hoćemo li vratiti Maxa? Najradije ne bi! Osvojio nas je apsolutno svime :) I to je sasvim dovoljan zaključak.