apple_iphone_x_14 apple_iphone_x_15 apple_iphone_x_16 apple_iphone_x_17

X pokreće iOS 11 operativni sustav koji nam se nakon dva dana korištenja nadogradio s 11.1.1 verzije na 11.2.1. Jedanaestica je ovdje prilagođena i podržava nove geste, jer X nema Home tipku. Nakon setupiranja Face ID-a i očitavanja lica iz svih kuteva uređaj otključavamo samo primicanjem na određenu udaljenost od lica, a za ulazak na homescreen je potrebno i kliznuti palcem odozdo prema gore po ekranu. Geste s kojima se krećemo po sučelju su vrlo jednostavne za korištenje i nakon par minuta više nam Home tipka nije falila.

apple_iphone_x_18 apple_iphone_x_19 apple_iphone_x_20 apple_iphone_x_21

Control Center (prvi screenshot) pozivamo povlačenjem prsta odozgo prema dolje i to na desnoj strani ekrana. Ako želimo otvoriti notifikacije to možemo povlačenjem prsta odozgo prema dolje, ali ili po sredini ili po lijevoj strani ekrana. Prebacivanje između aplikacija odrađujemo s povlačenjem prsta odozdo prema sredini ekrana gdje nam se otvara grupa aktivnih prozora koja dozvoljava prebacivanje na određenu aplikaciju ili pak dužim pritiskom na skupinu gašenje pojedinih aplikacija. Povlačenjem prsta s desna nalijevo otvaramo widgete, kalendar i Siri App preporuke. Screenshot “okidamo” s kratkim i simultanim pritiskom na power i volume down tipke, a automatski ga možemo urediti ili spremiti takvog kakav je.

apple_iphone_x_22 apple_iphone_x_23 apple_iphone_x_24 apple_iphone_x_25

Za one kraćeg palca postoji i gesta kojom se aplikacije pri vrhu ekrana primiču prema dolje. Nju je potrebno uključiti (reachability). Za primicanje je potrebno brzo povući prst na samom dnu ekrana, no ako nam je palac malo više od ruba tada ćemo uključiti tražilicu operativnog sistema, a ne željenu gestu. iOS 11 donosi još mnoštvo opcija koje je teško sve nabrojati, a i dalje ima i pokoja nelogičnost. Uz to, ni operativni sistem ni aplikacije nisu baš prilagođene za neobičan 19.5:9 format i zakrivljene kuteve, no i to će doći s vremenom.

apple_iphone_x_26 apple_iphone_x_27

Ipak, operativni sistem radi iznimno glatko i baš nikakvih problema ili zastoja u radu nije bilo. Za razliku od Androida i Googlea, Apple je uvijek bio striktan s pravilima oko aplikacija i zbog toga je korisničko iskustvo ponešto drugačije nego kod konkurencije. Nedavno su kritizirani i zbog zabrane aplikacija baziranih na predlošcima, no oni se brane kako je sve to povezano sa smanjenjem različitih clone i spam aplikacija. I kao da to nije bilo dovoljno, sad su suočeni i s višestrukim tužbama oko usporavanja rada starijih uređaja s lošijim baterijama, no to je već druga priča.

apple_iphone_x_28 apple_iphone_x_29

Kamere su ponešto unaprijeđene u odnosu na osmicu, pa je sada i telefoto leća optički stabilizirana uz širu f/2.4 leću. Sučelje kamere je dobro poznato i jednostavno je za korištenje. Fotografije snimljene na dnevnom svjetlu su vrlo dobre, s dosta detalja, dobrim bojama, kontrastom i fokusom. Originali, kada ih povećamo, otkrivaju nedostatke detalja no ne smijemo zaboraviti kako je ovo ipak samo pametni telefon, a ne SLR. Ono što je novo je način na koji iOS sprema fotografije i video, a to su HEIF i HEVC formati koji zauzimaju znatno manje mjesta. Ipak, prebacivanjem fotografija ili video materijala USB vezom oni se automatski konvertiraju u JPG i H.264 formate (u originalnoj formi jedino idu na macOS High Sierra).

apple_iphone_x_30 apple_iphone_x_31

apple_iphone_x_32 apple_iphone_x_33

U slučajevima s malo manje osvjetljenja fotografije su i dalje vrlo dobre, a samo u slučaju noćnih snimaka dolazi do smanjenja detalja i povećanja šuma. Video materijal je i u 4K i u nižim rezolucijama odličan, čak najbolji koji smo do sada vidjeli kod jednog pametnog telefona. Selfie kamera nije među najboljima na tržištu, no fotografije su vrlo dobre i uz bokeh efekt će biti popularne među ljubiteljima “samoslika”.