arctic_freezer34_duo_1 arctic_freezer34_duo_2

Arctic je početkom ove godine predstavio nasljednika svojeg Freezer 33 eSports hladnjaka. Povećanjem broja za jedan došli su do broja 34, a i on također dolazi u eSports izvedbi, što znači da ima Bionix 120 ventilatore u četiri različite boje. Po prvi put su predstavili Freezer 34 eSports Duo izvedbu koja dolazi s dva Bionix ventilatora u push-pull konfiguraciji. Upravo takav nam je i stigao na test i to u crno-bijeloj verziji ventilatora pa smo ga odmah stavili na Core i7 8700K i Ryzen 7 2700X procesore da vidimo kakav je i što može.

arctic_freezer34_duo_3 arctic_freezer34_duo_4

Freezer 34 dolazi u crno-bijeloj kartonskoj kutiji na kojoj se nalaze sve bitne informacije o njemu, tehnologijama koje podržava i rezultatima koje postiže. Tako se proizvođač hvali sa 54.5°C za Ryzen 7 2700X s procesorom opterećenim do 150 W, zatim FDB ovjesom na Bionix P120 ventilatorima, termalnim premazom hladnjaka i toplovodnim cijevima u offset položaju itd. Uz hladnjak ne dolaze upute, nego mali letak s QR kodom uz pomoć kojeg upute za instalaciju skidamo s proizvođačevih stranica. Hladnjak je kompatibilan s AMD-ovim AM4 socketom dok stariji nisu podržani, te Intelovim 2066 (square ILM), 2011(-3) i 115x. U pakiranju se nalazi sve potrebno za montažu, pa i mala vrećica MX-4 paste za jednokratnu upotrebu.

arctic_freezer34_duo_5

Hladnjak je u potpunosti premazan crnim termalnim premazom, za kojeg proizvođač tvrdi kako poboljšava prijenos topline. Dimenzija je 103 x 124 x 157 milimetara (dubina x širina x visina), a u dubinu su uračunata i dva ventilatora. Ukupna masa s dva ventilatora je 764 grama. Kvaliteta izrade i završne obrade je vrlo dobra, za što je zaslužan i završni premaz.

arctic_freezer34_duo_6

Hladnjak je standardne tower konstrukcije s četiri toplovodne cijevi koje prolaze kroz cijelo tijelo, sastaju se u bazi te imaju direktan kontakt s IHS-om procesora. Toplovodne su cijevi promjera 6 milimetara, te su i one presvučene crnim premazom, osim na dodirnoj površini. A ta je dodirna površina strojno obrađena s preostalim vidljivim mikro brazdama koje će popuniti pasta i poboljšati prijenos topline.

arctic_freezer34_duo_7 arctic_freezer34_duo_8

Tijelo hladnjaka je sastavljeno svijanjem od 54 aluminijska lima debljine 0.4 milimetra. Toplovodne su cijevi postavljene u offsetu radi bolje kompatibilnosti s memorijskim modulima. Tako i s dva ventilatora na sebi ne zahvaća module, ali ni VRM hladnjake na drugoj strani. Četiri su nosača za ventilatore koje je potrebno skinuti prije montaže. Na bazi se nalazi aluminijski nosač na kojeg montiramo nosače za socket, te ih pričvršćujemo thumb vijcima, nakon čega se ventilatori vraćaju na mjesto. Cijela operacija je relativno jednostavna, no nosači ventilatora su malo krući pa je potreba nešto veća sila.

arctic_freezer34_duo_9

ventilatori su Bionix P120, novo razvijeni s višim statičkim pritiskom za upotrebu s hladnjacima i radijatorima. Arctic ne navodi koliki je taj statički pritisak, nego samo kažu da je 33% veći nego kod F serije ventilatora. Ventilatori su promjera 120 milimetara, imaju promjenjivu brzinu vrtnje između 200 i 2.100 okretaja u minuti uz 0 dB mod kada je PWM ispod 5% (nije nam se desilo s jačim procesorima). Ovjes je pouzdani FDB i ventilatori su kvalitetno napravljeni, s gumenim dodirnim površinama za eliminaciju prijenosa vibracija.

arctic_freezer34_duo_10 arctic_freezer34_duo_11

Za instalaciju na AM4 se koristi donji nosač koji dolazi uz ploču, četiri vijka za AM4 te se na hladnjak nosači montiraju prema unutra (za Intel procesore je obrnuto). Nakon postavljanja hladnjaka na procesor, thumb vijcima je i odvijačem potrebno sve dobro stegnuti. Instalacija je tako vrlo jednostavna.

arctic_freezer34_duo_12 arctic_freezer34_duo_13

Za LGA115x se koristi plastični donji nosač, set vijaka i potrebno je nosače na hladnjaku okrenuti prema van. Tada se ponovno thumb vijci stegnu do kraja i postupak je gotov. Kod LGA2011 se koristi postolje na socketu i instalacija je još jednostavnija.