arctic_freezer_i32_1 arctic_freezer_i32_2

Arctic nam je ovaj put na test poslao Freezer i32 hladnjak koji je namijenjen Intelovim procesorima i koji se diči titulom polu-pasivnog. To zapravo znači kako se njegov FDB ventilator do određene temperature ne vrti, da bi se pri većim opterećenjima i temperaturama pokrenuo pri čemu ostaje relativno tih i pri najvišim mogućim okretajima. i32 je nasljednik popularnog i30 modela od kojeg je malo manji ali i učinkovitiji. Hladnjak dolazi u tipično bijelo-plavom Arctic pakiranju, sa svim potrebnim informacijama te naravno slikom proizvoda. i32 je kao što smo rekli namijenjen hlađenju Intelovih proizvoda i pozicioniraju ga naspram stock hladnjaka, ali Freezer dolazi i u A32 verziji namijenjenoj AMD hladnjacima. Arctic već duže vremena neke modele nudi samo za Intel, a druge (u pravilu identične) samo za AMD, što baš i nema logike no eto.

arctic_freezer_i32_3 arctic_freezer_i32_4

i32 dolazi s podrškom za 2011 (-3), 1150, 1155 i 1156 sockete, a način instalacije je detaljno objašnjen u slikovnim uputama koje nalazimo u kutiji. Uz to, tu su vijci, MX4 pasta, plastični nosač za 115x sockete, gumeni odstojnici, nosači za tijelo hladnjaka i dva para nosača za ventilatore. Premda uz hladnjak dolazi samo jedan ventilator, moguće je zasebno nabaviti i drugi te složiti push-pull kombinaciju.

arctic_freezer_i32_5

Hladnjak je klasične tower konstrukcije, visok je 150 mm, širok 123 mm a dubok 95 mm. Zajedno s jednim ventilatorom teži 641 gram, a maksimalni kapacitet hlađenja mu je 320 W, pri čemu je preporučljivi maksimalni TDP procesora 150 W.

arctic_freezer_i32_6

Tijelo hladnjaka je sastavljeno od tankih aluminijskih limova kroz koje prolaze četiri bakrene toplovodne cijevi debljine 5 mm. Kvaliteta materijala i završne obrade je solidna, premda smo već navikli na potpuno niklane hladnjake koji djeluju ozbiljnije. Ipak, Arctic svoje hladnjake ne nikla jer se na taj način štedi dosta na troškovima proizvodnje, pa je i cijena proizvoda nešto niža.

arctic_freezer_i32_7

Bakrene cijevi se sastaju u bazi, imaju direktan kontakt s IHS-om procesora, a njihova je površina strojno obrađena pri čemu će nesavršenosti eliminirati MX4 pasta. Na toplovodnim cijevima se nalazi aluminijski nosač koji ih povezuje ali i služi za montažu nosača za socket koji su univerzalni za sve podržane Intelove sockete.

arctic_freezer_i32_8 arctic_freezer_i32_9

Arcticov ventilator ima fluid dynamic ovješenje pri čemu je čelična osovina smještena u precizno izrađen nosač i lubrikant. Promjer propelera je 120 mm, a PWM mu kontrolira brzinu vrtnje između 0 i 1350 okretaja u minuti. Struja koja prolazi kroz motor je 0.2 A, a napon na polovima je 12 V. Arctic navodi buku od 0.3 Sone-a, a mi smo na udaljenosti od 20 cm na stolu izmjerili sasvim ugodnih 42 dB pri maksimalnom broju okretaja.

arctic_freezer_i32_10

Instalacija hladnjaka je vrlo jednostavna i ne zahtijeva posebne vještine. Ukoliko je riječ o LGA2011 tada su nam potrebni samo kraći i deblji vijci kako bi ih pritegnuli na postojeća mjesta na socketu, a ako je riječ o LGA115x tada u igru ulazi i donji plastični nosač te malo duži i uži vijci. Koliko je montaža jednostavna toliko je i ovaj sistem malo problematičan zbog činjenice kako više napreže same nosače na hladnjaku ali i IHS procesora jer zapravo nema graničnika putem kojeg bi odredili kada su četiri vijka dovoljno stisnuta, a to može rezultirati i nejednakim pritiskom na pojedinim krajevima. Ipak, iskusniji će moći dobro ocijeniti kada je dosta i ne pretjerivati sa stezanjem.