Pametni su telefoni u zadnjih par godina zavladali svijetom i korisnicima osim telefoniranja i slanja poruka omogućili pregršt novih mogućnosti kao što je integracija sa socijalnim mrežama, igranje igara i slično, a sve na lijepim velikim ekranima. No uz sve pametno što su donijeli jedna od negativnih strana je autonomija. I dok smo prije desetak godina telefone punili svakih pet do šest dana, sada ih nerijetko moramo puniti svaki dan, pa čak i nekoliko puta na dan. U takvim slučajevima pomažu ovakvi proizvodi kao što je Arcticov PowerBank 4000. Riječ je o Litij-Polymer bateriji smještenoj u aluminijsko kućište koja se lako spaja na pametne telefone i slične USB uređaje i produžuje im autonomiju. Već je iz imena koje nosi lako zaključiti kako je kapacitet baterije 4000mAh što znači kako je i do duplog kapaciteta nego prosječne baterije u pametnim telefonima. Arctic uz podršku za gotovo sve pametne telefone, preporučuje ovaj uređaj i za punjenje tableta, Bluetooth slušalica, fotoaparata, muzičkih playera, gamepada i svega sličnog što ima mini ili micro USB konektor i bateriju u sebi.

U pakiranju uz bateriju dolaze i USB kabeli sa mini i micro USB konektorima kako bi se maksimalno povećala potencijalna primjena i kompatibilnost s različitim uređajima. Uz to, tu su i korisničke upute na nekoliko jezika, te vrećica za lakšti prijenos baterije i kabela.

Kućište PowerBanka se sastoji od aluminijske gornje strane (dolazi u srebrnoj ili crnoj boji), i plastičnog oklopa koji je gumiran radi boljeg gripa. Kućište je dimenzija 117 x 55 x 11 mm, i mase 107 grama pa je tako veličine prosječnog pametnog telefona. Na gornjoj se strani nalaze USB i microUSB konektori te indikacijska LE dioda. Maksimalna istosmjerna ulazna struja je 800mA pri naponu od 5V, a bateriju možemo puniti preko desktop računala, prijenosnika ili USB punjača (onoga za pametne telefone npr.). Kapacitet baterije je kao što smo rekli 4000mAh, a maksimalna izlazna struja je 2A pri 5V. Vrijeme koje baterija može provesti u stanju mirovanja je do tri godine, a preporuka ju je nadopuniti svaka tri mjeseca ako nije u upotrebi. Baterija zadržava do 80% kapaciteta u periodu od 90 dana, a životni vijek joj je 1000 ciklusa punjenja i pražnjenja.

Indikacijska LED-ica ima višestruku ulogu. Kada je napunjenost baterije između 0 i 25% svijetli crveno, kada je između 26 i 50% trepće crveno, kada je između 51 i 75% trepće zeleno (ili alternativno opet crveno), kada je između 76 i 95% trepće zeleno, a kada je između 96 i 100% konstantno svijetli zeleno. Nakon potpunog pražnjenja, bateriju smo za otprilike tri i pol sata napunili do kraja uz pomoć punjača za Nexus 4 pametni telefon. Nexus 4 ima ugrađenu 2100mAh bateriju koju smo ispraznili do 3% napunjenosti i spojili PowerBank. Bilo je potrebno točno 2 sata i 45 minuta kako bi Nexusova baterija dosegnula 100%. Nakon toga smo opet bateriju telefona ispraznili do 3% i krenuli s ponovnim punjenjem. Nakon 55 minuta punjenja PowerBank je bio potpuno prazan a baterija telefona je bila napunjena na 40%. Mjerenja smo ponovili nekoliko puta i rezultat je uvijek bio isti. Jasno je kako je zbog gubitaka najprije u električnom krugu telefona (cca. 85% efikasnosti), pa onda zbog gubitaka u električnom krugu baterije (85% efikasnosti), bateriju nismo oba puta mogli napuniti do maksimuma pa je zapravo ovo vrlo dobar rezultat. S obzirom da nam Nexus 4 sa 4.3 verzijom operativnog sistema izdrži na bateriji tek oko 24 sata, ovakvo rješenje to može produžiti za dodatnih 30-tak sati. Cijena od oko 25 € na Europskom tržištu djeluje kao sasvim fer iznos za kvalitetu i kapacitet ovoga proizvoda.