ashes_bench_2.0_1

Kao što znamo, u Microsoftovoj se kuhinji duže vrijeme kuhao izlazak novog DirectX 12 API-a koji odnosi prednosti do sada poznatih AMD-ovih Mantle/Vulkan tehnologija. S izlaskom Windowsa 10, i DX12 je ugledao svjetlo dana, a razvojni timovi su već prošle godine započeli s izradom grafičkih mehanizama i igara koje će koristiti taj novi API. Još je prošle godine bilo najavljeno dvanaestak igara među kojima su i možda nova ekspanzija Arma-e 3, Call of Duty Black Ops III, novi Deus Ex, novi Far Cry, novi Hitman, Gears of War: Ultimate Edition itd., a prva će biti Ashes of Singularity. Biti će dakle što za igrati i uživati u blagodatima novog API-a.

Jedna od novosti je i povećanje performansi u odnosu na DX11 i to s postojećim hardverom, a sve zahvaljujući tome „low level“ pristupu hardveru kakav je donio Mantle i Vulkan koji ga prati. Upravo je to moguće provjeriti Ashes of the Singularity benchmarcima.

ashes_bench_2.0_2

Dvije su glavne prednosti DX12 API-a asinkroni shaderi i multi-threaded command buffer snimanje. Prva tehnologija donosi mogućnost da mehanizam igre iskoriti resurse GPU-a i memorije u takozvanim rupama, tj. trenucima kada nema opterećenja, što skraćuje vrijeme renderiranja i općenito latencije unutar grafičkih cjevovoda. To izravno rezultira višim performansama. Druga tehnologija smanjuje tzv. overhead i to na način da šalje driver i API kod na slobodnu CPU dretvu (thread) čime se povećava efikasnost višejezgrenih procesora. Ukratko, sve one procesorske jezgre koje su do sada bile neiskorištene sada mogu simultano komunicirati s grafičkim procesorom. Sve nas ovo kao korisnike višejezgrenih procesora može veseliti jer ćemo konačno i u igrama osjetiti njihove prednosti.

Novi API može komunicirati s višestrukim komadima hardvera na dva eksplicitna načina – linked GPU`s i unlinked GPU`s. Ovaj prvi je poznat kao SLI/CFX, pa je drugi puno zanimljiviji. U njemu ćete moći koristiti dodatne grafičke procesore za pomoć glavnim, kao što je integrirana grafika na procesoru, ali i kombiniranje kartica s AMD i Nvidia procesorima.

ashes_bench_2.0_3

Kada je riječ o Ashes Benchmarku prošle je godine izbačen Alpha bulid (pre-beta) benchmark u kojem su se mogle vidjeti razlike između DX11 i DX12 performansi, a sada je izašao Benchmark 2.0 koji ma finalnu verziju grafičkog mehanizma. Igru je razvio Stardock tim, a bazirana je na Nitrous mehanizmu (ili engine-u) koji je razvio Oxide Games, a koji je specijalno napravljen kako bi iskoristio sve prednosti „low level“ API-a kao što su Mantle, DX12 i Vulkan. Sama igra izgleda impresivno u DX12 okruženju jer je taj API za razliku od DX11 koji je ograničen na osam, u stanju pružiti puno više izvora svjetlosti, a sam je API u stanju odraditi 600.000 tzv. draw poziva. Igra donosi i multi-GPU podršku no nama se s uključenom multi-GPU opcijom i R9 295X2 karticom nije htjela pokrenuti.

Ashes of Singularity je strateška igra u realnom vremenu (RTS), smještena u daleku budućnost, koja bitke iz klasičnih RTS-ova pretvara u sveopći rat na cijeloj mapi (svijetu), sa desecima tisuća individualnih likova koji se bore u desecima bitki. Ovo je ostvareno zahvaljujući 64-bitnom computingu i multi jezgrenim procesorima, te Nitrous 3D mehanizmu.

Mi smo igru testirali sa Sapphireovom R9 380 4GB karticom, sa starijim Crimson Edition upravljačkim programima i novijom betom – 15.301-B35_Feb10, na Windows 10 operativnom sistemu. Testna je platforma bila uobičajena – Asus Rampage IV Extreme, i7 3960X @ 4.5 GHz, 16 GB DDR3-1866 memorije i Corsairov Neutron XT 480 GB SSD. Usporedbu smo i pri DX11 i pri DX12 napravili i s EVGA-inom GTX 960 karticom. Broj sličica u sekundi koji prikazujemo u grafovima je prosječni za sta tri testna opterećenja – Light, Medium i Heavy.

DX11

DirectX 11 performanse su pale s novijim upravljačkim programima u odnosu na Crimson Edition i to dosta. GTX 960 je kao što vidimo najbrža na Low postavkama no čim se toi poveća performanse joj padaju više nego kod R9 380.

DX12

S novim su upravljačkim programima DX 12 performanse su znatno rasle kada ih usporedimo s DX11, i sa starim i sa novim upravljačkim programima. Porasle su naravno i u odnosu na DX12 performanse sa starim upravljačkim programima.

Sve u svemu DX12 naslovi su pred vratima, a prvi koji će ugledati svjetlo dana je kao što vidimo dosta zahtjevan. Ukoliko želimo potpuno glatko igrati Ashes of Singularity na FullHD rezoluciji i na višim postavkama od Low, biti će nam potrebna malo jača grafička kartica i od R9 380 i od GTX 960. Ipak, R9 380 s novim upravljačkim programima i u DX 12 modu donosi dobro ubrzanje i solidno povećava igrivost, pa se prosječnih 40-tak FPS-a na višim postavkama i ne čini tako loše.