asrock_phantom_gaming_z790_riptide_wifi_1 asrock_phantom_gaming_z790_riptide_wifi_2

Ovaj ciklus testiranja osvježenih Z790 ploča završavamo ASRockovim Phantom Gaming Z790 Riptide WiFi modelom. Ova je ploča za razliku od prošlogodišnjeg Riptide modela ipak doživjela značajnije promjene. Ima bolju napojnu jedinicu, hladnjake na svim M.2 slotovima, WiFi 7, novu audio jedinicu i novi sustav kopčanja hladnjaka prvog M.2 slota koji je sada tool-less.

U videu otpakiranja ste mogli vidjeti kako je ploča sigurno smještena unutar debele kartonske kutije i kako je vanjski kartonski omot doživio promjene u odnosu na prošlogodišnji PG Z790 Riptide model. Bundle nije naročito bogat i sastoji se od:

 • 1 x upute za korisnike
 • 2 x SATA podatkovna kabela
 • 1 x ASRock WiFi 2.4/5/6 GHz antena
 • 1 x ARGB razdjelni kabel
 • 1 x termistorski kabel

asrock_phantom_gaming_z790_riptide_wifi_3

ASRock je čini se uložio najveći trud u ovom Z790 refreshu te kupcima ponudio temeljito redizajnirane i poboljšane ploče. Ova je sada napravljena na 8-slojnom low-loss server-grade PCB-u, pojačana je napojna jedinica, a i hladnjaci su malo drugačiji. Uz to, i srednja dva M.2 slota su dobila hladnjake. jasno, malo je i cjelokupni dizajn promijenjen, pogotovo grafike na hladnjacima. Izbačeni su plavi detalji s hladnjaka, a i logo na pokrovu stražnjih I/O portova je novi.

asrock_phantom_gaming_z790_riptide_wifi_4

Layout ploče je uvelike zadržan isti, samo su neki elementi novi i redizajnirani. Primjerice, M.2 WiFi slot je sada pomaknut prema lijevom rubu ploče i tu je smještena WiFi 7 kartica, iz koje kabel ide prema stražnjim portovima. Konkurencija to ima mrvicu bolje riješeno s modulom integriranim u stražnje I/O portove, no nije ni ovo loše rješenje. Ne volimo vertikalnu orijentaciju SATA portova, no šest ih je horizontalnih pa ova dva nećemo ni trebati. Svi ostali konektori i headeri su smješteni uz rubove ploče i lako su dostupni. Jedino što nam fali i što bi svakako voljeli vidjeti je izbacivač za PCIe kartice.

asrock_phantom_gaming_z790_riptide_wifi_5

Hladnjaci na VRM jedinici su doživjeli manje dizajnerske izmjene kako bi efikasnije hladili novi i kompleksniji sklop. Riječ je o 16+1+1 faznoj jedinici sa Dr.MOS pametnih power stageova (SPS-a), tj. integriranih MOSFET-a koji su 90-amperski. U sklopu su i kvalitetne prigušnice te 20K solid kondenzatori, dok je VRM kontroler naravno digitalni. S našim testnim i9-14900K procesorom opterećenim do maksimuma, izmjerili smo najveću temperaturu od 63,4°C na gornjoj strani hladnjaka uz pomoć IC termometra. Do temperature sonde VRM-a nismo mogli doći jer je HWiNFO64 nije htio očitati ispravno, no zagrijavanje eto i nije previsoko.

asrock_phantom_gaming_z790_riptide_wifi_6

Memorijski utori primaju DDR 5 memoriju maksimalne brzine prijenosa podataka do 8.000+ prilikom overclockinga. Maksimalni kapacitet je 192 GB, a podržani su XMP 3.0 profili (radit će i EXPO memorija, no potrebno je ručno podesiti brzinu). Na ovom se dijelu ploče nalaze i dva interna USB konektora – USB 3.2 Gen 1 i Gen 2×2, četiri konektora za ventilatore, te po jedan ARGB i RGB header. Tu su i dijagnostičke LED-ice za CPU, DRAM, VGA i BOOT. Na ploči se nalazi ukupno sedam 4-pinskih konektora za ventilatore, od čega su četiri i za vodenu pumpu sa Smart Fan Speed kontrolom. Na dnu se ploče nalazi i eDP konektor koji podržava ASRockov 13,3-inčni side panel kit.

asrock_phantom_gaming_z790_riptide_wifi_7

Ploča je zadržala konfiguraciju PCIe slotova od starog Riptide modela – na vrhu je jedan PCIe 5.0 x16 slot koji pojačan metalnim oklopom, a niže ispod njega se nalazi jedan PCIe 4.0 x16 slot s propusnošću x4, te jedan PCIe 3.0 x1 slot. Na lijevoj se strani nalazi odvojena audio jedinica, čiji je svaki kanal na svom sloju PCB-a. Audi CODEC je moderniziran u odnosu na prošlogodišnju Riptide ploču i sada je tu Realtekov ALC1220. Sa softverske strane je tu Nahimic audio. Za žičano mrežno povezivanje tu je Killer E3100G 2,5-gigabitni LAN kontroler s podrškom za Killer LAN softver.

asrock_phantom_gaming_z790_riptide_wifi_8

Kao i na svim konkurentskim modernim Z790 pločama i na ovoj se nalazi pet M.2 slotova. Prvi je M.2 PCIe Gen 5×4 s podrškom za 2280 PCIe uređaje (128 Gb/s). Drugi je M.2 PCIe Gen4x4 (64 Gb/s) s podrškom za  2260/2280 uređaje. Ova dva su kontrolirana od strane procesora, a ostatak je od strane čipseta. Ta ostala tri su s podrškom za 2260/2280 PCIe Gen4x4 (64 Gb/s) uređaje. Svi M.2 slotovi imaju hladnjake s gornje strane, a prvi ima i zgodan tool-less sistem montaže koji pozdravljamo. Za spajanje ostalih diskova tu je i osam SATA3 6.0 Gb/s konektora od čega su dva vertikalna. Na lijevoj se strani nalazi i jedan M.2 Key E u kojem je Intel CNVio/CNVio2 WiFi 7 kartica.

asrock_phantom_gaming_z790_riptide_wifi_9 asrock_phantom_gaming_z790_riptide_wifi_10

Stražnji je I/O panel zadovoljavajuće bogat opcijama i tu nalazimo:

 • 2 x konektora za antenu
 • 1 x HDMI Port
 • 1 x DisplayPort 1.4
 • 2 x USB 3.2 Gen2 Type-A Porta (10 Gb/s)
 • 1 x USB 3.2 Gen1 Type-C Port
 • 4 x USB 3.2 Gen1 Type-A Porta (USB32_56 su Lightning Gaming portovi)
 • 2 x USB 2.0 Porta
 • 1 x RJ-45 LAN Port
 • HD Audio Jackovi: Line in / Front Speaker / Microphone

Kao što smo spomenuli, ploča je dobila WiFi karticu, nešto što stara nije imala i to naravno odmah po 802.11be tj. WiFi 7 standardu. Podržana su tri pojasa (2,4/5/6 GHz) i 320 MHz kanali na 6 GHz pojasu. MU-MIMO podrška je tu, 2×2 tehnologija, te Bluetooth 5,4. Kartica je Intelova i radi jako dobro.

asrock_phantom_gaming_z790_riptide_wifi_11

Ploča podržava Polychrome SYNC osvjetljenje, a na ploči se nalazi šest LED-ica ispod najnižeg hladnjaka za M.2 uređaje. Uz to tu su i tri ARGB te jedan RGB header na ploči za dodatna rasvjetna tijela poput traka. Sve skupa je malo jednostavnije nego kod konkurentnih Asus i Gigabyte ploča.

asrock_phantom_gaming_z790_riptide_wifi_17 asrock_phantom_gaming_z790_riptide_wifi_18

asrock_phantom_gaming_z790_riptide_wifi_16 asrock_phantom_gaming_z790_riptide_wifi_19

asrock_phantom_gaming_z790_riptide_wifi_20 asrock_phantom_gaming_z790_riptide_wifi_21

UEFI sučelje BIOS-a je malo redizajnirano u odnosu na prošlu seriju i dodane su mu neke nove mogućnosti. U osnovi, layout je ostao isti i samim time će se dosadašnji korisnici lako snaći, a ni novima neće biti teško. Dovoljno je pregledno, ima EZ i Advanced modove rada, a i adekvatno je opremljeno i za overclocking. Nema ovdje opcija kakve imaju ASUS i Gigabyte ploče, ali je sasvim solidno.

Sa softverske strane je sve kao i do sada i tu nema većih promjena. Tu je Auto Driver Installer koji radi solidno, zatim Phantom Gaming Tuning, Killer Control Center, spomenuti Polychrome Sync itd. Kao što smo i ranije zaključili, sve skupa još dosta zaostaje za Asusovim softverom kojeg uzimamo kao referencu.