asrock_x570_gaming_itx_1 asrock_x570_gaming_itx_2

ASRock nam je na test poslao pravu malu poslasticu, mini-ITX ploču opremljenu X570 čipsetom. X570 Phantom Gaming-ITX/TB3 je malena pločica koja je neobična po činjenici da ima moćan X570 čipset, ali zahtijeva i hladnjak za Intelove LGA1151 procesore. Da, dobro ste pročitali, AMD-ov široki sistem rupa za AM4 hladnjake nije mogao biti ukomponiran na ovu minijaturu, pa su se inženjeri odlučili za LGA1151 razmak rupa. Uz to, ploča je vrlo dobro opremljena, s Thunderbolt 3, tj. USB 3.2 Gen 2 portovima, WiFi AX karticom, dobrom audio jedinicom, Gigabitnim LAN-om i RGB LED osvjetljenjem.

asrock_x570_gaming_itx_3 asrock_x570_gaming_itx_4

Ploča dolazi u minijaturnom pakiranju, malo većem i debljem od nje same, kako bi ona bila dobro zaštićena, ali i kako bi stala sva oprema. Bundle sa sastoji od debele knjižice s uputstvima, pratećeg CD-a s aplikacijama i upravljačkim programima, dva SATA kabela, jedan vijak za M.2 socket i jedna WiFi 2.4/5 GHz antena s dva konektora. Nije iznimno bogato, no sve što nam treba je zapravo tu.

asrock_x570_gaming_itx_5

Malena je pločica Mini-ITX formata, što znači da je na površini 17 x 17 centimetara. Tu su se inženjeri susreli s različitim izazovima, a prvi je aktivno hlađenje X570 čipseta koji je napravljen u starom proizvodnom procesu, a kompleksan je i s podrškom za PCIe 4.0 pa se i zagrijava. Tako su pribjegli metodi izrade velikog aluminijskog pasivnog hladnjaka koji prekriva stražnji I/O panel, te ga toplovodnom cijevi vezali za manji hladnjak koji se nalazi na čipsetu, a koji je ujedno i aktivno hlađen. Uz veliki hladnjak koji pokriva komponente glavnog dijela napojne jedinice (Vcore), tu je manji aluminijski element koji se nalazi na Vsoc komponentama napojne jedinice.

asrock_x570_gaming_itx_6

Sve u svemu, velik je dio površine ove malene ploče je pokriven hladnjacima. No i unatoč tome, ploča je vizualno atraktivna zbog dobrog izbora boja i šara koje su na hladnjacima. Layout je generalno vrlo dobar sve je solidno posloženo, a jedino mjesto gdje će se stvarati gužva s kabelima je iznad stražnjeg dijela PCIe x16 slota gdje su smješteni različiti headeri. SATA konektori su horizontalni, a voljeli bi da je takav i interni USB 3.0 konektor. ATX i EPS konektori su na standardnim pozicijama, odvojeni jedan od drugog. Na ploči se nalaze samo tri 4-pinska konektora za ventilatore, od čega su dva namijenjena i za vodene pumpe.

asrock_x570_gaming_itx_7

I ostatak je priče klasično posložen. Napojna je jedinica lijevo i iznad AM4 socketa, a memorijski su slotovi desno. Oko socketa su kao što smo već spomenuli rupe za LGA1151 hladnjake, pa je na to potrebno paziti prilikom nabavke hladnjaka, jer AMD-ovi tvornički hladnjaci koji dolaze uz procesore ne mogu na ovu ploču. Ploča ima dva DIMM utora za maksimalnih 64 GB DDR4 memorije najveće brzine 4533 MHz prilikom overclockinga. Kontakti u DIMM utorima imaju standardnih 15 mikrona zlata za bolju provodljivost.

asrock_x570_gaming_itx_8

BIOS čip je smješten na dnu DIMM utora, a riječ je o 256 Mb čipu s AMI-evim UEFI sučeljem. Iznad njega je 4-pinski konektor za CPU ventilator, do njih je SPI TPM header za security uređaje, a ispod su headeri za zvučnik (tweeter), USB 2.0i Front Panel. Na ploči se nalaze i dva RGB konektora od kojih je jedan i addressable, i to onaj sivi iznad ATX konektora. Na ploči se nalazi i već spomenuti oklopljeni PCIe 4.0 x16 slot za grafičke i ine kartice.

asrock_x570_gaming_itx_9

I donja je strana ploče popunjena elektroničkim komponentama, najviše SMD kondenzatorima, a tu je i M.2 socket te Super I/O kontroler. M.2 socket podržava uređaje do 80 milimetara dužine i Gen. 4 x4, tj. 64 Gbps propusnosti. Ovakva je pozicija za M.2 socket možda malo nezgodna jer će se SSD teže hladiti, no na gornjoj strani ploče definitivno nema mjesta pa je ovakav kompromis bio nužan. Lijevo se nalazi i lim koji je zapravo integralni dio pokrova stražnjih I/O portova.