asrock_phantom_gaming_9_8 asrock_phantom_gaming_9_9

VRM jedinica je identična kao i kod Taichi, što znači vrlo dobra. Riječ je o 12-faznoj VRM jedinici koju čini 12 integriranih Texas Instrumentsovih Buck NexFET 40-amperskih power blokova (87350D). Ispred njih su Premium 60-amperske prigušnice i Nichiconovi 12K Black kondenzatori. Sve kontrolira IOR3521 VRM kontroler.  Ova je napojna jedinica spremna i za ozbiljniji overclocking što sugerira i LN2 mod preset unutar UEFI sučelja.  Hladnjaci su vrlo efikasni i dobro hlade čak i prilikom overclockinga. Oko socketa ima dovoljno mjesta za svaki tip hladnjaka, a oni s većim vanjskim ventilatorima će kao i na drugim pločama imati problema.

asrock_phantom_gaming_9_11

I na ovoj ploči memorija ima dobro posloženu napojnu jedinicu s Premium prigušnicama i Nichicon Black kondenzatorima. U četiri je DIMM utora maksimalno moguće ugraditi 64 GB memorije brzine do 4.266 MHz (XMP). Uz rub ploče nalazimo 24-pinski konektor, dva interna USB 3.1 Gen 1 headera – jedan vertikalni i drugi horizontalni, a tri su 4-pinska konektora za ventilatore smještena uz gornji rub.

asrock_phantom_gaming_9_12

Audio jedinica nije mijenjana u odnosu na Taichi – Realtekov je ALC1220 CODEC potpomognut sa 120 dB SNR DAC-om s diferencijalnim pojačalom, tu je NE5532 pojačalo za slušalice (za prednji panel, do 600 Ohma) i Nichiconovi Fine Gold audio kondenzatori. Sa softverske je strane tu Creative Sound Blaster Cinema 5.

Dva su sekundarna LAN kontrolera na ovoj ploči ista kao i na Taichi – Intel I219V i I211AT.Podržavaju Teaming funkciju u kojoj rade kao jedna veza za dvostruke brzine prijenosa.

Tri pojačana PCIe x16 slota rade u single x16, dual x8 + x8 i triple x8 + x4 + x4 modovima, a podržana su SLI i Crossfire polja grafičkih kartica (3-way). Podržan je i NVLink za RTX kartice. Iznad prvog i drugog PCIe x16 slota su manji PCIe x1 slotovi.

asrock_phantom_gaming_9_13

Od tri M.2 socketa na ploči su dva za uređaje dužine do 110 milimetara, a jedan je za uređaje dužine 80 milimetara. Donji 110-milimetarski je socket i opremljen s aluminijskim hladnjakom. Sva tri podržavaju i SATA 3 i PCIe x4 modove rada. Na dnu su se ploče smjestili uobičajeni konektori i headeri od kojih izdvajamo RGB LED header i Thunderbolt AIC konektor. Na ploči su i dva BIOS čipa, a koristan je i XMP prekidač, te Dr. Debug LED panel. Novotarija u odnosu na Taichi su osvijetljene Reset i Power tipke. SATA konektora je osam – svi su horizontalni, a SATA i M.2 portovi dijele resurse pa je kod slaganja konfiguracije najpametnije konzultirati upute.

asrock_phantom_gaming_9_14 asrock_phantom_gaming_9_15

Stražnji je I/O panel vrlo sličan kao i kod Taichi s tom razlikom da je tu crveni RJ45 port za 2.5G LAN. USB konektora je dovoljno, a USB 3.1 Gen 2 čak četiri – tri Type A i jedan Type C.

Još jedno poboljšanje na ovoj ploči je i moderni Intelov Wireless-AC 9650 WiFi modul koji podržava dual band (2.4/5.0 GHz), ima 2×2 konfiguraciju antena (MU-MIMO), podržava Wave 2 (160 MHz kanali) i podržava brzine spajanja do 1.73 Gbps. Bluetooth je također podržan i to u verziji 5.0.

 • 2 x Antenna Ports
 • 1 x PS/2 Mouse/Keyboard Port
 • 1 x HDMI Port
 • 1 x DisplayPort 1.2
 • 1 x Optical SPDIF Out Port
 • 3 x USB 3.1 Gen2 Type-A Ports (10 Gb/s) (ReDriver) (Supports ESD Protection)
 • 1 x USB 3.1 Gen2 Type-C Port (10 Gb/s) (ReDriver) (Supports ESD Protection)
 • 4 x USB 3.1 Gen1 Ports (Intel® Z390) (Supports ESD Protection)
 • 3 x RJ-45 LAN Ports with LED (ACT/LINK LED and SPEED LED)
 • 1 x Clear CMOS Button
 • HD Audio Jacks: Rear Speaker / Central / Bass / Line in / Front Speaker / Microphone (Gold Audio Jacks)

asrock_phantom_gaming_9_16

Osvjetljenje je kao i kod Taichi podijeljeno u tri zone, a za kontrolu koristimo Polychrome RGB aplikaciju. Popis efekata nije tako bogat kao kod konkurencije, pa imamo “samo” Static, Breathing, Strobe, Cycling, Random, Music i Wave. Sve tri zone se mogu neovisno jedna o drugoj podesiti, baš kao i sva tri konektora za trake.

asrock_phantom_gaming_9_16a asrock_phantom_gaming_9_16b

asrock_phantom_gaming_9_16c asrock_phantom_gaming_9_16d

asrock_phantom_gaming_9_16e asrock_phantom_gaming_9_16f

UEFI sučelje je klasično uz dva osnovna layouta – EZ i Advanced Mode. Sučelje je bogato opcijama i tweakovima, a za razliku od Taichi, ovdje nismo imali nikakvih problema ni s verzijom 1.10 ni s novijom 1.23. Opcija za overclocking je pregršt, kako za početnike – preddefinirani profili ili pak Advanced Turbo opcije – tako i za one iskusnije, a i naponi su izdašni. Softverski je paket uvelike sličan kao i kod Taichi, a nadopunjen je s ASRock Phantom Gaming LAN aplikacijom.