asrock_z790_pg_lightning_1 asrock_z790_pg_lightning_2

ASRockova je PG Lightning među povoljnijim Z790 pločama i na tržište se pokušava probiti balansom između cijene, mogućnosti i opreme, te cilja na kupce koji nisu zagriženi overclockeri i entuzijasti. Drugim riječima, namijenjena je svima koji žele proći jeftinije, a žele dobre performanse koje donose 12. i 13. generacija Core procesora.

U videu otpakiravanja ste mogli vidjeti kako je ploča smještena i dobro zaštićena unutar kutije, a ispod nje se nalazi relativno siromašni bundle. Ne čudi nas to, jer je ovo ipak “budget” ploča. Bundle je sljedeći:

 • vodič za korisnike
 • 2x SATA kabela
 • pet vijaka za M.2
 • jedan odstojnik za M.2

asrock_z790_pg_lightning_3

PCB je u osnovi crn, ali je zanimljivo prošaran bijelim trakama po cijeloj svojoj površini. Elementi na njemu su crni i sivi, a i hladnjaci su svi crni. Ploča je vrlo klasičnog izgleda, a na prvi je pogled vidljivo da je riječ o tzv. budget friendly modelu jer ima samo jedan M.2 hladnjak, nema previše skupih elemenata po sebi i količina opreme je umjerena. Ovo je ploča koju će kupovati svi oni željni nove platforme no nižeg budžeta i na nju će ugrađivati i3 ili i5 procesore.

asrock_z790_pg_lightning_4

Layout ploče, ili raspored elemenata po njoj je solidan, ASRock tu nije previše eksperimentirao. Sve je logično raspoređeno, konektori i headeri su uz rub ploče, a jedino je TB1 header malo nespretno postavljen – ako imate karticu s hladnjakom debljine tri slota kao mi, pokrit će dva PCIe x1 utora i taj TB1 header. Na ploči se nalaze tri ARGB LED headera i jedan RGB LED header, no ona sama nema nikakvo osvjetljenje. Uz to, ukupno je i sedam 4-pinskih konektora za ventilatore (jedan je i za vodenu pumpu).

asrock_z790_pg_lightning_5 asrock_z790_pg_lightning_6

Oko LGA1700 ležišta je dovoljno mjesta za sve tipove hladnjaka, zračne i AIO, a jedino bi masivniji hladnjak VRM-a mogao zasmetati nekim vanjskim ventilatorima. Memorijski utori primaju DDR 5 memoriju maksimalne brzine prijenosa podataka do 7.200+ prilikom overclockinga. Maksimalni kapacitet je 128 GB, a podržani su jasno XMP 3.0 profili. Na ovom se dijelu ploče nalaze i dva interna USB konektora – USB 3.2 Gen 1 i Gen 2, osnovna POST LED dijagnostika (4 LED-ice), tri konektora za ventilatore itd.

asrock_z790_pg_lightning_7

Napojna jedinica je 14+1+1 konstrukcije s 50-amperskim Dr.MOS integriranim MOSFET-ima (SiC654) i Rictehovim RT3628AE dvokanalnim 8+1 faznim PWM kontrolerom. Napojna jedinica je solidna, no vidljivo je da su napravljene određene uštede i to se ponajprije vidi kod zagrijavanja u radu s najjačim i9-13900K procesorom. Naime, vanjskim smo IC termometrom izmjerili visokih 78,6°C

asrock_z790_pg_lightning_8

Donji dio ploče je solidno popunjen opremom. Jedan je PCIe 5.0 x16 slot na vrhu koji je ujedno i pojačan metalnim oklopom, a ispod njega se nalaze tri PCIe 3.0 x1 slota, te jedan PCIe 4.0 x16 slot s propusnošću od x4. Na lijevoj strani se nalazi audio jedinica smještena na odvojenom dijelu PCB-a u čijem je središtu stariji Realtekov ALC897 CODEC s podrškom za Nahimic Audio. Za LAN povezivost je korišten Realtekov Dragon RTL8125BG 2,5-gigabitni kontroler koji podržava Phantom Gaming LAN softver. Zanimljivo, ploča ima i eDP konektor koji omogućava spajanje ASRockovog 13,3-inčnog Side Panel Kita kojeg možemo montirati na bočnu stranicu kućišta i koristiti ga kao dodatan monitor.

asrock_z790_pg_lightning_9

Hyper M.2 Key M socketa su čak četiri, a tu je i jedan M.2 socket Key E za WiFi kartice. Samo je prvi M.2 socket pokriven tankim aluminijskim hladnjakom. Taj prvi podržava PCIe 4.0 x4 mod rada i 2280 uređaje. Ispod se nalazi još jedan M.2 socket koji podržava PCIe 4.0 x4 mod rada i 2280 uređaje. Treći je s podrškom za 2280 uređaje u SATA ili PCIe 4.0 x4 modu rada, a četvrti podržava također 2280 uređaje u PCIe 4.0 x4 modu rada. Uz to, tu su i četiri horizontalno postavljena SATA porta. I M.2 i SATA podržavaju RAID polja diskova. Na dnu se ploče nalaze uobičajeni konektori i headeri. Čipset hladnjak je relativno malen i tanak te se dosta zagrijava.

asrock_z790_pg_lightning_10

Stražnji se I/O panel sastoji od sljedećih elemenata:

 • 2 x konektora za antenu
 • 1 x PS/2 Mouse/Keyboard Port
 • 1 x HDMI Port
 • 1 x USB 3.2 Gen2 Type-A Port (10 Gb/s)
 • 1 x USB 3.2 Gen2x2 Type-C Port (20 Gb/s)
 • 5 x USB 3.2 Gen1 Portova
 • 1 x USB 2.0 Port
 • 1 x RJ-45 LAN Port
 • HD Audio Jackovi: Line in / Front Speaker / Microphone

Da nema 20-gigabitnog Type C porta pomislili bi da gledamo u kakvu budget ploču od prije desetak godina. PS/2 port, samo tri audio konektora i prazni konektori za WiFi antenu jasno naglašavaju kako je ovo jeftinija ploča. WiFi-a jasno nema, da još jednom naglasimo.

asrock_z790_pg_lightning_uefi_1 asrock_z790_pg_lightning_uefi_2

asrock_z790_pg_lightning_uefi_3 asrock_z790_pg_lightning_uefi_4

UEFI sučelje je standardno za ASRock ploče, pregledno je, ima EZ i Advanced modove rada, a i solidno je opremljeno za overclocking. Jasno, ovdje ne govorimo o razini koju donose ASUS i Gigabyte, ali je sasvim solidno. Sučelje je dovoljno responzivno, no ponekad na nekim opcijama zna potrajati i malo duže prije reakcije.

Sa softverske strane je sve standardno. Tu je Auto Driver Installer koji radi solidno, zatim Phantom Gaming Tuning, Phantom Gaming LAN softver, Polychrome Sync za upravljanje LED rasvjetom (rasvjetom spojenom preko headera) itd. Sve skupa još dosta zaostaje za Asusovim softverom kojeg uzimamo kao referencu.