ASUS ARES – bog grafičkih ratova

Datum objave 07.09.2010 - Krešimir Matanović

Opis

Aresica, kao pripadnica Republic of Gamers serije stiže u prikladno obojanoj kartonskoj kutiji velikih dimenzija. Kutija je dovoljno velika da primi kakav LCD monitor, a mjeri 45 cm u visinu, 55 u širinu i 19.5 u dubinu. Na vrhu je ručka koja znatno olakšava nošenje. Unutar kartonske kutije nalazimo elegantan aluminijski kofer obložen crnom gumom postavljen u stiropor radi zaštite. Kofer, tj. njegov sadržaj je zaštićen šifrom koju osobno izabirete nakon što kupite karticu, a jedino pitanje koje ostaje u zraku je - čemu sve to? Pa recimo da se svojom novom grafičkom karticom želite pohvaliti kod prijatelja - svakako je elegantnije prenijeti ju u ovakvom koferu. Ukoliko ju pri tom netko želi neovlašteno otvoriti, neugodno će se iznenaditi kada vidi da su bravice pod šifrom :) Kako to proizvođač objašnjava, ovakvo pakiranje je bilo nužno kako bi se osigurala ekskluzivnost i hardcore osjećaj i prije nego karticu upogonite. Ekskluzivnost već osigurava i činjenica kako će ih biti napravljeno samo 1000 komada.

Jednom kada kofer otvorimo ukazuje nam se sama Ares karitca impozantnih dimenzija, koja leži u zaštitnoj pjeni. Uz karticu će te dobiti i ROG naljepnicu za kućište, HDMI-to-DVI adapter, dva Power adaptera te Asusov ROG gamerski miš. Uz to, dobiti će te i paket Asusovog softvera i upravljačkih programa, te korisničke upute. Da bi dojam bio potpun mogli su i koju igru ubaciti. Na gornjoj unutarnjoj stranici kofera, nalaze se dodatne informacije o kartici i dijagrami koji pokazuju koliko je jača i koliko ima učinkovitije hlađenje od HD5870 i HD5970 modela. Po nama, ovo je bespotrebno jer svaki će kupac ovako ekskluzivnog i skupog komada harvera te informacije znati i prije nego zaviri u kutiju. Ostale će ionako dovoljno fascionirati samo pakiranje i izgled kartice, te njena cijena.

Vađenjem iz kutije zapravo spoznajemo koliko je ova grafička kartica veća i teža od bilo koje, koju smo do sada držali u rucu. Po odmjeravanju težine, s obje ju ruke vrtimo i pregledavamo. Gornja je strana je oklopljena masivnim metalnim pokrovom obojanim u crnu i crvenu boju u čijoj se sredini kočoperi veliki 100 mm ventilator. Oklop je dizajniran tako da na dvije strane propušta zrak koji struji preko dva grafička procesora, tj. njihovih masivnih bakrenih hladnjaka. Sa stražnje je strane PCB gotovo u potpunosti oklopljen u crni aluminijski heatsink. Tek ćemo skidanjem kompletnog hladnjaka uočiti što točno on hladi s te stražnje strane. Hladnjak je rezan tek na par mjesta, među kojima ćemo spomenuti lem mjesta čak tri PCIe power konektora te tri izvoda za mjerenje napona - GND, VDDC1 i VDDC2. Time su i ekstremniji overclockeri došli na svoje. Ukupno gledano, dizajnerski je odrađen vrlo dobar posao, jer kartica izgleda moćno s koje god je strane pogledate - baš kao što to i njene karakteristike nalažu.

Nakon odmjeravanja težine i pregleda njenog izgleda, bacili smo se na usporedbu veličine i mjerenje njenih dimenzija. Na slici iznad je usporedba sa tvorničkom HD5770 karticom, koja prema Aresici djeluje sićušno. Vaganjem Aresice ustanovili smo kako je teška impresivnih 2,156 kilograma, a mjerenjem kako broji 29.5 centimetra u dužinu, te gotovo 5 u širinu. Tako će kartica zauzeti tri slota u vašem kućištu pa joj treba osigurati puno prostora. Za kućište ju pričvršćujemo preko dva slota (dva vijka), a izbočeni hladnjak će zauzeti još onaj jedan. I povećanje visine u odnosu na neke standardne modele je znatno pa i o tome treba voditi računa ukoliko ju planirate "zgurati" u svoje kućište.

Nakon uklanjanja čak osam vijaka, skidamo metalni oklop i pred nama su dva masivna bakrena hladnjaka, svaki sa po četiri 8 mm toplovodne cijevi i svaki na svom GPU-u. Veći dio ukupne mase kartice, odnose upravo ta dva hladnjaka. Ispod, tj. oko njih se nalazi crno obojani aluminijski heatsink koji se proteže čitavom dužinom PCB-a, sa izrezima za GPU-e. Jasno je kako ovakva kartica mora imati vrhunsko hlađenje, a ouva to i ima. Asus se hvali velikim brojkama protočnosti u odnosu, na tvornički Radeon HD5970. CFM koji njihov 100 mm ventilator proizvodi je 119.21 ili prevedeno, to je oko 202 kubna metra zraka u jednom satu. Bakreni hladnjaci kroz koje zrak treba proći imaju vrlo gust raspored listića, sa bakrenim bazama na vrhu i dnu. Crni aluminijski heatsinkovi s jedne i druge strane imaju zadaću odvodnje topline s memorijskih čipova, napojnih elemenata i PLX ExpressLane čipa.

Nakon uklanjanja masivnog rashladng sistema, konačno smo ugledali PCB koji je specijalno dizajniran kako bi udomio, pojednostavljeno rečeno, dvije HD5870 kartice. Znamo kako HD5970 kartica ima dva puna Cypressa sa po 1600 stream procesora, no oni na toj kartici rade na 725MHz, a ne na 850MHz kao u slučaju HD5870 kartica. Razlog zašto AMD nije mogao tvornički podići taktove je prekoračenje 300W TDP-a. Asus je na ovaj povećani i prošireni PCB stavio poboljšane napojne jedinice, kako bi svaki od Cypressa bez problema radio na 850MHz, ali i kako bi udomio masivnih 4GB GDDR5 memorije koja radi na 1200MHz (efektivno na 4.8Gbps). Ukupno se tako na ovoj kartici nalaze 32 Hynixova memorijska čipa (po 16 oko svakog GPU-a), koje treba napojiti strujom. Kada smo kod struje, ovoj kartici trebaju velike količine. TDP od 300W koliko ima HD5970 ovdje je znatno nadmašen. Osnovnih 75W koje dobiva preko PCIe utora, nadmašeno je sa tri dodatna PCIe Power konektora, i to čak dva osam pinska te jedan šest pinski. Ukupno je to 450W koje napajanje može isporučiti ovoj kartici, a nekako se nadamo da su stvarne potrebe ipak nešto manje. Tri su konektora smještena na uobičajenoj poziciji, sa orijentacijom prema gore. Između grafičkih čipova nalazi se PLX-ov PEX 8647 preklopnik koji broji ukupno 48 PCIe stazica, tj. ima tri porta sa po x16 stazica, te je kompatibilan sa PCIe 2.0 standardom. Za one koji ne znaju, direktna je to veza za komunikaciju između dva GPU-a.

Kartica dolazi sa standardnom podrškom za ATi Eyefinity tehnologiju, a za razliku od HD5970 ovaj model ima jedan DVI-I, jedan DisplayPort i jedan HDMI video izlaz. Kartica podržava i CrossFireX, a maksimalno je moguće složiti Quad CrossFireX, što znači upariti dvije ovakve kartice. Standardno, tu je i DX11 (SM5.0) podrška, UVD2 podrška (hardversko ubrzanje dekodiranja dvostrukog 1080p HD videa, Video Gamma, Blue Strech processing, dinamički video opseg, itd.), podrška za HDMI 1.3a (Dolby TrueHD& DTS-HD Master Audio), i podrška za Blu-Ray audio formate (Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio, AC-3 i DTS) te 8 kanalni 192kHz / 24-bitni audio.

Test sistem i način testiranja

Test sistem:

Test sistem :: Hardware
Platforme

Gigabyte X58A-UD9

Procesor(i)

Intel Core i7 980X

Memorija

3x 2GB DDR3 Kingmax 1333

Grafičke kartice

ASUS ARES

Driveri: Catalyst 10.8;

Gigabyte HD5870 Super Overclock

Driveri: Catalyst 10.6;

ASUS GTX470,

ASUS GTX465

Driveri: Forceware 257.21

Zvučna kartica

On Board

Napajanje Thermaltake ToughPower 1.2kW
Hard disk(ovi)

Hitachi 500GB SATA II

DVD-RW HP GSA-H60L

Testni sistem :: Software
OS Windows 7 Ultimate 64-bit
Chipset datoteke

Intel 9.1.0.1007

DirectX verzija 11 (SDK Feb 2010)
OCCT 3.0.0.1
Aliens vs. Predator

Max. details

Battlefield Bad Company 2 Max. details, DX11, SSAO ON
DiRT 2

v1.1, Maximum details

Far Cry 2

v.1.2, Ultra High, DX10

Heaven Benchmark

Unigine engine, v2.0, DX11

Metro 2033 Max. details, DX11, SSAO ON
S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat Demo, DX11

 

Način testiranja

Naš je novi test sistem poznat iz prijašnjih nekoliko testova, a jedina razlika je Gigabyteova moćna X58A-UD9 matična ploča čiji će te test moći vidjeti za nekoliko tjedana. Karticu smo djelomično isprobali i na staroj X58 Extreme ploči i ustanovili kako mjerenja rezultata odstupaju između 0.2 i 0.3% (ponekada i u korist starije ploče), što je zanemarivo pa će rezultati uspoređenih kartica testiranih na starijem modelu i dalje poslužiti. Mjerenje zagrijavanja i maksimalne potrošnje vršili smo za vrijeme "vrćenja" OCCT-ovog GPU testa u Full Screenu. Maksimalna je temperatura mjerena nakon dva sata opterećenja, a minimalna pola sata nakon prestanka opterećenja (kao i potrošnja sistema). Ono što je bitno za naglasiti je kako nismo bili u mogućnosti niti približno iskoristiti puni potencijal ove grafičke kartice, zbog nedostatka barem 30" ekrana. Tako smo testirali samo na rezoluciji 1920x1200 piksela, a još na nižoj naravno nije imalo smisla. Karticu smo provukli kroz standardni set grafičkih testova, a jedino što odstupa je nedostatak testa overclockinga. Nakon što su kolege iz Srbije uspile uništiti jednu od ovih kartica, nismo imali hrabrosti overclockirati ovako skup i ekskluzivan komad hardvera. U krajnjoj liniji, to i nije tako bitno jer su svi današnji naslovi mačji kašalj za Aresicu. S obzirom na kratko vrijeme koje smo imali za testiranje kartice, nismo uspjeli testirati ju sa starijim upravljačkim programima, a potvrditi možemo kako su Cat 10.8 u nekim situacijama nestabilni. Tako primjerice, nikako nismo uspjeli pokrenuti benchmark Lost Planet 2 u DX11 modu, dok je u DX9 radio bez problema. Isto tako, u nekim naslovima kao da nije korišten drugi GPU, jer su rezultati vrlo slični single GPU karticama. Bilo kako bilo, u nekim se naslovima lijepo vidi snaga Aresice, pa ćemo ih sada i prokomentirati.

Rezultati testova - 1.dio

Aliens vs. Predator

1920x1200 @ 0xAA, 16xAF
Asus Ares
84,978
  
Gigabyte HD5870 SOC
83,312
  
Gigabyte HD5870
79,65
  
Asus GTX470 @ OC
67,217
  
Asus GTX470
64,508
  
 
030609
0
 

AvP je jedan od naslova koji nije koristio oba grafička procesora. Pripisujemo to lošim 10.8 upravljačkim programima.

Battlefield Bad Company 2

1920x1200 @ 4xAA, 16xAF
Asus Ares
112,68
  
Gigabyte HD5870 SOC
71,221
  
Gigabyte HD5870
67,5
  
Asus GTX470 @ OC
65,287
  
Asus GTX470
62,656
  
 
0408012
0
 

BC2 očito koristi punu snagu ove kartice i rezultat je više nego impresivan. 67% veći rezultat u odnosu na standardnu HD5870 dovoljno govori.

DiRT 2

1920x1200 @ 4xAA, 16xAF
Asus Ares
91,3
  
Gigabyte HD5870 SOC
89,4
  
Asus GTX470 @ OC
87,8
  
Gigabyte HD5870
82,8
  
Asus GTX470
80,3
  
 
025507510
0
 

Ponovno naslov koji ne šljivi previše dva moćna Cypress GPU-a, pa je odstupanje od single GPU kartice minimalno.

Far Cry 2

1920x1200 @ 8xAA, 16xAF
Asus Ares
101,88
  
Asus GTX470
69,91
  
Gigabyte HD5870 SOC
60,83
  
Gigabyte HD5870
57,78
  
 
05511
0
 

U starom dobrom FC2 Aresica ponovno pokazuje svu svoju moć i standardnoj HD5870 bježi za čak 76% - impresivno.

Heaven Benchmark

1920x1200 @ 4xAA, 16xAF, No Tesselation (FPS)
Asus Ares
69,9
  
Gigabyte HD5870 SOC
41,6
  
Gigabyte HD5870
38,1
  
Asus GTX470
37,6
  
 
0357
0
 
1920x1200 @ 4xAA, 16xAF, Normal Tesselation (FPS)
Asus Ares
49
  
Asus GTX470
30
  
Gigabyte HD5870 SOC
28,7
  
Gigabyte HD5870
26,3
  
 
0357
0
 
1920x1200 @ 4xAA, 16xAF, Extreme Tesselation (FPS)
Asus GTX470
23,5
  
Gigabyte HD5870 SOC
18,5
  
Asus Ares
18,1
  
Gigabyte HD5870
16,9
  
 
0357
0
 

U Unigineu se također vidi prednost dva GPU-a, ali sve dok ne podignemo razinu testelacije. Ponovno su čini se 10.8 Catalysti ti koji su problematični. Sve do Extreme nivoa teselacije, Aresica je za 86% brža od HD5870 kartice.

Rezultati testova - 2.dio

Metro 2033

1920x1200 @ AAA, 16xAF
Asus Ares
36,75
  
Gigabyte HD5870 SOC
21,139
  
Asus GTX470 @ OC
20,665
  
Gigabyte HD5870
20,225
  
Asus GTX470
19,833
  
 
01020304
0
 

Kroz vrlo zahtjevni (č: neoptimizirani), Metro 2033 je ova kartica protutnjala. Framerate zbog visokih postavki nije visok, no u odnosu na standardnu HD5870 je za skoro 82% veći. Pametnom dosta.

.
S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat

1920x1200 @ 4xAA, 16xAF (SSAO ON)
Asus Ares
70,25
  
Gigabyte HD5870 SOC
42,25
  
Gigabyte HD5870
39,75
  
Asus GTX470 @ OC
37,5
  
Asus GTX470
36
  
 
01836547
2
 

S.T.A.L.K.E.R. također vrlo solidno skalira pa je Aresica za oko 77% brža od HD5870.

Potrošnja

Idle (W)
Asus GTX470
135
  
Gigabyte HD5870 SOC
180
  
Asus Ares
185
  
 
015030045060
0
 
Load (W)
Gigabyte HD5870 SOC
373
  
Asus GTX470
383
  
Asus Ares
600
  
 
015030045060
0
 

U skladu sa vrhunskim performansama je i potrošnja. Okruglih 600W potrošnje sistema nam govori kako će za ovako moćan setup kvalitetno 750W napajanje biti nužno. Ako se overclocker i više. Naš bi ToughPower od 1.2kW poslužio i za CFX setup Aresica :)

Temperature

Idle (°C)
Gigabyte HD5870 SOC
33
  
Radeon HD5870
41
  
Asus Ares
42
  
GeForce GTX480
48
  
Asus GTX470
51
  
Radeon HD5970
58
  
 
025507510
0
 
Load (°C)
Gigabyte HD5870 SOC
74
  
Asus Ares
77
  
Radeon HD5870
85
  
Radeon HD5970
89
  
Asus GTX470
91
  
GeForce GTX480
95
  
 
025507510
0
 
 

Polako smo došli i do kraja ovoga testa, ali i do vjerojatno jedinog problematičnog dijela ove impresivne kartice. Ne govorimo o temperaturama pri Loadu, koje su sa 77°C sasvim pristojne. Ono što smeta je velika količina buke koju u automatskom radu generira vetilator. On se najniže vrti na 999 okretaja u minuti pri čemu je vrlo tih (20%). Već nakon nekoliko minuta opterećenja zavrti se sve do 45% (2562 RPM) pri čemu je neugodno glasan. Ukoliko ga u ručnom načinu zavrtimo do kraja to će značiti čak 3906 okretaja u minuti i nepodnošljivu buku, pa vam to ne preporučamo. Jedini je način umanjivanja buke ručna kontrola broja okretaja koja bi se trebala kretati između 35 i 40%. Tada su radne temperature nešto više, ali je količina buke podnošljivija.

Zaključak - Conclusion

Zaključak

Ares (grčki bog rata), je ime koje dobro karakterizira ovu karticu. Od pakiranja i dizajna kartice preko specifikacija, sve upućuje kako je rat za najbržu karticu na svijetu dobiven. U više smo naslova vidjeli kolika je moć ove impresivne grafičke kartice. Nekoliko je puta bila sputana od strane loših upravljačkih programa (10.8), no kada nije briljira. Kao bolid Formule 1 među običnim automobilima, takva je Aresica prema ostalim grafičkim karticama. Asus je upregnuo svu pamet svojih inženjera i svoje proizvodne mogućnosti te stvorio najmoćniju grafičku karticu u ovome trenutku na svijetu. Na žalost većine, u skladu s time joj je i cijena. A ona se u Hrvatskoj bliži magičnoj cifri od 10.000 kuna (sa PDV-om), dok je u Njemačkoj najjeftinija oko 1.100 €. Za taj iznos kupac dobija besprijekornu kvalitetu materijala i izrade, ekskluzivnost i najbolje performanse. Zbog svega navedenog, uz izuzmanje buke koju stvara 100 mm ventilator, ova je kartica zaslužila najviše ocjene. Aresica je u klasi za sebe i ništa joj drugo nije niti blizu.

 

Conclusion

Ares (Greek god of war) is a well picked name for this card. Starting from its package, impressive design and specification, all implies that the war for the world’s fastest graphics card is won. It demonstrated its full might through several games, although in few games that might was somewhat restricted by the poor 10.8 drivers. Compared to other cards though, Ares is like a Formula 1 car among ordinary cars. Asus harnessed all its engineers’ intellect and all its production capabilities and created currently the most powerful desktop graphics card in the world. Unfortunately for many, such is it`s price. In Europe you can find it starting at 1.100 €, and in USA starting from 1.300 USD. For that amount of money, you get the perfect build quality, exclusivity and top performance. For all this (if we forget about the high noise levels 100 mm fan produces), it deserves the highest award. Asus Ares is simply in a class of its own, and nothing comes close.