Asus Crosshair VIII Impact recenzija

Datum objave 10.09.2019 - Krešimir Matanović

Crosshair VIII Impact - prvi dio

asus_crosshair_VIII_impact_1 asus_crosshair_VIII_impact_2

Asus u svakoj generaciji čipseta predstavi i malenu Impact ploču koja donosi mnoštvo opreme i zanimljiv dizajn na Mini-DTX površini. Ovogodišnja je Impactica pravo maleno inženjersko remek djelo, sa sendvič dizajnom Supreme FX audio jedinice, robusnom napojnom jedinicom (čak i LN2 modom) i integriranom rashladnom jedinicom, dodatnom karticom za M.2 SSD-e, WiFi AX mrežom, USB 3.2 Gen 2 portovima i mnoštvom druge opreme. Kakva je, kako radi i kako se overclockira, čitajte u današnjem članku.

asus_crosshair_VIII_impact_3

Impactica dolazi u malenoj kutiji, tek malo široj od nje same, no nešto debljom kako bi primila solidan bundle koji dolazi uz nju. Bundle se sastoji od dva SATA 6 Gbps kabela, jednog produžnog kabela za ARGB, jednog produžnog za RGB, jednog panel kabela, 2x2 dual band WiFi antene, ROG SO-DIMM.2 adaptera za SSD-e s hladnjakom, dva paketića M.2 vijaka, jednog 2-u-1 gumenog podloška, jednog DVD-a s aplikacijama i upravljačkim programima, debelih korisničkih uputa, te ROG kupona, zahvalnica, podmetača itd.

asus_crosshair_VIII_impact_4

Ploča je Mini-DTX formata, koji je najmlađi od formata desktop matičnih ploča i predstavljen je 2007. godine. Dimenzija je 20.3 x 17 centimetara, što znači da je za 3 centimetra viša od ploča Mini-ITX formata (17 x 17 centimetara). Ta su tri dodatna centimetra inženjerima omogućila smještaj više komponenata na samu ploču, no jasno nije se moglo izbjeći smještanje zvučne kartice van PCB-a na zasebnu karticu, ili pak izdvajanje M.2 socketa na dodatnu karticu preko SO.DIMM2 sučelja na ploči. U datim uvjetima, layout je morao biti prilagođen tako da sve stane, a opet i da niša ničemu pretjerano ne smeta. To se vidi po premještanju X570 čipseta bliže stražnjem I/O dijelu, tj. pod integrirani rashladni sustav, ali i smještaju dva vertikalna SATA konektora tamo gdje to neće smetati grafičkoj kartici, a tamo gdje hoće postavljanju horizontalnih. Nije teško napraviti solidan layout kada imate ATX ili eATX prostor na raspolaganju, no na ovako maloj površini ovako dobro sve posložiti je pravo malo remek djelo.

asus_crosshair_VIII_impact_5 asus_crosshair_VIII_impact_6

Na gornjem je dijelu ploče, tik iza velikog integriranog rashladnog sustava za VRM i čipset, smješten socket, sa standardnim rupama i nosačima za hladnjake. Iznad njega je smještena 2-fazna napojna jedinica za SOC i DIGI+ VRM kontroler. Memorijska su utora samo dva, pa je podržano maksimalno 64 GB DDR4 memorije brzine do 4.800 MHz prilikom overclockinga. Asus je pripremio i vrlo opširnu QVL listu na svojim stranicama, pa ako želite ugraditi maksimalnu količinu memorije obavezno provjerite koji su moduli kompatibilni. Desno od memorijskih utora su posloženi jedan iznad drugog 24-pinski ATX konektor, i 8-pinski EPS konektor za napajanje. Ispod njih je Power tipka te dva vertikalna interna USB 3.0 i USB 3.1 konektora. Na dnu je ploče izdvojena audio jedinica na zasebnoj pločici koja ima i zaštitni lim za kontakte na gornjoj strani, jer je sve smješteno naopako.

asus_crosshair_VIII_impact_7 asus_crosshair_VIII_impact_8

Donji desni dio ploče je dosta nagužvan jer se tu nalaze horizontalni USB 2.0 i Front panel konektori, Node header, LN2 jumper, Safe Boot tipka, Retry tipka, Slow Mode prekidač, konektor za termalni senzor, konektor za ARGB LED trake, te 4-pinski konektor za vodenu pumpu i 3-pinski za mjerač protoka vode. Tu su naravno i dva horizontalna te dva vertikalna SATA konektora. Na ploči je i jedan oklopljeni PCIe x16 Gen 4 utor, te jedan SO.DIMM2 utor tik iznad njega za M.2 adapter.

asus_crosshair_VIII_impact_9 asus_crosshair_VIII_impact_10

asus_crosshair_VIII_impact_11

Adapter za dva M.2 konektora koji priključujemo na SO.DIMM2 utor ima dva M.2 Socketa za uređaje dužine 80 milimetara, ima dva 4-pinska konektora za ventilator i pumpu, te Gen2 ARGB (addressable) LED konektor. Oko adaptera se nalazi i aluminijski hladnjak kojeg drži šest vijaka, a na svakom je i Lairdov termalni podložak za M.2 SSD-e.

Crosshair VIII Impact - drugi dio

asus_crosshair_VIII_impact_12

Stražnji je panel također krcat s konektorima i utorima, a ima i zaseban dio koji se naziva Impact Control card. Ta se kontrolna "kartica" sastoji od Q-code LED displeja, Clear CMOS tipke, Reset tipke (Flexkey) i USB BIOS Flashback tipke. Ostatak se stražnjeg panela sastoji od dva plava USB 3.2 Gen 1 konektora, pet crvenih Type A USB 3.2 Gen 2 portova, jednog USB 3.2 Gen 2 Type C konektora, Anti surge RJ-45 LAN porta, tri osvijetljena i pozlaćena audio jacka, jednog S/PDIF izlaza i 2x2 WiFi modula, tj. dva konektora za antene. Tu je jasno i zaštitni lim koji je integriran u veliki hladnjak. WiFi modul je Intelov AX200 s podrškom za MU-MIMO i dual band (2.4/5 GHz, HT160, 2.4 Gbps), te Bluetoothom 5.0. LAN kontroler je poznati intelov I211-AT podržan s ROG Game First softverom.

asus_crosshair_VIII_impact_14

SupremeFX 8-kanalna HD audio jedinica je na zasebnom PCB-u, spojena na audio konektor i okrenuta prema dolje. Na nju još dolazi i zaštitni lim koji štiti kontakte s gornje strane. SupremeFX ima S1220 audio CODEC koji podržava 32-bitni/192 kHz playback (ali ne i za 8-kanalni audio zbog ograničenja u propusnosti), podržava 120 dB SNR audio playback i 113 dB SNR snimanje. Tu je i jedan ESS ES9023P HD DAC, a sa softverske strane kao i uvijek tu je Sonic Radar III, Sonic Studio III i Virtual Mixer. Ispod se audio jedinice nalaze TPU i Super I/O kontroleri. Da, ova ploča, baš kao i sve druge ROG podržava tzv. 5-way optimizaciju s TPU, EPU, DIGI+ VRM, Fan Expert 4 i Turbo app komponentama.

asus_crosshair_VIII_impact_13 asus_crosshair_VIII_impact_16

asus_crosshair_VIII_impact_17

Na vrhu se rashladnog sistema ukomponiranog preko stražnjih I/O konektora nalazi plastični pokrov s mrežicama ispod kojih se naziru dva mala ventilatora. Skidanjem tog pokrova, pa onda i samog hladnjaka vidimo domišljato dizajniran aluminijski hladnjak koji za zadaću ima hlađenje napojne jednice i X570 čipseta, zbog čega su i potrebna dva mala 40-milimetarska ventilatora. Hladnjak ima dodirne površine s integriranim MOSFET-ima i prigušnicama, te s čipsetom putem termalnih podložaka. Dva ventilatora upuhuju zrak i tjeraju ga preko rebrastih hladnjaka te tako način disipiraju toplinu koja se tu skuplja. Ventilatori u radu nisu bučni, kao što nisu ni na jednoj Asusovoj X570 ploči do sada, a njihova će zamjena biti relativno jednostavna ako se za tim pokaže potreba.

asus_crosshair_VIII_impact_18

Ispod se hladnjaka skrivaju dakle X570 čipset, napojna jedinica i kao što vidimo, dovitljivo smještena baterija. Napojna je jedinica 8+2 konfiguracije prema proizvođaču, no zapravo je zbog načina kako je posložena ipak 4+2 fazna. Osam je TDA21472 power stageova u konfiguraciji da su dva spajana u paralelu, osam je MicroFine Alloy prigušnica, a tu su i pripadajući kondenzatori uz jasno DIGI+ VRM kontroler (ASP1405 koji maksimalno podržava 8 faza). TDA21472 power stageovi su Infineonovi DC-DC naponski regulatori s integriranim low i high side MOSFET-ima, te Schottky diodom koji svaki može isporučiti impresivnih 70 ampera struje. Napojna je jedinica tako vrlo efikasna i dovoljno robusna za overclocking i najjačih Ryzen procesora, čak i u ekstremnim uvjetima hlađenja tekućim dušikom. To naravno prati i poslovično bogato UEFI sučelje.

asus_crosshair_VIII_impact_19 asus_crosshair_VIII_impact_15

I na donjoj se strani ploče nalazi mnoštvo komponenata koje jednostavno nisu stale s gornje strane pa su inženjeri u donji lim integrirali i jednu toplovodnu cijev koja se proteže preko dva power stagea za SOC i preko ostatka 470 uF SMD kondenzatora. Jednom kada je sve rastavljeno vidimo koliko je truda i znanja uloženo u ovaj proizvod i zašto je zapravo mnogo ROG ljubitelja zainteresirano za ovu malenu pločicu. Cijeli proces rastavljanja i ponovnog sastavljanja nije pretjerano kompliciran pa i tu treba pohvaliti dizajnere.

asus_crosshair_VIII_impact_20

Ugradnja komponenata na ploču je jednostavna, a mi smo se odlučili za hardver koji smo i do sada koristili kod testova X570 ploča. Ryzen 9 3900X je tu kako bi maksimalno opteretio VRM, G.Skillova Trident Z Royal memorija za ispitivanje mogućnosti overclockinga iste i maksimalnu propusnost, a koristili smo i Corsairov PCIe 4.0 2 TB M.2 SSD. Za hlađenje je moćnog procesora morao biti i jači hladnjak, a odlučili smo se za Noctuin NH-U12A hladnjak koji je moćan, a nije prevelik kao primjerice D15.

asus_crosshair_VIII_impact_23 asus_crosshair_VIII_impact_24

asus_crosshair_VIII_impact_25

Asus naravno nije zaboravio ni na trend osvjetljavanja ploča, pa će te tako na stražnjem panelu naći osvijetljene audio jackove, na M.2 adapteru je osvijetljen Republic of Gamers logo, a i sam adapter ima ARGB LED konektor, a onda kao šećer na kraju dolazi i traka RGB LED-ica s donje strane ploče. Na ploči, kao što smo vidjeli, ima i još ARGB i RGB LED konektora za LED trake i sličnu kompatibilnu opremu, a sve se kontrolira putem Aura Sync sučelja.

asus_crosshair_VIII_impact_26 asus_crosshair_VIII_impact_27

asus_crosshair_VIII_impact_28 asus_crosshair_VIII_impact_29

UEFI sučelje je pravo ROG-ovsko, crveno-crno i prepuno opcija za tweaking i overclocking. Tu je i poznati Tweakers Paradise unutar Extreme Tweakera koji nudi mnoštvo naprednih opcija. Tu je i Precision Boost Overdrive koji je koristan za one manje vične ručnom overclockingu, a on nam je davao početnu vrijednost od 4.15 GHz az 3900X, da bi to pod opterećenjem palo na 4.12, pa na 4.09 GHz. Ručni je overclocking donio stabilnih 4.3 GHz za sve jezgre. Sa softverske strane se ništa značajnije nije mijenjalo, i tu je u glavnoj ulozi Armoury Crate i AI Suite 3, te RAMCache III, RAMDisk i spomenuti GameFirstV, te Sonic Studio i Radar.

Test sistem, način testiranja i overclocking

Test sistem
Test sistem :: Hardware
Matična ploča Asus ROG Crosshair VIII Impact, UEFI: 0206
Procesor AMD Ryzen 9 3900X
Memorija G.Skill Trident Z Royal 3.600 MHz CL16
Grafičke kartice AMD RX 5700 XT
Zvučna kartica On board
Napajanje Superflower Leadex Platinum 1200W
SSD Corsair MP600 2TB
Monitor Dell UltraSharp U2713HM
 
Testni sistem :: Software
OS Windows 10 May 2019
DirectX verzija 12
AIDA64 Engeneer 6.00.5100
PCMark 10
3DMark TimeSpy, PCIe Feature
Cinebench v.15
7-Zip 19.00
V-Ray Benchmark

Način testiranja

asus_crosshair_VIII_impact_21

Kao i do sada prilikom testiranja matičnih ploča, koristili smo klasičan set benchmarka, za općenite performanse Futuremark, za procesorske 7-Zip i Cinebench. Memorijsku smo propusnost mjerili s AIDA 64 softverom. Testirali smo i propusnost PCIe 4.0 sučelja putem 3DMark aplikacije. Ploču smo testirali s najjačim dostupnim hardverom, tj. Ryzenom 9 3900X, Radeonom RX 5700 XT i G.Skillovom memorijom Trident Z Royal. Sistemski SSD je bio Corsairov MP600, a Windowsi 10 Pro najnoviji s May 2019 updateom. Dakle sve isto kao kod ranijih testova X570 ploča s kojima i ide usporedba. Overclocking

asus_crosshair_VIII_impact_30

Overclockirali smo ručno i kao kod ostalih do sada testiranih ploča, a postigli smo stabilnih 4.3 GHz za 3900X procesor pri naponu od 1.4 V uz LLC Level 5 (nema undervolta). Ovo je za 100 MHz niži rezultat nego kod jačih ploča koje smo do sada testirali, s tom razlikom da je i hladnjak manji pa se i procesor nešto više zagrijava.Uspjeli smo odraditi test stabilnosti od pola sata i na 4.35, te na 4.4 GHz no više od toga nije išlo, jer bi procesor u nekom trenutku pogriješio u kalkulaciji i Cinebench R20 bi izbacio grešku. Stoga je apsolutna stabilnost ipak na 4.4 GHz. VRM hladnjak se pri ponešto zagrijavao no ventilatori su odrađivali solidan posao. Memoriju smo uspjeli bez problema overclockirati na 4.000 MHz i sistem je bio potpuno stabilan, a temperatura procesora se pod maksimalnim opterećenjem nije penjala iznad 95°C što je solidno za ovaj ipak manji hladnjak.

Rezultati testova

UL Benchmark [ichart headers="ID,Score" title="PCMark 10" htitle="Score"  labels="ASUS Crosshair VIII Hero,ASUS X570-E Gaming,MSI MEG X570 Godlike,ASUS Crosshair VIII Impact,ASRock X570M PRO4,ASRock X570 Phantom Gaming X,ASUS TUF Gaming X570-PLUS" values="6562,6427,6412,6319,6233,6217,6181" colors="blue,blue,blue,orange,blue,blue,blue" height="400" min="0"] [ichart headers="ID,Score" title="3DMark Time Spy" htitle="Score"  labels="ASUS Crosshair VIII Hero,ASUS Crosshair VIII Impact,MSI MEG X570 Godlike,ASUS TUF Gaming X570-PLUS,ASUS X570-E Gaming,ASRock X570M PRO4,ASRock X570 Phantom Gaming X" values="9133,9120,9103,9087,9086,9066,9037" colors="blue,red,blue,blue,blue,blue,blue" height="400" min="0"] [ichart headers="ID,Score" title="3DMark PCIe Bandwidth" htitle="Score"  labels="ASRock X570M PRO4,ASRock X570 Phantom Gaming X,ASUS TUF Gaming X570-PLUS,ASUS Crosshair VIII Impact,ASUS X570-E Gaming,MSI MEG X570 Godlike,ASUS Crosshair VIII Hero" values="25.33,25.15,24.96,24.75,24.7,24.59,22.84" colors="blue,blue,blue,orange,blue,blue,blue" height="400" min="0"] PCMark mjeri općenite performanse sistema, Time Spy izvlači maksimum iz grafičke kartice, a novi feature test mjeri propusnost PCIe 4.0 sučelja. Malena Impactica pokazuje vrlo solidne performanse u svim testovima, u Time Spy-u je čak i pri vrhu, tj. odlično izvlači performanse iz RX 5700 XT grafičke kartice. CPU testovi [ichart headers="ID,Score" title="7-Zip" htitle="Score (MIPS)"  labels="ASUS X570-E Gaming,ASUS Crosshair VIII Impact,ASUS TUF Gaming X570-PLUS,ASUS Crosshair VIII Hero,ASRock X570 Phantom Gaming X,MSI MEG X570 Godlike,ASRock X570M PRO4" values="111346,110658,110542,110447,109120,109111,108902" colors="blue,red,blue,blue,blue,blue,blue" height="400" min="0"] [ichart headers="ID,Score" title="Cinebench 15 Multi Core" htitle="Score (cb)"  labels="ASRock X570 Phantom Gaming X,ASUS Crosshair VIII Hero,ASRock X570M PRO4, ASUS X570-E Gaming,ASUS Crosshair VIII Impact,ASUS TUF Gaming X570-PLUS,MSI MEG X570 Godlike" values="3219,3206,3170,3167,3162,3114,2996" colors="blue,blue,blue,blue,orange,blue,blue" height="400" min="0"] [ichart headers="ID,Score" title="Cinebench 15 Single Core" htitle="Score (cb)"  labels="ASRock X570 Phantom Gaming X,ASUS Crosshair VIII Impact,ASRock X570 Phantom Gaming X,ASRock X570M PRO4,ASUS X570-E Gaming,ASUS Crosshair VIII Hero,MSI MEG X570 Godlike" values="204,204,203,203,202,201,200" colors="blue,red,blue,blue,blue,blue,blue" height="400" min="0"] I iz procesora ova pločica izvlači junačke performanse. Memorijska propusnost [ichart headers="ID,Read (MB/s)" title="AIDA64 - RAM Read" htitle="Read (MB/s)"  labels="ASRock X570 Phantom Gaming X,ASRock X570M PRO4,ASUS TUF Gaming X570-PLUS,ASUS Crosshair VIII Impact,ASUS Crosshair VIII Hero, ASUS X570-E Gaming,MSI MEG X570 Godlike" values="55324,55257,54993,54827,54793,54731,54672" colors="blue,blue,blue,red,blue,blue,blue" height="400" min="0"] [ichart headers="ID,Write (MB/s)" title="AIDA64 - RAM Write" htitle="Write (MB/s)"  labels="ASRock X570M PRO4,ASRock X570 Phantom Gaming X,ASUS Crosshair VIII Impact,ASUS TUF Gaming X570-PLUS,ASUS Crosshair VIII Hero,MSI MEG X570 Godlike,ASUS X570-E Gaming" values="53108,53097,52972,52953,52892,52772,52708" colors="blue,blue,red,blue,blue,blue,blue" height="400" min="0"] [ichart headers="ID,Copy (MB/s)" title="AIDA64 - RAM Copy" htitle="Copy (MB/s)"  labels="ASRock X570M PRO4,ASRock X570 Phantom Gaming X,ASUS Crosshair VIII Hero,ASUS Crosshair VIII Impact,MSI MEG X570 Godlike,ASUS TUF Gaming X570-PLUS,ASUS X570-E Gaming" values="56207,56177,55686,55506,55418,55324,54587" colors="blue,blue,blue,red,blue,blue,blue" height="400" min="0"] [ichart headers="ID, ns" title="AIDA64 RAM Latency" htitle="Latency (ns, manje je bolje)" labels="ASUS X570-E Gaming,MSI MEG X570 Godlike,ASRock X570 Phantom Gaming X,ASUS Crosshair VIII Impact,ASUS Crosshair VIII Hero,ASRock X570M PRO4,ASUS TUF Gaming X570-PLUS" values="67.5,67.5,67.7,67.8,67.8,67.9,67.9" colors="blue,blue,blue,red,blue,blue,blue" height="400" min="0"] I za kraj, memorijske su performanse ponovno vrlo dobre.

Zaključak

asus_crosshair_VIII_impact_21

Asus je kod izrade ove Crosshair VIII Impact matične ploče upotrijebio sve raspoloživo dugogodišnje iskustvo u stvaranju matičnih ploča i napravio impresivan proizvod. Na malenu su Mini-DTX površinu uspjeli smjestiti bogatu opremu kakve se ne bi posramile ni puno veće ROG ploče. Sve što vam treba za jedno high end minijaturno računalo je tu. Počevši od robusne napojne jedinice s kvalitetnim komponentama (70-amperski power stageovi), pa preko vrlo dobro riješenog hlađenja za VRM i čipset, koje je efikasno a nije bučno, do bogate opreme. Puno se pažnje pridodalo i layoutu koji je mudro složen kako bi sve bilo dostupno, i ništa ničemu ne bi smetalo.

asus_crosshair_VIII_impact_22

Uključili su i dobru audio jedinicu, koja neće dati jednake performanse kao one na većim pločama, tek ako stvarno koristimo svih dostupnih 8 kanala, a tu je i dodatni adapter za dva M.2 SSD-a. Za dodatan storage, tu su i četiri SATA porta. Na ploču je moguće ugraditi i najveće grafičke kartice i stvoriti pošteni igraći stroj, a dostupne su čak i opcije za ekstremni overclocking. Entuzijasti će svakako uživati u ovom komadu hardvera, bilo dok ga pregledavaju, ugrađuju u funkcionalno računalo ili overclockiraju. Naravno, kako bi stvarno i uživali u ovom posebnom komadu hardvera, treba izdvojiti i pozamašan iznos. U Hrvatskoj se još ne prodaje, tj. nisu formirane cijene, a u Njemačkoj smo našli cijene od 400 do 440 €. Dosta novca, no ova ploča toliko i vrijedi.