ASUS Intel Performance Day_1

Prošli smo tjedan u lijepom ambijentu Plitvičkih jezera uživali uz nove prijenosnike iz Asusa bazirane na Intelovoj platformi. ASUS Intel Performance Day imao je za cilj upoznati nas s novostima iz svijeta Asusovih prijenosnika, tehnologiji na kojoj su napravljeni, opremi koju donose i performansama koje ostvaruju.

ASUS Intel Performance Day_2

Okupljene je novinare iz Slovenije, Srbije i Hrvatske pozdravio Ivan Besskyi, Technical PR Leader za istočnu EMEA regiju. Uvodna je riječ bila rezervirana za informacije o Asusovim prodajnim uspjesima, pa smo tako saznali da su u istočnoj EMEA regiji broj 1 po tržišnom udjelu u prodaji prijenosnika krajnjim potrošačima, te kako su 2021. od strane IDC-a proglašeni najbrže rastućim brandom u segmentu osobnih računala za krajnje korisnike. Ono što je jako zanimljivo je da drže 68% tržišta prijenosnika s OLED ekranima u svijetu i veliki su Samsungov kupac tih panela. To znači da su svjetski lider u isporuci prijenosnika s OLED ekranima, a ujedno su i broj jedan laptop brand u prijenosnicima za stvaratelje sadržaja (Nvidia Studio Laptop). Upravo je ovdje i najveći potencijal koji vide, tržište za stvaratelje sadržaja u 2023. bit će veliko dva milijuna prijenosnika.

ASUS Intel Performance Day_3

Godinama smo kao novinari apelirali na proizvođače da prijeđu s TN na IPS matrice ekrana, jer je upravo to bio najslabiji dio prijenosnika. Sada kada su se IPS paneli udomaćili, vrijeme je za prijelaz na još bolju tehnologiju, pa je eto Asus prvi koji je prepoznao važnost korištenja kvalitetnih OLED-a u prijenosnicima. Tako se njihovi modeli opremljeni ovim panelima mogu nabaviti već za ispod 1.000 €, a straha od burn in-a, uvjeravaju nas, ne bi trebalo biti. Kada su gamerski prijenosnici u pitanju tu drže 28% tržišta na tržištu istočna EMEA u 2021. godini, čak 58% tržišta u prijenosnicima ispod 19,9 milimetara debljine, te imaju 40-postotni rast u STRIX segmentu u 2021. Performanse su i dalje najveći faktor koji korisnici uzimaju prilikom kupovine prijenosnika, čak i kada su tanki i lagani prijenosnici u pitanju. Drugi po redu faktor je kvaliteta ekrana, treći kvaliteta izrade, a sve onda ostalo slijedi.

ASUS Intel Performance Day_7

Asus ovdje zadovoljava sve standarde koje kupci traže, a sve su svoje prijenosnike orijentirali prema Intelovim H45 procesorima, u odnosu na Intel P28. Ovdje je jasno riječ o procesorima s 45 W TDP-om, a Asus koristi modele Core i7-12700H i Core i5-12500H, koji su nadmoćni naspram 28 W modelima, a zadržavaju sličnu autonomiju baterije kada je riječ o gledanju video materijala. H45 linija proizvoda za gaming se sastoji od Flow-a, Strix SCAR-a, Zephyrusa i TUF Gaminga. Sa strane Thin&Light te Creator linija tu su Studiobook Pro, Zenbook i Zenbook Flip, Zenbook Pro Duo, Vivobook S, Zenbook Pro, Vivobook i Vibobook Pro. Kao jedan od posebno zanimljivih modela navodi se Vivobook Pro 15 K3500 koji ima 35 W CPU, 16/512 GB memorije, GTX 1650 grafiku i 15,6-inčni OLED ekran (600 nits) za 999 €.

ASUS Intel Performance Day_5

Da bi omogućili visoke performanse koje pružaju H45 procesori, iznimno je bitno konstruirati kvalitetan, efikasan i tih rashladni sustav. Asus ovdje već dugo vremena ima velike uspjehe, a sada pomiču granice s novim dizajnim ventilatora, kontrolom zračne struje i 3D vapor komorama. Sami razvijaju termalna rješenja s velikim timom inženjera, pa su za 2022. godinu modeli opremljeni novim ventilatorima druge generacije s 87 lopatica koje su debele između 0.2 i 0.3 milimetra. Motor ventilatora je novi, umjesto 4 ima 12 polova (9 zavojnica) i omogućava postizanje 17% više zračne struje. Asus u svom dizajnu koristi dvostruke toplovodne cijevi (6 + 8-milimetarske) koje pospješuju odvođenje topline s H45 procesora, a tu si i komore s dvostranim ispuhom.

ASUS Intel Performance Day_6

Efikasnije hlađenje utječe i na smanjenje topline radne površine prijenosnika pa je kao što vidimo na slici model s 45 W procesorom hladniji od onoga s 28 W. Ujedno, sustav je i vrlo tih pa može raditi i s 0 dB kada koristimo nezahtjevne aplikacije, a tu su i tri načina rada – Whisper (25 dBA), Standard (38 dBA) i Performance (45 dBA). Korištenje 3D Vapor komora omogućava 10 W dodatnih performansi u Zenbook Pro modelima, koji koriste i AAS Ultra strukturu koja smanjuje temperaturu šasije za 7°C, s poboljšanim ispuhom zraka koji više ne izlazi direktno na ekran.

ASUS Intel Performance Day_4

Sve to dovodi do postave za 2022. godinu koja po Asusovim tvrdnjama ima najbolje performanse – Zenbook Pro (15 i 16-inčni), Zenbook Pro Flip (15-inčni), Zenbook Pro Duo (14 i 15-inčni), Vivobook Pro (14, 15 i 16-inčni), Vivobook S (14, 15 i 16-inčni), te Vivobook X (14, 15 i 16-inčni). Imali smo prilike družiti se i uživo s nekim od ovih modela, a naravno neki će nam pristići i na test u narednim mjesecima pa ćemo iz prve ruke vidjeti kako rade, koliko se griju i koliko dugo su u stanju održavati visoke performanse koje im omogućavaju Intelovi H45 procesori dvanaeste generacije.