Asus Maximus VII Ranger Asus Maximus VII Ranger

I donji je dio ploče vrlo zanimljiv pogotovo jer donosi dobru audio jedinicu odijeljenu od ostatka ploče. U centru je ROG SupremeFX osam kanalni HD Audio CODEC, potpomognut sa SupremeFX Shielding tehnologijom i ELNA premium audio kondenzatorima. Tu se još nalazi i baterija te Intelov LAN kontroler. Na sredini ploče su tri PCIe x1 utora, jedan PCIe x16 (gornji), jedan x8 donji crveni i jedan x4 na dnu (crni). Na samom dnu ploče nalazi se AAFP konektor, tipka za SoundStage, zatim CLR_CMOS tipka, ROG konektor, dva interna USB 2.0 konektora, konektor za ventilator, TPM konektor i F_PANEL. Ispod masivnog hladnjaka se nalazi Super I/O čip i Z97 PCH. Lijevo od PCH se nalaze BIOS i UEFI čipovi, a desno šest SATA 6Gbps horizontalnih konektora. Uz sve već nabrojano ploča dolazi i sa TrueVolt USB tehnologijom koja garantira stabilnih 5V (stabilan napon kakav zahtijevaju DAC-evi npr.), na svim USB konektorima za što se brinu dva regulatora na ploči.

Z97

Z97 donosi podršku za petu generaciju Intelovih Core procesora (uz zadržanu podršku za četvrtu – Haswell), zatim RST 13 tehnologiju i funkciju za PCIe storage, fleksibilan izbor I/O portova, Intel Device Protection tehnologiju sa Boot Guard-om (štiti od izvršavanja malware-a na razini boot bloka), Small Business Advantage tehnologiju, integrirani USB 3.0 sa podrškom za Streams (6 portova), zatim implementaciju novih tehnologija za uštedu energije kod uređaja za skladištenje podataka te PCI Express 2.0 s bandwidthom od 5 GT/s. Vrlo bitna novina je podrška za PCIe storage koji donosi SATA Express i PCIe M.2 rješenja brzine do 1GB/s (PCIe x2). Na nekom pločama će biti u obliku M.2 socketa, a na nekim u obliku SATA Express konektora.

Asus Maximus VII Ranger

I/O stražnji panel:

  • 1 x PS/2 keyboard/mouse combo port
  • 1 x DVI-D
  • 1 x D-Sub
  • 1 x HDMI
  • 1 x LAN (RJ45) port
  • 4 x USB 3.0 (blue)
  • 2 x USB 2.0
  • 1 x Optical S/PDIF out
  • 6 x Audio jacks
  • 1 x USB BIOS Flashback Button

Na stražnjem se panelu nalaze uobičajeni konektori pri čemu od video izlaza fali Display Port, a četiri USB 3.0 i dva USB 2.0 porta bi trebala biti dovoljna za većinu korisnika. Za barem jedan ROG feature se brine USB BIO Flashback tipka.

ASUS Maximus VI Formula (dostupni naponi)
CPU Core Voltage Min. 1.05V, Max. 2.2V u koracima od po 0.003125V
CPU Cache Voltage Min. 0.001V, Max. 1.92V u koracima od po 0.001V
CPU System Agent Voltage Offset
Min. 0.001V, Max. 0.999V u koracima od po 0.001V
CPU Analog I/O Voltage Offset
Min. 0.001V, Max. 1.92V u koracima od po 0.001V
CPU Digital I/O Voltage Offset
Min. 0.001V, Max. 1.92V u koracima od po 0.001V
DRAM Voltage Min. 1.2V, Max. 1.92V u koracima od po 0.005V
PCH Core Voltage Min. 0.7V, Max. 1.80V u koracima od po 0.0125V
PCH VLX Voltage Min. 0.8V, Max. 2.0V u koracima od po 0.0125V
VTTDDR Voltage Min. 0.6V, Max. 1.00V u koracima od po 0.0125V

 

Asus Maximus VII Ranger Asus Maximus VII Ranger Asus Maximus VII Ranger

Asus Maximus VII Ranger Asus Maximus VII Ranger Asus Maximus VII Ranger

Za početak moramo reći kako nam se novi layout UEFI sučelja manje sviđa od prethodnih serija, jer je sve bazirano po principu padajućih izbornika, a uz to je i kontrola mišem malo neprecizna. Nadamo se kako će Asus ovo popraviti novijim revizijama, premda bi najradije ipak htjeli povratak na staro. Rangerica ima vrlo kompleksan i vrlo zahvalan BIOS po pitanju mogućnosti za overclocking, no da je ipak riječ o ploči koja je namijenjena više OC-u na zraku ili vodi, govore i dostupni naponi, te malo grublja granulacija istih. Kod jačih ROG modela, dostupno je više opcija sa naponima koji su “finije” granulacije (0.00625 vs. 0.0125V).

Asus Maximus VII Ranger Asus Maximus VII Ranger

Asus Maximus VII Ranger Asus Maximus VII Ranger

 Sa softverske strane ova ploča donosi nekoliko korisnih novotarija. GameFirst III je aplikacija za optimizaciju mrežnog prometa, tj. prioritiziranje prometa vezanog za igre, a moguć je odabir i ostalih funkcija (Optimization Mode, Gaming Mode, Media Streaming Mode i File Sharing Mode). Moćna audio jedinica zaslužuje jednak takav softver i Asus se tu iskazao sa Sonic Studiom, SenseAmp-om, SoundStageom, DTS Connectom i SonicRadarom II.. Još jedna novotarija je i KeyBot softver sa pratećim hardverskim kontrolerom koja omogućava programiranje kombinacije tipaka na tipkovnici za Macroe, Smart login itd. – korisno.  AI Suite 3 dozvoljava nadzor rada i promjenu parametara rada a sadrži 5-way optimizaciju (TPU, FanXpert 3, DIGI+ VRM, TurboApp i EPU), USB 3.0 Boost, System Information, USB Charger+, EZ Update, USB BIOS Flashback i Push Notice (šalje informacije o stanju sistema na smartphone). Od ostalih aplikacija tu je Media Streamer, Disk Unlocker, RAMDisk, MemTweakIt i ROG CPU-Z.