Pakiranje prati dizajn do sada izdanih PRO i Deluxe ploča P8 serije. Na prednjoj se stranici nalaze glavne značajke koje donosi ova ploča, a u oči najviše upadaju Intelove i Lucidove Smart Response i Virtu tehnologije o kojima će naravno više riječi biti kasnije u tekstu. Na stražnjoj se strani pojedine značajke podrobnije objašnjavaju, a tu je i vrlo iscrpan popis svega što ova ploča donosi. Kao što smo napisali u uvodu, Z68 čipset sa sobom donosi neke novosti koje trebaju opravdati razliku u cijeni u odnosu na jeftinije modele. Upravo će tih par značajki biti iznimno bitno za pridobivanje kupaca, pa ćemo se kasnije u tekstu detaljnije osvrnuti na njih.

Asus se i za najjaču seriju ploča za Sandy Bridge potrudio korisniku osigurati solidan bundle. Tako uz ploču nalazimo i korisničke upute za rad, Q-Shield (zaštita za stražnji I/O panel), dva SATA 3.0Gb/s kabela, dva SATA 6.0Gb/s kabela, jedan SLI mostić (već kad neće Nvidija sa svojim grafikama, pohvalno je da proizvođači ploča misle na igrače), jedan Q-connector (2 u 1), jedan USB 3.0 bracket te CD s upravljačkim progamima i aplikacijama (između ostalog i OEM antivirus licenca).

Izgled ploče, tj. dizajn hladnjaka, crni PCB, kombinacija plavih i crnih utora podsjeća nas na ranije testirane P8P67-M PRO i P8P67 Deluxe modele. Rashladni se sistem sastoji od tri odvojena heatsinka – dva na PWM dijelu i jedan na Z68 čipu, a svoj posao obavljaju solidno, s tek povećanim zagrijavanjem pri overclockingu. I premda ova ploča nije ekstremni overclocker, znamo kako već i P67 ploče Sandy Bridge procesore mogu dovesti do krajnjih granica, dobro je hlađenje neophodno. S donje se strane ploče ističu tek Foxconnova ploča za učvršćivanje LGA1155 ležišta, te plava aluminijska "letva" koja pojačava konstrukciju PWM hladnjaka. Raspored komponenata na ploči, tj. njen layout je vrlo dobar. Asus to već duže vremena dobro radi uz tek poneku nesavršenost. No i to je sasvim razumljivo jer količina opreme koju ovaj model donosi zahtjeva tu i tamo koji kompromis. Jedini kompromis koji smo našli na ovome modelu je smještaj konektora za USB 3.0 bracket, koji je nespretno postavljen zbog kasnije zavrzlame s provlačenjem kabela bracketa.

style='mso-fareast-font-family:"Times New Roman"'>Specifikacije
Asus P8Z68-V PRO

Podržani
procesori

Intel Socket 1155 for Intel 2nd Generation Core i7 Processor/Core i5 Processor/Core i3 Processor/
Support Enhanced Intel SpeedStep Technology (EIST)
Supports Intel Turbo Boost Technology 2.0

Čipset

Intel Z68 Express Chipset

Memorija

4 x DIMM, Max. 32 GB, DDR3 2200(O.C.)*/2133(O.C.)*/1866(O.C.)/1600(O.C.)/1333/1066 Non-ECC,Un-buffered Memory
Dual Channel memory architecture

Utori
za proširenja

2 x PCIe 2.0 x16 (x16 or dual x8)
1 x PCIe 2.0 x16 (x4 mode, black)
2 x PCIe x1
2 x PCI

Multi-GPU
podrška

NVIDIA Quad-GPU SLI
AMD Quad-GPU CrossFireX

Pohrana
podataka

Intel Z68 Express Chipset
2 x SATA 6Gb/s port(s), gray
4 x SATA 3Gb/s port(s), blue
Support Raid 0, 1, 5, 10
Support Intel Smart Response Technology

Marvell PCIe 9128 SATA 6Gb/s controller with HyperDuo function
2 x SATA 6Gb/s port(s), navy blue
JMicron JMB362 SATA controller
1 x eSATA 3G port(s), red

LAN Intel 82579, 1 x Gigabit LAN Controller
Audio Realtek ALC 892 8-Channel High Definition Audio CODEC
– Supports : Jack-detection, Multi-streaming, Front Panel Jack-retasking
Audio Feature :
– Absolute Pitch 192kHz/ 24-bit True BD Lossless Sound
– Blu-ray audio layer Content Protection 
– DTS Surround Sensation UltraPC 
– Optical S/PDIF out ports at back I/O
Interni
konektori
1 x USB 3.0 connector(s) support(s) additional 2 USB 3.0 port(s) (19-pin, moss green)
3 x USB 2.0 connector(s) support(s) additional 6 USB 2.0 port(s)
4 x SATA 6Gb/s connector(s)
4 x SATA 3Gb/s connector(s)
2 x IEEE 1394a connector(s)
2 x CPU Fan connector(s) (4 -pin)
2 x Chassis Fan connector(s) (1 x 4 -pin, 1 x 3 -pin)
2 x Power Fan connector(s) (3 -pin)
1 x S/PDIF out Header(s)
1 x 24-pin EATX Power connector(s)
1 x 8-pin ATX 12V Power connector(s)
1 x Front panel audio connector(s) (AAFP)
1 x System panel(s) (Q-Connector)
1 x MemOK! button(s)
1 x TPU switch(es)
1 x EPU switch(es)
USB

ASMedia USB 3.0 controller :
4 x USB 3.0 port(s) (2 at back panel, blue, 2 at mid-board)
Intel Z68 chipset :
12 x USB 2.0 port(s) (6 at back panel, black+red, 6 at mid-board)

Firewire VIA 6308P controller, 2 x IEEE 1394a ports, (2 at mid-board)
BIOS 64 Mb Flash ROM, EFI AMI BIOS, PnP, DMI2.0, WfM2.0, SM BIOS 2.5, ACPI 2.0a, Multi-language BIOS,
ASUS EZ Flash 2, ASUS CrashFree BIOS 3, F12 PrintScreen Function
Format ATX Form Factor
12 inch x 9.6 inch ( 30.5 cm x 24.4 cm )
Overclocking Overclocking Protection
– ASUS C.P.R.(CPU Parameter Recall)
Bluetooth Bluetooth v2.1 + EDR,
ASUS BT GO! Utility
Asus značajke

ASUS Dual Intelligent Processors 2 with DIGI+ VRM:
ASUS Digital Power Design
– Industry leading Digital 12+4 Phase Power Design
(12-phase for CPU, 4-phase for iGPU)
– ASUS DIGI+ VRM Utility
ASUS EPU
– EPU, EPU switch
ASUS TPU
– Auto Tuning, TurboV, GPU Boost, TPU switch
ASUS BT GO! (Bluetooth)
– Folder Sync, BT Transfer, Shot & Send, BT to Net, Music Player, Personal Manager
ASUS BT Turbo Remote
– Exclusive Smartphone Interface supporting iPhone, Android, Windows Mobile and Symbian systems
ASUS Exclusive Features
– ASUS UEFI BIOS EZ Mode featuring friendly graphics user interface
– MemOK!
– AI Suite II
– AI Charger+
– Anti Surge
– Disk Unlocker
ASUS Quiet Thermal Solution
– ASUS Fanless Design: Heat-sink solution
– ASUS Fan Xpert
ASUS EZ DIY
– ASUS Q-Shield
– ASUS Q-Connector
– ASUS O.C. Tuner
– ASUS CrashFree BIOS 3
– ASUS EZ Flash 2
ASUS Q-Design
– ASUS Q-LED (CPU, DRAM, VGA, Boot Device LED)
– ASUS Q-Slot
– ASUS Q-DIMM

 

Na sjevernom su se dijelu ploče kao i uvijek na glavna mjesta smjestili PWM, procesorsko ležište i memorijski utori. Oko procesorskog se ležišta smjestio PWM ili napojna jedinica i kontrola. U ovome je slučaju riječ o DIGI+ PWM-u (VRM-u) s VRD12 spacifikacijom i 12 + 4 faznim dizajnom. 12 je faza zaduženo za napajanje CPU-a, dok su dodatne četiri zadužene za integriranu grafiku. DIGI+ je poznat i iz ranijih Asusovih ploča, a riječ je o dva odvojena kontrolera – EPU i TPU koje Asus marketinški naziva Dual Intelligent Processors 2. EPU ili Energy Processing Unit je zadužen za kontrolu potrošnje električne energije, dok je TPU ili TurboV Processing Unit zadužen za automatski overclocking procesora i njegove integrirane grafike. Između stražnjeg I/O panela i hladnjaka PWM-a smjestili su se ASMedijini HDMI/DVI prebacivači s HDMI 1.3a podrškom. Uz sam gornji rub ploče smjestila su se dva tro-pinska i dva četiri-pinska konektora za napajanje ventilatora, a uz njih se na ostalim dijelovima ploče nalaze i još po jedan tro-pinski te jedan četvero-pinski konektor. Memorijskih je utora ukupno četiri u dual-channel kofiguraciji, a podržavaju DDR3 memoriju brzine do 2200MHz i ukupnog kapaciteta do 32GB (s 2500K i 2600K procesorima u BIOS-u je odmah moguće odabrati i brzinu memorije od 2400MHz). Do memorijskih utora, tj. desnog gornjeg ruba ploče smjestila se dvofazna napojna jedinica DIMM utora, a iznad nje su poznati Asusovi MemOK!, TPU i EPU prekidači. MemOK! kao što znamo služi za provjeru kompatibilnosti ugrađene memorije, TPU je za automatski overclocking, a EPU prekidač koristimo kada želimo maksimalnu uštedu energije. Na samom je rubu i 24-pinski ATX konektor te interni USB 3.0 konektor na koji spajamo priloženi USB bracket.

Južna je strana ploče kao i uvijek rezervirana za kontrolere i utore za proširenja. Na lijevoj se strani ploče tik uz rub tako nalaze ASMedijin ASM1042 USB3.0 kontroler čime je Asus zamijenio do sada korištene NEC (Renesas) kontrolere. Ispod njega je Intelov 82579 Gigabit LAN kontroler, a na samom dnu je Realtekov ALC 892 audio kontroler. Iznad prvog PCIe konektora nalazi se JMicronov JMB362 eSATA kontroler. Tri su PCIe x16 utora (plavi, svjetlo plavi i crni) od čega samo gornja dva mogu raditi u x16 brzini. Ukoliko ih oba popunimo grafičkim karticama brzina im pada na x8, dok je crni isključivo x4 brzine. Matična ploča podržava CrossfireX i SLI tehnologije, ali i kombinacije integrirane i diskretne grafike preko LucidLogix-ove Virtu tehnologije. Tu su i dva PCIe x1 utora, te dva legacy PCI utora. Tik do drugog PCI utora nalazi se i ASMedijin ASM1083 PCIe to PCI kontroler koji naravno omogućije rad dva ugrađena PCI utora. Na samom su se dnu ploče našli Power i Reset tipke koje dobro dođu kada je ploča "na stolu", a do njih su smješteni intreni USB i Firewire konektori. Frontpanel konektori su u samom desnom kutu. Iznad Firewire konektora nalazi se CLRTC jumper za "pražnjenje" BIOS postavki, dok su iznad njega smješteni VIA-in VT6308P Firewire kontroler, te Nuvotonov NCT6776F I/O kontroler. Tik do I/O kontrolera svoje je mjesto poronašao i TPU čip, iznad kojeg je Z68 čip pokriven heatsinkom. Iznad je Z68 čipa još jedan ASMedijin ASM1042 USB3.0 kontroler.