asus_proart_b550_creator_1 asus_proart_b550_creator_2

Asusova ProArt serija matičnih ploča namijenjena je profesionalcima i kreatorima koji stvaraju sadržaj na računalu. Ploče prolaze intenzivno testiranje i validaciju kako bi zadovoljile standarde za dugotrajnu upotrebu. Uz to, zanimljivog su dizajna, koji odskače od svega drugog u ponudi te donose pristojnu količinu opreme. Ova B550-Creator ploča namijenjena je Ryzen 3000 i 5000 serijama procesora, a dolazi s Thunderboltom 4, dvostrukim 2,5 Gbps LAN-om, internim USB 3.2 Type C konektorom, robusnu napojnu jedinicu i udaljeni nadzor rada.

asus_proart_b550_creator_3

Ploča je smještena u kutiju standardnog oblika s ProArt grafikom, unutar koje je solidno zaštićena u najlonu i dodatnom kartonskom ležištu. Uz ploču Asus daje i bundle koji uključuje dva SATA 6 Gbps kabela, jedan DisplayPort to DisplayPort kabel za Thunderbolt 4, jedno pakiranje gumica za M.2, jedan DVD s instalacijama aplikacija i upravljačkih programa, jednu ACC Express aktivacijsku karticu i korisničke upute.

asus_proart_b550_creator_4

Asusova ProArt serija ploča, baš kao i primjerice Gigabyteova Vision, cilja na kreatore sadržaja na računalima. Dakle sve one kojima je računalo alat za posao, bila to 3D animacija, grafički dizajn, arhitektura, audio produkcija, editiranje videa ili fotografija itd. Takvi korisnici obično zahtijevaju pouzdanost, ali i ponešto profinjeniji dizajn. Asus se tu potrudio i kreirao ploču zanimljivog izgleda koja donosi proziran plastični pokrov stražnjih I/O portova i hladnjaka na čipsetu sa zlatnim detaljima, te zgodno dizajniranih hladnjaka VRM-a.

asus_proart_b550_creator_5

Layout ili razmještaj komponenata na ploči je solidan, i Asus tu tradicionalno odrađuje jako dobar posao. Sve bitne portove i konektore su smjestili uz rubove ploča. Pazili su i na detalje poput internog USB 3.0 konektora koji je horizontalan, jer se nalazi točno na putu dužim grafičkim karticama. Ploča je u osnovi vrlo slična Strix B550-F Gaming modelu, uz jasno poneke izmjene.

asus_proart_b550_creator_6

Trenutno, ako ste stvaralac bilo kakvog sadržaja na računalu, Ryzeni su bolji izbor od Intela zbog višenitnih performansi, pa se Asus i odlučio na izradu ovakve jedne ploče baš na B550 čipsetu. X570 čipset se nešto više zagrijava i potrebno mu je aktivno hlađenje, pa je B550 optimalan izbor. Oko AM4 čipseta u koji možete staviti procesor s do 32 logičke jezgre, smjestili su se relativno visoki hladnjaci od punog aluminija koji će smetati jedino najvećim hladnjacima procesora – za sve manje problema ne bi trebalo biti. Memorijski slotovi podržavaju do 128 GB DDR4 radne memorije brzine do 4.866 MHz. Uz gornji i desni rub ploče nalaze se i četiri 4-pinska konektora za ventilatore i vodenu pumpu, dva RGB headera, te interni USB 3.2 Type C port (Gen 1).

asus_proart_b550_creator_6a

Asus se hvali da su ovu ploču podvrgnuli rigoroznim testiranjima izdržljivosti, što uključuje 168 satno tzv. aging time pri temperaturi od 45°C i 80% vlage. Ujedno, podvrgnuli su ju testovima kompatibilnosti s preko 520 kitova RAM-a, 1000 različitih uređaja i preko 800 sati validacije ispravnosti rada.

Veliki dio izdržljivosti ide i na VRM jedinicu koja mora biti dobro napravljena da izdrži dugotrajne napore i s najjačim procesorima. Asus je koristio standardni DIGI+ VRM kontroler koji se nalazi na donjoj strani ploče, te 12 + 2 faznu konfiguraciju integriranih MOSFET-a. Oni su Vishayevi SiC639 modeli koji imaju maksimalnu kontinuiranu isporuku struje od 50 ampera, svaki. To znači da je ukupno moguće procesoru isporučiti do 600 + 100 ampera struje što bi trebalo biti dovoljno i za overclocking našeg testnog Ryzena 9 5950X. VRM hladnjaci su solidno dimenzionirani, no zagrijavanje je ipak nešto više i s testnim procesorom je dosezalo do 80°C prilikom dugotrajnog maksimalnog opterećenja. Možda bi bilo nešto bolje da su povezali dva hladnjaka toplovodnom cijevi. Ovako, moramo osigurati odličan protok zraka preko hladnjaka, ako koristimo jači procesor.