Prije nego krenemo s opisom modela vratimo se još jednom na zbrku s imenovanjem kartica. Tržišno vrlo uspješna HD5770 kartica (najprodavanija DX11 kartica po Steamovom istraživanju), nikada nije dobila pravog nasljednika već se dogodilo određeno razdvajanje na dva segmenta. HD57xx je rebrandan u HD67xx, a HD68xx serija je imala moćniji GPU koji po snazi i cijeni ne spada u low-end segment. Sada se AMD pokušava vratiti na puteve stare slave i lansiraju prave nasljednike HD5770/50 kartica. Velike se nade polažu u ove nove modele, pa je i količina kartica dostupnih na tržištu u trenutku launcha vrlo velika. Među prvima je naravno i Asus koji predstavlja tri modela, HD7750, HD7770 OC i HD7770 TOP Overclocked. Upravo ovaj zadnji, najbolji i najbrži stigao je i nama u lab. Kutija u kojoj je pakiran slična je do sada viđenom iz Asusa, a na njoj se s prednje i stražnje strane nalaze sve relevantne informacije.

Unutar kutije osim same kartice nalazimo i bundle, koji se sastoji od jednog VGA-to-DVI-I adaptera, CrossfireX mostića, medija s upravljačkim programima i aplikacijama, te SpeedSetup knjižica za brzi početak rada. Bundle nije nešto naročito, no u ovome je tržišnom segmentu teško očekivati više. AMD-ova je naime preporučena cijena za HD7770 model 159 USD, a za HD7750 109 USD, točno koliko su koštali i HD5770 i HD5750 modeli u trenutku launcha. Sada je situacija na tržištu malo drugačija kada su u pitanju kućni konkurentski modeli. Trenutna cijena HD6850 modela je upravo istih 159 USD kao i za HD7770 pa će zapravo najzanimljivije biti vidjeti kakve su razlike u performansama. Ipak, na pameti treba imati i kako će AMD uskoro umiroviti HD68xx seriju, a kako HD77xx serija donosi punu funkcionalnost i sve tehnologije kao i Tahiti.

Svaki je proizvođač ponudio vlastito rješenje PCB-a i hladnjaka za ove kartice, pa je rijetkost naći potpuno referentni model (VTX3D i Powercolor ih imaju npr.). Asus se odlučio za razvoj vlastitog PCB-a crne boje, a za hladnjak je poslužio provjereni DirectCU hladnjak kakvog smo viđali u ranijim serijama kartica. Riječ je o dual-slot rješenju, a ukupna dužina kartice preko svega je 220 milimetara. Aluminijsko bakreni hladnjak je pokriven sa plastičnim pokrovom u Asusovim bojama, a čitava je konstrukcija hladnjaka sa stražnje strane pričvršćena tek s četiri vijka. S gornje je strane PCB-a montiran i metalni okvir koji donosi čvrstoću PCB-u, a iznad se njega uzdižu tek dvije toplovodne cijevi hladnjaka. Kartica podržava CrossFireX, a konektor (pokriven plavom kapicom) je na uobičajenom mjestu na vrhu.

Po uklanjanju hladnjaka sa PCB-a otvara nam se pogled na layout, koji se vrti oko centralno postavljenog Cape Verde XT čipa površine 123mm2. Cape Verde je kao što znamo baziran na GCN arhitekturi, napravljen je u 28 nm proizvodnom procesu, a broji ukupno 1.5 milijardi tranzistora. U XT verziji broji 640 stream procesora koji rade na okruglih 1000MHz. Zbog ovako lijepe zaokružene brojke, AMD ovaj model branda kao GHZ Edition. I premda smo i ranije vidjeli grafičke čipove koji s lakoćom dostižu i prestižu ovu magičnu brojku, ovo je ipak prva tvornička verzija koja radi na toj frekvenciji. Ukoliko se vratimo u davnu 2000. godinu, sjetit ćemo se kako je AMD bio prvi koji je probio 1GHz granicu u CPU svijetu – bio je to originalni Slot A Athlon procesor s oznakom 1000. No vratimo se u sadašnjost, kada 12 godina kasnije imamo pred sobom prvi 1GHz GPU. Taj GPU ima računalnu snagu od 1.28TFLOPS-a, dok njegovih 40 teksturnih jedinica može puniti 40 GTexela/s. ROP-ova je 16, sa maksimalnim Pixell fillrateom od 16GP/s. HD7750 model se razlikuje po tome što ima ima 512 stream procesora koji rade na 800MHZ, 32 teksturne jedinice (25GT/s) i 16 ROP-ova (12.8GP/s). Memorijski podsistem je identičan na obje kartice. Dva su memorijska kontrolera širine sabirnice 64-bita, a oni komuniciraju sa ukupno 1GB GDDR5 video memorije koja u slučaju oba modela radi na efektivnih 4.5GHz, za ukupnih 72GB/s propusnosti. Oko Cape Verde XT čipa, na našoj su Asusici svoje mjesto našla četiri Hynixova čipa svaki kapaciteta 2Gbita (256MB). S lijeve strane su svoje mjesto našle komponente trofaznog napojnog sklopa, koji je sasvim adekvatan za ovu karticu TDP-a od oko 80W (HD7750 ima TDP od oko 55W). Preko PCIe slota dolazi 75W, a preko dodatnog 6-pinskog kontrolera ostatak (ima dakle lufta i za dobar OC). ZeroPower tehnologija u trenutcima minimalnog opterećenja potrošnju smanjuje na ispod 3W. DirectCU hladnjak je učinkovit zbog velikih aluminijskih površina i dvaju bakrenih toplovodnih cijevi koje direktno nasjedaju na GPU (otud proizlazi i komercijalni naziv). 80 mm ventilator je vrlo tih i ni u jednom trenutku nije bučan. Kakve su temperature, provjerite kasnije u tablicama.

S obzirom da HD7770 ima punu funkcionalnost kao i sve ostale Southern Islands kartice, zadržana je ista koncepcija video izlaza. Tu su tako po jedan DVI i HDMI te dva mini Display Porta. Na karticu tako možemo spojiti četiri monitora u Eyefinity. Eyefinity druge generacije omogućuje spajanje do tri Stereo3D monitora koji koriste Display Port 3D tehnologiju. Tu je i Discrete Digital Multi-Point Audio koji eliminira problem streamanja samo jednog audio signala. Southern Islands serija kartica je prva koja može simultano streamati višestruke neovisne audio signale, čime se otvaraju nove mogućnosti kod korištenja više monitora. Automatski je omogućeno da audio signal prati video signal ukoliko ga prebacujemo s jednog ekrana na drugi. Eyefinity donosi i nove mogućnosti konfiguriranja monitora (5×1 u portrait i landscape konfiguraciji), donosi fleksibilnu kompenzaciju okvira, 16k x 16k podršku, zatim podešavanje custom rezolucija, te ručno pozicioniranje Taskbar izbornika. Fast HDMI tehnologija donosi 3GHz HDMI sučelje sa Frame packingom za Stereo 3D koje je u stanju "progurati" 1080p sliku pri 60Hz za svako oko (120Hz ukupno). Dosadašnjih 48Hz (24Hz za svako oko) bilo je sasvim dovoljno za video materijal, ali ne i za gaming. Poboljšan je i UVD 3 koji donosi Multi-View Codec i MPEG-4 / DivX podršku, a novost je i Dual stream HD+HD. Novost je Video Codec Engine, pod koji spada multi-stream hardverski H.264 enkoder, koji radi u dva moda – full fixed i hybrid (s compute funkcijom). VCE je u stanju enkodirati video materijal 1080p @ 60Hz kvalitete brzinom većom od "stvarnog vremena" i to vrlo efikasno u pogledu potrošnje energije.