ASUS Rampage III Black Edition, ASUS Sabertooth X58, Gigabyte G1.Assassin – X58 čipset u novom ruhu

Datum objave 03.06.2011 - Danijel Pavlović

Asus Rampage III Black Edition - 1.dio

Pakiranje i bundle

Nova Rampage III dolazi u gotovo identičnoj kutiji kao i njezina prethodnica. Razlika se očituje prvenstveno u bojama, a dizajn je minimalistički. Kutija sa svojim mračnim dizajnom daje naslutiti kako se ovdje ne radi o bilo kakvoj ploči, što ćemo i vidjeti. Prednjom stranom kutije uz ime dominira i ROG logo. Otvaranjem prednje stranice kutije imamo prilike vidjeti matičnu ploču, Thunderbolt, te kraći opis glavnih karakteristika s lijeve strane kutije. Nadalje, sa stražnje strane nas očekuje još nekoliko istaknutosti, kao i glavne specifikacije ploče. Kutija na vrhu ima praktičnu ručku, a sama ploča i Thunderbolt kartca su zaštićene u zasebnoj kutiji od ostatka.

Kako je bilo za očekivati od ploče ovakvog kalibra, bundle je zaista bogat što ćete vidjeti i na fotografijama, pa nabrojimo i ono što dobivate s pločom – korisnički priručnik, upute za instalaciju, zvučni test report Thunderbolta, dvije WiFi antene, Q-Connect konektori, tri termalne sonde, ROG Connect USB kabel, kabel za spajanje zvučne kartice s matičnom pločom, šest SATA 3Gb/s kabela, te dva SATA 6Gb/s kabela crne boje (s konektorima pod 90°), dodatni ventilator za hlađenje northbrigea, I/O limić, naljepnica za kućište, kao i naljepnice za diskove, odnosno SATA kabele radi lakšeg prepoznavanja veće količine diskova u kućištu, te naposljetku dva SLI mostića (jedan obični i jedan 3-Way) i jedan Crossfire mostić. Sve je to upakirano i lijepo raspoređeno u crnoj kutiji odvojene od one u kojoj su matična ploča i Thunderbolt kartica.

Layout

Kako je Black Edition po pitanju dizajna i mogućnosti prvenstveno unaprijeđena verzija stare RIIIE, prvo je bilo potrebno registrirati njezine nedostatke te ih (pokušati) popraviti u novoj. Imali smo sreće da smo na testiranju u isto vrijeme imali obje ploče pa smo vam pripremili detaljan detour obje ploče popraćen mnoštvom fotografija. Radi se dizajnu koji kombinira PCB mat-crne boje u kombinaciji sa crnim, sivim i tamnocrvenim elementima, čiju harmoniju "narušavaju" sitnice kao što su bijele kopče DIMM utora ili crveni USB3.0 header. Iako na prvi pogled ove dvije ploče izgledaju gotovo identično po pitanju dizajna, a razlika se na prvu loptu očituje tek u drukčijem dizajnu hladnjaka, to ipak nije u potpunosti točno kada malo detaljnije proučimo obje ploče. Najveću promjenu je doživio južni dio ploče - od northbridgea na dolje. Bilo da se radi o novom rasporedu starih ili ubacivanje novih komponenti/kontrolera na ploču. Kako budemo napredovali u tekstu tako ćemo isticati specifične stvari. Kao što za očekivati od Asusove high-end ploče, mana po pitanju layouta ima vrlo malo, ili su one isključivo u oku promatrača. Prostora oko LOTES-ovog LGA1366 socketa ima i više nego dovoljno, razmak između DIMM utora i prvog PCI-E utora nije upitan radi praktičnog Q-DIMM dizajna kopči. Nadalje, svi SATA konektori su postavljeni pod kutem od 90°, a prostora između PCI-E utora ima i više nego dovoljno u slučaju bilo koje konfiguracije kartica. Kao što ste dosad vjerojatno zamijetili, Black Edition dolazi u nešto širem E-ATX formatu PCB-a koji je pogodovao ubacivanju dodatnih stvari kao i boljem rasporedu postojećih. Problema po pitanju instalacije neće biti čak i da koristite midi-tower kućište.

Specifikacije ASUS Rampage III Black Edition matične ploče
Podržani procesori Intel® Core™ i7, Core™ i7 Extreme Edition serije procesora u LGA1366 pakiranju; podrška za Turbo Boost
Čipset

Intel® X58/ICH10R čipset

Memorija

6x DIMM, Triple Channel DDR3;
2200/2133/2000/1800(O.C.)/1600/1333/1066MHz;
Maksimalno 48GB memorije;
Podrška za Intel XMP

Utori za proširenja

4x PCIe 2.0 x16;
2x PCIe 2.0 x1

Multi-GPU podrška

Podrška za Nvidia 3-Way SLI i ATI CrossFireX

Pohrana podataka

6x SATA 3.0 Gb/s portova
2x eSATA 3.0 Gb/s porta
2x SATA 6.0 Gb/s porta

LAN

1x Intel® Gigabit Ethernet LAN
1x Bigfoot Killer E2100 chip

Audio SupremeFX X-Fi
Interni konektori 1x USB 3.0/2.0 header
2x USB 2.0/1.1 header
2x SATA 6.0Gb/s konektora
6x SATA 3.0Gb/s konektora
2x CPU Fan konektora
3x Chassis Fan konektora
3x Optional Fan konektora
1x S/PDIF Out konektor
1x 24-pin ATX Power konektor
2x 8-pin ATX 12V Power konektor
3x thermal sensor konektor
1x En/Dis-able Clr CMOS konektor
1x Front panel audio konektor
1x System Panel konektor
1x EZ Plug konektor
1x BIOS Switch button
1x ROG light konektor
USB 4x USB 3.0/2.0 portova
11x USB 2.0/1.1 portova
BIOS AMI BIOS (16Mb FlashROM)
Format 305mm*269mm (E-ATX)
* specifikacije preuzete sa službenih stranica proizvođača

Kao i obično, tu je šest crno-sivih DIMM slotova s podrškom za maksimalno 48GB DDR3 memorije i Intelov X.M.P. Službeno su podržane brzine 1066, 1333 i 1600MHz, odnosno do 2200MHz overclockingom. Ako koristite tri modula memorije, potrebno ih je instalirati u crne memorijske utore. Asus je ponovno išao na provjerenu trofaznu regulaciju napona za memoriju. Odmah pored posljednjeg DIMM slota nalazi se OC Zone koji ćemo nešto kasnije detaljnije spomenuti, kao i MemOK!/GO gumb koji sad već redovito viđamo na Asusovim ROG pločama. Uz to, tu je i dijagnostički POST dvoznamenkasti display kojeg je uvijek lijepo vidjeti na ovakvoj ploči. Po nama svakako bolje rješenje nego u slučaju originalne RIIIE koja je za istu svrhu imala nekoliko LE dioda pored ATX konektora (Q-LED). U gornjem lijevom dijelu ploče se nalaze dva 8-pinska EPS konektora, kao i Q-Reset gumb. Njegovim pritiskom praznite BIOS i instantno bootate sistem; ovo je posebno korisno prilikom overclockinga. U neposrednoj se blizini nalaze headeri za termalne sonde koje je moguće spojiti na ploču.

Regulacija napona je ugrubo ostala ista uz nekoliko promjena. Radi se o sustavu koji Asus naziva Extreme Engine Digi+ kojeg karakterizira specifičan dizajn a očituje se u kombinaciji digitalne i analogne regulacije napona. O Digi+ regulaciji napona smo detaljno pisali u recenziji RIIIE. Glavna razlika je u tome što je Asus napustio stare navike koje sežu još od Rampage Extreme modela s kojim su isti predstavljeni – korištenje Fujitsu Siemensovih SuperML kondenzatora koji imaju veći kapacitet od običnih kondenzatora. Na mjestima gdje smo viđali upravo takve (CPU, VTT, DIMM), sada se nalaze NEC/TOKIN-ovi 0E907 ML kondezatori (iste onakve kakve Gigabyte koristi na svojim SOC (SuperOverclocked) grafičkim karticama. Bilo kako bilo, i dalje se radi o osmerofaznoj regulaciji napona za procesor s osam klasičnih zavojnica, odnosno s duplo većim brojem MOSFET-a. Za memorijski kontroler previđeno je, baš kao i u slučaju memorije - trofazna regulacija napona. Prilikom bilo kakvih stress-testova, ploča je održavala stabilan napon uz minimalan ili nepostojeći pad istog - odličan posao. Na ploči se nalazi sedam 4-pinskih konektora namijenjenih za napajanje dodatnih ventilatora koje je moguće regulirati putem BIOS-a.


Jedna od većih razlika između nova i stare verzije testiranih ploča očituje se u izvedbi hlađenja. Za razliku od starog sustava koji je kompletno bio povezan heatpipeovima, ovdje su istim povezani samo blokovi na regulaciji napona i northbridgea, dok je onaj na southbridgeu odvojen od ostatka. Samim time, aluminijski low-profile southbridge blok je nešto manji, no opet sasvim dovoljan za hlađenje Intelovog ICH10R čipa. Black Edition dolazi sa masivnijim northbridge blokom u odnosu na prethodnicu, a na sebi nosi i ROG logo koji svijetli blago crvenom bojom, a pulsira dok je ploča ugašena. Asus je priložio i dodatni ventilator koji se montira na nortbridge blok, nalik onome kod RIIIE. Glavna razlika je u tome što je Asus registrirao konflikte dodatnog ventilatora prilikom korištenja pojedinih tower hladnjaka, tako da ovoga puta nismo imali problema s instalacijom testnog Venomousa X (neovisno od orijentacije). Dapače, bilo je i nekoliko milimetara razmaka između ventilatora i prvih listića hladnjaka. Negativna strana dodavanja ventilatora je neminovna buka koju ćete čuti kako god okrenete iako ventilator ima regulaciju brzine okretaja za razliku od onog na RIIIE. Da ne ostane na tome, čak i da zažmirimo na buku ventilatora, moramo priznati kako nismo ostali oduševljeni temperaturama koje su bile nešto više (subjektivni dojam, na dodir) u odnosu na RIIIE. To je dakako naš subjektivan dojam; čitav sustav je bio nekako topliji. Trebamo napomenuti i to da u slučaju Black Edition ploče nismo dobivali temperature northbrigea u AIDA64 dijagnostičkom programu. Unatoč tome što smo koristili posljednju verziju i probali nekoliko alata, temperature nije bilo nigdje. Iz istog razloga vam ne možemo reći konkretne vrijednosti. Na regulaciji napona se nalazi pasivni hladnjak koji je nešto manji po pitanju svog obujma. Kompetno hlađenje je fiksirano vijcima, a nasjedanje na kritične elemente je samim time odlično. Još jedna sitnica - Asus je koristio bakrenu bazu središnjeg hladnjaka, za razliku od aluminija koji je korišten kod starije verzije ploče.

Rampage III Black Edition dolazi sa ukupno šest utora za proširenja. Od njih šest, njih četiri su PCI-E 2.0 x16, te dva PCI-E x1. PCI slotovi nisu dostupni. Između svakog utora se nalazi dovoljno prostora kako ne bi bilo problema prilikom korištenja multi-card konfiguracija. Po pitanju propusnosti, moguće su sljedeće konfiguracije: x16/x16, x16/x8/x8 i x8/x8/x8/x8. Podržan je Nvidia 3-Way SLI kao i ATI CrossfireX. Unatoč raznim spekulacijama, ipak nije podržan 4-Way SLI. To je i dalje moguće ostvariti tek preko dodatne ROG Xpander kartice koja na sebi nosi četiri PCI-E 2.0 x16 utora, i dva NF200 čipa koji nose dodatne PCI-E stazice. Black Edition ne dolazi s takvim čipom.

Po pitanju ostalih utora za proširenja, na RIIIBE možemo naći ukupno osam SATA konektora. Prvih šest crne boje (SATA 3.0Gb/s) pogoni Intelov ICH10R kontroler koji podržava RAID polja 0, 1, 5 i 10. Posljednja dva sive boje (SATA 6Gb/s) pogoni Marvellm SE9182 PCI-E kontroler. Radi se o jednoj od novina spram RIIIE koja je koristila stariji Marvell SE9128. Glavna razlika je u tome što stariji kontroler koristi jednu PCI-E x1 stazicu i zaseban BIOS čip, dok novi poboljšani koristi dvije PCI-E x1 stazice i nema zaseban BIOS čip. Po svojim performansama su vrlo blizu onima Intelovih SATA 6Gb/s kontrolera, dakle osjetno bolji od prethodnika. SATA portovi su postavljeni pod kutem od 90° - nešto što je u zadnje vrijeme postala praksa koju svakako pozdravljamo. JMicronov JMB363 kontroler je zadužen za dva eksterna SATA porta. USB3.0 podrška je također ovdje, a za nju je zadužen kao i obično NEC-ov USB3.0 kontroler koji donosi ukupno četiri USB3.0 porta (dva na backpanelu ploče, i dva preko headera na ploči). Tu je i već čest gost na Asusovim pločama novijeg datuma – Intelov gigabitni LAN kontroler. Uz Thunderbolt, Asus je išao i na integriranu varijantu, tako da i dalje imamo prilike vidjeti SupremeFX osmerokanalni codec zadužen za zvuk.

Jedna od stvari koje ćete zamijetiti odmah pri vađenju ploče iz kutije je ubacivanje Bluetooth/WLAN add-in kartice. Podržan je Bluetooth verzije 3.0, dok WiFi kartica podržava 802.11b/g/n standarde. Kako smo već spomenuli, uz ploču dolaze dvije male WiFi antenice, koje dobro dođu za prvu ruku. Tu je i Winbondov W83667HG-AC kontroler koji služi za dodatne izlaze na ploči te za hardverski monitoring. Kao i kod prethodnice, tu je i dalje CHiL CHL8318-20 digitalni naponski kontroler. Ispod southbridge heatsinka se nalaze dva iROG čipa koji služe za pristup pojedinim funkcijama ploče na hardverskoj razini (overclocking, monitoring). Za razliku od RIIIE koja je imala dva 4-pinska molex konektora na sebi za dodatno napajanje prilikom korištenja multi-card konfiguracija, nova verzija ima samo jedan, i iza posljednjeg PCI-E x16 utora. Od ostalih pin-outa na ploči, možemo naći već spomenuti USB3.0 header za dva dodatna USB3.0 konektora, kao i dva USB2.0 headera za četiri dodatna USB2.0 konektora. Tu su i pin-outi za SPDIF_OUT kao i za front-panel komponente. Zanimljivo je za spomenuti kako je ROG OC Station header, uklonjen s nove verzije ploče. Ono što nas je ugodno iznenadilo skidanjem southbridge heatsinka bio je PLX PEX8608 bridge čip koji donosi dodatne PCI-E stazice, koje će dobro doći prilikom istovremenog korištenja više grafičkih kartica i novih SATA/USB kontrolera. Na ploči se nalaze ukupno dva BIOS čipa s podrškom za diskove preko 3TB. Pohvalno je što su BIOS čipovi u socketu, a ne zalemljeni na ploču što znači da ih neće biti problem zamijeniti ukoliko to bude potrebno. Zgodna stvar je što je u BIOS-u moguće birati s kojeg želite bootati ploču, što je recimo korisno ukoliko probavate različite verzije BIOS-a u potrazi za milisekundama razlike.

Najzanimljiviji dio za overclockere i entuzijaste bio bi svakako OC Zone na ploči, koji se nije mijenjao od prošle verzije ploče. Prvi dio OC Zonea su ProbeIT točke - radi se o osam mjernih točaka za napone procesora, memorije, ICH_PCI-E, ICH, IOH_PCI-E, IOH, QPI/DRAM i CPU_PLL napona. Time dakle imamo na raspolaganju mjeriti sve relevantne napone ploče. Napone možemo mjeriti na dva načina - prvi je direktno "pikanje" multimetra na ploču, a drugi je putem dodatne dvije žice koje ubodemo u željeno mjesto, stavimo sonde multimetra i mjerimo. Ovo je lakši način ako vam je ploča u kućištu, no pošto su žice ProbeIT sondi kratke, a rupe na vrhovima preplitke, mjerenje je pomalo nespretno. Druga značajka se zove PCIe x16 Lane Switch. Radi se o setu od četiri prekidača jednostavne on/off funkcije kojima možemo gasiti i paliti PCI-E x16 utore, on-the-fly. Ovo je korisno ako nešto testirate (maksimalni overclock kartice npr.) a imate instalirano više kartica, pa samim time ne trebate vaditi pojedine kartice. Ispod njih se nalazi četiri LE diode koje označavaju koji su slotovi ugašeni. LN2 Mode jumperom imamo mogućnost izolirati cold/cold boot bugove prilikom niskih temperatura i uspješno bootati ploču u slučaju istih. Bez ovakve opcije biste morali čekati pad temperature i pokušavati ugrijati ploču da se vrati u normalu. Crveni gumb pod nazivom GO_Button ima dva svojstva. Pritiskom istog prilikom boota aktiviramo MemOK! koji provjerava i omogućava memorijsku kompatbilnost. S druge strane, ako ga aktiviramo u Windowsima, učitavamo profil koji smo prethodno definirali u BIOS-u (GO_Button File). Nešto niže od njega, iza ATX utora se nalazi Q-LED (set LED-ica koje služe za dijagnostiku ploče prilikom POST-anja). Za razliku od RIIIE koja dolazi samo s Q-LED-om, RIIIBE dolazi i s Q-LED i debug displayom.

Asus Rampage III Black Edition - 2.dio

Odmah do dioda se nalazi QPI_LL jumper (reducira pad napona VTT-a). Gumb crvene boje koji se nalazi na donjem desnom rubu ploče služi za "šaltanje" BIOS-a koji želite koristiti, i to on-the-fly. Dvije LE diode označuju koji je BIOS trenutno u funkciji. Još jedna mogućnost koju viđamo na novim high-end Asusovim pločama je ROG Connect. Radi se o vertikalno postavljenom USB portu na backpanelu ploče preko kojeg možemo spojiti matičnu ploče sa drugim računalom. Takvim spajanjem i instalacijom RC TweakIT-a na remote računalu imate realtime pristup nadzoru i overclockingu matične ploče. Čitava stvar radi izvrsno, a opcija je posebno korisna jer imamo mogućnost mijenjati frekvenciju procesora prilikom benchmarka. Slična stvar je prvi puta predstavljena na originalnoj Rampage Extreme kod koje smo te operacija izvodili ručno na ploči preko malog joysticka i preko LED postera. Još jedna opcija koju ROG Connect nudi je vraćanje BIOS-a u početno stanje ako nešto ode po zlu. Iako ploča ne reagira, dovoljno je staviti USB stick sa BIOS-om u RC konektor, kliknuti na ROG Connect tipku i čekati da se ploča vrati u život.

Oprema stražnjeg I/O panela je zaista bogata; pogotovo video izlazima. Nije se štedilo ni na čemu, tako da će vam većina izlaza biti dostupna već na backpanelu, bez potrebe za dodatnim PCI bracketima. Iako s pločom dolazi Thunderbolt, i dalje imate na mogućnost korištenje SupremeFX zvučnog čipa, te Intelovog gigabitnog kontrolera. Nabrojimo i ostatak konektora koji su prisutni na ovoj ploči:

 • 1x kombo PS/2 konektor za miša ili tipkovnicu
 • 2x Wi-Fi antenska jacka
 • 1x ClearCMOS gumb
 • 2x eSATA porta
 • 1x LAN (RJ45) port
 • 1x ROG Connect gumb
 • 2x USB2.0/3.0 porta
 • 7x USB2.0 portova
 • 6x audio izlaza zvučne kartice


ASUS Thunderbolt

Thunderbolt je još jedna od novina koju Black Edition donosi. Radi se o dodatnoj PCI-E x1 kartici koja na sebi nosi Asusov Xonar (zvučni podsustav) i BigFoot Killer NPU (mrežni podsustav). Iako na prvi pogled podsjeća na staru SupremeFX add-in karticu, Asus je ubacio znatno kvalitetnije komponente i neke specijalne dodatke koji Thunerbolt razlikuju od ostatka sivila ponude. Konkretno, radi se o Cirrus Logicovom CS4398 DAC-u i Cirrus Logicovom CS5361 ADC-u. Svakako nesvakidašnje komponente na matičnim pločama. Uz njih tu je i Texas Instrumentsov TPA6120A2 čip (amplifier) koji bi trebao poboljšati performanse prilikom korištenja slušalica žešćeg kalibra. Samo srce Xonara čini C-Media CM6631 čip. Asus tvrdi da je njihovo rješenje do četiri puta bolje od obične zvučne kartice. Po pitanju softverske strane priče, uz Xonar dolazi i mala aplikacija za osnovne kontrole. Uz ostale priložili smo i jednu fotografiju unutrašnjosti ove zvijerčice.


Iduća stavka je ugrađeni Killer E2100 NIC. Radi se o Bigfootovom proizvodu koji je već dugo vremena poznat po proizvodima namijenjenim i optimiziranim za gamere kojima je bitan što manji lag prilikom igranja (online) igara. Kao što imate priliku vidjeti na fotografijama, oko E2100 čipa se nalaze dva Samsungova DDR2 memorijska čipa u svrhu dodatne cache memorije, ukupne veličine 1GB (2x512MB). Odmah iznad se nalazi i Spansionov 64MBit 8MB flash čip koji je tu u svrhu updatea drivera i BIOS-a E2100 NIC-a. Inače sama kartica radi bogatih dodataka potrebuje dodatni 4-pinski molex konektor (bez kojeg kartica ne radi) koji se nalazi na stražnjoj strani.


Moramo napomenuti kako nažalost nismo imali potrebnu opremu za testiranje kako zvuka tako ni mreže na Thunderbolt kartici, stoga vam konkretne rezultate nismo u mogućnosti izložiti. S druge strane smo se informirali upravo oko glavnih stavki ove kartice, odnosno performansi dotičnih spram jeftinijih rješenja koja se inače ugrađuju na matične ploče. Mrežni podsustav je iznimno relativna stavka po pitanju mjerenja tako da je teško napraviti reprezentativne rezultate između dvije ili više komponenti iz razloga što ima previše faktor koji mogu utjecati na finalni rezultat, a na koje se ne može utjecati. Iz tog razloga upitno je koliko je na kraju krajeva BigFootovo rješenje bolje (ili koliko je bolje) od recimo Intelovog ili Realtekovog. S druge pak strane, kvaliteta i mogućnosti zvučnog čipa su neupitne, te su definitivno bolje od bilo kojeg integriranog rješenja viđenog na matičnim pločama.

Po pitanju I/O izlaza Thunderbolt kartice, njih možemo naći nekoliko - 3.5" audio izlaz, 3.5" audio ulaz, optički SPDIF izlaz, te LAN (RJ45) port.

Softver

Uz ploču dolazi standardna baterija softvera koju Asus koristi na svojim ROG pločama. Nabrojimo samo najvažnije od njih, pošto smo iz detaljnije spominjali u našim recenzijama Asusovih P67 matičnih ploča. AiSuite je aplikacija koja u sebi ima integrirano nekoliko programa kao što su EPU-6 (power saving), PC Probe (dijagnostika), TurboV Evo (overclocking) i FanXpert (reguliranje ventilatora). Ukratko sve na što smo dosada navikli. Uz ploču dakako dolazi i zaseban softver za menadžment mogućnosti Thunderbolt kartice, kao i ugrađene WLAN kartice. Kako ništa nije sjajno, tako nije ni spomenuti AiSuite, ili bolje rečeno njegov uninstaller. Aplikacija je toliko neozbiljno napravljena da za nju prije deinstalacije prvo morate skinuti patch koji vam omogućava deinstaliranje iste (!). Da bi stvar bila još gora, i dalje ga nije moguće deinstalirati :). Što je najgore, nakon parcijalnog uklanjanja svih ostataka Asusovog softvera, operacijski sustav je postao praktički neupotrebljiv. Rezultat svega je bio sustav kojem se događaju razna nasumična smrzavanja, blokade prilikom instalacije novih aplikacija i sličnog. Još jedna stvar nam nije jasna; koliko se forsira taj AiSuite bloatware da je nemoguće instalirati TurboV Evo zasebno bez njega. Ukoliko pokušamo nešto tako, dobivamo poruku kako ploča nije podržana. Na kraju smo instalirati TurboV Evo sa instalacijskog medija od Rampage III Extreme. Sve novije verzije se odbijaju instalirati, odnosno forsiraju instalaciju kompletnog AiSuitea. Sve u svemu, bitno da je dizajn i šarenilo ovdje, a to što im aplikacije nemaju pošten (un)installer je izgleda manje bitno za Asusove inžinjere; lopatu u ruke i napravite softver koji priliči high-end ploči.


BIOS

Ulaskom u AMI-jev BIOS možemo zamijetiti uredno raspoređene opcije kroz nekoliko glavnih stranica - Extreme Tweaker, Main, Advanced, Power, Boot, Tools i Exit. Kratko ćemo se osvrnuti na sve, a nešto više riječi reći o najzanimljivijoj Extreme Tweaker stranici. U Main sekciji se nalaze osnovne informacije o ploči i instaliranom hardveru. Advanced sekcija je namijenjena za podešenja vezana za procesor, čipset, onboard uređaje, te još neke stvari. U CPU Configuration sekciji možemo paliti i gasiti Turbo mod, manipulirati aktivnim jezgrama, "powersaving" opcijama, HyperThreadingom i ostalim.

U Power sekciju spada opširna hardver monitoring podsekcija u kojoj pratimo napone, temperature, i brzinu vrtnje ventilatora. Preko Q-Fan tehnologije možemo i kontrolirati iste pomoći nekoliko zadanih parametara. Nadalje, Tools sekcija je druga najbogatija sekcija u BIOS-u, a u njoj možemo naći razne korisne programe. Preko LED Control opcija možemo paliti i gasiti aktivne LED-ice za dijagnostiku, a isto tako i ROG logo na središnjem hladnjaku northbridgea. Speeding HDD je RAID alat ali prigodno smješten u BIOS. EZ Flash 2 je tu za, kako mu i ime ukazuje, flashanje BIOS-a ploče. Tu je naravno dostupna i sekcija s profilima. Dostupno je osam profila kojima možemo dodijeliti imena. Također ovdje možete naći još dvije opcije koje smo ranije opisali a to su: GO_Button File i BIOS Flashback.

ASUS Rampage III Black Edition (dostupni naponi)
CPU napon Od 0.850V do 2.300V (u inkrementima od 0.00625V)
QPI/VTT napon Od 1.200V do 2.50425V (u inkrementima od 1.01325V)
PLL napon Od 1.20575V do 2.05375V (u inkrementima od 0.01325V)
DRAM napon Od 1.20575V do 2.50425V (u inkrementima od 1.01325V)
IOH napon Od 1.11300V do 2.19950V (u inkrementima od 0.01325V)
IOH PCI-E napon Od 1.51050V do 2.78250V (u inkrementima po 0.01325V)
ICH napon Od 1.11300V do 2.00075V (u inkrementima po 0.01325V)
ICH PCI-E napon Od 1.51050V do 2.05375V (u inkrementima od 0.01325V)

Extreme Tweaker je sekcija koja dominira opcijama u BIOS-u, pa ćemo se osvrnuti i na istu, a prije toga, možete pogledati gore navedene slike iz BIOS-a da znate što vas čeka. U ovoj sekciji se nalaze opcije isključivo vezane za overclocking i prigodno su okupljene na hrpu. Ovdje možemo podešavati sve opcije vezane za procesor, memoriju (množitelj, latencije itd). Asus je u ovu sekciji ubacio i pokazatelje trenutnih temperatura i napona pojedinih komponenti (CPU, IOH, ICH, DRAM) tako da ne moramo izlaziti, odnosno ulaziti u Hardware Monitoring sekciju. Naponi dostupni komponentama su i više nego dostatni za izvlačenje maksimuma prilikom overclocka, što možete vidjeti iz gore navedene tablice dostupnih napona. Samim ubacivanjem pokazatelja temperatura Asus ukazuje na važnost održavanja optimalnih temperatura prvenstveno procesora i northbridgea, prilikom overclockinga. Razlike između R3E i R3BE BIOS-a nema mnogo - crna boja sučelja, te ubačene dodatne opcije za kontrolu regulacije napona. Najveća razlika leži u tome što u novom BIOS-u možete naći dosta predefiniranih postavki (tzv. Sweet Spotovi) kako za procesor, tako za baseclock postavke. Asus je na novim pločama zaposlio nekoliko iskusnih ljudi poznatih na polju overclockinga, a rezultat je svakako vidljiv.

Asus Sabertooth X58 - 1.dio

Pakiranje i bundle

Asus Sabertooth dolazi u sivoj kutiji standardne veličine pošto se radi o ATX ploči za razliku od grdosija koje obrađujemo u današnjoj recenziji. Jednostavnog dizajna uz istaknutu naljepnicu koja nam govori kako se radi o matičnoj ploči iz Asusove TUF serije (The Ultimate Force). Sa stražnje strane uz glavne specifikacije imamo prilike vidjeti nekoliko karakteristika koje odlikuju ovu ploču – CeraM!X Heatsink Coating i E.S.P. tehnologije te korištenje military-grade komponenti u izradi ploče.

Prednji kraj kutije ima dodatnu stranicu gdje možemo vidjeti još neke stavke s kojim ploča dolazi kao što je podrška za USB3.0, Asus Q-Design i Asus MemOK!. Uz ploču dolazi solidan bundle – korisnički priručnik, certifikat o pouzdanosti (koji nam govori kakve je sve rigorozne testove stabilnosti i pouzdanosti ova ploča prošla), Q-Connectori, četiri crna SATA kabela, medij s driverima i ostalim popratnim softverom, I/O limić, kao i SLI bridge. Potonja stavka se ne viđa tako često u bundleu s pločama takvog cjenovnog ranga, a svakako je dobrodošao dodatak.

Layout

Sabertooth X58 dolazi sa PCB-om crne boje, a ostatak boja koje dominiraju pločom su svjetlo/tamno smeđa, crna te maslinasta (vojničko zelena? :) ) u slučaju hlađenja. Layout ploče je odličan, prostor oko socketa je prostran; NB hladnjak je dovoljno nizak da ne smeta i nižim hladnjacima po pitanju instalacije. Jedina mana bi išla na pozicioniranje PCI slota koji će u najvećem broju slučajeva biti neiskoristiv kod korištenja dual-slot kartica u prvom PCI-E x16 slotu. SATA konektori su postavljeni uz rub ploče pod 90° - pogodno za cable-management, dok je ostatak više manje standardan.

Specifikacije ASUS Sabertooth X58 matične ploče
Podržani procesori Intel® Core™ i7, Core™ i7 Extreme Edition serije procesora u LGA1366 pakiranju; podrška za Turbo Boost
Čipset

Intel® X58/ICH10R čipset

Memorija 6x DIMM, Triple Channel DDR3;
1866/1800/1600/1333/1066MHz;
Maksimalno 24GB memorije;
Podrška za Intel XMP
Utori za proširenja

2x PCIe 2.0 x16 utora
1x PCIe x16 utor
2x PCIe x1 utor
1x PCI utor

Multi-GPU podrška

Podrška za Nvidia Quad-GPU SLI i ATI Quad-GPU CrossFireX

Pohrana podataka

6x SATA 3.0 Gb/s portova
2x eSATA 3.0 Gb/s porta
2x SATA 6.0 Gb/s porta

LAN

Realtek 8110SC Gigabit LAN

Audio Realtek ALC892 8-Ch High Definition audio CODEC
Interni konektori 3x USB 2.0 headera
1x IEEE 1394a header
1x Power Fan konektor
1x S/PDIF Out konektor
1x Front panel audio konektor
1x COM konektor
2x SATA 6Gb/s konektora
6x SATA 3Gb/s konektora
1x CPU Fan konektor (4-pin)
1x NB Fan konektor
3x Chassis Fan konektora
24-pin ATX Power konektor
8-pin ATX 12V Power konektor
USB 12x USB 2.0/1.1 portova
2x USB 3.0/2.0 porta
BIOS AMI BIOS (32Mb FlashROM)
Format 305mm*244mm (ATX)
* specifikacije preuzete sa službenih stranica proizvođača

Krenimo s opisom sjevera ploče kojim dominira Lotesov LGA1366 CPU socket, a prostor oko njega je vrlo čist i uredan. Sabertooth X58 dolazi sa osmerofaznom analognom regulacijom napona. Dvofazni dizajn je rezerviran za memoriju i memorijski kontroler. Ploča dolazi sa šest DIMM utora koji su dovoljno udaljeni kako od socketa tako i od prvog PCI-E utora. Podržano je maksimalno 24GB DDR3 memorije. Tu je i podrška za Intel X.M.P. profile ali samo ukoliko koristite tri modula. Po pitanju naponske regulacije namijenjene memoriji, ona je klasična dvofazna. Odmah do posljednjeg DIMM utora je postavljen 24-pinski ATX konektor, a nešto više iznad se nalazi MemOK! gumb. Na ploči se nalaze dva overvoltage jumpera. Jedan za procesor i jedan za memoriju čijim pomicanjem u Enabled stanje dobivamo mogućnost za dodavanje više napona za dotične komponente - preko 1.7V za procesor, odnosno preko 2.1V za memoriju (ako vam to bude ikad trebalo).


Ploču hladi nekoliko zasebnih aluminijskih blokova. Regulacija je hlađena sa ukupno dva aluminijska bloka. Prvi je odvojen od ostatka i fiksiran je push-pinovima, dok je drugi blok povezan za većim northbridge blokom, a zajedno su povezani u jednu cjelinu heatpipeom. PWM blok je također fiksiran push-pinovima, dok je blok na northbridgeu fiksiran vijcima. Naposljetku, tu je i southbridge heatsink koji se nalazi odvojen od ostatka. Kao i northbridge, i ovaj je hladnjak fiksiran vijcima koje uvijek više preferiramo vidjeti na pločama, nego push-pinove koji uzrokuju slabiji (ili nepravilan) pritisak na sve elemente, pogotovo ukoliko se radi o većem bloku. Kako smo i na početku spomenuli, Asus je sa Sabertooth X58 po prvi put predstavio CeraM!X tehnologiju hlađenja. Iako smo na testu već imali jednu Sabertooth ploču u kojoj smo glavne odlike TUF ploča obradili, osvrnimo se ukratko na CeraM!X tehnologiju. Radi se o dodavanju keramičkog premaza na hladnjake kako bi se dobilo na većoj disipacijskoj površini što na kraju daje niže temperature, a pogotovo u slučaju gdje je protok zraka nikakav ili ograničen. Nećemo ulaziti u detalje samo ćemo reći kako neku veliku korist od dotične tehnologije nismo susreli i u praksi, pošto se čitava ploča dosta ugrijala, pogotovo prilikom žešćeg overclockinga kod kojeg bi valjalo montirati nekakav ventilator koji bi puhao po središnjem dijelu ploče.

Asus Sabertooth X58 - 2.dio

Sabertooth je opremljena sa ukupno šest PCI(-E) utora. Prvi je PCI-E x1 slot, drugi je PCI-E 2.0 x16, a iza njega klasični PCI slot za kojeg smo već spomenuli kako u najvećem broju slučajeva neće biti iskoristiv ukoliko budete koristili dual-slot grafičku karticu. Pozitivna stvar je ta što grafičku karticu u tom slučaju možete instalirati u drugi PCI-E x16 slot. Tu je još jedan PCI-E 2.0 x16 utor, kao i manji PCI-E x1, te naposljetku još jedan PCI-E 2.0 x16 utor. Dakle vjerojatno ste već zaključili kako ploča dolazi s podrškom za SLI (ne i 3-Way) te CrossfireX. Prilikom korištenja dvije kartice, PCI-E x16 slotovi će raditi punom (x16) brzinom, dok će treći ukoliko ga odlučite koristiti raditi na brzini x4.

Ploča dolazi sa ukupno osam SATA konektora. Od njih šest, crne boje su SATA 3Gb/s, koji su pogonjeni Intelovim ICH10R čipsetom te podržavaju kreiranje RAID polja 0, 1, 5 i 10. Ostala dva, bijele boje, SATA 6Gb/s su pogonjeni Marvellovim SE9128 kontrolerom, a dolaze s podrškom za DriveXpert tehnologiju, kao i za EZ Backup te SuperSpeed funkcije. JMicron JMB362 kontroler je zadužen za dodatni eSATA port. Realtekov 8110SC kontroler je zadužen za mrežni podsustav, dok je Realtekov ALC892 audio codec zadužen za zvučni podsustav. Od ostalih kontrolera tu je NEC-ov USB3.0 kontroler te VIA-in VT6308P kontroler za Firewire mogućnosti ploče (dostupna su dva IEEE1394a porta). IDE, kao ni floppy kontroleri nisu dostupni na ploči. Od ostalih sitnica potrebnih za spomenuti, tu je pet dodatnih 3/4-pinskih konektora namijenjenih za napajanje ventilatora, koji se mogu regulirati preko BIOS-a. Diljem ploče na strateškim mjestima kod memorije, procesora, grafičke kartice se nalaze dijagnostičke POST State LE diode. U slučaju da jedna od navedenih komponenti ima problema prilikom boota, LED-ica će se zaustaviti na dotičnoj komponenti kako bismo znali u čemu je problem. Iznimno praktično, pošto ploča nema dodatni debug display. Također, na ploči se nalazi dodatna signalizacijska standby LE dioda, a odmah pored nje se nalazi jumper za pražnjenje CMOS-a, kao i front-panel pin-outi. Od potonjih na ploči se još nalaze oni za dodatnih šest USB2.0 konektora, jedan IEEE 1394a, te naposljetku pin-outi za serijski port.

Oprema stražnjeg I/O panela je više manje standardna. Dobrodošao dodatak je ubacivanje eSATA naponskog konektora, kao i Firewire-a. Nabrojimo i ostatak konektora koji su prisutni na ovoj ploči:

 • 1x Kombo PS/2 konektor za miša ili tipkovnicu
 • 2x USB 2.0 porta
 • 1x optički SPDIF izlaz
 • 2x USB 2.0 porta
 • 1x IEEE1394a
 • 1x eSATA port (power)
 • 2x USB 2.0 porta
 • 1x eSATA port (data)
 • 1x LAN (RJ45) port
 • 2x USB 3.0 porta
 • 6x audio izlaza 7.1 zvučne kartice


Softver

Softverska strane ove ploče je više manje standardna kao i kod svih Asusovih ploča, tako da ih nećemo ponavljati. Ugrubo paket se sastoji od Asusovog AiSuitea koji je zadužen za sve važnije operacije - overclocking i dijagnostika ploče.


BIOS

Pošto se radi o Asusovoj X58 matičnoj ploči, AMI-jev BIOS je gotovo identičan po pitanju svih dostupnih opcija. Jedina razlika je korištenje klasično plave boje BIOS-a, za razliku od crnog kod Rampage III Black Edition. Naponi za određene komponente su nešto konzervativniji, no opet i više nego dovoljni za veliku većinu korisnika. Sitnice koje smo spominjali za BE, kao što su predefinirani Sweet Spotovi ovdje nisu dostupni, kao i neke opcije predviđene za overclocking na subzero uvjetima.

ASUS Sabertooth X58 (dostupni naponi)
CPU napon Od 0.850V do 2.100V (u inkrementima od 0.00625V)
QPI/VTT napon Od 1.200V do 1.600V (u inkrementima od 0.00625V)
PLL napon Od 1.80V do 2.50V (u inkrementima od 0.02V)
DRAM napon Od 1.50V do 2.46V (u inkrementima od 0.01V)
IOH napon Od 1.10V do 1.70V (u inkrementima od 0.02V)
IOH PCI-E napon Od 1.50V do 2.76V (u inkrementima po 0.02V)
ICH napon Od 1.10V do 1.40V (u inkrementima po 0.10V)
ICH PCI-E napon Od 1.50V do 1.80V (u inkrementima od 0.10V)

Overclocking na ovoj ploči je vrlo jednostavan i intuitivan. Nema toliko napona i detalja kao u slučaju snažnijeg modela tako da će i oni manje vični overclockingu znati odmah krenuti u akciju. Prilikom traženja maksimalnog baseclocka ploča se ponašala sasvim dobro bez misterioznih lock-upova i sličnog što je dosta čest slučaj kad se prijeđe preko 220-230MHz. Jedinu zamjerku bismo dali na nešto više zagrijavanje ploče kod većih napona, koje smo već spomenuli prije u tekstu. Prilikom korištenja LLC-a, pad napona je bio prihvatljiv uzevši u obzir kako se ipak radilo o šesterojezgrenom i7 990X procesoru.

Gigabyte G1.Assassin - 1.dio

Pakiranje i bundle

Budući da se radi o matičnoj ploči XL-ATX formata, kutija u kojoj Assassin dolazi je ogromna. Već na prvi pogled daje do znanja za kakvu publiku je ova ploča namijenjena – za gamere. Diljem kutije su raštrkane korisne informacije oko toga kakve sve goodiese možete očekivati ukoliko se odlučite na kupovinu ove ploče. Otvaranjem kutije dočekuje nas još jedna militarističke tematike, a unutar koje se pak nalaze druge dvije. U prvoj je sama matična ploča zaštićena i odvojena od ostatka bundlea. Bundle koji dobivate s ovom pločom nije u rangu onog koji dobijete s Asusovom Black Edition pločom, no daleko od toga da je loš.

S pločom u paketu dobivate šest SATA kabela crne boje, obični fleksibilni SLI bridge, triple SLI bridge, CrossfireX bridge, priručnik, upute za instalaciju, medij s driverima i popratnim softverom, I/O limić, te dvije naljepnice. Uz ploču također dolazi i jedan veliki obostrani poster. S jedne strane se nalazi fotografija "G1.Killer" ekipe - Assassin, Sniper i Guerilla. S druge strane postera se nalazi meta za gađanje. Uz poster dobivate i nekoliko većih naljepnica koje možete nalijepiti na kućište ili slično. Dakle sve u tematici gamera i case moddera.

Najzanimljiviji dio bundlea bio bi Gigabyte Quick Boost panel. Radi se o dodatnom 5.25" panelu koji se montira u prazan utor na kućištu. S njime dobivate nekoliko mogućnosti. Jedna od njih se zove Gigabyte OC Button. Jednim pritiskom ove tipke možete overclockirati svoj procesor, odnosno računalo. Kako biste mogli koristiti sve opcije potrebno je dakako sve kablove spojiti na matičnu ploču prije korištenja. Iduća funkcija je dvostruki port koji vam omogućava korištenje i USB2.0 i eSATA uređaja na jednom portu. Tu su i dodatna dva USB3.0 konektora koji upotpunjuju čitav paket. Iznimno praktično, a i oku ugodno pošto OC Button svijetli u zelenoj boji u skladu ostalih LED-ica na ploči.

Layout

Kako smo već spomenuli, Assassin je XL-ATX ploča koja neće stati u bilo koje kućište. Dapače, stat će u vrlo malen broj istih, a ona koja će odgovarati za nju su sve samo ne jeftina. Samim time je Gigabyte izgubio dio kupaca koji uz ploču ne namjeravaju kupovati i novo kućište. No dobro, kome treba ploča sa sedam PCI slotova i mogućnost pokretanja Quad-Fire konfiguracije vjerojatno neće biti problem iskeširati i "koju" kunu više za takvo kućište. Kao RIIIBE, i Gigabyte je išao na varijantu s mat crnim PCB-om. Ostale boje koje su prisutne na ploči kod dodatnih slotova i utora su zelena i crna. Takvim dizajnom podsjeća na dobri stari DFI i njihovu LanParty seriju. Layout je odličan, i nekih grešaka po pitanju dizajna nema. Sve je kako bi trebalo biti; razmaka između PCI slotova ima dovoljno za bilo kakve eksperimente. Dizajn hlađenja je svakako jedna od stavki koja će vam upasti u oko, a napravljen je u skladu s imenom ploče. Nešto više o tome kasnije u tekstu. Assassin je kao i ostale testirane ploče opremljena sa LOTES-ovim LGA1366 socketom crne boje oko kojeg ima i više nego dovoljno mjesta za pristupanje, odnosno instalaciju CPU hladnjaka bilo kakvih gabarita.

Specifikacije Gigabyte G1.Assassin matične ploče
Podržani procesori Intel® Core™ i7, Core™ i7 Extreme Edition serije procesora u LGA1366 pakiranju; podrška za Turbo Boost
Čipset

Intel® X58/ICH10R čipset

Memorija 6x DIMM, Triple Channel DDR3;
2200/1333/1066/800MHz;
Maksimalno 24GB memorije;
Podrška za Intel XMP
Utori za proširenja

4x PCIe2.0 x16 utora
2x PCIe x1 utora
1x PCI utor

Multi-GPU podrška

Podrška za Nvidia 3-Way SLI i ATI 4-Way CrossFireX

Pohrana podataka

6x Serial ATA 3.0Gb/s porta
2x Serial ATA 6.0Gb/s porta

LAN

1x Bigfoot Killer E2100 chip

Audio 1x Creative CA20K2 chip
Interni konektori 1x 24-pin ATX konektor
2x 8-pin ATX 12V konektors
2x 4-pin PCIe 12V konektora
2x SATA 6Gb/s konektora
6x SATA 3Gb/s konektora
1x CPU fan header
1x system fan header
3x fan headera
1x front panel header
1x front panel audio header
1x S/PDIF Out header
2x USB 2.0/1.1 headera
2x USB 3.0/2.0 headera
1x Clear CMOS jumper
1x Quick Boost button header
1x heatsink LED power konektor
USB 4x USB 2.0 + 8x USB 2.0 onboard
2x USB 3.0
BIOS 2x AWARD BIOS (16Mb FlashROM)
Format 345mm*263mm (XL-ATX)
* specifikacije preuzete sa službenih stranica proizvođača

S desne strane se nalazi šest DIMM utora koji su dovoljno odmaknuti od prostora socketa (kako ne bi bilo konflikata oko montiranja velikih hladnjaka, odnosno memorija s velikim heatspreaderima), te najbitnije od prvog PCI-E x16 slota. Prilikom korištenja tri modula memorije potrebno je koristiti zelene DIMM utore. Maksimalno je podržano 24GB DDR3 memorije brzina 800/1066/1333MHz, odnosno 2200MHz overclockingom. Podržani su i Intel X.M.P. profili. Odmah pored posljednjeg memorijskog utora, nalazi se mala vojska LE dioda. Uz njih, diljem ploče je raštrkano još LED-ica koje su strateški smještene kod svake komponente i pokazuju trenutno stanje napona ili temperatura u tri nivoa. LED-ice pored DIMM utora su upaljene tek ukoliko je DES upaljen, odnosno sve power-saving opcije unutar BIOS-a. Ostale su ugašene većinu vremena osim prilikom overclockinga kada se pale žute ili crvene LED-ice, ovisno o naponu.

Regulacija napona na Assassin pločama je nešto novo što je Gigabyte uveo sa svojim high-end pločama, tako da ih dosada još nismo viđali niti na jednoj od predstavljenih. Kao što imate prilike vidjeti na gore navedenim fotografijama, ploča dolazi sa DrMOS tehnlogoijom koja koristi nešto drukčije od klasičnih MOSFET-a; i po izgledu i po veličini. Naziv DrMOS je iz razloga što takav čip kombinira MOSFET i driver čip u jednom. Ovakav način simbioze rezultira smanjenjem gubitka signala od drivera do MOSFET-a. Takvi MOSFET-i su u stanju isporučiti kontinuiranih 35A, i raditi na preko 90% efikasnosti u slučaju korištenja više od jedne faze. Assassin dolazi sa ukupno 12 takvih MOSFET-a s prednje strane ploče, dok sa stražnje ploče nosi još četiri komada. Odmah pored posljednje zavojnice se nalazi glavni PWM IC - Intersil ISL6336G, koji je certificiran za Intelov "VRD 11.1" VRM dizajn.

Za napajanje memorijskog kontrolera (uncore) korištena je četverofazna regulacija napona, za koji je zadužen Intersilov ISL6312 PWM IC. Za regulaciju mem. kontrolera se nisu koristili DrMOS MOSFET-i, budući da su driveri integrirani u PWM IC. Umjesto njih, ploča koristi dobro poznate LowRDS (on) MOSFET-e koje Gigabyte već dugo vremena koristi na svojim pločama. Uz one s prednje strane ploče, ispod ploče se nalazi još četiri MOSFET-a zaduženih za uncore, odmah pored spomenutih DrMOS za procesor. Za northbridge je rezervirana dvofazna regulacija napona za koju je zadužen Intersil ISL6322G PWM IC. Kako i za northbridge, tako je i za memoriju zadužen isti takav IC, i dvofazna regulacija napona u kombinaciji sa LowRDS (on) MOSFET-ima. Između prvog i drugog PCI-E x16 utora nalazi se ICS 9LPRS914HKLF clock generator za procesor (baseclock). Između drugog i trećeg PCI-E x16 utora nalazi se ICS9DB403DGLF clock generator PCI-Express sabirnice.


Hlađenje ploče je izvedeno u jednoj cjelini - svi su blokovi povezani heatpipeovima. Prvi blok i naizgled najveći nalazi se na southbridgeu, a dizajniran je u stilu šaržera puške. Na sebi ima simpatično upozorenje: "Heat sink: Not a weapon. Cannot be assembled as a firearm.". Unatoč metku koji viri na samom vrhu šaržera, vjerujemo da se nitko neće odlučiti na skidanje hlađenja ploče u svrhu punjenja svoje omiljene puške. Kako smo već spomenuli, ovaj blok je tek naizgled najveći; skidanjem hlađenja ploče zapravo vidimo kolika je njegova veličina. Sljedeći dio je aluminijski blok koji se nalazi na northbridgeu, a ukrašen je LE diodama zelene boje (njih ukupno pet) koji su tu prvenstveno iz estetskih razloga. Svjetlost kojom LE diode na ploči svijetle je blaga i nenametljiva, za razliku od blještavih koje su raštrkane diljem ploče. Posljednji dio hlađenja obuhvaća dio regulacije napona za koji su zadužena dva oveća bloka kroz koje prolazi debeli heatpipe. Kompletan sustav hlađenja je fiksiran vijcima. Gigabyte se drži provjerenog rješenja još od svojih prvih Gigabyte X58 ploča i koristi mali pasivni hladnjak koji se drži push-pinovima, a hladi regulaciju napona mem. kontrolera. Uzevši sve u obzir, hlađenje koje dolazi na Assassin ploči se pokazalo kao najefikasnije od svih testiranih ploča. Čitava je ploča tokom rada, čak i prilikom žešćeg overclockinga bila tek topla na dodir, a toplina je bila ravnomjerno raspoređena po čitavom sistemu. Pasivno rješenje napravljeno kako priliči ploči takvog kalibra.

Assassin dolazi sa ukupno sedam PCI(-E) slotova - prvi je PCI-E 2.0 x16 pune propusnosti, nakon njega se nalazi manji PCI-E x1 slot, iza njega drugi PCI-E 2.0 x16 duplo manje propusnosti, te još jedan PCI-E x1 slot. Treći PCI-E 2.0 x16 slot je pune x16 propusnosti. Gigabyte je na ovu ploču odlučio ubaciti i jedan klasični PCI slot što će mnogi pozdraviti. Naposljetku imamo još jedan PCI-E 2.0 x16 slot propusnosti x8. Raspored PCI slotova je odličan, tako da ćete u slučaju jedne ili dvije kartice imati veliku slobodu rasporeda kartica bez da gubite na performansama, odnosno propusnosti. Ovakav raspored vam dopušta korištenje recimo i tiple-slot Asus GTX580 Direct CU II kartica u SLI-ju u x16 slotovima.

Svaki slot na sebi ima i sigurnosne kopče. Ploča dolazi s podrškom za 3-Way SLI i ATI CrossfireX (podržano četiri kartice). Ploča na sebi nema NF200 niti PLX čipove za dodatne PCI-E stazice. Prilikom korištenja poželjno je da priključite i dodatno napajanje na ploču; prvi 4-pin molex se nalazi iznad prvog PCI-E x16 utora, dok se drugi molex nalazi ispod posljednjeg PCI-E x16 utora. Pošto se radi o ploči takvih dimenzija mogu se napraviti neki kompromisi po pitanju rasporeda komponenti koji se inače ne bi radili da je ploča manja. Jedan od takvih detalja je i smještaj baterije koji je na idealnom mjestu na desnom donjem rubu ploče, tako da će biti lako dostupna u bilo kojoj varijanti. S pločom dolazi dva 16Mbit BIOS čipa s podrškom za diskove preko 3TB.

Od ostalih utora za proširenja, tu su i SATA portovi kojih na ovoj ploči ukupno ima osam. Kao i obično, prvih šest crne boje je pogonjeno Intelovim SATA 3Gb/s kontrolerom (ICH10R) i podržavaju kreiranje RAID polja 0, 1, 5 i 10. Ostatak pogonjen novim Marvellovim SE9182 SATA 6Gb/s kontrolerom koji se koristi i koji smo opisali i kod Asusove Rampage III ploče. Dotični kontroler podržava RAID polja 0 i 1. Svi portovi su postavljeni na idealnom mjestu, uz rub ploče pod kutem od 90°. Assassin dolazi sa pomalo nestandardnim, ali dobro rješenom podrškom za USB3.0. Konkretno dolazi s novim NEC/Renesasovim D720200 čipom i s dodatna dva VLI VL810 huba (1, 2) što znači da G1 može dati ukupno osam USB3.0 utora - četiri koji se nalaze na backpanelu ploče, te dodatna četiri koja dobijamo spajanjem bracketa na headere ploče, što je odlično. Od ostalih sitnica na ploči je raštrkano ukupno četiri temperaturna senzora koji konstantno prate temperature svaki dio ploče. Uz to, na ploči se nalazi ukupno pet konektora za napajanje ventilatora koje je moguće kontrolirati. Desno od posljednjeg PCI-E x16 utora se nalazi OC_Button header koji služi za spajanje 5.25" modula koji smo opisali na početku osvrta. Odmah do njega se nalazi ClearCMOS jumper za pražnjenje CMOS-a. Nažalost na ploči nema backpanel tipke za ClearCMOS-a; samo jumper i baterija za tu svrrhu. Minus je također što na sebi nema tipke za paljenje i restart, kao ni debug display koji svakako dobro dođe u raznim situacijama. Ovako tapkamo u mraku bez ikakve signalizacije oko (ne)uspješnog boota.

Gigabyte G1.Assassin - 2.dio

Dolazimo i do posljednjih dijelova ove ploče, te ujedno onih koji Assassin čine posebnom, iliti izborom za gamera (dubokog džepa). Radi se o BigFoot Killer E2100 čipu, koji je zadužen za mrežni podsustav ploče. Isti takav čip se nalazi i u Asusovoj Thunderbolt kartici pa nećemo duljiti oko njezina opisa. Sa sobom nosi i dodane čipove kao što je Samsungova DDR2 cache memorija, te Spansionov BIOS čip. Baš kao i u slučaju RIIIBE, i sa Gigabyteicom dolazi isti softverski paket za upravljanje i nadzor mrežnog podsustava računala. Ono što nismo spomenuli, a dolazi i sa Asusicom, je dodatni Marvellov čip. Njegov puni naziv je Marvell 88E1118R-NNC2 PHY Alaska Ultra Gigabit Ethernet transceiver. Pošto se radi o nestandardnom čipu o kojem nema mnogo informacija, opis ugrubo bio bi da je tu u svrhu "pomoćnika" BigFootovom NIC-u i/ili u svrhu proširenja njegovih mogućnosti.

Kako svatko ima svog konja za utrku ima, tako i Gigabyte ima svoju viziju zvučnog podsustava na ploči. Za razliku od Asusice koja dolazi sa dva zvučna čipa na sebi, Gigabyte se pouzdao u jedno, ali vrijedno Creativeovo rješenje. Radi se o Creative Sound Blaster CA20K2-2AG HF zvučnom procesoru baziranom na 20K2 arhitekturi. Dolazi sa svim mogućnostima koje inače imaju punokrvni X-Fi zvučni čipovi, kao što su OpenAL 3D Audio, X-Fi Xtreme Fidelity, EAX5.0, CMOS-3D i X-Fi Crystallizer. Podržava 2/4/5.1/7.1 kanalne sustave. U svrhu što boljeg rasterećenja glavnom procesora i radne memorije, Gigabyte je išao na skuplju varijantu tako da uz Creativeov 20K2 čip dolazi i priručnih 128MB Hynix DDR2 memorije. Uz to, na ploči se nalazi i zasebna regulacija napona samo za zvučni podsustav. Da je ovo shvatio ozbiljno govori i činjenica kako je Gigabyte išao na ubacivanje posebnih kondezatora koji se koriste kod kvalitetnih zvučnih komponenti. Konkretno radi se o četiri zelena Nichicon MUSE 33uF 16V kondezatora, a uz njih tu je i prava mala vojska od 12 manjih narančastih Nichicon 33uF 16V kondezatora. Baš kao što Asus ima svoje goodiese uz svoj zvučni čip, tako ih ima i Gigabyte; mislimo na ADC (analog-digital converter) koji se nalazi lijevo od 20K2 čipa. Radi se o Wolfson 96KHz četverokanalnom konverteru. Ako vam to nije dovoljno, tu je i još jedan ADC - AKM 53588ET. Uz njih, tu je i Texas Instruments LC245A čip koji je zadužen za jedan optički S/PDIF izlaz, i dva koaksijalna S/PDIF izlaza na ploči. Uz ADC-ove, na ploči se nalazi naravno i jedan DAC (digital-analog converter) čip. Radi se o Cirrus Logic CS4382ACOZ 24-bit DAC-u. Sve u svemu odlična zvučna postava koja će zadovoljiti i najzahtjevnije.

 

Oprema stražnjeg I/O panela je više manje klasična, jedino što je zanimljivo za spomenuti je dodavanje dva PS/2 konektora za miš i tipkovnicu. Također, dodano je i četiri USB3.0 utora što nije tako česta pojava na pločama. Navedimo i ostale izlaze na ploči:

 • 1x PS/2 za miša
 • 1x PS/2 za tipkovnicu
 • 1x optički S/PDIF izlaz
 • 1x koaksijalni S/PDIF izlaz
 • 4x USB2.0/1.1 portova
 • 4x USB3.0/2.0 portova
 • 1x LAN (RJ45) port
 • 5x audio izlaza zvučne kartice


Softver

Assassin dolazi sa DVD medijem koji je više manje stadandardan po pitanju količine softvera koji dolazi s njime. Radi se o Gigabyteovima aplikacijama koje su već dugo vremena uz nas, kao što su EasyTune 6, Dynamic Energy Saver 2, On/Off Charge, Smart 6, Smart View, @BIOS, DMI Info Viewer, Face Wizard i Q-Flash. To bi bilo to po pitanju Gigabyteovog softvera. Uz ploču također dolazi i BigFootov softver za upravljanje i nadzor mrežnim podsustavom. Audio mogućnostima upravljamo preko Creativeovog X-Fi softvera koji i inače viđamo u paketu s njihovim standalone zvučnim karticama. Za razliku od Asusovog softvera, Gigabyteov nema problema po pitanju instalacije i deinstalacije svog.


BIOS

S Gigabyte Assassin dolazi klasični Awardov BIOS. Ulaskom nas dočekuje početna stranica koja ima nekoliko glavnih kategorija - MB Intelligent Tweaker (overclocking/monitoring sekcija), Standard CMOS Features, Advanced BIOS Features, Integrated Peripherals, Power Management Setup i PC Health Status. U BIOS-u nas čeka i neizostavni alat za baratanje s profilima.

Gigabyte G1.Assassin (dostupni naponi)
CPU napon Od 0.850V do 2.30V (u inkrementima od 0.005V)
QPI/VTT napon Od 1.100V do 2.100V (u inkrementima od 0.005V)
PLL napon Od 1.500V do 2.200V (u inkrementima od 0.0100V)
DRAM napon Od 1.200 do 2.300V (u inkrementima od 0.050V)
IOH napon Od 1.100V do 2.000V (u inkrementima od 0.015V)
IOH PCI-E napon Od 1.500V do 2.100V (u inkrementima po 0.020V)
ICH napon Od 1.100V do 2.000V (u inkrementima po 0.01V)
ICH PCI-E napon Od 1.500V do 2.100V (u inkrementima od 0.020V)

Pošto je ostatak više manje standardan nećemo se ponavljati, te ćemo istaknuti mogućnosti M.I.T sekcije. Radi se o overclocking/monitoring sekciji BIOS-a u kojem se obavlja najznimljiviji dio posla po pitanju overclockinga. Dostupno je nekoliko sekcija - M.I.T. Current Status (monitoring), Advanced Frequency Settings (podešavanje množitelja procesora, QPi linka i memorije, frekvencije baseclocka, PCI-E sabirnice i automatskih overclocking profila), Advanced Memory Settings (ovdje podešavamo množitelj memorije, XMP profile i latencije), Advanced Voltage Settings (ovdje podešavamo sve dostupne napone na ploči) i Miscellaneous Settings (paljenje i gašenje virtualizacije i ostalih sigurnosnih postavki procesora). Sve u svemu BIOS je po pitanju svojih mogućnosti bogat opcijama, a i dostupnim naponima. Prilikom overclockinga ploča se ponašala odlično bez kojekakvih glitcheva u radu pri većim frekvencijama baseclocka.

Test sistem, način testiranja i overclocking

Test sistem

Test sistem :: Hardware
Matične ploče

Asus Rampage III Black Edition;
Asus Rampage III Extreme;
Asus Sabertooth X58;
Gigabyte G1.Assassin.

Procesor

Intel Core i7 990X

Memorija

G.Skill Sniper P3-12800 CL9

Grafička kartica

Nvidia GeForce 8800 GTS 512MB
Driveri: Forceware 197.45

Hladnjak Thermalright Venomous X Black
Hard disk

Western Digital 320 GB AAKS

Napajanje Corsair HX 850W

 

Testni sistem :: Software
Operacijski sustav Windows 7 Ultimate, 64-bit (SP1)
Chipset datoteke

v9.1.1.1025

DirectX verzija v11.0
3DMark Vantage v1.1.0 (CPU Score)
3DMark06 v1.2.0 (CPU Score)
7-Zip v9.20 (x64)
AIDA64 v1.70.1400
Cinebench v10 (x64)
ScienceMark v2.0
Super Pi v1.5 ModXS (32M)
wPrime v2.0 (1024M)

 

Način testiranja i overclocking

Iako je test bio prvotno zamišljen kao usporedba Asus Rampage III Black Edition i Gigabyte G1.Assassin ploča, kasnije smo odlučili ubaciti i Sabertooth X58 budući da smo ju dobili za testiranje u labu,, a nismo ju prije obradili u našim recenzijama. Bilo kako bilo, uz spomenute tri ploče, na testu smo još imali i Rampage III Extreme kako bismo mogli bolje i detaljnije usporediti novu i staru ploču. Procesor korišten za testiranje baseclocka i ostalih segmenata ovih ploča bio je Intelov šesterojezgreni i7-990X. Procesor smo hladili sa Thermalrightovim Venomousom X. Nažalost na raspolaganju nismo imali triple-channel kit tako da smo se morali zadovoljiti s nedavno recenziranim G.Skill Sniper 1600MHz dual-channel kitom. Grafička kartica korištena tokom testiranja bila je sad već pretpotopna GeForce 8800GTS 512MB :), a napajanje je bilo Corsairov HX 850W. Testiranje smo proveli na stolu, ne u kućištu. Testove smo vrtjeli na overclockiranom sustavu. Procesor je radio na 4.4GHz (22x200, uncore na 4GHz), memorija na 1600MHz pri 8-8-8-21, 1T. Softverska strana priče je bila više manje standardna - 64-bitni Windows 7 sa SP1, s posljednjim čipset/video driverima, u kombinaciji s baterijom testova koje imate navedene u gornjoj tablici.

Asus Rampage III Black Edition

Prije nego što smo probali Black Edition, prvo smo se poigrali sa "starom" Rampage III Extreme i probali postići maksimalnu baseclock frekvenciju. Znali smo kako su Gulftown procesori odlični po pitanju testiranja baseclocka, tako da smo se ugodno iznenadili kad smo vidjeli kako je uspjela potegnuti vrlo dobrih 245MHz. Ovo smo postigli u QPi slow-mod-u. Ukoliko smo koristili normalni fast-mode, uspjeli smo postići 235MHz na kojih je ploča ujedno bila sasvim stabilna. Iduća na redu bila je Rampage III Black Edition. Iako autor ovih redaka nije overclockirao na X58 platformi od 9. mjeseca prošle godine, postizanje maksimalne frekvencije na ovim pločama je bilo moguće postići unutar 10-15 minuta. Za postizanje frekvencije od 250MHz baseclocka, bilo je potrebno korigirati tek nekoliko opcija - VTT na 1.38V, IOH na 1.37V, a ICH smo također mrvicu podebljali. 250MHz je postignuto u slow-mode-u, dok je u fast mode-u bilo moguće 238MHz pri 1.385 VTT-a, u kombinaciji s korištenjem BCLK Sweet Spota +5 i PCI-E frekvencije na 118MHz. Sve u svemu, odličan rezultat. Da smo imali priliku testirati ploču nešto dulje vremena, vjerujemo da bismo mogli ponuditi i nešto finije rezulatate s možda manjim naponima. Bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi se nova ploča ponašala pod LN2, pošto su stare verzije znale biti mušičave (ugrubo, revizija ploče koju ste dobili je diktirala kakve ćete rezultate moći postići i koliko ćete dugo moći biti u minusu).

Asus Sabertooth X58

Iduća na redu bila je Sabertooth X58. Nakon crnog i brutalno opremljenog BIOS-a na RIIIBE, ovaj nam se činio pomalo prazan i običan. Neovisno od toga, rezultati koje smo uspjeli postići su sve samo ne obični. Posve neočekivano, uspjeli smo postići 245MHz baseclocka bez puno muke. Kao i kod Rampage III, bilo je dovoljno korigirati nekoliko napona kako bi ploča bootala na 235MHz i kasnije u Windowsima postigla 245MHz. Ovo je također postignuto u slow-mode-u, dok je u QPi fast-mode-u uspjela ići na solidnih 225MHz uz podizanje PCI-E frekvencije na 115MHz, pri čemu je bila stabilna. Za ploču te cijene, svakako dobar rezultat.

Gigabyte G1.Assassin

Posljednja na redu za testiranje bila je Gigabyte Assassin koju smo nažalost imali najkraće na testiranju, a ponašala se odlično prilikom svih testova. 990X se pokazao kao dobitna kombinaciji i za ovu ploču, tako da smo postigli čak 251MHz baseclocka na zračnom hlađenju i sobnoj temperaturi, bez problema. Bilo je dovoljno koristiti praktički iste postavke koje smo koristili i kod Black Edition ploče da bi dobili ovakvu frekvenciju. U QPi fast-mode-u smo uspjeli dobiti 235MHz i pri tome ju zadržati stabilnom kroz Prime testiranje. Iako se ploča reklamira kao isključivo gamerska ploča, očigledno je kako joj je overclocking sve samo ne slabija strana. Odličan posao Gigabyte.

Rezultati testiranja - 1.dio

3DMark

3DMark 06
Gigabyte G1.Assassin
9525
  
Asus Rampage III Black Edition
9501
  
Asus Rampage III Extreme
9432
  
Asus Sabertooth X58
9424
  
 
0250050007500100
00
 
3DMark Vantage
Asus Rampage III Black Edition
40627
  
Gigabyte G1.Assassin
40603
  
Asus Sabertooth X58
40555
  
Asus Rampage III Extreme
40524
  
 
0105002100031500420
00
 

Prvi testovi koje smo koristili za usporedbu testiranih ploča bila su dva testa - 3DMark06 i 3DMark Vantage CPU testovi koji su u prvom redu multi-threaded testovi koji su osjetljivi o brzini i snazi procesora, tako da neke veće razlike nema. Bilo kako bilo, Assassin odnosi prvu poziciju u 3Dmarku06, dok Black Edition odnosi prvo mjesto u Vantageu s minornom razlikom spram ostalih ploča. Rampage III Extreme se nalazi na posljednjoj poziciji.

7-Zip

MIPS
Gigabyte G1.Assassin
36002
  
Asus Rampage III Black Edition
35998
  
Asus Rampage III Extreme
35638
  
Asus Sabertooth X58
35620
  
 
0100002000030000400
00
 

Još jedan sirovinski test u bateriji testova bio je 64-bitni arhiver 7-Zip, koji ima široku lepezu opcija za multi-threaded testiranje procesora, a osjetljiv je i na minimalne razlike u frekvencijama. Unatoč tome 7-Zip nam vraća zanemarivu razliku unutar 300-400MIPS-a između ploča; Assassin ponovno odnosi prvo mjesto s četiri MIPS-a razlike u odnosu na Black Edition ploču. Na posljednjoj pozicji se nalazi Sabertooth X58.

AIDA64

Read (MB/s)
Asus Rampage III Black Edition
14854
  
Gigabyte G1.Assassin
14820
  
Asus Sabertooth X58
14680
  
Asus Rampage III Extreme
14552
  
 
050001000015000200
00
 
Write (MB/s)
Asus Rampage III Black Edition
18260
  
Gigabyte G1.Assassin
18255
  
Asus Sabertooth X58
18250
  
Asus Rampage III Extreme
18235
  
 
050001000015000200
00
 
Copy (MB/s)
Asus Rampage III Black Edition
12798
  
Gigabyte G1.Assassin
12788
  
Asus Rampage III Extreme
12692
  
Asus Sabertooth X58
12672
  
 
050001000015000200
00
 

Idući test na redu bila je AIDA64 sa svojim memorijskim benchmarkom. Trebamo napomenuti kako smo za testiranje koristili dual-channel, a ne tripple-channel kit. Prvi test na redu bio je test čitanja memorije. Prvu poziciju odnosi Asus Rampage III Black Edition, dok se sa tek 30-ak MB/s razlike Assassin nalazi na drugom mjestu. Treća je Sabertooth s nešto većom razlikom od 140MB/s, dok je pomalo neočekivano na posljednjoj poziciji Rampage III Extreme. Idući test je zapisivanje u memoriju koja sa svojih 20-ak MB/s razlike između testiranih ploča ne govori puno, a rang lista je ista onoj kod testa čitanja. Ista stvar je i kod testa kopiranja, a jedina razlika je što je ovoga puta Sabertooth na posljednjem mjestu.

Rezultati testiranja - 2.dio

Cinebench

Score
Gigabyte G1.Assassin
35315
  
Asus Sabertooth X58
35312
  
Asus Rampage III Extreme
35310
  
Asus Rampage III Black Edition
35308
  
 
090001800027000360
00
 

U idućem krugu testova, prvi na redu je bio Cinebench u svojoj 64-bitnoj izvedbi. Kao i kod ostalih procesorski ograničenih testova, neke značajanije razlike između testiranih matičnih ploča i nema. Prvu poziciju drži Assassin, drugu Sabertooth X58, treću Rampage III Edition, dok se na posljednjoj nalazi Rampage III Black Edition.

Science Mark 2.0

Score
Asus Rampage III Black Edition
2699,49
  
Gigabyte G1.Assassin
2688,54
  
Asus Rampage III Extreme
2687,76
  
Asus Sabertooth X58
2677,98
  
 
0135027
00
 

Test koji nisu dugo vrtjeli u našim baterijama testova je Science Mark koji se u svom testiranju bavi raznim kalkulacijama i računanjem matematičkih formula i sličnog. Da su ploče rame uz rame govore i njegovi testovi čiji su rezultati unutar 50-ak bodova između svake ploče. Prvo mjesto drži Rampage III Black Edition, drugo G1.Assassin, treće Rampage III Extreme, a posljednje, četvrto drži Sabertooth X58.

Super Pi

Time (s)
Asus Rampage III Black Edition
545,685
  
Gigabyte G1.Assassin
546,543
  
Asus Rampage III Extreme
549,667
  
Asus Sabertooth X58
550,123
  
 
028056
0
 

Najzanimljiviji test od ostale baterije sivila, bio bi dobri stari Super Pi koji bi sa svojim 32M testom trebao pokazati kako stvari stoje i koja je ploča od svih testiranih najefikasnija u najpopularnijem 2D testu u svijetu overclockinga. Prvo mjesto odnosi Rampage III Black Edition, a drugo sa malih 900-tinjak ms odnosi G1.Assassin. S nešto većom razlikom od 3s, treću poziciju drži Rampage III Extreme, dok posljednju sa 400-tinjak ms spram prethodnice, drži Sabertooth X58. I dalje minimalne razlike unatoč svemu.

wPrime

Time (s)
Asus Rampage III Black Edition
72,425
  
Gigabyte G1.Assassin
72,615
  
Asus Rampage III Extreme
72,759
  
Asus Sabertooth X58
72,762
  
 
0377
4
 

wPrime je posljednji test u našoj bateriji testova matičnih ploča. Radi se o poznatoj multi-threaded aplikaciji. U svrhu testiranja vrtjeli smo duži 1024M test koji je nalik Super Pi-ju osjetljiv na pojedine segemente memorijskog podsustava. Kao što smo i očekivali, dočekao nas je identičan scenarij kao i kod Super Pi 32M testa. Prvu poziciju odnosi Rampage III Black Edition, drugu G1.Assassin, treću Rampage IIII Extreme i posljednju Sabertooth X58. Sve u svemu kada sve zbrojimo i oduzmemo, nema nekog mjesta razlikama između ovih ploča, pošto se memorijski kontroler nalazi u procesoru, koji bi inače činio najveću razliku. A ako se osvrnemo na stare recenzije LGA775 matičnih ploča, razlika je bila minorna i prije nekoliko godina. Žao nam je što nismo imali prilike usporedno testirati zvučni i mrežni podsustav ovih ploča koji bi vjerujemo dali najveću razliku, i to prvenstveno po pitanju zvuka koji je kod svake ploče izveden na različit način.

Zaključak - Conclusion

Zaključak

Asus Rampage III Black Edition predstavlja unaprijeđenu verziju Rampage III Extreme. Sa sobom donosi podršku za SATA/USB3.0 standarde, podršku za 3-Way SLI i CrossfireX. Uz nju dobivate bogat bundle, koji uključuje Thunderbolt karticu. Ona pak donosi BigFoot E2100 NIC i naprednu zvučnu karticu sa DAC i ADC čipovima. Sa svojim E-ATX formatom će stati u većinu kućišta, a sa svojim odličnim layoutom neće predstavljati problem prilikom cable-managementa. Svaki overclocker će znati cijeniti sitnice kao što je OC Zone dio na ploči. Za razliku od stare, nova verzija donosi i PLX čip. Overclocking mogućnosti ploče su velike, a ponašanje prilikom overclockinga je bilo bez greške. BIOS je također bogato opremljen. Kao minus bi naveli bugovito ponašanje softvera koji dolazi s pločom, te nešto veće zagrijavanje unatoč priloženom zujavom ventilatoru. Unatoč tome ploči dajemo bezrezervnu preporuku, ukoliko si ju možete priuštiti, pošto je cijena od 590 USD, sve samo ne mala.


Asus Sabertooth X58 je predstavnica TUF serije ploča koja za sobom nosi izdržljivije komponente koje bi sa svojim petogodišnjim jamstvom trebalo jamčiti dug i siguran rad ploče. Sabertooth dolazi sa podrškom za SLI i Crossfire. S pločom dolazi solidan bundle koji uključuje i SLI bridge. Layout ploče je odličan, a ubacivanje PCI slota je bonus. Overclocking potencijal je vrlo dobar, a BIOS je solidno opremljen. Jedini minus koji bismo naveli bilo bi nešto veće zagrijavanje unatoč CeraM!X tehnologiji. Cijena ploče od 200 USD je sasvim prihvatljiva uzevši u obzir što sve ima za ponuditi.


Gigabyte G1.Assassin je predstavnica G1.Killer serije ploča koje su posebno dizajnirane za gamere. Assassin dolazi u XL-ATX formatu, tako da ćete za nju morati kupiti i veće kućište, pošto ne stane u kućišta standardne veličine. Tu je podrška za 3-Way SLI, i CrossfireX. Bundle koji dolazi s pločom je solidan, pozdravljamo ubacivanje 5.25“ panela u paket. Overclocking potencijal ploče je odličan, a BIOS je vrlo dobro opremljen. Hlađenje ploče je također odlično riješeno, a svidjela nam se i izvedba USB3.0 podrške i ukupno osam USB3.0 konektora koje ploča može ponuditi. Od pluseva svakako trebamo istaknuti kvalitetni Creativeov zvučni podsustav te ubacivanje DAC i ADC čipova. Baš kao i konkurencija, i Assassin dolazi sa BigFootovim Killer NIC-om. Prava je šteta što ne dolazi s tipkama za paljenje i reset računala i debug displayom. U svakom slučaju, radi se o vrhunskoj ploči koja zaslužuje svaku preporuku, naravno, ako si je možete priuštiti po cijeni od 510 USD, što je na kraju ipak manje od konkurencije sa ~600 USD.

Conclusion

Asus Rampage III Black Edition is the updated version of the Rampage III Extreme. It brings support for SATA/USB3.0 standards, support for 3-Way SLI and CrossfireX. In addition to the rich bundle, there is a daughter card with the board – Thunderbolt. It features BigFoot Killer NIC (E2100) and advanced sound card with DAC and ADC chips. Black Edition will fit in most cases due its E-ATX format. Excellent layout will not pose a problem during cable-management. Any overclocker will appreciate little things like OC zone of the board (e.g. ProbeIT points, and PCI-E switches). Unlike the old one, the new version brings the PLX chip with additional PCI-E lanes. Overclocking potential of this board is excellent, and it behaves great during extensive overclocking. The BIOS is also very well equipped. The negative points of the board are bugged software that comes with it. Cooling is not that great because the board runs rather warm despite the attached fan. Given everything into account, we'd give this board our unreserved recommendation, of course if you can afford it, since it's rather pricey – 590 USD (VAT included). It is not available in Croatia, yet.

 

Asus Sabertooth X58 is a representative model of Asus' TUF motherboards series. It comes with ultra-durable components, and five-year warranty that guarantee long and safe motherboard operation. Sabertooth X58 supports SLI and Crossfire. Bundle is solid, and includes SLI Bridge in addition. Board layout is great and number of overclocking options in BIOS is very good. Only downside of would be somewhat greater warming despite Asus' CeraM!X technology. Price of 200 USD (VAT included) is very acceptable taking into account what it has to offer. It is available in Croatian shops.

 

Gigabyte G1.Assassin is a representative model of Gigabyte's G1.Killer series that is specially designed for gamers. Assassin comes in XL-ATX format, so you'll have to buy case that supports it, since it doesn't fit in the standard sized cases. There is support for 3-Way SLI and CrossfireX. The bundle is solid, we welcome the additional 5.25“ panel. Overclocking potential of the board is excellent, and the board BIOS is also well equipped. Cooling performance are also great, it runs cool even during the overclocking. We liked the way that USB3.0 was implemented and adding eight USB3.0 connectors on the board. One of the great things about this board is Creative 20K2 sound subsystem and insertion of the additional DAC and ADC chips onboard. Just like the competition, Assassin comes with BigFoot Killer NIC. It's a shame that the board doesn't come with power and reset buttons as well as without debug display. In any case, this is a top notch motherboard which deserves our recommendation, but with a hefty price of 510 USD (VAT included), that's still cheaper than the competition's ~600 USD. The board is available in Croatian shops.