ASUS ROG Maximus Z790 Hero recenzija

Datum objave 24.10.2022 - Krešimir Matanović

ROG Maximus Z790 Hero

asus_rog_maximus_z790_hero_1 asus_rog_maximus_z790_hero_2

Pred nama je danas ROG Maximus Z790 HERO ploča namijenjena Intelovim procesorima 12. i 13. Core generacije. Kada je riječ o Hero modelima ploča znamo da su namijenjene entuzijastima i overclockerima dubljeg džepa. Riječ je o ploči koja je tik ispod Extreme modela, a za ovu je generaciju blago osvježena. Pakiranje i dizajn istoga se nije znatnije mijenjao u odnosu na prethodnu generaciju, a zapravo su i promjene na samoj ploči svedene na kozmetiku.

Kao što ste u unboxing videu objavljenom prije par dana mogli vidjeti, na kutiji nalaze sve bitne informacije o proizvodu, popis tehnologija koje podržava i opreme, a unutar kutije je ploča odlično zaštićena. Pored ploče, u bundleu se nalazi sljedeće:
 • 1 x ARGB RGB produžni kabel
 • 4 x SATA 6Gb/s kabela
 • 1 x ROG Hyper M.2 kartica s hladnjakom
 • 2 x M.2 paketića vijaka za ROG Hyper M.2 karticu
 • 1 x ASUS Wi-Fi okretna antena
 • 1 x M.2 Q-Latch paket
 • 1 x M.2 paketić gumica
 • 1 x Q-konektor
 • 1 x ROG naljepnice
 • 1 x ROG privjesak za ključeve
 • 1 x ROG zahvalnica
 • 1 x USB disk s popratnim softverom i upravljačkim programima
 • 1 x korisnički vodič
 • 1x termalna podloška
 • 1x DDR5 držač za ventilator
 • 1x VRM držač za ventilator
Bundle je kao što vidimo zanimljiv i bogat, kakav se i očekuje od ove skupe ploče. Najzanimljiviji dio bundlea je svakako ROG Hyper M.2 kartica koja služi za ugradnju dva M.2 SSD-a koja mogu biti dužine do 110 milimetara, a jedan slot je PCIe 5.0 x4, dok je drugi PCIe 4.0 x4. Da bi PCIe 5.0 x5 mod bio moguć kartica mora biti u PCIEx16(G5)_2 slotu no tada se drugi M.2 utor isključuje. Oba istovremeno mogu raditi samo u PCIe 4.0 x4 modovima. Još jedna zanimljivost na koju nas je Asus do sada naviknuo je i USB key na kojem se nalaze aplikacije i upravljački programi. Tu je naravno i WiFi antena, poznati i korisni Q-konektor i još mnogo korisnih sitnica.

asus_rog_maximus_z790_hero_3 asus_rog_maximus_z790_hero_4

Ako pobliže pogledamo ovu novu Z790 Hero ploču i usporedimo ju sa Z690 Hero vidimo da je nova doživjela blagi face lift. U osnovi su vrlo slične, pa čak i po opremi i mogućnostima, te je proizvođač pribjegao samo manjim izmjenama u dizajnu pojedinih elemenata. Pomnom usporedbom vidimo da hladnjak čipseta ima novu grafiku, a kada ju uključimo vidimo i da je Polymo osvjetljenje na pokrovu stražnjih I/O portova dobilo novu orijentaciju (vertikalnu umjesto horizontalne) i malo vizualno drugačije izgleda. Ploča izgleda dobro, layout je odličan i tu nemamo što puno nadodati u odnosu na prošlu generaciju. Ono što morate znati, je da je ovo posljednja generacija s ovim socketom i da sljedeće godine Intel prelazi na novi čipset i novi socket, pa buduće nadogradnje neće biti moguće.

asus_rog_maximus_z790_hero_5 asus_rog_maximus_z790_hero_6

Prostor oko LGA1700 socketa je identičan kao i ranije, a Asus je zadržao i dvostruke rupe za hladnjake pa možete kombinirati i starije hladnjake. Naša je preporuka moćno AIO hlađenje ako koristite jače procesore 13. generacije jer troše i zagrijavaju se više od 12. generacije koja je ionako trošila i zagrijavala se puno. Oko socketa je napojna jedinica i masivni hladnjaci na njoj, a mjesta ima dovoljno za sve tipove hladnjaka. Procesori 13. generacije podržavaju brže DDR5 module, pa je za ovu ploču naveden maksimum od 7.800 MT/s prilikom overclockinga, no naravno može to i nešto više. Za overclocking memorije je kao i do sada ugrađena zasebna logika koja zaobilazi PMIC restrikcije ugrađene u DDR5 memoriju. Na desnom i gornjem rubu ploče se nalazi LED dijagnostika, Start, Flex Key i Retry tipke, 24-pinski ATX konektor, 6-pinski PCIe Power konektor za dodatno napajanje internog USB 3.2 Gen 2×2 konektora koji ima mogućnost punjenja spojenih uređaja snagom do 60 W (PD/QC4+. Tu je i mehanizam uz pomoć kojeg “otključavamo” sigurnosni mehanizam na prvom PCIe slotu kako bi lakše izvadili grafičku karticu iz njega.

asus_rog_maximus_z790_hero_7 asus_rog_maximus_z790_hero_8

Napojna jedinica i hladnjaci nisu mijenjani u odnosu na prošlu generaciju. I dalje je tu tzv. teamed napojna arhitektura u kojoj su izbjegnuti doubleri i njihova sporost, te su omogućene brže tranzicije i veće snage po fazi, a uz zadržavanje termalnih performansi dubliranog dizajna. Ova arhitektura ili topologija izgleda tako da se jedan signal iz PWM kontrolera dijeli na dvije grane i ulazi u integrirane MOSFET-e ili tzv. Power Stageove, iz kojih izlazi u prigušnice i ide dalje prema procesoru. Asus je koristio 20+1 konfiguraciju integriranih MOSFET-a pri čemu je svaki sposoban dati 90 ampera struje (ISL99390), a dalje u nizu su tzv. MicroFine prigušnice (svaka može izdržati 45 ampera) i 10K Black metallic kondenzatori (solid-polymer) koji mogu izdržati visoke temperature. Sve je kontrolirano od strane Renesasovog 12-faznog RAA229131 PWM kontrolera, a napajano iz 8+8-pinskih ProCool II EPS 12V konektora. Ono što je također zanimljivo je da Asus na ovoj ploči koristi sklop za detekciju diferencijalnih struja koji omogućava precizniji prikaz napona u softverima za očitanje, što poboljšava i olakšava overclocking. VRM hladnjak je masivan i sastoji se od nekoliko aluminijskih dijelova. Na svakom integriranom MOSFET-u i na svakoj prigušnici se nalazi termalna podloga na koju nasjeda hladnjak, a dva su dijela povezana toplovodnom cijevi. Uz to, hladnjak se proširuje i kao nadsvod na stražnje I/O portove. Napojna jedinica se ne zagrijava pretjerano, a vanjskim smo IC termometrom zabilježili 62°C na najtoplijem dijelu (toplovodna cijev).

asus_rog_maximus_z790_hero_9 asus_rog_maximus_z790_hero_10

Jedina veća novost u ovoj generaciji je što je Heroica dobila donju metalnu (čelik) ploču koja učvršćuje čitavu konstrukciju ali služi i kao hladnjak. Dvije su deblje termalne podloške postavljene točno na komponente s donje strane napojne jedinice pa se toplina lakše disipira na veliku metalnu površinu. Na nju se sada veže i metalna pločica koja služi kao pokrov audio jedinice s gornje strane.

asus_rog_maximus_z790_hero_11

Donji je dio ploče po rasporedu elemenata čista preslika starijeg modela. Gore su dva metalom pojačana PCIe 5.0 x16 slota koji rade ili u single x16 ili u double x8/x8 modu rada, a jasno kontrolira ih procesor. Ispod njih je jedan PCIe 4.0 x16 slot koji radi u x4 modu i spojen je preko čipseta. Ono što opet treba napomenuti je da instalacija ROG Hyper M.2 dodatne kartice u jedan od PCIe 5.0 slotova smanjuje propusnost drugoga na x8 – dakle vaša će grafička kartica raditi na x8 širini sabirnice. Na dnu se ploče nalazi jedan novi prekidač a to je onaj za alternativni PCIe mod. Prekidač ima tri položaja, a služi za promjenu PCIe signala koji dolazi iz procesora – Auto, 1 (PCIe Gen4) i 2 (PCIe Gen3). Tu su i tri headera za RGB LED trake (jedan standardni i dva ARGB), zatim tri 4-pinska konektora za ventilatore, jedan za vodenu pumpu i jedan W_FLOW, TPM header, prednji panel, bateriju itd.

asus_rog_maximus_z790_hero_12

Po pitanju M.2 slotova ploča je doživjela samo kozmetičke promjene. Naime, donji lijevi slot sada također ima donji hladnjak. Sve je ostalo isto. Najviši slot je spojen na procesor i on radi u PCIe 4.0 x4 modu, a podržava uređaje dužine do 110 milimetara. Donja dva su podijeljena na lijevi koji podržava PCIe 3.0 x4 mod i 80-milimetarske uređaje, te desni koji podržava PCIe 4.0 x4 i SATA modove rada te 80-milimetarske uređaje. Svi su slotovi pokriveni aluminijskim hladnjacima koji nisu mijenjani u odnosu na prošlu generaciju. Svi slotovi imaju Q-latch za lakše pričvršćivanje SSD-a. Uz M.2 slotove, na ploči se nalazi i šest SATA portova s RAID podrškom.

asus_rog_maximus_z790_hero_13 asus_rog_maximus_z790_hero_14

Kao i ranije, za ethernet povezivost se brine Intelov 2,5-gigabitni kontroler, a audio jedinica je ROG SupremeFX 7.1. Ispod pokrova je ALC4082 CODEC, koji podržava automatsku prilagodbu impedancije na prednjim i stražnjim izlazima, zatim multi-streaming, Jack-detection i Jack-restasking na prednjem panelu. CODEC ima 120 dB SNR stereo playback i 113 dB SNR za snimanje, te podršku za 32-bitne/384kHz formate. Dodatno je tu i ESS-ov SABRE9018Q2C DAC/AMP, svi audio jackovi su pozlaćeni, a korišteni su i premium audio kondenzatori. Čipset hladnjak nije doživio znatnije promjene, no temperatura je sada niža, ne penje se iznad 72°C, dok se Z690 zagrijavao do 79°C.

asus_rog_maximus_z790_hero_15 asus_rog_maximus_z790_hero_16

Stražnji je panel mrvicu redizajniran u odnosu na prethodni model, no sve funkcionalnosti od ranije su tu:
 • 2 x Thunderbolt 4 USB Type-C porta
 • 6 x USB 3.2 Gen 2 portova (5 x Type-A + 1 x USB Type-C)
 • 4 x USB 3.2 Gen 1 porta (4 x Type-A)
 • 1 x HDMI port
 • 1 x Wi-Fi Modul
 • 1 x Intel 2.5Gb Ethernet port
 • 5 x pozlaćenih audio jackova
 • 1 x Optical S/PDIF out port
 • 1 x BIOS FlashBack tipka
 • 1 x Clear CMOS tipka
WiFi modul je po 6E (802.11ax) standardu s 2×2 konfiguracijom i naravno 3 band podrškom (2.4/5 i 6 GHz). Podržava je i Bluetooth v5.3. WiFi radi odlično, i uz vanjsku je okretnu antenu prijem vrlo dobar. Svi USB portovi na stražnjem I/O-u imaju Truevolt USB funkciju koja se brine o isporuci stabilnog napona od 5V s minimalnim fluktuacijama.

asus_rog_maximus_z790_hero_17 asus_rog_maximus_z790_hero_18

Osvjetljenje, tj. polymorfna ploča je doživjela promjenu u orijentaciji, a i dalje prikazuje ROG i HERO oznake u RGB bojama. Zajedno s RGB headerima je Aura osvjetljenja i uz pomoć Sync softvera sve podešavamo. Ploča ima i odličan termalni menadžment - na njoj se nalazi pet termalnih senzora, čak 10 4-pinskih konektora za ventilatore, AIO pumpe, vodene pumpe, Water In & Out headere, i jedan 3-pinski za Water Flow header. Sve spremno za vodena hlađenja je tu, a i ekstremni overclocking nije izostavljen.

asus_rog_maximus_z790_hero_21 asus_rog_maximus_z790_hero_22

asus_rog_maximus_z790_hero_23 asus_rog_maximus_z790_hero_24

asus_rog_maximus_z790_hero_25 asus_rog_maximus_z790_hero_26

UEFI sučelje BIOS-a je tipično Asusovo, brzo i pregledno. Nije znatnije mijenjano u odnosu na prošlu generaciju, a promjene se odnose na 13. Core generaciju i nove mogućnosti koje ti procesori donose. Novi meniji su većinom u Extreme Tweaker dijelu. Tu se nalazi pravo carstvo za overclockere i entuzijaste koji se mogu poigrati s gotovo svaki aspektom procesora, memorije i ploče. Naponi za overclocking su vrlo izdašni, a tu je i mnoštvo preddefiniranih memorijskih profila koji će olakšati overclocking.

asus_rog_maximus_z790_hero_27 asus_rog_maximus_z790_hero_28

asus_rog_maximus_z790_hero_29 asus_rog_maximus_z790_hero_30

Sa softverske strane sve kreće od Armoury Cratea uz pomoć kojeg instaliramo i AiSuite 3 čije snimke ekrana vidite iznad. Ploča podržava 5-way optimizaciju koja uključuje TPU, EPU, Fan Xpert 4, Digital Power kontrolu i Turbo Core, a sve je tu u menijima. Uz ovo, kupac može koristiti i ROG CPU-Z, GameFirst VI, Sonic Studio III, Sonic Radar III, DTS Sound Unbound, BullGuard IS (jednogodišnja licenca), AIDA64 Extreme (jednogodišnja licenca), Aura Creator, WinRAR, MyAsus itd. Bogato kao i uvijek.

Test sistem, način testiranja i overclocking

Test sistem
Test sistem :: Hardware
Matična ploča Asus ROG Maximus Z790 Hero; UEFI: 0502
Procesor Intel Core i9-13900K
Memorija G.Skill Trident Z5 NEO F5-6000J3038F16GX2-TZ5N
Grafičke kartice Sapphire Radoen RX 6750 XT Nitro +
Zvučna kartica On board
Napajanje Superflower Leadex Platinum 1200W
SSD ADATA Swordfish 2 TB;
Monitor Dell S2721DGF
 
Testni sistem :: Software
OS Windows 11
DirectX verzija 12
AIDA64 Engeneer 6.75.6100
PCMark 10
3DMark TimeSpy: CPU Profile
Cinebench R20 & R23
JetStream 2 Benchmark (Chrome)
wPrime 2.0 1024M
Corona Benchmark v1.3
Blender BMW Benchmark
Handbrake v1.4.2
V-Ray Benchmark 4.10.03

Način testiranja

asus_rog_maximus_z790_hero_20

Matičnu ploču smo testirali uz pomoć Intelovog Core i9-13900K procesora te G.Skill Trident Z5 NEO F5-6000J3038F16GX2-TZ5N memorije koju smo koristili i za test nove AMD platforme. Grafička kartica je bila Sapphire Radeon RX 6750 XT Nitro + koju koristimo jer imamo problem s najjačom RX 6900 XT, a koja ne želi raditi na više od x8 propusnosti na AMD i x4 na Intel platformama. Za neke buduće testove napravit ćemo i usporedbu s jačim karticama kako nam budu pristizale, da vidimo koja platforma će nam biti bolja za gaming testove. Procesor je hlađen moćnim Alphacoolovim Eisbaer LT360 HPE hladnjakom pa možemo napraviti i direktnu usporedbu zagrijavanja kao kod AMD procesora. Testovi su kao i do sada uobičajena mješavina između sintetike, CPU benchmarka i grafičkih benchmarka. Iskoristili smo ranije dobivene rezultate i grafove. Kao i do sada, testirali smo i potrošnje te zagrijavanje. Testirali smo na Windows 11 operativnom sustavu. Overclocking Procesor smo overclockirali ili barem pokušali standardno iz UEFI-a. Veliko zagrijavanje i throttling je ovdje najveća prepreka jer procesor ima puno potencijala za još. Kao i s Gigabyte pločom uspjeli smo izvući 5,9 GHz za jednu jezgru i 5,6 GHz za P jezgre, te 4,4 GHz za E jezgre. No, to nije donijelo nikakve dobitke jer je procesor na ovoj ploči brže thrtottlao nego na Gigabyteovoj i općenito vrlo čudno se ponašao prilikom OC-a. Nije pomogao ni AI overclocking s kojim su neki naši kolege imali uspjeha. AI bi podigao ponešto frekvenciju P jezgri, ali bi istovremeno spustio E jezgre. Ovaj je procesor ionako "tvornički" debelo OC-an sam po sebi, tj. ploče ga tjeraju do maksimuma pa se velikim dobicima ni ne treba radovati.  Premda je nasjedanje hladnjaka na procesor bilo odlično, opet ostavljamo mogućnost da je savijanje problem i da se zato previše zagrijava te throttla kod overclockinga.

Rezultati testiranja

UL test [ichart headers="ID, Score" title="3DMark CPU profile" htitle="score (max threads)" labels="Asus ROG Maximus Z790 Hero,Gigabyte Z790 Aorus Master" values="16886,16373" colors="red,blue" height="200"] Blender [ichart headers="ID, Time (s)" title="Blender BMW Benchmark (sekunde, manje je bolje)" labels="Asus ROG Maximus Z790 Hero,Gigabyte Z790 Aorus Master" values="62.42,62.82" colors="red,blue" height="200"] Cinebench R23 [ichart headers="ID, CPU (pts)" title="Cinebench 23 nT" labels="Gigabyte Z790 Aorus Master,Asus ROG Maximus Z790 Hero" values="39223,39128" colors="blue,red" height="200"] [ichart headers="ID, CPU (pts)" title="Cinebench 23 1T" labels="Gigabyte Z790 Aorus Master,Asus ROG Maximus Z790 Hero" values="2246,2222" colors="blue,red" height="200"] wPrime 2.0 [ichart headers="ID, Time (s)" title="wPrime 2.0" htitle="1024M Time (s, manje je bolje)" labels="Asus ROG Maximus Z790 Hero,Gigabyte Z790 Aorus Master" values="76.93,78.557" colors="red,blue" height="200"] Asusova ploča samo u Cinebenchu ne izvlači više performanse iz procesora, dok je u 3DMarkovom testu zapravo i dosta brža. Memorijske performanse @ 6.000 MHz CL30 [ichart headers="ID, MB/s" title="AIDA64 RAM Read" htitle="Read (MB/s)" labels="Asus ROG Maximus Z790 Hero,Gigabyte Z790 Aorus Master" values="95574,95114" colors="red,blue" height="200" min="0"] [ichart headers="ID, MB/s" title="AIDA64 RAM Write" htitle="Write (MB/s)" labels="Gigabyte Z790 Aorus Master,Asus ROG Maximus Z790 Hero" values="84401,83916" colors="blue,red" height="200" min="0"] [ichart headers="ID, MB/s" title="AIDA64 RAM Copy" htitle="Copy (MB/s)" labels="Gigabyte Z790 Aorus Master,Asus ROG Maximus Z790 Hero" values="86939,86639" colors="blue,red" height="200" min="0"] [ichart headers="ID, ns" title="AIDA64 RAM Latency" htitle="Latency (ns, manje je bolje)" labels="Asus ROG Maximus Z790 Hero,Gigabyte Z790 Aorus Master" values="69,71" colors="red,blue" height="200" min="0"] Memorijske performanse su visoke, i čak mrvicu bolje od onih koje postiže 12900K. I latencija je nešto popravljena, no AMD je na tom polju nešto bolji - barem s ovim kitom. Zagrijavanje procesora @ Alphacool Eisbaer Aurora LT360 HPE [ichart headers="ID,Load (°C)" title="Temperature" htitle="Load (°C, manje je bolje)"  labels="Asus ROG Maximus Z790 Hero,Gigabyte Z790 Aorus Master" values="102,102" colors="red,blue" height="200" min="0"] Ploča throttla čim procesor dosegne 102°C, no u prosjeku ipak drži malo veću temperaturu od one na Gigabyteici, a to se vidi i po nekim testovima performansi - malo duže boosta. Audio performanse

RMAA test nam iz nekog razloga nije htio izmjeriti performanse audio jedinice, no ona je visoke kvalitete i s njenim smo mogućnostima i performansama bili izuzetno zadovoljni. Isprobali smo Sonosov Beam 2 preko optičkog izlaza ali i Asusove ROG Delta S Wireless slušalice.

Zaključak

asus_rog_maximus_z790_hero_19

Možemo slobodno napisati da je Asus samo malo tweakao prošlogodišnji model koji je ionako bio vrhunski i na tržište izbacio ovu ploču. Novosti su vezane tek uz malo drugačiju organizaciju USB portova, lagani redizajn hladnjaka čipseta, novu orijentaciju polymo osvjetljenja i dodatak donje ploče za učvršćenje i hlađenje. Ništa revolucionarno. Napojna jedinica nije trebala promjenu, jer je dovoljno moćna i osigurava do 1,890 ampera struje procesoru, a pri tom je i hlađenje izvrsno riješeno. UEFI i softverska podrška su izvrsni, no bez ekstremnijeg hlađenja overclocking i9-13900K procesora praktički i nije moguć. Oprema je vrlo bogata, dovoljan je broj i PCIe i M.2 slotova, no ovdje je AMD platforma ipak malo naprednija u odnosu na Intel. Audio jedinica je odlična, a možemo zamjeriti što je Asus propustio staviti moćniji LAN kontroler kao konkurencija. WiFi 6E podrška je tu, baš kao i bogatstvo USB, M.2 i PCIe opcija. Tu su naravno i sve ostale ROG blagodati za entuzijaste i overclockere - od onih za custom-loop vodena, do onih ha ekstremna hlađenja. Ova ploča je moćan saveznik Intelovim procesorima i kao takva zaslužuje izbor urednika. Naravno, ni nju nije zaobišlo poskupljenje pa će te za nju morati izdvojiti čak 800 €. Možda je stoga malo pametniji izbor prošlogodišnji model po cijeni od 650 €.