ASUS ROG Rapture GT-AXE16000 recenzija

Datum objave 31.08.2022 - Krešimir Matanović

Rapture GT-AXE16000 - prvi dio

asus_rapture_gt_axe16000_1 asus_rapture_gt_axe16000_2

Pred nama je danas najmoćniji Asusov gamerski router - ROG Rapture GT-AXE16000. Iza ovoga podužeg imena krije se router koji podržava četiri WiFi pojasa - 2,4 GHz, dva 5 GHz i 6 GHz (WiFi 6E). Otud potječe i naziv jer mu je kombinirana propusnost na sva četiri pojasa 16 Gbps. Uz to, ima i dva 10 Gbps LAN porta, 2,5 Gbps WAN port i četiri Gigabitna LAN porta. Podržava RangeBoost Plus tehnologiju, AiMesh i VPN Fusion, a ima i trostruki sustav ubrzanja igranja (niže latencije) te sveobuhvatan sustav mrežne sigurnosti.

U unboxing ste videu prije nekoliko tjedana mogli vidjeti da nam je na test pristigao ovaj router, a uz njega nekoliko dana kasnije smo pokazali i GT-AXE11000. Da, u isto vrijeme su nam se u labu zatekla dva moćna Asusova routera pa smo pomislili da je Božić nešto malo uranio.

asus_rapture_gt_axe16000_3

Kao što ste u videu mogli vidjeti, router dolazi u poprilično velikoj kutiji unutar koje je smješten u kartonsko ležište, a potpuno je sklopljen, tj. antene su već tvornički na njemu. Uz router kupac će dobiti i AC/DC adapter snage 65 W, mrežni kabel dužine dva metra, dva napojna kabela (EU i UK), te različite upute i pamflete o proizvodu.

asus_rapture_gt_axe16000_4

Početkom smo godine testirali manjeg brata ovoga routera u obliku GT-AX6000 koji nije nakrcan svim tehnologijama, no zapravo je dovoljan za većinu korisnika. GT-AXE16000 birat će zaljubljenici u tehnologiju i svi oni koji moraju imati najbolju i najnoviju opremu. On je najsjajniji dragulj u Asusovoj networking kruni, a i doslovno je tako zbog visoko refleksivne ploče na vrhu ispod koje su ARGB LED-ice. Router je vrlo velik (najveći koji smo do sada vidjeli), i težak. Zastrašujuć izgled osiguravaju osam antena, pa izgleda kao divovski pauk na leđima kojem je masa čak 2,42 kilograma.

asus_rapture_gt_axe16000_5 asus_rapture_gt_axe16000_6

Asus se kao i uvijek potrudio oko dizajna, pa je veći dio gornjeg dijela routera pokriven sjajnom površinom ispod koje su ARGB LED-ice iz Aura sustava osvjetljenja. Na sjajnom se dijelu nalazi i natpis uređaja, ROG logo, te indikacijske LED-ice. S desna na lijevo u donjem kutu se nalaze LED-ice koje indiciraju vezu na internet, zatim LAN vezu, 10GE vezu, 6 GHz, dvije 5 GHz te 2,4 GHz veze i na kraju je Power LED-ica.

asus_rapture_gt_axe16000_7 asus_rapture_gt_axe16000_8

Osam antena je tvornički fiksirano za kućište routera. Možemo ih pomicati u nekoliko smjerova, međutim to je ograničenije nego kod nekih drugih Asusovih routera. Razlog je jednostavan, antene su ogromne.Na jednom od bokova nalaze se i uobičajene LED i WPS tipke. LED tipka po tvorničkim postavkama isključuje ili uključuje osvjetljenje, no unutar web sučelja joj možemo dodijeliti i neku drugu funkciju. WPS (Wi-Fi Protected Setup) tipka služi za brzo i jednostavno uparivanje uređaja na router. Tijelo routera je kompletno plastično i osim ponekih ROG specifičnih elemenata, forma ovdje prati funkciju. Naime, veliki dio tijela je perforiran za čim efikasnije hlađenje internih komponenata. Router se prilikom rada zagrijava i tijelo je toplo, no nije to ništa što bi bilo alarmantno.

asus_rapture_gt_axe16000_9

u jednom od kuteva nalazi se ploča s priključkom za napajanje, Power tipka, te Type A USB priključci - jedan 2.0 i drugi 3.0 (USB 3.2 Gen 1). Primijetili smo da je AC/DC adapter u radu blago zagrijan, a iz utičnice router "vuče" između 15 i 20 W energije pod srednjim opterećenjem. U routeru se nalazi moćan hardver i svakako ga je potrebno adekvatno hladiti. SoC ima četverojezgreni procesor baziran na 64-bitnoj ARM tehnologiji koji radi na okruglih 2 GHz, a od pomoći su mu 2 GB DDR4 radne memorije i 256 MB NAND skladišne. Ostatak jasno čine modemi ili čipseti (četiri za svaki od podržanih pojasa) i kontroleri (ipak je tu dual 10Gbps mreža), a tu su još i četiri interne antene.

asus_rapture_gt_axe16000_10

Na stražnjoj se strani nalaze četiri LAN porta propusnosti jedan gigabit, zatim jedan WAN port koji može raditi na 2,5 ili 1 gigabit (plavi), te dva 10 gigabitna porta (bijeli). Tu je i reset tipka za slučaj da moramo brzo poništiti cijelu konfiguraciju. Router podržava WiFi IEEE 802.11ax (WiFi 6 i WiFi 6E) standard i sve starije od njega. Podržava IPv4 i IPv6 mrežne standarde. WiFi je quad band, odnosno podržana su četiri pojasa. Na 2,4 GHz AX (4×4 (Tx/Rx) 1024 QAM 20/40 MHz) maksimalna je propusnost podataka 1.148 Mbps, na 5G-1Hz AX (4×4 (Tx/Rx) 1024 QAM 20/40/80/160 MHz) maksimalna je propusnost podataka 4.804 Mbps, na 5G-2Hz AX (4×4 (Tx/Rx) 1024 QAM 20/40/80/160 MHz) maksimalna je propusnost podataka 4.804 Mbps, a na četvrtom, tj. 6GHz AX (4x4 (Tx/Rx) 1024 QAM 20/40/80/160MHz),  opet do 4804Mbps . Kombinacijom ta četiri pojasa dolazimo do maksimalne teoretske propusnosti od 16.000 Mbps. Novost kod 6 GHz pojasa je korištenje novih sedam 160 MHz kanala, što je povećanje od četiri u odnosu na tri koliko ih ima kod 5 GHz pojasa.

asus_rapture_gt_axe16000_11

Donja strana routera je kompletno rebrasta i nudi dobar protok zraka, a tu su i tri gumene nožice na kojima router stoji. Od naprednijih opcija ovaj router nudi LAN agregaciju na LAN1 i LAN3 portovima (za 2 Gbps mreže), WAN agregaciju na LAN4 i WAN portovima (za brze internetske veze), dual WAN opciju na WAN i 10GE_1 portu (za dva internet providera), te jasno dva 10 Gbps porta na koje možemo priključiti brzu mrežnu opremu kao što su NAS-evi, radne stanice, Cloud serveri itd.

asus_rapture_gt_axe16000_12

GT-AXE1600 podržava AiMesh povezivanje za pokrivanje većih objekata (whole-home pokrivenost), a može se upariti s bilo kojim Asusovim routerom koji ima tu funkcionalnost. Podržava i povećanu pokrivenost s RangeBoost Plus tehnologijom, koja izvlači do 38% veću pokrivenost u odnosu na routere koji ovo ne podržavaju izvlačeći maksimum iz Broadcomovih čipova s Asus AF tehnologijom. Kao backhaul veze za AIMesh sustav se mogu koristiti 5 GHz ili 6 GHz pojasevi, kao i LAN. Router na vrhu ima osvijetljenu prozirnu ploču, a kako osvjetljenje izgleda možemo vidjeti u videu, i na slici iznad. Gimick ili ne, to će svatko odlučiti za sebe - mi svako osvjetljenje na routerima isključujemo.

Rapture GT-AXE16000 - drugi dio

asus_rapture_gt_axe16000_13 asus_rapture_gt_axe16000_14

asus_rapture_gt_axe16000_15 asus_rapture_gt_axe16000_16

GT-AXE1600 "vrti" operativni sustav baziran na Linuxu, a sučelje je jako dobro poznato iz ostalih ROG gaming routera. Jasno, možete mu pristupiti i putem komandne linije, ali i mobilne aplikacije. Web sučelju pristupamo ili putem IP adrese routera ili upisivanjem router.asus.com adrese i najprije nas dočekuje wizard za brzo postavljanje uređaja u rad. Tu odabiremo vrstu internetske veze koju imamo, te želimo li koristiti uređaj u AiMesh konfiguraciji. Nakon toga odabiremo vrstu WiFi moda, te postavljamo login i password. Naravno, sve ovo možemo izbjeći ako odmah odemo u napredniji mod podešavanja. Sučelje je bogato opcijama i dizajnirano u gamerskom ROG stilu. U osnovi je vrlo slično kao i kod ostalih Asus routera, ali nudi neke dodatne gamerske opcije. Podijeljeno je na General i Advanced Settings menije. U Generalu nalazimo Dashboard koji nam nudi grafički prikaz različitih statusa, moda u kojem radi router, klijenata koji su spojeni, malo mrežnog prometa, pinga, devijacije pinga, a tu je i Game Radar, AURA osvjetljenje, status pinga, te odabir alternativne funkcije za LED tipku. Sljedeća funkcija je AiMesh za koju dobro znamo kako funkcionira, a ovdje samo odabiremo način na koji će raditi i koja će se backhaul veza koristiti. AiProtection je poznata značajka Asusovih routera razvijena u suradnji s Trend Microm. Služi za cjelokupnu za aktivnu zaštitu mreže i svih uređaja spojenih na nju. Usluga je integrirana u router i besplatna je, a štiti korisnike od vanjskih napada, blokira pristup malicioznim stranicama, detektira i blokira inficirane uređaje koji se spoje na mrežu itd.

asus_rapture_gt_axe16000_17 asus_rapture_gt_axe16000_18

asus_rapture_gt_axe16000_19 asus_rapture_gt_axe16000_20

Parental Controls je još jedna sigurnosna značajka koja omogućava roditeljima postavljanje filtera na web stranice i aplikacije uz mogućnost blokade pristupa internetu svim uređajima, te postavljanja vremenskog ograničenja pristupu internetu. Game Acceleration opcija omogućava tri nivoa ubrzanja mrežnog prometa igara. Na prvom nivou je prioritiziranje game portova preko ROG First tehnologije koja je povezana s GameFirst V tehnologijom na Asus matičnim pločama, prijenosnicima i gotovim desktop računalima. Nadalje, tu je prioritiziranje game paketa Game Boost koji koristi adaptivnu QoS tehnologiju za ubrzanje protoka podataka iz igara. I na trećem nivou je WTFast, mrežna tehnologija koja povećava performanse usmjeravanjem prometa za optimalni put istom prema serveru igre. Tu je još i poznati Quality of Service (Adaptive, Traditional i Bandwidth Limiter), Gear Accelerator za prioritiziranje igraće opreme, i Internet Speed (prva slika niže) koji je zapravo Ooklin Speedtest.

asus_rapture_gt_axe16000_21 asus_rapture_gt_axe16000_22

asus_rapture_gt_axe16000_23 asus_rapture_gt_axe16000_24

Open NAT je sljedeći meni u kojem kreiramo pravila za port forwarding tehniku koja također optimizira usmjeravanje paketa prometa iz igara (do 64 pravila). Tu imamo i Game Profile opciju gdje ručno podešavamo ime servisa, platformu (PC, Xbox One i PS4), te internu IP adresu za svaku pojedinu igru od kojih su neke već na popisu. Game Radar je još jedan poznati Asusov alat uz pomoć kojeg možemo pingati servere popularnih igara kako bi doznali onaj najbrži za nas. VPN meni nudi odabir VPN servisa kao što su PPTP, OpenVPN i IPSec VPN za kreiranje VPN servera koje onda možemo spajati putem VPN Fusion opcije (maksimalno 16 servera), a tu je i Instant Guard opcija za kreiranje VPN tunela samo s jednim klikom uz pomoć ASUS Router mobilne aplikacije. Posljednji, Traffic Analyzer meni nudi analitiku i statistiku prometa, bandwidth monitor, traffic monitor, ali i Web History u kojem možete vidjeti kojim stranicama surfaju klijenti rutera.

asus_rapture_gt_axe16000_26 asus_rapture_gt_axe16000_25

asus_rapture_gt_axe16000_27 asus_rapture_gt_axe16000_28

Advanced Settings meni je vrlo sličan za sve Asusove routere. Osim uobičajenih Network Map, Wireless, Guest network, LAN, WAN itd. Router ima dva USB porta koji omogućavaju kreiranje AiDiska, podešavanje media servera, mrežnog print servera, upotrebu 3G/4G donglea, korištenje Time Machine funkcionalnosti ili pak Download Mastera. Ostalo je sve manje – više standardno – AiCloud 2.0 (Cloud Disk, Samba, AiCloud sync), Amazon Alexa podrška, napredan Firewall (URL Filter, Keyword filter, Network Services Filter), podešavanje mrežnih parametara, mreže za goste, LAN parametara itd.

asus_rapture_gt_axe16000_29

Za kraj dolazi administracija (mod rada, sistem, nadogradnja firmwarea, feedback, privacy), sistemski logovi (general, wireless, DHCP leases, IPv6, routing tabele, port forwarding i veze), te Network Tools. Sve u svemu, kompleksno sučelje koje omogućava mnoštvo toga i koje je namijenjeno iskusnim korisnicima.

asus_rapture_gt_axe16000e_6E

Router smo koristili nekoliko tjedana u kojima je radio apsolutno stabilno i s ni jednim njegovim aspektom nismo imali problema. Koristili smo nekoliko WiFi 6E uređaja s njim na 6 GHz pojasu i jedino što možemo zaključiti je da taj pojas radi odlično kada ste na istoj etaži s routerom, dok je pad performansi puno veći nego na 5 GHz s udaljenošću ili brojem prepreka. 10 Gbps propusnost nažalost nismo stigli testirati jer nam je Intelova X520-T2 kartica odbila poslušnost, ali plan je za neke buduće prilike to svakako isprobati. Jedini 6E uređaj koji nije htio na 6 GHz kanal je bio Asusov Zenfone 8 Flip iz nama nepoznatog razloga.

asus_rapture_gt_axe16000_2.4GHz

2.4 GHz - ista etaža blizu routera

asus_rapture_gt_axe16000_2.4GHz_kat_ispod

2.4 GHz - etaža ispod routera

Za potrebe mjerenja propusnosti koristili smo PcE Network Throughput Benchmark Tool koji nam je razvio naš Bruno Banelli (Bubba) i na tome mu se ovom prilikom zahvaljujemo. Stvar funkcionira jednostavno, i izbacuje precizne podatke o propusnosti.

asus_rapture_gt_axe16000_5GHz

5 GHz - ista etaža blizu routera

asus_rapture_gt_axe16000_5GHz_kat_ispod

5 GHz - etaža ispod routera

asus_rapture_gt_axe16000_6GHz

6 GHz - ista etaža blizu routera

asus_rapture_gt_axe16000_6GHz_kat_ispod

6 GHz - etaža ispod routera

Brojke su kao što vidimo sve solidne kada je uređaj smješten u blizini routera, tj. na istoj etaži i bez previše prepreka, a znatnije padaju na etaži niže i s većom udaljenošću od routera - posebno na 6 GHz pojasu. Najbolji se pokazao 5 GHz pojas za udaljenije prostorije i različite etaže koji i dalje nudi visoke propusnosti. Router inače ima odličnu pokrivenost velikih prostora i pruža vrlo stabilnu WiFi mrežu u većim kućama (tri etaže, svaka oko 80 kvadrata s dosta pregradnih zidova). Brzine transfera su u pravilu odgovarale onome što smo izmjerili alatom, tako da za dodatne testove nije bilo potrebe. Istina, 5 i 6 GHz kanali su podbacili u odnosu na tvorničke brojke, no to ovisi i o drugoj opremi.

asus_rapture_gt_axe16000_30

Na kraju možemo zaključiti kako je GT-AXE16000 vrhunac onoga što Asus u ovom trenutku može ponuditi i kako je riječ o stvarno impresivnom i svestranom stroju. Svi oni koji moraju imati najmoderniju i najjaču opremu nemaju što razmišljati. Ovaj router stvarno omogućava sve što možete zamisliti ako ste gamer i napredniji korisnik. Četiri WiFi pojasa omogućavaju mnoštvo spojenih uređaja istovremeno koji će imati dovoljno bandwidtha, tu su četiri LAN porta, dva 10 gigabitna LAN porta s agregacijama i uparivanjem itd. Softver je moćan i pruža stvarno puno kako gamerima tako i naprednim korisnicima. GT-AXE16000 je nesumnjivo iznimno moćan uređaj koji nosi i visoku cijenu. U Hrvatskoj ga trenutno nema, a u Njemačkoj se prodaje po cijeni od oko 800 €, s ponekom iznimkom malo niže cijene. Ako vam ne treba ovako moćan router svakako će odličan izbor biti i GT-AX6000, no ako trebate sve ove značajke slobodno navalite - našu podršku imate.