UL Benchmarks (ex. Futuremark)

Strix G je u PCMarku 10 ostvario odličan rezultat dostojan pravog gamerskog laptopa koji je u svojoj osnovi solidna alternativa desktop računalima. Brz je i u svakodnevnim zadaćama, i za sve ostale naprednije primjene.

Grafičke performanse su izvrsne – kratko i jasno. Za igranje na 1080p, GTX1660 Ti je više no adekvatna, kao što ćemo kasnije vidjeti u testovima igara, a 3DMark rezultati to potvrđuju. Ujedno, u Time Spy smo ubacili i rezultat desktop kartice, pa vidimo da je ona od rješenja za laptope brža za oko 26%.

Desktop GTX 1660 Ti i ova za prijenosnike su identične sa 1.536 CUDA jezgri, 48 ROP-ova i 96 TMU-a, ali su taktovi niži – 1.455 MHz osnovnog i 1.590 boost takta. Prema GPU-Z logu GPU boosta izmeđd 1.600 i 1.900 MHz u ovisnosti o opterećenju, no rezultati su ipak niži za oko 25% jer desktop kartice boostaju konstantno preko 1.900 MHz. I memorije je kao i na desktop karticama 6 GB GDDR6 tipa, te radi na 1.500 MHz, odnosno 12 Gbps.

Igre

U kombinaciji novih i nešto starijih naslova framerate sasvim zadovoljavajući i na najvišim grafičkim postavkama. Jedino bi u Shadow of Tomb Raideru bilo potrebno sa 4x SMAA prebaciti na 2x SMAAT kada framerate rase na 60 fps-a. Na našem smo Youtube kanalu prije par dana objavili i videe gameplaya u dvije igre pa svakako i na to bacite pogled.

CPU performanse

i7 9750H je procesor sa šest fizičkih i dvanaest logičkih jezgri s TDP-om od 45 W. To znači da je nešto slabiji od desktop ekvivalenata sa šest jezgri, no kako brojke pokazuju za jedan je laptop vrlo snažan. Rashladni sustav je moćan i dobro ga hladi, no pri tom je i jako bučan pa smo izmjerili visokih 49 dBA.

Memorijske performanse

Memorijske su performanse su generalno slabije zbog jednokanalne konfiguracije, no u usporedbi sa sličnim konfiguracijama su zapravo vrlo dobre.

SSD performanse

asus_g_g531gu_crys_c asus_g_g531gu_crys_d

Performanse SSD-a su vrlo solidne, a pogotovo se to odnosi na brzinu zapisa. Tvrdi je disk očekivano sporiji, no SSHD tipa je pa će se s vremenom sigurno nešto i ubrzati izvođenje najčešće korištenih aplikacija.

Autonomija

asus_g_g531gu_battery

Prijenosnik ima kapacitetnu bateriju od 66 Wh (16V), koja izdrži oko 4 sata prilikom reprodukcije videa, dok je PCMark 8 izmjerio 2 sata i 47 minuta što je nešto više nego kod nedavno testiranog Vostra 3580. U normalnom radu, kada prijenosnik prijeđe na integriranu grafiku s ponešto pisanja, surfanja webom i multimedije možemo očekivati oko 5 sati. Ako se želite igrati to radite na adapteru, jer na bateriji možete očekivati maksimalno sat vremena autonomije, a i prijenosnik će raditi punom snagom te će performanse biti najveće.

Zagrijavanje

asus_g_g531gu_hwinf_1 asus_g_g531gu_hwinf_2 asus_g_g531gu_hwinf_5

Moćan hardver u malom kućištu će se uvijek jako zagrijavati pa kontruktori moraju napraviti efikasno hlađenje. U ovom slučaju ono to i jest, uz kompromis visoke buke. Čim se pokrene ili CPU ili GPU intenzivan zadatak buka naraste i do 49 dB što je poprilično glasno, no temperature zato uvijek ostaju u granicama normale. Rashladni sustav se može konfigurirati i da ne radi punom snagom, no tada i temperature rastu. Ako se igrate sa slušalicama, tada buku nećete ni čuti. Zvučnici integrirani u prijenosnik su glasni, no buka iz rashladnog sistema se ne može samo tako nadjačati.