asus_strix_scope_1 asus_strix_scope_2

Asus širi svoju ponudu tipkovnica još jednim modelom opremljenim Cherry MX RGB prekidačima. Tipkovnica pripada ROG Strix obitelji proizvoda, a naziv joj je Scope. Punog je profila s odvojenim numeričkim dijelom, a opet je zadovoljavajuće kompaktnih dimenzija. Tijelo joj je plastično, a na vrhu se nalazi lijepo oblikovana aluminijska ploča koja povećava čvrstoću i eleganciju proizvoda. Svaki je prekidač osvijetljen s RGB LED-om, a tipkovnica podržava različite profile osvjetljenja koje možemo mijenjati uz pomoć kombinacije tipaka ili softverskim putem. Za FPS gamere tu je ekstra velika lijeva Control tipka, podržano je i on-the-fly snimanje Macro naredbi, tu su multimedijske tipke i zanimljiv Stealth Key za privatnost.

asus_strix_scope_3 asus_strix_scope_4

Tipkovnica je smještena u debelu kartonsku kutiju, unutar koje je udobno smještena u kartonsko ležište i platnenu vrećicu. Kabel je smotan u odvojenom kartonskom dijelu. Uz tipkovnicu dolaze i brze upute za korištenje, naljepnice i set WASD poklopaca prekidača u srebrnoj boji s alatom za vađenje i ugradnju istih. Asus se ovom tipkovnicom okrenuo FPS igračima, pa su napravili i uočljivije tipke koje služe za kretanje. Vjerujemo kako svaki hardcore FPS igrač zna napamet i u mraku gdje su WASD tipke, ali eto, zanimljivo ih je imati i u drugoj boji.

asus_strix_scope_5

Asus u svojoj ponudi ima nekoliko tipkovnica koje koriste Cherry MX mehaničke prekidače - Flare (Call of Duty Black Ops 4 Edition & PNK LTD) i Claymore (Core). Sada su dodali ovu novu Scope koja cilja na hardcore FPS igrače jer donosi tzv. Xccurate Ctrl prekidač koji je povećan za bolju preciznost, ima Quick Toggle prečicu, Stealth prekidač ali i mogućnost snimanja i spremanja Macro naredbi. Tipkovnica je pune veličine sa zasebnim numeričkim dijelom, no zapravo je vrlo kompaktna i mjeri 440 milimetara u širinu, 137 milimetara u dubinu i 39 milimetara u visinu. Asus nije trošio ništa dodatnog prostora oko prekidača, čime je postignut taj dojam kompaktnosti. Tijelo je plastično, a na vrhu se nalazi aluminijska ploča s dva različita finiša koja tipkovnici daje ekskluzivan izgled. Uz to, povećava čvrstoću pa nema nikakvog savijanja ni kada ju jako pritisnemo, a robusnost je garantirana i masom od 1070 grama.

asus_strix_scope_6 asus_strix_scope_7

Stražnja nam strana otkriva zanimljiv dizajn plastičnog kućišta - ovaj dio gotovo nikada nije izložen pogledima, no lijepo je vidjeti da se proizvođači i oko toga potrude. Na lijevoj strani je plastika narezana u koso, a u desnom dijelu, tj. onom koji nije narezan nalazi se ROG logo. Na prijelazu između dva dijela je naljepnica s različitim informacijama o proizvodu. No, prava se poslastica nalazi pri vrhu stražnjeg dijela, a to su lijevi i desni kanal za provađanje kabela - vrlo korisno. Kabel je opleten koncem, dug je 1.8 metara, a na vrhu je pozlaćeni USB Type A konektor. Polling rate je 1000 Hz ili 1 ms. Tipkovnica ima četiri gumene nožice koje su također u dvije teksture - glatka površina je i iznimno ljepljiva, a u hrapavija je malo manje ljepljiva. Tu su i dvije izvlačive nožice za promjenu nagiba, a i one imaju gume protiv klizanja.

asus_strix_scope_8

Ispod tipaka se aluminijska ploča prelama prema dolje, a u desnom je kutu podsjetnik da je ova tipkovnica pripadnik elitne ROG obitelji proizvoda. Poklopci prekidača ili tipke su standardne veličine, s dovoljno razmaka među njima za komforno korištenje. Najizraženija tipka na lijevoj strani je Crtl koja je povećana radi veće preciznosti u FPS naslovima i svim ostalim gdje se često koristi. Lagano ju je u brzini pogoditi i ovaj potez pozdravljamo. Shift tipka je pri tome dosta smanjena što se neće svidjeti onima koji žele pisati veću količinu teksta. Na lijevoj se strani nalaze i neke od tipaka s dvostrukom funkcijom. Tako imamo od 1 do 6 funkcije za spremanje različitih profila tipkovnice (pet), a šesta je tipka Default, tj. tvornički profil. ESC dublira i kao Reset svih postavaka tipkovnice (Fn+Reset i držimo 15 sekundi), a funkcijske tipke od F5 do F8 su u primarnoj verziji medijske funkcije - Play/Pause, Stop, Previous i Next.

asus_strix_scope_9

Iznad punog se numeričkog dijela nalaze LED-ice statusa (Caps Lock, Num Lock, Scroll Lock i Win Lock) i osvijetljeni ROG logo. Na desnoj se strani na funkcijskoj traci nalaze od F9 do F12 kao primarne funkcije Mute, Volume Up, Volume Down i Stealth. F tipke pozivamo uz pomoć Fn za jednokratnu upotrebu ili ih činimo primarnima kombinacijom tipaka Fn + Ins. F12 tipki je primarna funkcija Stealth koja jednim pritiskom spušta sve aktivne prozore i stišava zvuk, a ponovnim pritiskom vraća sve aktivne prozore i uključuje zvuk - korisno. Desna Alt tipka služi i za snimanje Macro naredbi - Fn + Right Alt za početak i još jednom za kraj snimanja naredbe, nakon čega ide dodjela Macro tipke - programabilne su sve na tipkovnici. Fn+Up kombinacija tipaka pojačava osvjetljenje u četiri koraka (25, 50, 75 i 100%), a Fn+Down smanjuje ili ga u potpunosti isključuje. Fn+Left i Fn+Right mijenja različite modove osvjetljenja koje možemo vidjeti i u softveru. Uz to, Fn+Delete pojačava intenzitet crvene, Fn+End zelene, i Fn+PageDown plave u deset jačina/intenziteta. Ove posljednje kombinacije nisu označene na samoj tipkovnici.

asus_strix_scope_10

Prekidači su poznati Cherry MX RGB (red) koji su linearni, s hodom od četiri milimetra i točkom aktivacije na polovici hoda tj. na dva milimetra. Snaga potrebna za stiskanje je 45 cN. Svaki pojedini prekidač je osvijetljen RGB LED-icama, a poklopci su s prozirnim slovima i znakovima pa svjetlost prolazi kroz njih, ali se reflektira i od okoline. Osvjetljenje je u četiri stupnja snage, a moguće ga je i u potpunosti isključiti. Tipkovnica ima internu memoriju za Macro naredbe pa ujedno i pamti postavke osvjetljenja.

asus_strix_scope_11

Zbog linearnih je MX Red prekidača igra na ovoj tipkovnici pravi užitak, odziv je brz a svemu pripomaže i velika Control tipka. Bilo da je riječ o FPS-u ili nekom drugom žanru Scope je prava gamerska tipkovnica, a igraču su od pomoći i multimedijalne tipke, mogućnost snimanja Macro naredbi te vrlo korisna Stealth tipka. Jedini pomak naprijed bi bilo korištenje MX Speed prekidača. Sve tipke podržavaju i N-key rollover pa ghostinga nema. Lijepo je i osvijetljena, pa svi koji vole glamur RGB LED osvjetljenja i tu dolaze na svoje. Za rad i dugotrajno tipkanje je solidna uz dvije izražene mane - male Enter i Shift tipke. K tome, za pisanje su pogodniji taktilni prekidači no i to je subjektivno.

Osvjetljenje je šaroliko i s efektima na koje nas je Asus već odavno naviknuo - Static, Breathing, Color cycle, Wave, Ripple, Reactive, Starry Night, Quicksand, Current, Rain Drop i custom. Osim putem tipaka na tipkovnici, svime se može upravljati i Aura Sync softverom no samo u teoriji. S obzirom na to da Sync nije prepoznao tipkovnicu, koristili smo Armoury II koji ju je ispravno prepoznao i dozvolio nam upravljanje njenim funkcijama.

asus_strix_scope_12

ROG Strix Scope je kvalitetno i moderno napravljena tipkovnica koja ima mnoštvo gamerskih funkcija. Kućište je kvalitetno, s lijepo oblikovanom i dizajniranom aluminijskom pločom na vrhu, a korišteni su i Cherry MX Red prekidači koji su dovoljno brzi za većinu korisnika. Scope je više okrenuta igračima nego korisnicima koji će pisati velike količine teksta na njoj, ali ni to nije nemoguće uz malo privikavanja na smanjeni Shift. Ono što fali u odnosu na neke konkurentne proizvode je USB hub, a svakako moramo pohvaliti kanale za kabel. RGB LED osvjetljenje je bogato i Scope je s pravom dio ROG obitelji. S obzirom na to da je riječ o potpuno novom proizvodu cijena još uvijek nije poznata, no vjerujemo da će biti u okvirima u kojima je i konkurencija. Asus s ovim proizvodom hvata priključak za konkurencijom kada je periferija u pitanju što će obradovati mnoge fanove branda, kako Asus tako i Republic of Gamers.