asus_x470f_gaming_6

Ploča ima osam faznu napojnu jedinicu s DIGI+ VRM kontrolerom i dovoljno masivnim hladnjacima na MOSFET-ima. Za razliku od dvije ploče koje smo nedavno testirali (TUF X470-PLUS Gaming i ASRock X470 Master SLI), ova ploča ima samo jedan EPS 8-pinski konektor, a kako će se kasnije pokazati veći overclocking potencijal. Asus ploče standardno, pa tako i ova, dolaze s tehnologijom 5-way optimizacije koja uključuje TPU, EPU, DIGI+ VRM, Fan Xpert 4 i Turbo App. Ploča ima i niz zaštita, pa su tako ESD zaštite na LAN, Audio i USB portovima, a tu je i DRAM overcurrent zaštita. Hladnjaci dobro odrađuju svoj posao i prisilno hlađenje je poželjno tek kod overclockinga.

asus_x470f_gaming_7

Oko socketa je dovoljno mjesta za niže i šire ili pak velike hladnjake, a jedino će vanjski ventilatori kao na D15 stršati zbog plastike na stražnjim I/O portovima na jednoj ili memorijskih modula na drugoj strani. Podržano je do 64 GB DDR4 memorije u dvokanalnom režimu rada, maksimalne brzine 3.600 MHz prilikom overclockinga. DIMM utori su iste boje, no kao i uvijek najprije popunjavamo drugi i četvrti od socketa. Uz rub ploče se tako nalazi ATX konektor i interni USB 3.1 port za prednji panel. Tu je i jedan 4-pinski konektor za ventilator, a na ploči ih je ukupno sedam.

asus_x470f_gaming_8

Supreme FX audio jedinica zauzima donji lijevi dio ploče i smješta se na odvojenom dijelu PCB-a. Jedna od glavnih značajki je ove ploče jer je ispod zaštite smješten moderni Realtekov S1220A CODEC (120 dB SNR playback i 113 dB SNR recording; 32-bit/192 kHz playback), kojem su od pomoći dva operacijska pojačala i Nichiconovi audio kondenzatori. Ovakva kombinacija stvarno čini razliku u kvaliteti zvuka u odnosu na primjerice staro ALC892 rješenje na nedavno testiranoj TUF ploči što se osjeti i s našim Cambridge SoundWorks sistemom i s dobrim slušalicama. LAN kontroler je jasno gigabitni, nešto stariji Intelov I211-AT kojem je od pomoći i GameFirst softver. Dva su PCIe x16 slota pojačana metalnim okvirima, a kada ih oba popunimo rade u x8 modu za 2-way SLI ili čak 3-way CFX polja grafičkih kartica uz pomoć x4 slota. Spomenuti treći veliki PCIe slot je x4 (2.0 standard), a tu su i tri PCIe 2.0 x1 slota. x4 slot dijeli resurse s prvim i trećim x1 slotom, pa na to treba pripaziti.

asus_x470f_gaming_9 asus_x470f_gaming_10

Na dnu se ploče nalaze svi uobičajeni headeri – AAFP, COM, TPM, 2x USB 2.0, konektor za eksterni temperaturni senzor, USB 3.0, dva RGB LED headera, dva 4-pinska konektora za ventilatore i prednji panel. Iznad se smjestio jedan M.2 socket za uređaje dužine do 80 milimetara (SATA i PCIe 3.0 x2). Taj M.2 socket dijeli resurse s prvim i trećim PCIe x1 slotovima, pa kad su oni popunjeni M.2 radi samo u SATA modu. Iznad prvog PCIe 3.0 x16 slota se nalazi M.2 socket za uređaje dužine do 110 milimetara koji rade u SATA i PCIe 3.0 x4 modovima rada, a on ima i aluminijski hladnjak s termalnom podlogom.

asus_x470f_gaming_11 asus_x470f_gaming_12

  • 1 x PS/2 keyboard/mouse combo port
  • 1 x DisplayPort
  • 1 x HDMI
  • 5 x USB 3.1 Gen 1 Type-A
  • 1 x Optical S/PDIF out
  • 5 x Audio jacks
  • 2 x USB 3.1 Gen 2 (red) Type-A
  • 1 x USB 3.1 (black)USB Type-C
  • Anti-surge LAN (RJ45) port

Stražnji je panelu uobičajene konfiguracije, s dva USB Gen2 porta – Type A i C. Uz to, dva su video izlaza za Ryzene s integriranom Vega grafikom. Ploča ima i šest SATA konektora koji su svi horizontalni, a podržavaju i RAID polja.

asus_x470f_gaming_13

Na plastičnoj zaštiti se stražnjih I/O portova nalazi integrirano AURA RGB LED rješenje kojim upravljamo uz pomoć Aura softvera. S obzirom na to da nam je to sve jako dobro poznato ovdje se nećemo previše zadržavati, a znamo kako su mogućnosti šarolike.

asus_x470f_gaming_14 asus_x470f_gaming_15

asus_x470f_gaming_16 asus_x470f_gaming_17

UEFI sučelje je najbolje mođu konkurencijom. Brzo, logično, pregledno i prepuno opcija za igranje. Ploča daje i izdašne napone za overclocking procesora. Softverska je podrška također uobičajena – AI Suite III, RAMCache II, ROG CPU-Z, Overwolf, GameFirst IV, AI Charger, Sonic Radar III, Sonic Studio III (+Link) itd. Ukratko, ASUS i ovdje radi najbolji posao.