asus_rog_strix_z790e_gaming_wifi_1 asus_rog_strix_z790e_gaming_wifi_2

Nakon kraće pauze, evo nas opet na matičnim pločama. Nastavljamo sa Z790 pločama, i ovaj put je na redu za detaljniju analizu Asusova ROG Strix Z790-E Gaming WiFi. Riječ je o ploči namijenjenoj gamerima i entuzijastima koja donosi moćnu napojnu jedinicu za overclocking najjačih procesora, pet M.2 slotova, PCIe 5.0 x16 slot, naprednu audio jedinicu, WiFi 6E, AI Overclocking, AI Cooling II i Aura Sync RGB osvjetljenje.

U unboxing videu objavljenom prije tjedan dana mogli smo vidjeti kako izgleda kutija u kojoj dolazi ova ploča, te kakav je sadržaj te kutije. Kao i do sada, Strix ploče su namijenjene svima onima koji žele dašak ROG-a, no ne žele izdvojiti veliku količinu novca. Ranije smo testirali Maximus Z790 Hero ploču, koja je punokrvni ROG, pa možete vidjeti kakve su razlike u opremi, ali i mogućnostima. Uz ovu Strixicu će kupci dobiti tek malo manje bogat bundle:

 • 2 x SATA 6Gb/s kabel
 • 1 x DDR5 držač za ventilator
 • 1 x VRM držač za ventilator
 • 1 x termalna podloška za M.2
 • 1 x ASUS Wi-Fi okretna antena
 • 1 x paket plastičnih vezica
 • 1 x M.2 Q-Latch paketić za donju ploču
 • 1 x M.2 Q-Latch paketić
 • 1 x ROG privjesak za ključeve
 • 1 x ROG Strix naljepnice
 • 1 x ROG Strix zahvalnica
 • 2 x M.2 paketić gumica
 • 1 x M.2 gumice za donju ploču
 • 1 x korisnički vodič

asus_rog_strix_z790e_gaming_wifi_3

U videu, a i na slikama možemo vidjeti da su promjene u odnosu na Z690-E Gaming WiFi više kozmetičke prirode zbog malo drugačijeg rasporeda elemenata na ploču, nego što su tehnološke. Čak moramo priznati da nam je prošlogodišnja ploča nešto ljepša na centralnom dijelu, tj. ima ljepše dizajniran hladnjak za čipset. Malo se toga nažalost s tehnološke strane promijenilo, no ovu ploču ionako neće kupovati korisnici prethodnog modela, nego nekog starijeg. A oni su onda sigurni da dobivaju najnoviji i najbolji hardver.

asus_rog_strix_z790e_gaming_wifi_4

Već je i starija ploča izgledala vrlo moderno, moćno i nenametljivo, a nova je to zadržala s pokojim drugačijim elementom. Blago je promijenjen dizajn hladnjaka VRM-a, a na metalnom se pokrovu I/O portova sada nalazi i komad plastike koji lagano pokriva osvijetljeni ROG znak ispod, i osim toga nema neku veću funkciju. Raspored elemenata na ploči je zadržan, a dodani su i neki novi. To međutim nije narušilo već ionako dobar layout u kojem je sve onako kako treba biti.

asus_rog_strix_z790e_gaming_wifi_5 asus_rog_strix_z790e_gaming_wifi_8

Hladnjak napojne jedinice je doživio neke dizajnerske promjene u odnosu na prošlu generaciju, no zadržana je vrlo slična koncepcija jer hladi istu napojnu jedinicu koju realno nije ni bilo potrebe išta mijenjati. Oko LGA1700 socketa ima dovoljno mjesta za uobičajene hladnjake – AIO hladnjaci stanu bez ikakvih problema, o trebamo znati da će na velikim zračnim hladnjacima vanjski ventilatori stršati visoko iznad njih.

Memorijski slotovi su standardni, podržavaju do četiri modula RAM-a maksimalnog kapaciteta 128 GB i takta pod overclockingom do 7.800+ MHz, uz podršku za standardnu Asusovu OptiMem II tehnologiju. Na gornjem se rubu ploče nalaze dva ProCool II 8-pinska EPS konektora za dodatno napajanje procesora, dva 4-pinska konektora za ventilatore, overvoltage jumper za ekstremniji OC, dva headera za RGB i ARGB LED trake. Uz desni rub odozgo prema dolje se nalazi LED dijagnostika, Start tipka (novost za ovu generaciju), 24-pinski ATX konektor, interni USB 3.2 Type C konektor snage 30 W (za punjenje vanjskih uređaja – PD 3.0 fast charge, 5/9 V do 3 A, 12 V do 2,5 A), te interni USB 3.2 Gen. 1 port. Naravno tu je i poznata Q-release tipka za izbacivanje grafičke kartice iz ležišta prvog PCIe x16 slota.

asus_rog_strix_z790e_gaming_wifi_6 asus_rog_strix_z790e_gaming_wifi_7

Hladnjak napojne jedinice je vrlo sličan onome na prethodnom modelu, uz neke manje kozmetičke promjene. Dva su aluminijska hladnjaka spojeni toplovodnom cijevi, a imaju i strateški raspoređene kanale za bolji protok zraka i efikasnije hlađenje.

Napojna jedinica nije doživjela promjene u odnosu na stari model, a iskreno, nije ni trebala. 18+1 faznu napojnu jedinicu kontrolira RENESAS-ov RAA229131 kontroler, a faze su sastavljene od 90-amperskih “teamed up” ISL99390 Smart power stageova (integriranih MOSFET-a), prigušnica i Black 5K kondenzatora (downgrade s 10K). Ukupno može procesoru isporučiti impresivnih i nepotrebnih 1.710 ampera struje. Zagrijavanje smo pratili uz pomoć infracrvenog termometra i na najtoplijem dijelu zabilježili temperaturu od solidnih 63,1°C. HWiNFO je imao probleme s čitanjem temperature s interne sonde pa taj podatak nemamo.

asus_rog_strix_z790e_gaming_wifi_9

Donji dio ploče je uredan, no malo manje dizajnerski zanimljiv od prethodnice. Hladnjaci su nekako rascjepkani, a ni onaj na čipsetu više nije jako zanimljiv. Asus se potrudio začiniti to s malo grafike preko svih donjih hladnjaka i homageom Pacmanu koji se nalazi i na 8-slojnom PCB-u. Uz donji rub ploče raspored elemenata je malo izmijenjen u odnosu na prethodnika. Nalazimo tu AAFP header, Thunderbolt header, dva ARGB headera, prekidač za izmjenu moda rada PCIe utora, tri 4-pinska konektora za ventilatore, konektor prednjeg panela, bateriju itd.

Audio jedinica se kao i uvijek nalazi na lijevoj odvojenoj strani PCB-a. Nosi marketinški naziv ROG SupremeFX 7.1 iza kojeg kao i do sada stoji ALC4080 CODEC, Savitechovo SV3H712 pojačalo, pozlaćeni audio konektori, premium audio kondenzatori i čitava sila softvera (Sonic Studio III + Sonic Studio Virtual Mixer + Sonic Suite Companion, Sonic Radar III i DTS Sound Unbound). Za mrežnu se povezivost brine standardni Intelov 2,5-gigabitni kontroler (Asus LANGuard je po običaju tu).

asus_rog_strix_z790e_gaming_wifi_10

Za ono za što im je bila potrebna dodatna kartica u prošloj seriji, u ovoj su Asusovi inženjeri uspjeli “upakirati” pet M.2 slotova na ploču. Najgornji slot je i najmoderniji – PCIe 5.0 x4 i prima 22110 uređaje. Uz to ima i moćan hladnjak s toplovodnom cijevi, te donji hlandjak. Svi ostali podržavaju 2280 uređaje i PCIe 4.0 x4 modove rada (s tim da M.2_5 slot podržava i SATA mod). Uz njih, tu su i četiri SATA porta. Tu je i podrška za Intel Rapid Storage tehnologiju i RAID polja. Tri su slota PCIe x16 oblika, no jasno nisu svi te propusnosti. Prvi je PCIe 5.0 x16 i oklopljen je. Drugi je PCIe 4.0 x4, a treći PCIe 3.0 x1. Unatoč većim dimenzijama hladnjaka, čipset ispod njega (PCH) se dosta zagrijava, pa je HWiNFO očitao maksimalnih 58°C.

asus_rog_strix_z790e_gaming_wifi_11

Stražnji je I/O panel bogat opcijama:

 • 1 x USB 3.2 Gen 2×2 port (1 x USB Type-C)
 • 7 x USB 3.2 Gen 2 portova (6 x Type-A, 1 x USB Type-C)
 • 4 x USB 3.2 Gen 1 portova (4 x Type-A)
 • 1 x HDMI port
 • 1 x DisplayPort
 • 1 x Wi-Fi Modul
 • 1 x Intel 2.5Gb Ethernet port
 • 5 x pozlaćenih audio jackova
 • 1 x optički S/PDIF izlazni port
 • 1 x BIOS FlashBack tipka
 • 1 x Clear CMOS tipka

Najviše je USB portova s tim da je jedan i Gen 2×2 Type C propusnosti 20 Gbps. Uz ovoga, još je i onaj interni Gen 2×2 s mogućnošću isporuke do 30 W snage pa je ova ploča dobro potkovana najbržim portovima. Na stražnjem je panelu i 7 10-gigabitnih USB portova od kojih je jedan Type C, a ostali Type A. Tu su i video izlazi, ako poželite koristiti integriranu grafiku, te ostali uobičajeni portovi.

WiFi modul je Intelov Wi-Fi 6E koji podržava 2×2 802.11 ax standard (i sve starije), te radi na tri pojasa – 2.4/5 i 6 GHz. Podržan je i Bluetooth v5.3.

asus_rog_strix_z790e_gaming_wifi_12 asus_rog_strix_z790e_gaming_wifi_13

asus_rog_strix_z790e_gaming_wifi_14 asus_rog_strix_z790e_gaming_wifi_15

Ploča u VRM hladnjak i pokrov stražnjih I/O portova ima integriranu ARGB LED rasvjetu u ROG stilu koju možemo kontrolirati uz pomoć AURA Sync aplikacije ili Armoury Cratea. Ovo je sva rasvjeta koju ima, a dodatno korisnik može spojiti LED trake ili druga svjetleća tijela na jedan od tri Addressable Gen 2 headera ili na jedan klasični AURA RGB header.

asus_rog_strix_z790e_gaming_wifi_17 asus_rog_strix_z790e_gaming_wifi_18

asus_rog_strix_z790e_gaming_wifi_19 asus_rog_strix_z790e_gaming_wifi_20

UEFI sučelje BIOS-a je standardno Asusovo za ROG modele, a uz to je i brzo i pregledno. Nije znatnije mijenjano u odnosu na prošlu generaciju, a promjene se odnose na 13. Core generaciju i neke nove mogućnosti. Novi meniji su većinom u Extreme Tweaker dijelu, a tu je raj za overclockere i entuzijaste koji se mogu poigrati s gotovo svaki aspektom procesora, memorije i ploče. Naponi za overclocking su vrlo izdašni, a tu je i mnoštvo preddefiniranih memorijskih profila koji će olakšati overclocking. Tko ne želi sam, sve može prepustiti AI Overclocking ili AI Cooling II opcijama koje zapravo rade sasvim solidno, a za overclocking memorije korisna je i MemTest86 opcija.

Sa softverske strane tu je Armoury Cratea, AiSuite 3, ROG CPU-Z, GameFirst VI, Sonic Studio III, Sonic Radar III, DTS Sound Unbound, Norton 360 for Gamers, WinRAR, MyAsus itd.