asus_tuf_gaming_lc_II_360_argb_1 asus_tuf_gaming_lc_II_360_argb_2

Asus je nedavno predstavio novi model AIO hladnjaka u TUF Gaming seriji – model LC II 360 ARGB. Manji modeli LC 120 i 240 su poznati od ranije, a ovaj dolazi kao prvi iz nove generacije pa odmah nosi oznaku II. Asus će s vremenom predstaviti i nasljednike manjih modela. Ovaj 360 donosi novi tip ventilatora s LED-icama koje svijetle jače, stilski se bolje uklapa uz nove ploče iz TUF serije, a kao glavna odlika dizajna mu je pumpa koja je izdvojena i nalazi se na cijevima koje vežu radijator s vodenim blokom.

U videu otpakiravanja možete vidjeti kako izgleda pakiranje, kako je hladnjak smješten u njemu, način na koji je zaštićen i što sve dolazi uz njega. U videu u nastavku možete pogledati i način montaže na AM5 socket i Ryzen 7 7700X procesor, te kako izgledaju i svijetle RGB LED-ice.

asus_tuf_gaming_lc_II_360_argb_3

Uz hladnjak dolazi set naljepnica, set za montažu na podržane AM4/5 sockete s AMD-ove strane i LGA 1700, 1200 i 115x sockete s Intelove strane. U setu su vijci, odstojnici, nastavci za vodeni blok, te donja ploča za montažu na Intel ploče. Uz to je priložena i TUF termalna pasta, 4-u-1 RGB adapter, 3-u-1 adapter za ventilatore, kratke upute, set naljepnica i set vijaka za ventilatore. Jamstvo koje proizvođač daje na hladnjak je 6-godišnje.

asus_tuf_gaming_lc_II_360_argb_4

TUF Gaming LC II 360 ARGB je standardni AIO hladnjak no s jednom razlikom. Naime, ima izdvojenu pumpu za vodu. Već smo se sretali s ovakvim dizajnom ranije, a sada je evo i Asus odlučio implementirati takvo rješenje u svoj proizvod. Tvrde da je pumpa zbog izdvajanja na cijevi sada tiša i da je eliminiran prijenos vibracija.

asus_tuf_gaming_lc_II_360_argb_5

Radijator je standardni aluminijski, pobojan u crno. Mjeri 397 x 120 x 27 milimetara i prima šest ventilatora. Naravno, tvornički se isporučuju tri. Cijevi spojene na njega su opletene gumene dužine 400 milimetara što je dovoljno za većinu mid tower i nešto većih kućišta.

asus_tuf_gaming_lc_II_360_argb_6

Asus ne navodi detaljnije tehničke informacije za pumpu, a ono što možemo sami potvrditi je da je stvarno vrlo tiha. Čak se ne čuje ni voda koja kroz nju prolazi, što nekada zna biti slučaj. HWInfo64 aplikacija je prikazala brzinu vrtnje vodene pumpe od 5,400 okretaja u minuti, no vjerujemo da je riječ o grešci jer bi tada bila i puno čujnija.

asus_tuf_gaming_lc_II_360_argb_7 asus_tuf_gaming_lc_II_360_argb_8

Iz vodenog je bloka kao što znamo izdvojena pumpa pa je on manjih dimenzija. Kućište je plastično, s TUF grbom na vrhu koji je proziran i ispod njega se nalaze ARGB LED-ice. Baza ili cold plate je bakrena, a s unutarnje strane ima mikro kanale za efikasnije odvođenje topline. Baza je dobro obrađena i zadovoljavajuće je glatka. Cijevi se ovdje spajaju na okretna koljena radi bolje prilagodbe.

Instalacija na sockete je relativno jednostavna, postoje promjenjivi nosači koji se montiraju na vodeni blok, a na ploču se postavljaju samo vijci i plastični odstojnici. Nakon toga je samo potrebno pričvrstiti sve s thumb maticama. Takav je barem slučaj kod AM5 ploča kao što ste mogli vidjeti i u videu. Kod Intel ploča je samo jedan korak više, a to je postavljanje donjeg nosača.

asus_tuf_gaming_lc_II_360_argb_9

Ventilatori su naziva TUF Gaming 12 ARGB i malo su jeftinije konstrukcije. To je vidljivo po kvaliteti plastike, a i po izostanku gumica na kontaktnim površinama za smanjenje vibracija. Asus ne navodi tip ovjesa, a brzina vrtnje je promjenjiva od 800 do 2.000 okretaja u minuti (PWM). Na maksimumu je statički pritisak visok i iznosi 3.0 mmH2O, protok zraka je 67 CFM ili 113,8 m3h, a proizvođač navodi maksimalnu buku od 29 dB(A). Međutim, mi smo Meterk MK09 uređajem na oko 50 centimetara udaljenosti (otvoreni test bench na stolu) izmjerili maksimalnih 45,9 dB(A) što je dosta čujno, no ne i pretjerano bučno.

asus_tuf_gaming_lc_II_360_argb_10

Na kraju kada sve sklopimo rezultira šumom kabela koju nije lako ukrotiti ni povezati. Jasno je da će kabeli zauzimati dobar dio prostora u kućištu pa je samo dobrim planiranjem moguće maknuti većinu njih ispod matične ploče. Osim ARGB kabela i njihovog adaptera 4 u 1, tu su je i 3 u 1 adapter za ventilatore, te još jedan kabel s konektorom za napajanje pumpe.

asus_tuf_gaming_lc_II_360_argb_11

Osvjetljenje je izvedeno jako dobro, LED-ice su dovoljno jake i blještave, a boje su sasvim solidne. Kako one na ventilatorima, tako i one u vodenom bloku. Osvjetljenje kontroliramo uz pomoć Aura Sync softvera, a na opcije su Static, Breathing, Strobing, Rainbow, Color Cycle, Starry Night, Music Effect, Smart (temperature), Dark i Adaptive Color.

Toliko u opisu, krenimo na testove.