asus_tuf_gaming_tf120_1 asus_tuf_gaming_tf120_2

Asus je u svoju ponudu dodao i 120-milimetarske ventilatore i to u TUF Gaming te ROG Strix serije. Nama je na test pristigao kit od tri ventilatora s ARGB kontrolerom upravo iz prve serije proizvoda. Riječ je o tri bijela ventilatora koji se mogu naručiti i u crnoj boji. Imaju naprednije FDB ovješenje, garantiraju visoki protok zraka, nisku radnu buku, te su jasno osvijetljena duplim slojem ARGB LED-ica.

asus_tuf_gaming_tf120_3

S obzirom na to da je riječ o kitu od tri ventilatora i kontroleru, kutija je malo veća, a unutar nje je sve smješteno u zasebne kutije. Svaki ventilator u svojoj, a kontroler s ostatkom opreme u svojoj. Kupac će tako dobiti i tri seta vijaka za kućište, dva kabela za kontroler i ventilatore, te dvije knjižice – jamstvenu i kratki vodič o proizvodu.

asus_tuf_gaming_tf120_4

Kontroler je u skladu s ventilatorima bijel, a ako ga ne želite koristiti korisno je znati, da osvjetljenjem možete upravljati i putem AURA softvera koji dolazi uz Asusove matične ploče. Kontroler je dizajniran u TUF stilu, a na vrhu nalazimo četiri tipke – Brightness, Speed, Color i Mode koje same sebe objašnjavaju. Na kontroleru se fiksno nalazi mali kabel sa SATA Power konektorom za napajanje i samog kontrolera i ARGB LED osvjetljenja na ventilatorima.

asus_tuf_gaming_tf120_5 asus_tuf_gaming_tf120_6

Na gornjoj i donjoj bočnim se stranicama nalaze po dva tropinska konektora za ARGB. Tako s jednim kontrolerom možemo upravljati s četiri ventilatora. Na lijevom se boku nalazi konektor za spajanje na matičnu ploču, a do njega je i mali dvopinski konektor za spajanje na Reset tipku kućišta što omogućava i taj način kontrole, tj. prebacivanje iz hardverskog u softverski (Aura) mod.

asus_tuf_gaming_tf120_7

Na dnu se kontrolera nalaze dvije magnetske trake za fiksiranje kontrolera na kućište, tamo gdje će te mu najlakše moći pristupiti kako bi imali jednostavniju kontrolu.

asus_tuf_gaming_tf120_8

I ventilatori su dizajnirani u TUF Gaming stilu s prepoznatljivim elementima na bokovima okvira i TUF grbom u sredini kućišta rotora. Riječ je o klasičnim 120-milimetarskim ventilatorima debljine 25 milimetara koji s obje strane u četiri kuta imaju rupe za montažu u kućište koje čije su dodirne površine gumirane. Guma jasno služi kao amortizer i umanjuje prijenos vibracija s ventilatora na kućište.

asus_tuf_gaming_tf120_9 asus_tuf_gaming_tf120_10

Ventilatori imaju tzv. advanced FDB ovjes čija je izdržljivost procijenjena na 250.000 radnih sati. Maksimalna brzina je 1.900 okretaja u minuti pri čemu je zračni pritisak 2,5 mm H2O, protok zraka 76 CFM-a, a buka 29 dB(A). Mi smo na maksimumu izmjerili 39 dB(A) na oko 50 centimetara udaljenosti (Meterk MK09) što nije pretjerano bučno. Broj okretaja ventilatora je kontroliran od strane PWM-a, preko 4-pinskog konektora kojim ventilatore spajamo na ploču, a može se minimalno vrtjeti na 250 okretaja u minuti. Tu je i kabel s ARGB tropinskim konektorom.

U ventilatorima se nalazi dvostruki sloj (dva reda) ARGB LED-ica koje stvaraju lijepe zasićene boje i zanimljive efekte. Putem kontrolera možemo mijenjati brzinu, jačinu osvjetljenja i boju, kao i odabrati različite modove rada. U videu smo ih sve prošli, a neki od njih su Rainbow, Umbrella, Centaur i Radar.

asus_tuf_gaming_tf120_11

TUF Gaming TF120 ventilatori su kvalitetno napravljeni, imaju vrlo dobre performanse i dugi životni vijek. U radu nisu bučni, a rasvjeta im je vrlo dobro riješena. Imaju sve ono što moderni ventilatori za kućište i moraju imati, te Asus ovdje nije napravio nikakve greške u izradi i izvedbi. Osim u ovoj bijeloj, dolaze i u crnoj boji, a svi oni koji ne vole ARGB osvjetljenje imaju alternativu u potpuno crnim ROG Strix XF 120 ventilatorima. Ako pak ne želite ovaj paket od tri ventilatora s kontrolerom, Asus nudi i opciju kupovine pojedinačnih ventilatora. Sve u svemu, dobar posao za Asus i sada možete konačno imati i TUF ventilatore u svom TUF kućištu. Cijena u Hrvatskoj im je oko 370 kuna, a u Njemačkoj 54 €. Pojedinalno, svaki ventilator košta oko 17 €, no može ih se naći i po akcijskim cijenama.