asus_tuf_gaming_z790_plus_wifi_1 asus_tuf_gaming_z790_plus_wifi_2

Ovu smo ploču imali prilike testirati u D4 izvedbi s podrškom za DDR 4 memoriju, a evo sada na red dolazi i verzija s podrškom za DDR 5. Novi tip memorije više nije tako skup i korisnici se odlučuju za njega, pa je kod kupovine novog računala logičnije krenuti u tom smjeru. TUF Gaming Z790-PLUS WiFi je kvalitetno napravljena i moderno opremljena ploča, a kakva je u odnosu na D4 model, čitajte u recenziji.

Uz otpakiravanje ove ploče, malo smo nadogradili video i s montažom procesora, memorije i M.2 SSD-a. Kao što možete primijetiti sve je tu isto kao i kod TUF Gaming Z790-PLUS WiFi D4 modela, a takav je i bundle u kojem nalazimo:

 • 2 x SATA 6Gb/s kabela
 • 1 x ASUS Wi-Fi okretnu antenu
 • 1 x TUF GAMING set naljepnica
 • 2 x M.2 gumice
 • 1 x set M.2 SSD vijaka
 • 1 x TUF kartice certifikata
 • 1 x vodiča za korisnike

asus_tuf_gaming_z790_plus_wifi_3

Da ne bi baš sve bilo identično, Ausovci su se potrudili i napravili poneke dizajnerske izmjene između ove i D4 ploče. Drugačije su šare i naljepnice na hladnjacima, ali su i sami VRM hladnjaci fizički drugačiji. Na čipsetu i na VRM hladnjaku koji pokriva stražnje I/O portove na ovoj ploči su malo svjetlije naljepnice s TUF Gaming i Z790 natpisima, a sami hladnjaci imaju ravne rezove u aluminiju, dok su na D4 ti rezovi bili kosi.

asus_tuf_gaming_z790_plus_wifi_4

Kao što već znamo TUF Gaming ploče su namijenjene igračima, a nude visoku stabilnost rada i izdržljivost komponenata, što potvrđuju i različiti military standardi koje zadovoljavaju njihove komponente. Layout elemenata na ploči nije znatnije mijenjan još od Z690-PLUS WiFi modela (i D4), jer zapravo i nema potrebe mijenjati ono što je dobro. I dalje su na dnu ploče dva vertikalna SATA porta što nam nije baš drago vidjeti, no što je tu je, barem su na dnu. Sadašnji SATA kabeli su malo fleksibilniji, no opet, više volimo kada su portovi u horizontali.

asus_tuf_gaming_z790_plus_wifi_5 asus_tuf_gaming_z790_plus_wifi_6

Oko novog LGA1700 socketa ima dovoljno mjesta kako za AIO, tako i za zračne hladnjake. Vanjski ventilatori onih najvećih hladnjaka će malo stršati, no na to smo već naviknuti. Četiri su memorijska slota s podrškom za maksimalnih 128 GB DDR 5 memorije data ratea do 7.200 MT/s prilikom overclockinga. Mi smo testirali s DDR5-6800 memorijom koja je radila bez ikakvih problema i overclockana na 7.600 MT/s (ili MHz ali u double data rateu).

Desno od memorijskih utora se nalaze 24-pinski ATX konektor, USB 3.2 Gen 1 i USB 3.2 Gen 2 interni konektore, korisne dijagnostičke LED-ice za CPU, DRAM, VGA i BOOT greške, dva su RGB headera, TUF rez u PCB-u koji s donje strane osvjetljavaju malene LED-ice itd. Ono što nam se sviđa je da je Asus i na ovoj ploči koristio izbacivač za prvi PCIe slot.

asus_tuf_gaming_z790_plus_wifi_7 asus_tuf_gaming_z790_plus_wifi_8

Konfiguracija napojne jedinice je ista na D4 i na ovoj ploči. Teamed up konfiguracija broji 16+1 faza i DIGI+ VRM kontroler (ASP2100R). VRM faze čine pametni integrirani MOSFET-i i to 60-amperski SIC623 modeli, pa je ukupna struja koju može isporučiti procesoru 960 ampera. Jasno, ova ploča nije namijenjena ekstremnom overclockingu i zato je ova napojna jedinica dobro dimenzionirana. Mjerenje temperature IC termometrom koje je pokazalo čak 73°C pri punom opterećenju 13900K procesora na najtoplijem dijelu što je puno više nego kod D4 modela pa je dobar protok zraka obavezan. Interna sonda je pak izmjerila 88°C.

asus_tuf_gaming_z790_plus_wifi_9

S opisom donjeg dijela ploče krećemo od prvog PCIe slota koji oklopljen, ima izbacivač te je po 5.0 standardu s x16 propusnošću što mu osigurava procesor. Ispod njega su dva PCIe 3.0 x1 slota, te jedan PCIe 3.0 x4 slot između, dok se na dnu nalazi PCIe 3.0 x16 slot, ali s podrškom za x4. Na ovu je ploču moguće ugraditi dosta dodatnih PCIe kartica, baš kao i na prethodnicu i dobro je da je Asus zadržao tu konfiguraciju. Treba znati da će prvi PCIe 3.0 x1 slot biti pokriven s dual slot grafičkom karticom, te biti nedostupan.

Audio jedinica je ista kao i na D4 ploči, u središtu je Realtekov S1220A 7.1 audio CODEC-om koji podržava jack-detection, multi-streaming, front panel jack-retasking i 32-bitnu/192-kilohertznu reprodukciju. Na čipu se nalazi metalna zaštita, a korišteni su i kvalitetni audio kondenzatori. Malo iznad se nalazi i Intelov 2,5-gigabitni LAN kontroler koji ima TUF LanGuard zaštitu i zna stvarati probleme.

asus_tuf_gaming_z790_plus_wifi_10

Osim s PCIe utorima, ploča je bogata i s M.2 slotovima. Nalazimo četiri M.2 slota, kojima pridodajemo četiri SATA 6Gbps porta. Prvi M.2 je povezan s procesorom i on je po PCIe 4.0 x4 standardu, a prihvaća 22110 uređaje. Hlađen je pasivnim aluminijskim hladnjakom samo s gornje strane. Drugi po redu – desno od drugog PCIe 3.0 x1 utora nema hladnjak, a podržava PCIe 4.0 i SATA modove rada, te uređaje 2280. Donja dva su pokrivena zajedničkim pasivnim hladnjakom, pri čemu desni podržava uređaje formata 22110, a lijevi 2280. Oba rade u PCIe 4.0 x4 modu. Svi M.2 slotovi imaju jednostavan Asusov mehanizam za pričvršćivanje uređaja. Dva SATA porta su vertikalna a dva horizontalna i smještena desno od čipseta.

Na samom dnu ploče nalaze se standardni headeri i konektori, a izdvajamo tri 4-pinska konektora za ventilatore, još dva za ADD-RGB trake, interne USB 2.0 konektore, legacy COM port, itd. Na čipsetu se nalazi aluminijski hladnjak koji na sebi ima plastični TUF ukras. Čipset se u radu dosta zagrijava baš kao i kod D4 ploče.

asus_tuf_gaming_z790_plus_wifi_11

Stražnji je panel identičan kao i kod D4 ploče, i tu se nalazi sljedeće:

 • 1 x USB 3.2 Gen 2×2 port (1 x USB Type-C)
 • 3 x USB 3.2 Gen 2 porta (2 x Type-A + Type-C)
 • 4 x USB 3.2 Gen 1 porta (4 x Type-A)
 • 1 x DisplayPort
 • 1 x HDMI port
 • 1 x Wi-Fi Modul
 • 1 x Intel 2.5Gb Ethernet port
 • 5 x Audio jackova
 • 1 x optički S/PDIF izlaz

Dva su Type C porta na stražnjem panelu- jedan je propusnosti 20 Gbps, a drugi 10 Gbps. USB portova Tipa A ima šest na stražnjem panelu, a još šest ih je moguće spojiti preko internih konektora, kao i još jedan Type C Gen 2 – sasvim dovoljno.

Za spajanje na bežične mreže tu je WiFi 6 modul koji ima 2×2 MU-MIMO podršku. WiFi je dual band tipa (2,4 i 5 GHz), a tu je i podrška za Bluetooth v5.2 protokol. Sve u svemu bežična mreža radi standardno dobro i prijam signala je odličan. Možemo tek zamjeriti što nije po 6E standardu.

asus_tuf_gaming_z790_plus_wifi_uefi_1 asus_tuf_gaming_z790_plus_wifi_uefi_2

asus_tuf_gaming_z790_plus_wifi_uefi_3 asus_tuf_gaming_z790_plus_wifi_uefi_4

UEFI sučelje je standardno kao i na ostatku TUF ploča. Zadovoljavajuće bogato je opcijama, te kao i uvijek pregledno i brzo. Nudi različite opcije za tweaking i overclocking, uz dovoljno visoke napone za zračno ili vodeno hlađenje. Može podnijeti i ekstremnije uvjete, no bolje ne. AI Tweaker je glavno mjesto za podešavanje mnoštva opcija, a tu se nude i napredniji meniji poput Tweakers Paradisea.

asus_tuf_gaming_z790_plus_wifi_armoury

Softverska je standardno dobra s Armoury Crateom, AI Suiteom 3, TUF Gaming CPU-Z-om, DTS Audio Processingom, MyASUS-om, WinRAR-om, trialom Norton anti-virusa itd.