Asus Z170 Pro Gaming/Aura vs. Gigabyte Z170X-Ultra Gaming

Datum objave 03.09.2016 - Krešimir Matanović

Asus Z170 Pro Gaming/Aura

asus_z170_pg_aura_1 asus_z170_pg_aura_2

Asus je ovu ploču predstavio krajem lipnja kao malo osvježenje i zamjenu za prošlogodišnji model. Donijeli su malo svježine u tehnologiji, odbacili neke elemente a pri tome dodali nove kako bi ostali u uspješnoj utrci s konkurencijom. Ploča je kao i obično, nakrcana poznatim Asusovim tehnologijama za stabilniji overclocking, za kvalitetniji zvuk, i sve ostalo što će se svidjeti gamerima. Pakiranje je doživjelo male kozmetičke preinake, no layout je ostao poznat s detaljnijim objašnjenjima i opisom proizvoda na poleđini kutije.

asus_z170_pg_aura_3

Uz ploču kupac dobiva debele korisničke upute, I/O zaštitu, četiri SATA 6 Gbps kabela, paketić s M.2 vijekom, pakiranje vezica za kabele, instalacijski alat za CPU, jedan SLI mostić, set naljepnica za obilježavanje kabela (12 komada), medij s upravljačkim programima i alatima te pribor za montiranje 3D printa na ploču.

asus_z170_pg_aura_4 asus_z170_pg_aura_5

Ploča je po pitanju layouta identična prošlogodišnjem modelu, što znači kao je pametno isplanirana i izvedena i ništa ničemu ne smeta. Osim naljepnica na hladnjacima koje su sada u crno-sivim tonovima, sve su ostale boje identične. Novost je jedino moderniji print na PCB-u. Ni rashladni sistem nije mijenjan, hladnjaci su identični, a nije ih ni bilo potrebe mijenjati jer dobro obavljaju posao sve dok se ne krene overclockirati.

asus_z170_pg_aura_6 asus_z170_pg_aura_7

Napojna jedinica je 8 + 2 fazna sa DIGI+ kontrolerom, a ploča ima i Pro Clock tehnologiju, T topologiju i 5-way optimizaciju s Dual Intelligent Processors 5 tehnologijom što uključuje TPU, EPU, DIGI+ VRM, Fan Xpert 3 i Turbo App. Dva su ASMedijina kontrolera između stražnjeg I/O panela i VRM-a – jedan za HDMI i Display Port, a drugi za USB 3.1 Type A i C portove.  Ploča podržava maksimalno 64 GB DDR4 memorije brzine do 3466 MHz pri overclockingu. Desno se od DIMM utora nalazi USB 3.0 port, ATX Power konektor i jedan 4-pinski konektor za ventilator.

asus_z170_pg_aura_8 asus_z170_pg_aura_9

Kao i kod prošlogodišnjeg modela, za mrežu se brine Intelov I219V Gigabit LAN kontroler (kao i GENE), a zvučni podsustav je SupremeFX osam kanalni CODEC koji ima 115dB SNR playback, a tu su i japanski audio kondenzatori te Sonic Radar II softver. PCIe utora ima šest - dva su PCIe 3.0 x16 (single x16, dual x8/x8), jedan je PCIe 3.0 x16 maksimalne x4 propusnosti a tu su i tri PCIe 3.0 x1 utora. Ploča podržava 2-Way SLI i 3-way CFX kombinacije grafičkih kartica. Prva dva utora su ojačana metalnim okvirima i to je novost za ovogodišnji model. Novost na ovogodišnjem modelu je u donjem lijevom kutu, a to su nosači za 3D print koji je moguće skinuti s Asusovih stranica i isprintati ga samostalno. Za ovu je reviziju izbačen SATA Express konektor jer diskova baš i nema na tržištu, a zadržano je šest SATA 6 Gbps konektora. Ispod čipseta se kao i ranije smjestio i M.2 Socket 3 s podrškom za uređaje dužine do 110 mm.

asus_z170_pg_aura_10

Stražnji I/O panel nije mijenjan i tu nalazimo jedan PS/2 port, po jedan DVI, VGA, DisplayPort i HDMI, zatim dva USB 2.0 utora, četiri USB 3.0 utora, jedan USB 3.1 Type A i jedan Type C utor, RJ45 port za LAN i set Audio jackova s jednim Optičkim S/PDIF izlazom.

UEFI i softverska strana priče su ostali isti ili vrlo slični kao kod prošlogodišnjeg modela (Medai Streamer, RAMCache), a novost je naravno AURA osvjetljenje i softver za podešavanje. Osim klasičnog osvjetljenja na razdvajanju Audio jedinice i ostatka PCB-a, tu je sada i osvjetljenje sa RGB LED-icama koje se smjestilo ispod ploče, na strani gdje je 24 pinski ATX konektor kao što na videu možemo vidjeti. Moguće je koristiti jedan od pretpodešenih profila ili naravno kreirati neki vlastiti.

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming

gigabyte_z170x_ug_1 gigabyte_z170x_ug_2

Gigabyte je na ovogodišnjem Computexu predstavio osvježene modele Z170 za ovu godinu pod nazivima Designare i Ultra Gaming. Kako bi održali korak s konkurencijom i trendovima na tržištu ploču su opremili Ambient Surround LED funkcijom, a tu je i sva sila opreme - U.2, M.2, Dual Armor, dva hibridna konektora za ventilatore (vodena pumpa/ventilator), USB 3.1 Type C itd. Nov je i dizajn kutije koja je sada u crvenim tonovima sa sjajno obojenim slovima naziva ploče.

gigabyte_z170x_ug_3

Kao i kod Asusove ploče i tu je bundle dosta bogat te se sastoji od debele knjižice s uputstvima, seta naljepnica za kabele, velcro vezica, SLI mostića, zaštite za stražnji I/O panel, četiri flat SATA 6 Gbps kabela, G konektora, G1 Gaming naljepnice, medija s upravljačkim programima i aplikacijama itd.

gigabyte_z170x_ug_4 gigabyte_z170x_ug_5

Ploča je klasičnog ATX formata (30.5 x 24.4 cm) i ne djeluje prekrcano. Gigabyte koristi crni PCB koji je ovaj put dosta prošaran LED trakama i s lijeve i desne strane. Konektori su svi, baš kao i hladnjaci crni. Na PCIe konektorima x16 dužine su metalna pojačanja, a oko DIMM utora su također smještene LED-ice i metalna pojačanja pa i to odskače od uobičajene crne sheme. Hladnjaci koji se nalaze na VRM dijelu su malo uzdignuti kako bi imali veću disipacijsku površinu i oni dobro hlade sve dok ne krenemo s overclockingom kada je poželjno prisilno hlađenje. Hladnjak na PCH-u je nizak i širok te se također ne zagrijava tijekom upotrebe.

 gigabyte_z170x_ug_6 gigabyte_z170x_ug_7

VRM jedinica je osam fazna s kvalitetnim prigušnicama i 10K Black kondenzatorima, a kontroler je jasno digitalni. Oko socketa ima dovoljno mjesta i za manje i za veće hladnjake svih tipova konstrukcija. Memorijski su utori ojačani metalnim trakama a tu su i tri LED trake koje su smještene između njih. Maksimalno je podržano 64 GB memorije brzine do 3886 MHz prilikom overclockinga. Zanimljivo za primijetiti je i pokriveni element s natpisom 100 W koji osigurava tih 100 W snage na USB 3.1 Type C portu (Power Delivery 2.0) putem USB-IF kontrolera (Thunderbolt 3).

 gigabyte_z170x_ug_8 gigabyte_z170x_ug_9

Na donjem se dijelu nalazi fizički odvojena audio jedinica s nešto starijim Realtekovim ALC892 7.1 kontrolerom koji se nalazi ispod EMI zaštite, a tu su i japanski audio kondenzatori. Mrežni kontroler je Intelov gigabitni. Tri su PCIe X16 utora zaštićena i ojačana metalnim pokrovima, s tim da je samo prvi propusnosti x16, drugi je x8 (kada su dvije grafike u upotrebi tada je x8 + x8), dok je treći x4. Podržana su 2-way Crossfire i 2-way SLI polja grafičkih kartica. Tu su još i tri PCIe x1 utora. Kada je u pitanju podrška za diskove tu je ova ploča odlična jer nudi U.2 konektor, M.2 konektor (do 110 mm, PCIe x4), dva SATA Express konektora i četiri zasebna SATA 6 Gbps konektora (3x NVMe, RAID).

 gigabyte_z170x_ug_10

Stražnji je I/O panel manje više klasičan a nad njim se nalazi metalna zaštita s G1 Gaming logoom. S lijeva na desno se tu nalaze dva USB 2.0 porta, jedan PS/2, jedan USB 3.1 Type C (Thunderbolt 3), jedan USB 3.1 Type-A (crveni), jedan Mini Display Port in-port, jedan Mini Display Port klasični, jedan HDMI port, četiri plava USB 3.0 porta, RJ45 port, audio jackovi te S/PDIF. Ploča ima i dva BIOS čipa (2x 128 Mbit, DualBIOS).

 gigabyte_z170x_ug_14 gigabyte_z170x_ug_15

gigabyte_z170x_ug_16 gigabyte_z170x_ug_17

I dok je softverska podrška ostala manje više ista kao i kod prethodnih serija, UEFI je sučelje izmijenjeno. Sada po tonovima nalikuje Asusovim ROG sučeljima, a i funkcionalnost je podignuta. Jedina zamjerka ide na nešto malo sporije otvaranje stranica. Opcija za overclocking i tweaking ima pregršt i ploča je vrlo sposobna po tom pitanju, a UEFI jednostavan za navigaciju kroz sve te postavke. Za kraj opisa ćemo se osvrnuti i na Ambient LED osvjetljenje koje se proteže velikim dijelom ploče - lijevo oko audio jedinice, desno cijelom dužinom stranice i oko DIMM utora (slike na sljedećoj stranici). Osvjetljenjem se može upravljati i kombinirati različite efekte no ograničeni smo isključivo na crvenu boju što će se nekima svidjeti a nekima ne - potonji ga uvijek mogu i ugasiti.

Test sistem, način testiranja i overclocking

Test sistem
Test sistem :: Hardware
Matična ploča ASUS Z170 Pro Gaming/Aura;Gigabyte Z170X-Ultra Gaming
Procesor Intel i7 6700K
Memorija G.Skill Trident Z F4-3200C16D-16GTZ
Grafičke kartice HD 530 i Sapphire R9 380 Nitro
Zvučna kartica On Board
SSD Corsair Neutron XT 480GB
Napajanje SuperFlower Leadex Platinum 1200W
Monitor Dell UltraSharp U2713HM
 
Testni sistem :: Software
OS Windows 10
Chipset datoteke Intel Chipset 10.1.1.14
DirectX verzija 11
AIDA 64 Extreme Edition v.5.75.3900
3DMark FireStrom
PCMark 8 Home, Accelerated
  Način testiranja

asus_z170_pg_aura_11 asus_z170_pg_aura_12

Ploče smo testirali uz pomoć i7 6700K procesora kojeg hladio Noctuin D15 hladnjak, a ostatak je komponenata vidljiv u tablici iznad. Provukli smo ih kroz nekoliko standardnih testova koji su potvrdili kako su performanse Z170 ploča podjednake. Obje su bile vrlo stabilne i sa svim su komponentama radile bez problema, a jedino smo Gigabyteici trebali flashnuti noviju verziju BIOS-a kako bi uspješno podigla XMP profil naše memorije. Na ovim slikama vidimo i spomenuta LED osvjetljenja na obje ploče, a koje je atraktivnije procijenite sami.

gigabyte_z170x_ug_11 gigabyte_z170x_ug_12

Obje su ploče podjednaki overclockeri, memoriju smo uspjeli podići na 3466 MHz, procesor je bez problema radio na 4.7 GHz i to je manje više to. Obje su se ploče podjednako jako zagrijavale prilikom overclockinga i za takvu upotrebu ih je potrebno prisilno hladiti - pogotovo VRM jedinicu.

Rezultati testova

[ichart headers="ID,Score" title="PCMark 8" htitle="Score"  labels="Asus Maximus VIII Formula,Gigabyte Z170X-Ultra Gaming,Asus Z170 Pro Gaming/Aura,Asus Maximus VIII GENE,Asus Z170-A,Asus Z170 Pro Gaming,Gigabyte Z170X-Gaming G1,ASRock Z170 Gaming-ITX/ac,Asus Maximus VIII Ranger,Asus Z170 Deluxe,Gigabyte Z170X-Gaming 7,Gigabyte Z170X-Gaming 3,Asus H170M-E D3,Gigabyte Z170-HD3 DDR3" values="3974,3971,3969,3946,3943,3921,3878,3874,3867,3829,3828,3825,3748,3730" colors="blue,red,orange,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="500" min="0" max="4000"] [ichart headers="ID,Score" title="3DMark Firestrike" htitle="Score"  labels="Asus Maximus VIII Formula,Asus Z170-A,Asus Maximus VIII GENE,Asus Maximus VIII Ranger,Gigabyte Z170X-Ultra Gaming,Asus Z170 Pro Gaming/Aura,Asus Z170 Pro Gaming,Gigabyte Z170X-Gaming G1,Asus Z170 Deluxe,Gigabyte Z170-HD3 DDR3,ASRock Z170 Gaming-ITX/ac,Asus H170M-E D3, Gigabyte Z170X-Gaming 7,Gigabyte Z170X-Gaming 3" values="1193,1181,1150,1146,1142,1140,1135,1092,1086,1076,1073,1068,1055,1002" colors="green,green,green,green,red,orange,green,green,green,green,green,green,green,green" height="500" min="0" max="1200"] PCMark mjeri općenite performanse sistema, a 3DMarkom provjeravamo koliko procesor i ploča mogu izvući performansi iz grafičke kartice. Obje ploče imaju sasvim respektabilne PCMark rezultate, dok u 3DMarku malo zaostaju iza najbržih, no razlike su ionako vrlo malene u oba testa. [ichart headers="ID,Read (MB/s)" title="AIDA64 - RAM Read" htitle="Read (MB/s)"  labels="Asus Maximus VIII Formula,Asus Z170 Pro Gaming/Aura,Gigabyte Z170X-Ultra Gaming,Asus Z170-A,ASRock Z170 Gaming-ITX/ac,Gigabyte Z170-HD3 DDR3,ASRock E3V5 WS,Asus H170M-E D3" values="44023,43998,42892,41957,41888,35542,31628,27771" colors="blue,orange,red,blue,blue,blue,blue,blue" height="400" min="0" max="49000"] [ichart headers="ID,Write (MB/s)" title="AIDA64 - RAM Write" htitle="Write (MB/s)"  labels="Gigabyte Z170X-Ultra Gaming,Asus Maximus VIII Formula,Asus Z170-A,ASRock Z170 Gaming-ITX/ac,Gigabyte Z170-HD3 DDR3,ASRock E3V5 WS,Asus H170M-E D3" values="48461,48352,48064,43880,43792,36020,32652,27956" colors="red,orange,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="400" min="0" max="49000"] [ichart headers="ID,Copy (MB/s)" title="AIDA64 - RAM Copy" htitle="Copy (MB/s)"  labels="Asus Z170 Pro Gaming/Aura,Asus Maximus VIII Formula,Gigabyte Z170X-Ultra Gaming,Asus Z170-A,ASRock Z170 Gaming-ITX/ac,Gigabyte Z170-HD3 DDR3,ASRock E3V5 WS,Asus H170M-E D3" values="43571,43321,43016,38220,38195,35041,31060,27391" colors="orange,blue,red,blue,blue,blue,blue,blue" height="400" min="0" max="49000"] Obje ploče imaju i odlične memorijske performanse koje su u samom vrhu od ovih koje smo testirali. [ichart headers="ID,MIPS" title="7-Zip (32MB library)" htitle="MIPS"  labels="Asus Z170 Pro Gaming/Aura,Asus Maximus VIII Formula,Gigabyte Z170X-Ultra Gaming,ASRock Z170 Gaming-ITX/ac" values="26946,26944,26888,26478" colors="orange,blue,red,blue" height="200" min="0" max="27000"] CPU performanse su vrlo slične jer obje uvijek koriste maksimalnu rapoloživu frekvenciju za sve jezgre CPU-a, što iznosi 4.2 GHz.

Zaključak

asus_z170_pg_aura_13

Kao kod opisa, i zaključujemo abecedno i prva na redu je Asusica. Ploča je doživjela lagani face lift u odnosu na prošlogodišnji model - dodana je RGB LED rasvjeta, dodano je pojačanje za PCIe utore, uklonjen SATA Express konektor, malo izmijenjena grafika na PCB-u te na naljepnicama na hladnjacima i to je manje više to. Cijena ploče u hrvatskim dućanima informatičke opreme kreće od oko 1.500 kn na više i po tome je stotinjak kuna skuplja od Gigabytea. Opreme ima sasvim dovoljno za ovu klasu i gamerske potrebe, dobar je overclocker, a manja zamjerka može ići na nedostatak tipaka na PCB-u ili barem LED dijagnostike. Kao dodatan feature ova ploča donosi i mogućnost montaže 3D printa s kojim se onda možete pohvaliti prijateljima kroz kućište s prozorom, a sve u dugine boje koje stvara rasvjeta.

gigabyte_z170x_ug_13

Gigabyteica ostavlja sličan dojam kao i Asusica - dizajnerski je zanimljiva, s dodatkom metalne zaštite na stražnjim I/O portovima, a za razliku od Asusice donosi i U.2 port. Ono što je njen najzanimljiviji dio je Type C USB 3.1 konektor koji je u stanju dati 100W snage. Mrežne i audio sposobnosti su im slične. Ambient LED osvjetljenje obuhvaća veću površinu nego kod Asusove ploče, no samo je crvene boje. Overclocking mogućnosti su im slične, baš kao i performanse. Kvaliteta gradnje i komponenata je odlična kod obje ploče, a i bundle je podjednak. Gigabyteicu se u domaćim trgovinama može pronaći od 1.400 kn na više i sada je samo stvar osobnog izbora kupca koju će izabrati. Naš izbor bi bila Asusica (premda s minimalnom prednošću), zbog nekoliko praktičnih razloga - malo bolja audio jedinica, RGB LED osvjetljenje koje se može customizirati (u odnosu na samo crveno kod Gigabyte ploče), bolje UEFi sučelje i bolja softverska podrška (premda ovdje Gigabyte sada ne zaostaje previše).