Athlon 500 overclocking

Datum objave 25.02.2000 - Ozren Žagmešter

Uvod

Do prije šest mjeseci Intel je bio jedino rješenje za one koji žele istinski brzo PC računalo. No onda se pojavio AMD-ov Athlon i promijenio situaciju. Procesor se pokazao kao prava jurilica koja je nemilosrdno pokosila Katmai Pentiume. Coppermine se pokazao nešto bržim procesorom od Athlona, ali ne toliko radi bržeg cache-a koliko radi superiornijih matičnih ploča (440BX čipset je unatoč podmakloj dobi i dalje #1 čipset).

Zbog svoje brzine, niže cijene te potencijala za overclocking Athlon je bio idealni izbor za naš novi projekt. Nabavili smo Athlon na 500MHz, Asus K7M ploču, STEP Yukon sendvič hladnjak i bacili se na posao. Izabrali smo Athlon 500 jer je najeftiniji te zato što je velik broj petstotki imalo jezgru od brže braće (uglavnom od 650MHz varijante). Nakon skidanja oklopa pokazalo se da je naš Athlon 500 ustvari Athlon 650 sa cache memorijom od 3.3ns. Super! Samo skidanje oklopa nije prekomplicirano - samo treba biti pažljiv i ne žuriti se. Ako Vas zanimaju slike, pogledajte članak na Tech Zone-u. Čovjek se jedino malo namuči sa prednjim dijelom oklopa kojeg je nemoguće skinuti, a da se pri tome ne unište klipse koje ga drže na procesoru.

Radi boljeg hlađenja procesora obrusili smo ga do bakra. Na taj način se postiže bolji prijelaz topline s procesora na heatsink. Samo stavljanje heatsink-a nije bilo baš najjednostavnije jer smo upotrijebili jednu čudnu pastu koju smo nabavili u SAD-u koja se mora stavljati pri izuzetno visokoj temperaturi da bi se onda bolje primila. Tako da smo morali malo "kuhati" i procesor i heatsink, ali sve je prošlo bez problema. Izabrali smo tu pastu jer nismo imali bakrenih umetaka (spacer-a) koji bi išli između cache-a i heatsink-a, a jedna od osobina ove paste je da se stvrdne ubrzo nakon stavljanja te onda može poslužiti i kao spona dviju stvari. Na isti način smo zaljepili i manji hladnjak na leđa procesora.

Procesor - Slika 1

Procesor - Slika 2

Overclocking

Athlon se overclock-a drukčije nego Pentium procesori zbog toga jer ne tolerira visoki front side bus (FSB). Uzrok tome je najvećim dijelom double data rate (DDR) arhitektura koja zahtijeva vrlo precizan timing. Pod DDR-om, procesor i matična komuniciraju na brzini koja je dvostruka veća od brzine sabirnice (FSB od 100MHz je ustvari 200MHz). Realni limit ploča baziranih na AMD 750 čipsetu je FSB od 110MHz (220MHz DDR). Overclock-anje se uglavnom postiže mijenjanjem množitelja. Da bi se to postiglo treba posjedovati stvarčicu koja se zove Golden Fingers (zlatni prsti) ili jednostavno prelemiti par otpornika. Ako vas zanima kako modificirati Vaš Athlon pročitajte članak o tome na Tom's Hardware-u. Golden Fingers se stavlja na sam procesor i putem njega se onda manipulira množiteljom i/ili naponom.

Golden Fingers

Nismo imali novaca za Golden Fingers tako da smo se odlučili za lemljenje. Prelemili smo procesor na množitelj od 6.5 (ustvari 3.25 - opet radi DDR arhitekture) jer smo bili sigurni da će procesor raditi savršeno na toj brzini. Samo lemljenje nije bilo ugodno jer uvijek postoji mogućnost da se tokom procesa nešto pokvari, ali na sreću sve je prošlo bez problema. Jedina posljedica je bila ta da smo se dobro iznojili od napetosti. Procesor smo umetnuli u matičnu i mašina je sretno POST-ala.

Asus K7M

Bili smo iznenađeni kad smo vidjeli da je Windows 98SE preživio promjenu ploče i procesora. Nakon što je Windows izvrtio svoje, morali smo samo instalirati nove AGP miniport i PCI bridge driver-e (najnovija verzije dostupne na AMD-ovim stranicama). Odmah smo se bacili na testiranje, da vidimo da li sve radi kako treba prije nego što krenemo u planirani clean install Windows-a. Izvrtili smo sve testove i sve je prošlo kako treba. Nakon toga smo odlučili ići dalje te izvući maksimalno koliko ide iz procesora. Digli smo prvo FSB na 107MHz i primjetili prve probleme. Podigli smo napon procesora sa 1.60V na 1.70V (1.65V nije rješilo problem nedovoljne stabilnosti) i sve je opet bilo kako treba. Da ne dužimo s pričom - na kraju smo uspjeli izvući 715MHz (FSB 110MHz) iz procesora na 1.75V. Bili smo prezadovoljni. Iznad brzine od 715MHz je cache memorija počela stvarati probleme. Znamo da se mogao dodatno izvući koji megaherz iz procesora promjenom djelitelja cache memorije, ali po našoj procjeni ne dovoljno da bi se dodatni trud isplatio. Ovako cache radi na 1/2 brzine takta procesora, a ne na 2/5 ili 1/3 kolko bi možda bilo potrebno. Za neke stvari je bolje imati malo manju brzinu procesora, a što veću memorije i cache-a (npr. SETI@Home klijent)

715MHz

Benchmark i Zaključak

Bitni dio cijele priče su naravno i ostale komponente - matična, grafička, itd. Sve su se pokazale kompatibilnim i rade super osim Asus V6600 grafičke bazirane na GeForce čipsetu. Jednostavno, ploče bazirane na AMD 750 čipsetu ne vole GeForce u AGP 2x modu. Nakon nekog vremena Windowsi će se srušiti u AGP 2x modu i to je to. Na sreću, razlika u performansi između AGP 1x i AGP 2x moda je minimalna. Osim tog problema, Asus K7M ploča se pokazala izvrsnom. BIOS sadrži pregršt opcija za dodatno tweak-anje, a putem jumper-a se može promijeniti napon procesora. U svakom slučaju, sve ono što treba za overclocking. Stabilnost je izuzetna - Windowsi 2000 su korišteni 10 dana bez prestanka dok se cijelo vrijeme u pozadini vrtio SETI bez ikakvih problema. Vjerovatno bi Windowsi izdržali i još koji dan da nismo morali preći u Windows 98 radi igranja (dobro, nismo se baš morali igrati...).

Test sistem: Supermicro SC760A kučište sa PC Power and Cooling 425W napajanjem, Athlon 500 na 715MHz CPU, Asus K7M matična ploča, 256M Step PC-133 CAS2 memorija, Asus V-6600 Pure grafička kartica (Detonator2 3.68 driver-i), Aureal SQ2500 muzička kartica, Adaptec 2940U2W SCSI kontroler sa Quantum Atlas 10k 18.2G LVD HD, Yamaha 6416S CD-RW i Plextor UltraPlex 40max CD-ROM-om, Netgear FA310TX 10/100 mrežna kartica, Windows 98SE

Benchmarks

Quake 3 Arena 1.17n

CPUMark 99

Moramo napomenuti jednu stvar za sve one koji razmišljaju o prelasku na Athlon mašinu - Athlon troši jako puno struje. Što to znači? Da bi Athlon sistem bio stabilan treba kvalitetno napajanje (preporuča se 300W). Kod nas je nemoguće posebno nabaviti takvo napajanje tako da je jedina opcija kupiti cijelo kučište. Trenutno, jedino kučište koje nije preskupo, a ima kvalitetno napajanje jest AOpen HX08 300W (koliko znamo prodaje ga Storm Computers). Mi osobno nismo imali problema jer posjedujemo napajanje od 425W koje je više nego dovoljno za Athlon sistem opremljen sa svim mogućim i nemogućim periferijama. Što se pak hlađenja kučišta tiče, tu je stvar jednostavna - što je kučište bolje hlađeno, to bolje.

Sve u svemu, nije nam žao što smo uložili novac i trud u Athlon mašinu. Sigurni smo da će Athlon postati još zanimljiviji kad izađe VIA KX133 čipset koji bi trebao popraviti performanse i koristiti PC-133 memoriju kako treba. Još ako se posjeduje Golden Fingers uređajčić, onda je stvarno sav posao oko overclocking-a izuzetno lagan.