I dok nova X1000 serija kartica iz ATI-ja izaziva raznorazne nedoumice i rasprave među korisnicima, mi smo provjerili kako dišu njegovi modeli u najtraženijem tržišnom segmentu. Ovaj put riječ je o X800GTO grafičkoj kartici s odličnim specifikacijama i vrlo povoljnom cijenom. Kako bi vam pružili što jasniju sliku o njenoj poziciji na tržištu, usporedili smo je s još dva modela iz iste kompanije – X800GT i X800XL.

Nakon ne tako uspješne X700 serije koja je trebala biti vladar u low-end/mainstream segmentu tržišta, ATI je trebao karticu koja bi ponudila korisnicima sweet spot – balans između dobivenih performansi i uloženog novca. Gledajući samo specifikacije na papiru, GTO model bi trebao biti ta dobitna kombinacija. 12 cjevovoda, 6 Vertex jedinica, radni takt jezgre od 400MHz i 256MB memorije na 980MHz nude dosta zabave. Naravno, ATI se potrudio i malo zakomplicirao stvar s raznovrsnim jezgrama oko kojih su zasnovani GTO modeli, pa tako oni dolaze s R423, R430 i R480 jezgrama, s 128 ili 256MB memorije. Razne inačice jezgre znače različite rezultate overclockiranja, pa i u pojedinim slučajevima postoji šansa da se neki modeli modifikacijom BIOS-a "pretvore" u jače i skuplje kartice. I dok se s izborom jezgre i ne može puno izgubiti, svakako treba izbjegavati modele s 128MB memorije, zbog količine, vrste i brzine koja je osjetno niža (700MHz DDR1). Naš model spada u klasu optimist, dolazi s 256MB DDR3 memorije na 980MHz i svojim specifikacijama je

identičan jačem XL bratu, osim po broju cjevovoda. Kako ćemo kasnije vidjeti po rezultatima, razlika od četiri cjevovoda se najviše osjeti pri višim rezolucijama uz upotrebu AA i AF algoritama.

Model
Memorija
GPU
Pipeline
Vertex
ATI X800 XL
490 MHz DDR
400 MHz
16
6

ATI X800 GTO

490 MHz DDR
400 MHz
12
6
ATI X800 GT
490 MHz DDR
475 MHz
8
6

Specifikacije X800 GTO modela

*GPU 400MHz

*12 Pixel Pipelines

*6 Vertex Shaders 2.0b

*256MB DDR3 980MHz

*Dual RAMDAC 400MHz

*DVI/VGA/mini-DIN izlazi

*PCI-e x16 sučelje

X800GTO

Kako vidimo iz priložene tablice i specifikacije GTO modela, ATI je odradio odličan posao na skaliranju ova tri modela. Cijenom i performansama pokrivaju srednji segment tržišta, nudeći za svakoga ponešto. Počevši s GT modelom koji nudi najmanje cjevovoda i najviši radni takt jezgre (neki proizvođači nude i modele s nižim taktom), preko GTO kartice koja je udobno smješta u sredinu završavamo na XL-u koji nudi najviše sirove snage. Tehnički detalji su standardni za ATI u ovom cjenovnom rangu – DVI, VIVO ili TV-out izlazi (ovisno o proizvođaču), podrška za Pixel Shader 2.0b standard,
Smoothvision, Hyper Z i ostale tehnologije nalaze svoje mjesto i u ovom modelu.

Junak testa

Slika same jezgre nam ne otkriva puno, pa smo pomoću alata ATI Tools doznali da se radi o jezgri R423. Brzi pogled na memoriju daje nam uvid u Samsungove čipove oznake K4J55323QF-6C20, koji prema specifikacijama proizvođača rade na 500MHz DDR. Kako je takt memorije na našem modelu bio blizu te granice (490MHz), od memorije nismo mnogo očekivali. Kao što ćete vidjeti kasnije u članku, naša pretpostavka je bila kriva.

Daj struje!

Vanjskim izgledom kartica u potpunosti prati većinu XL modela. Veliki, bakreni, single slot hladnjak s ventilatorom koji mijenja brzinu ovisno o zagrijavanju odlično i vrlo tiho hladi ovu karticu. Kao i stariji brat, i ova kartica zahtijeva dodatno napajanje u obliku 6-pinskog PCI-e konektora, koji bi trebao pružiti dodatnu snagu pri podizanju radnih taktova.