BIT FORCE Galaxy ARGB-4 recenzija

Objavljeno prije 10 dana - Krešimir Matanović

BIT FORCE Galaxy ARGB - prvi dio

bitforce_galaxy_argb-4_1 bitforce_galaxy_argb-4_2

Iz Future IT nam je na test stiglo njihovo kućište BIT FORCE Galaxy ARGB-4. Riječ je o malo skraćenom mid toweru koji prihvaća i E-ATX ploče, a dolazi s čak četiri ARGB 120-milimetarska ventilatora. Napravljeno je tako da bude visoko protočno, pa bi trebalo uspješno hladiti i jače komponente, što smo mi naravno i isprobali. Ugradili smo računalo bazirano na Intelovom i5-10600K procesoru i Gigabyteovoj Radeon RX 5700 XT grafičkoj kartici, te stavili Galaxy na velike muke hlađenja. Bit Force je privatna robna marka Hyperlift tvrtke, prisutne na tržištu od 2019. godine. U suradnji s Futurom IT, kao  ovlaštenim BIT FORCE servisom, razvijeni su modeli kućišta i hladnjaka u nekoliko različitih serija. U ponudi imaju nekoliko modela kućišta, ventilatore i kabele, tj. adaptere.

bitforce_galaxy_argb-4_3 bitforce_galaxy_argb-4_4

Galaxy ARGB-4 je mid-tower kućište, no malo kraće nego što je to uobičajeno te mjeri 396 x 210 x 454 (D x Š x V). Napravljeno je od SPCC čelika debljine 0.6 milimetara, s naravno plastičnim i staklenim elementima. Orijentirano je prema visokoj protočnosti zraka pa mu je prednja stranica napravljena od metalne mreže iza koje su tri usisna ventilatora, a na kraju je jedan ispušni. S desne strane ima metalnu, a s lijeve staklenu stranicu. Dizajn je monolitan, a zanimljivim ga čini prednja stranica s bočnim urezima i velikim B logoom na prednjoj strani. Staklena stranica leži na dvije šarke, a s prednje strane ima plastični mehanizam za zaključavanje.

bitforce_galaxy_argb-4_5

Straga je raspored klasičan. Na dnu je otvor za napajanje, iznad njega su sedam horizontalnih otvora za dodatne kartice i dva vertikalna. Svi otvori su pokriveni limovima koje je potrebno istrgnuti prije umetanja kartice (nemaju vijke, i ne može ih se vratiti natrag). Iznad toga je prorez za stražnje I/O portove matične ploče te ispušni ventilator. Limenu bočnu stranicu drže plastificirani thumb vijci.

bitforce_galaxy_argb-4_6

Na vrhu se kućišta nalazi metalni magnetni filtar za prašinu ispred kojega je prednji, ili u ovom slučaju gornji panel. On se sastoji od tipke za promjenu načina rada osvjetljenja, dva USB 2.0 utora između kojih su jackovi za slušalice i mikrofon, USB 3.0 (SuperSpeed) utora, dvije signalne LED-ice, te Reset i Power tipke.

bitforce_galaxy_argb-4_7

Unutrašnjost je zadovoljavajuće prostrana, prima ITX, mATX, ATX pa čak i E-ATX ploče. No, istina je da će već i ATX ploče pokriti jedan dio proreza za kabele i doći tik do mjesta predviđenih za montažu SSD-a, pa bi idealan odabir bile Micro ATX ploče. Prostor u kućištu je podijeljen na dva dijela, tj. donji dio gdje dolazi napajanje je pokriven s metalnim poklopcem što je u skladu s trendovima. Uz kućište dolaze čak četiri 120-milimetarska ARGB ventilatora, a moguće je smjestiti još dva takva na vrh te jedan na dno. Sprijeda je moguće ugraditi i 240/360-milimetarski radijator, pa su opcije za hlađenje sasvim adekvatne.

bitforce_galaxy_argb-4_8

Oko prostora za matične ploče se nalazi dovoljno proreza kroz koje provlačimo kabele, kako s boka tako i odozgo te odozdo. Desno su dva mjesta za montažu 2,5-inčnih SSD-a ili HDD-a, a u kućište je moguće smjestiti i 3,5-inčni HDD tik ispred napajanja. Prostora za grafičke kartice je dovoljno - 340 milimetara, a za hladnjak za procesor ima 165 milimetara.

BIT FORCE Galaxy ARGB - drugi dio

bitforce_galaxy_argb-4_9

Sa stražnje je strane na dno moguće ugraditi napajanje dužine čak do 340 milimetara, ali standardnih 160 do 180 milimetara ostavlja prostor za ugradnju jednog 3,5-inčnog diska tik ispred napajanja. Uz kućište će te dobiti i kratke upute za instalaciju, vijke i odstojnike, a Svi su kabeli prednjeg panela i ventilatora dovoljno dugi za dosegnuti standardna mjesta na matičnim pločama. Bitno za napomenuti je da je usisna rešetka ventilatora napajanja opremljena metalnim filtrom za prašinu koji se lako čisti.

bitforce_galaxy_argb-4_10

U malo skraćenu unutrašnjost smo ovoga kućišta ugradili ploču punog ATX formata i to Gigabyteovu moćnu Z490 Aorus Master na koju se udobno smjestio novi i5-10600K koji nam je pristigao na testiranje prije nekoliko dana i čiju će te recenziju čitati uskoro. Na ploču smo ugradili i G.Skillovu Trident Z Royal G0ld memoriju (16 GB, 3.600 MHz), Noctuin NH-U12A hladnjak (D15 ne stane zbog visine ventilatora), te Gigabyteovu Radeon RX 5700 XT grafičku karticu. Ovako moćan hardver će staviti rashladni sustav kućišta na muke.

bitforce_galaxy_argb-4_11 bitforce_galaxy_argb-4_12

U kućište smo ubacili i veliko SuperFlowerovo Leadex Platinum napajanje, ispred kojega je još stao i 2,5-inčni SSD. Unutrašnjost se računala može solidno očistiti od kabela i urediti, a stražnju se stranu nismo trudili previše uređivati jer smo nakon testa sve ionako rastavili. No, sa stražnje strane ima dovoljno ušica za plastične vezice uz pomoć kojih je moguće sve uredno složiti i bez problema zatvoriti stranicu.

bitforce_galaxy_argb-4_13

Četiri ARGB 120-milimetarska ventilatora koji dolaze uz kućište nisu pretjerano bučni te smo izmjerili oko 40 dB na maksimumu, a stvaraju lijepe RGB LED efekte i podižu ukupan dojam. U prednji je panel ugrađen ARGB LED kontroler koji stvara zanimljive svjetlosne efekte. Uz pomoć tipke na prednjem panelu je moguće odabrati šest različitih efekata ili pak sedam boja kojima će svijetliti ventilatori.

bitforce_galaxy_argb-4_13a bitforce_galaxy_argb-4_13b

bitforce_galaxy_argb-4_13c bitforce_galaxy_argb-4_13d

Unatoč činjenici da je u kućište ugrađen moćan hardver temperature su zapravo vrlo dobre. Tri usisna i jedan ispušni ventilator i visoka protočnost kućišta su učinili svoje. Uz ne preveliku buku su držali komponente pod kontrolom i nisu dozvolili visoko zagrijavanje ni procesoru ni grafičkoj kartici. Opterećenja su bila šarolika, od OCCT-a za CPU, preko 3DMarka u loopu, pa do kombinacije istovremenog opterećenja za procesor i grafiku.

bitforce_galaxy_argb-4_14

Za Bit Force Galaxy ARGB-4 će te u Futuri IT morati odvojiti sumu od 539 kuna za gotovinsko plaćanje, što se na prvu može činiti višom cijenom no u obzir treba uzeti da je kućište opremljeno s četiri ARGB ventilatora. Ova četiri ventilatora i prednja aluminijska mrežica osiguravaju veliku protočnost zraka i omogućavaju odlično hlađenje svih komponenata. Sami ventilatori nisu bučni, no treba uzeti u obzir i buku komponenata koju ugrađujemo pa bi u ovisnosti o tome moćnije računalo moglo biti malo bučnije. Kvaliteta izrade i materijala je solidna za ovu klasu, lim je dovoljno debeo unatoč činjenici da se bočna stranica malo uvija. Završna je obrada solidna, nema oštrih rubova i tu nemamo zamjerki. Voljeli bi da su limovi na PCIe utorima s vijkom, pa da ih možemo vraćati, a i Type C USB port bi dobro došao na vrhu. Ukupno gledajući Galaxy ARGB-4 je vrlo zanimljivo i pažnje vrijedno kućište čiji je najjači adut visoka protočnost zraka i ARGB rasvjeta.