asus_rog_centurion_7.1_1 asus_rog_centurion_7.1_2

Za sve gamere kojiima je online multyplayer način života, igranje je nezamislivo bez slušalica s mikrofonom. Nama je na test ovaj puta došao Asusov model  iz ROG serije i to Centurion 7.1 koji je relativno kratko vrijeme na tržištu.

asus_rog_centurion_7.1_3 asus_rog_centurion_7.1_4

Prema navici krećemo s pakiranjem. Centurion je smješten u dosta ekskluzivnu veliku kutiju koja se zatvara magnetom.  Na kutiji se nalaze fotografije slušalica isto kao i osnovni tehnički podaci i kutija sama po sebi ne odudara puno od sličnih modela. Ono što je zaista važno je sadržaj, pa smo tako, otvorivši kutiju pronašli dvije razine. Na prvoj su se smjestile same slušalice čvrsto upakirane i omotane tkaninom te plastikom, dok se na drugoj, donjoj, razini smjestio kontroler/pojačalo, stalak  za slušalice, kablovi, upute  te dodatne navlake za uške.

asus_rog_centurion_7.1_5

Kada bismo trebali jednom riječju opisati ove slušalice prvi pridjev koji bi nam pao na pamet je – velike. Centurion 7.1 su zaista jako velike slušalice, možda jedne od najvećih koje smo imali prilike probati. Slušalice izgledom i dizajnom podsjećaju na opremu kakvu bi nosili ratnici u nekom SF filmu i vjerujemo da su na top listi must have dodataka svakog igrača koji brije na znanstvenu fantastiku. Dominantna boja je crna i na toj crnoj boji se jako lijepo ističu narančasti i metalik detalji. U istim bojama je i kontroler/pojačalo. Izuzetno zanimljiv detalj je Republic of Gamers logo i natpis koji se nalazi na sluškama i koji svijetli narančasto i možete birati da li želite da svijetli statički ili ritmički.

asus_rog_centurion_7.1_6

Kada smo ih stavili na glavu iznenadili smo se koliko su odmah u startu teške. Pogotovo za nas s malo manjim glavama. No bez obzira na težinu, izuzetno su udobne jer se na sluškama  nalaze vrlo mekane kožne navlake (koje se mogu zamijeniti platnenima – dolaze u pakiranju). Same sluške potpuno prekrivaju uho te izuzetno dobro izoliraju vanjske zvukove. Udobnosti pridonosi i naglavna traka koja je mekano podstavljena i dobro nasjeda na glavu i upravo zbog takve udobnosti lako se naviknuti na težinu koja se nakon vremena više ne primjećuje toliko.

Svakako moramo spomenuti i mikrofon koji automatski smanjuje vanjsku buku  te se može pomaknuti prema gore ako vam u nekom trenu nije potreban.

asus_rog_centurion_7.1_7

Audio stanica koju čini kontroler tj. pojačalo koje dolazi sa slušalicama je dizajnom isto masivna i kompaktna. Ima oblik heksagonalne prizme koja je krcata gumbićima i potenciomentrima. Kontrolirati se može glavni kanal za jačinu zvuka, jačinu prolaska zvuka kroz zvučnik (speaker passtrough), možete ugasiti mikrofon te prebacivati između različitih profila. Kao i slušalice, tako i kontroler/pojačalo svijetli narančasto. Na samom kontroleru/pojačalu nalaze se četiri gumbića koji služe za prebacivanje između stereo i 7.1 zvuka, zatim za pojačavanje zvuka te prebacivanje između headset i passtrough modaliteta. Također, tu su i dva potenciometra od kojih jedan (središnji) služi za pojačavanje zvuka i za skrolanje između profila dok drugi, manji (prednji) služi za podešavanje pojedinih kanala. Centurionov audio sistem ima ugrađeno pojačalo ESS9601 HIFi te 40 mm prednji, 30 mm centralni, 20 mm stražnji i 20 mm bočni zvučnik te 40 mm subwoofer.

 asus_rog_centurion_7.1_8

Cijeli sistem se na računalo spaja tkaninom isprepletenom, dosta krutom, žicom dužine 3 metra i to na način da se slušalice prikopčaju na kontroler/pojačalo putem HDMI priključka što je samo po sebi dosta neobično. Obično se spajaju ili preko USB –a ili preko 3,5mm audio priključka. Da biste išta čuli morate spojiti kontroler/pojačalo na računalo, a za to će vam biti potrebna dva slobodna USB porta jer audio stanica ima kabel koji se račva na dva USB priključka. Iz svega navedenog zaključujete da je sama postava cijelog sistema dosta zahtjevna. Prvo, jer zahtjeva dva slobodna USB porta, drugo i puno važnije, jer slušalice ne možete koristiti bez kontrolera/pojačala, pa ih ne možete odnijeti kod frenda bez da vučete cijelu kutiju sa sobom.

asus_rog_centurion_7.1_9

Što se zvuka tiče moramo priznati da nas je Centurion impresionirao. Vjerujemo je da je tome tako jer headset ima 10 neomidijskih drivera  koji su smješteni po pet u svakoj sluški. Audio profili se mogu mijenjati on the fly  preko kontrolera. Možete pojačati zvuk pucnjave ili koraka što je vrlo korisno kod igranja jer možete čuti ako vam se netko prikrada iza leđa.

Kao zaključak ovog kratkog testa možemo reći da  ROG Centurion 7.1 slušalice na prvi pogled impresioniraju svojom veličinom. Također, impresioniraju zvukom i opcijama koje nude. No, teške su, nepraktične (nisu namijenjene za nošenje okolo već za po doma ) i skupe su (cijena im se krće oko 249,00 EURA). Ako imate novca i volite velike komade hardvera koji ne samo što dobro izgledaju nego i izuzetno dobro rade, onda je ovo prava stvar za vas.