asus_b450i_1 asus_b450i_2

ROG Strix B450-I Gaming je mini ITX ploča namijenjena Ryzen procesorima i bazirana na nedavno predstavljenom B450 čipsetu. Nije se znatnije mijenjala u odnosu na prošlogodišnji model, a to znači kako i dalje u svom vrlo kompaktnom izdanju donosi mnoštvo opreme i mogućnosti što ju definitivno svrstava u Gaming segment. To su u prvom redu solidna audio jedinica, WiFi i Bluetooth povezivost, PCIe x16 utor, dvostruki M.2 socketi itd. Mi smo ploču isprobali u kombinaciji s Ryzenom 5 2400G.

asus_b450i_3 asus_b450i_4

Ploča je pakirana u minijaturnu, debeljuškastu kutiju unutar koje je vrlo dobro zaštićena. Uz nju dolazi i solidan bundle u obliku debelih korisničkih uputa, M.2 vijaka, zaštite za stražnje I/O portove, dva SATA 6Gbps kabela, medij s upravljačkim programima i aplikacijama, 2T2R antena za WiFi, paket ROG naljepnica, paket plastičnih vezica za kabele, produžni kabel za Addressable LED i jedan panel kabel.

asus_b450i_5

Ploča je Mini ITX izvedbe, tj. velika je 17 x 17 centimetara, i popunjena je elementima, utorima i konektorima, čak do te mjere da su neke stvari složene “na kat”, konkretnije zvučna kartica i M.2 socket. Ploča je mat crnog PCB-a s crnim i sivim elementima, što i je značajka Strix ploča u zadnje vrijeme. AM4 socket zauzima centralni dio, oko njega je dovoljno prostora za hladnjake, bilo one manje ili veće. Napojna jedinica je dizajnirana i za jače Ryzen procesore, a podržan je jasno i overclocking. Hladnjak na MOSFET-ima nije naročito masivan, no posao odrađuje sasvim solidno dok je Ryzen 5 2400G bio na ploči. Tek kada smo krenuli s njegovim overclockingom se ukazala potreba za prisilnim hlađenjem.

Ploča je napravljena po svim ROG Strix standardima, te ima 5-way optimizaciju koja uključuje TPU, EPU, DIGI+ VRM, Fan Xpert 4 i Turbo App funkcije. ma svim važnijim konektorima na stražnjem I/O panelu su ESD zaštite, DIMM utori imaju overcurrent zaštitu, a korištene su izdržljive komponente. Svi su bitni konektori smješteni po rubovima ploče, sve je lako dostupno i općenito je layout vrlo dobar uzevši u obzir količinu opreme i površinu ploče.

asus_b450i_6

Ploča ima dva memorijska utora, s podrškom za maksimalno 32 GB DDR4 RAM-a u dvokanalnom režimu rada. Audio jedinica i M.2 socket sa svojim pasivnim aluminijskim hladnjakom se nalaze na odvojenom dijelu PCB-a koji je odignut od ploče. Audio jedinica je bazirana na S1220A čipu, i marketinškog je naziva ROG SupremeFX. Uz CODEC tu su i dva operacijska pojačala i audio kondenzatori, a sa softverske strane su tu Sonic Radar III i Sonic Studio III. Zanimljivost je kako su tri audio konektora osvijetljeni. Ploča ima i jedan PCIe x16 utor pa s pravom nosi epitet Gaming, jer stvarno može poslužiti i kao baza ozbiljnijeg igraćeg stroja.

asus_b450i_7 asus_b450i_8

M.2 socket se integriran na istoj pločici s audio jedinicom i na njemu je aluminijski hladnjak za M.2 SSD-e s termalnom podlogom. Novost na ovogodišnjem modelu je drugi M.2 socket, koji se nalazi s donje strane ploče, točno nasuprot gornjem. Gornji može raditi u SATA i PCIe 3.0 x4 modu, a donji samo u PCIe 3.0 x4 modu. Uz njih, na ploči su još i četiri vertikalna SATA konektora.

Stražnji I/O panel se sastoji od HDMI 2.0b izlaza, četiri USB 3.0 konektora, dva crvena USB 3.1 Gen 2 Type A konektora i jednog ASUS Wi-Fi Go! modula koji podržava Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac i Bluetooth v4.2. Uz WiFi povezivost, tu je i RJ45, tj. LAN konektor kojeg omogućava Intelov I211-AT kontroler.

asus_b450i_8a

I na ovako malu pločicu, Asus je uspio ugraditi pod desnu bočnu stranu bogatu RGB LED rasvjetu kao dio Aura Sync RGB tehnologije, koja uključuje i addressable RGB trake. Svime se jasno upravlja putem Aura softvera, efekti mogu biti razni, a iz UEFI sučelja je rasvjetu moguće i isključiti.

asus_b450i_8b asus_b450i_8c

asus_b450i_8d asus_b450i_8e

UEFI sučelje je tipično za ROG Strix ploče, što znači brzo, bogato opcijama i naklonjeno overclockingu. Iz 2400G procesora smo bez problema izvukli 3.9 GHz, a nažalost nije bilo opcije za overclocking iGPU-a. Softverski paket je standardan.