drobo_5n_1 drobo_5n_2

Drobo je malena američka tvrtka sa sjedištem u San Joseu, a proizvode storage rješenja za manje i srednje tvrtke, te profesionalne korisnike s naglaskom na jednostavnost korištenja. Nama je na test stigao model 5N koji je network attached storage (NAS). Riječ je o uređaju za skladištenje podataka koji podržava do pet 3.5-inčnih diskova i koji je u potpunosti automatiziran – plug˙n˙play. Sve što korisnik mora napraviti je ubaciti minimalno dva diska, spojiti uređaj na mrežu, spojiti strujni pretvarač i instalirati aplikaciju. Uređaj će sam konfigurirati polje diskova i sve je unutar desetak minuta spremno za rad, odnosno skladištenje podataka.

drobo_5n_3 drobo_5n_4

Osim network attached storage uređaja (5N, 5N2 i B810n), Drobo proizvodi i direct attached storage (5C, 5D, 5Dt i 5D3) koji se povezuju putem USB-a, te iSCSI SAN-ove (storage attached networks) B810i i B1200i. Mješavina je to proizvoda koji zadovoljavaju SMB (small & medium business) potrebe, te potrebe pojedinačnih korisnika. Svi dijele vrlo sličan dizajn, čime je postignuta uniformiranost i prepoznatljivost uređaja.

drobo_5n_5 drobo_5n_6

Unutrašnjost bijele kartonske kutije je vrlo uredno posložena i vidljivo je kako je riječ o premium proizvodu. U manjoj se kutiji s uputama nalaze i AC/DC adapter (12V, 8.33A, 150W), kabeli napajanja (Euro i UK) te crni mrežni kabel dužine 1.8 metara. NAS je zaštićen u plastičnom ležištu te u praktičnoj platnenoj vrećici s ručkama za lakše prenošenje.

drobo_5n_7 drobo_5n_8

5N dolazi u obliku crnog kvadra napravljenog od metala s plastičnim prednjim okvirom, poklopcem i stražnjim plastičnim okvirom sa metalnom perforiranom stražnjom stranicom. Uređaj je dimenzija 150.3 x 185.4 x 262.3 milimetra čime ulazi u tzv. desktop form factor. Masa bez diskova je popriličnih 3.9 kilograma. Na prednjoj se stranici nalaze kontrolne LED-ice – za svaki disk po jedna te na dnu za power on i funkcijska i traka zelenih LED-ica koja označava popunjenost diskova. Na stražnjoj se stranici nalazi tipka s povratnom oprugom za uključivanje uređaja, zatim ulaz za napajanje, gigabitni LAN port i Kensington lock. Iza se metalne rešetke na stražnjem dijelu nalazi ventilator koji nije naročito bučan u radu (bar ne s dva diska), a efikasno hladi.

drobo_5n_9 drobo_5n_10

5N s donje strane ima četiri gumene nožice u kojima su vijci koji drže cijeli metalni oklop. Ovdje također nalazimo i poklopac ispod kojeg se nalazi prostor za mSATA SSD (Drobo Accelerator Bay). Ugradnjom mSATA SSD-a ubrzavamo pristup diskovima jer on služi kao brza flash priručna memorija, a sve radi automatski i ne zahtijeva korisničku intervenciju. Prednja je maska plastična i vrlo lako se skida povlačenjem odozdo a na mjestu ju drži magnet. Između nje i diskova se još nalazi i gumena brtva. S unutarnje se strane poklopca nalaze objašnjenja statusnih LED-ica.

drobo_5n_11 drobo_5n_12

Ladice za diskove su tool-less a podržavaju i hot swap funkciju. Svaki prostor za disk štite plastična vratašca, a tu je i mehanizam za zaključavanje diska u radnu poziciju, koji ujedno služi i za izbacivanje diska iz ladice.

5N podržava BeyondRAID tehnologiju koja je u potpunosti automatizirani način inicijalizacije diskova i njihovog pridruživanja u “kolektiv” od pet diskova. BeyondRAID uključuje tehnologije kao što su Thin Provisioning, Instant Expansion, Mixed Drive Size Utilization, Automatic Protection Levels, Single or Dual-Disk Redundancy, Virtual Hot Spare, Data Aware, Drive Re-ordering i 64TB filesystem support. Zgodan detalj je i da 5N ima ugrađenu 2.150 mAh bateriju koja služi za napajanje diskova u trenutku nestanka struje čime je omogućeno neometano gašenje sistema.

Minimalno je u uređaj moguće ugraditi dva diska pri čemu oni automatski rade u RAID 1 polju. Tri rade u RAID 5 polju, a četiri i više rade u RAID 5 i 6 poljima (single i dual-disk redundancy). Thin Provisioning se koristi za automatsku alokaciju određenog prostora u virtualni prostorni volumen (Smart Volumes). Proizvođač ne navodi koji SoC pokreće NAS, no znamo kako ima 2 GB radne memorije.

drobo_5n_14 drobo_5n_15

drobo_5n_16 drobo_5n_17

Hardver je samo dio priče, jer je softver taj koji je kod Droboa zaslužan za plug˙n˙play priču. Nakon instalacije softvera na računalo on lako i brzo nalazi NAS na mreži. Najprije nas je dočekala nadogradnja firmwarea na verziju 3.5.13 i potom je uslijedila inicijalizacija i setup diskova. Za desetak minuta je sve bilo spremno za rad. U Exploreru se 5N pojavi kao mrežni disk i spreman je za upotrebu. Dashboard istovremeno može kontrolirati višestruke uređaje koji se nalaze na lokalnoj mreži a korisnik može pregledavati status uređaja, kapacitet diskova, naziv mrežnog diska i njegovo dijeljenje s postavljanjem passworda za pristup.

Drobo Apps je meni u kojem je moguće izabrati jednu od četrdesetak aplikacija koje se mogu koristiti uz ovaj uređaj. Izdvojit ćemo samo neke – myDrobo, DroboAccess, DroboPix, Koken, WordPress, ResilioSync, ElephantDrive, ownCloud, Pydio, Firefly, MiniDLNA, Aria2, CouchPotato, Headphones, NZBGet, Apache, Java 8, MySQL, Perl 5, P7zip, Dropbear itd.

drobo_5n_18 drobo_5n_19

drobo_5n_20 drobo_5n_21

Tools meni donosi mogućnost podešavanja uključivanje i isključivanje LED osvjetljenja, isključivanje i restart uređaja, reset uređaja (tvorničke postavke) te nadogradnju softvera. Settings nudi odabir opcije dual disk redundancy (ako su četiri diska u uređaju). disk drive spindown za štednju energije i razinu osvjetljenja LED-ica. U Network Settings meniju možemo mijenjati mrežno ime uređaju i dodati ga u određenu radnu skupinu, te ručno ili automatski podesiti IP postavke. Mrežni protokoli koje uređaj podržava su Common Internet File System (CIFS), Server Message Block (SMB) i Apple Filing Protocol (AFP). Admin Settings je jasan sam po sebi, a tu nam je i opcija da li želimo ili ne aktiviranu Apps opciju.

drobo_5n_22 drobo_5n_23

U Alert Settingsu podešavamo želimo li ili ne obavijesti o radu uređaja na e-mail adresu, a moguće je primati sve korisne informacije o radu, važne situacija ili samo kritične situacije. Dashboard aplikaciju je moguće automatski ažurirati, ali i podesiti na koje će nam sve načine javljati o događajima vezanim za rad uređaja. Za neke od funkcija i mogućnosti se potrebno registrirati a onda dobivamo i mogućnost direktne online dijagnostike od strane proizvođača.

drobo_5n_13

Drobo 5N smo isprobali tijekom nekoliko dana i nikakvih problema u radu nije bilo, a količina buke koju stvara će primarno ovisiti o diskovima, jer su ventilatori dovoljno tihi.Brzina rada će primarno ovisiti o tome kakvu mrežu i kakve diskove imate ali na Gigabitnom portu možemo očekivati kako će transferi velikih fajlova dosezati brzine od 75 do 100MB/s. Mi smo preko routera sa 100Mbps portom i sa starijim diskovima ostvarili oko 7 MB/s konstantnog prijenosa, no to nije relevantan test, jer ne iskorištava sve mogućnosti ovoga uređaja.

S cijenom od oko 400 € (bez diskova), 5N je dobro SMB rješenje koje cilja na korisnike kojima je bitna jednostavnost inicijalizacije, podešavanja i korištenja. 5N i njegov softver će sve automatski odraditi za korisnika i u tome je njegova najveća vrijednost. Naknadno dodavanje diskova i proširivanje skladišnog prostora je vrlo jednostavno, a u prilog jednostavnosti idu i indikacijske LED-ice koje nas obavještavaju o stanju diskova i njihovoj zauzetosti. 5N je vrlo kvalitetno napravljen, s metalnim oklopom i metalnom šasijom i riječ je o premium proizvodu koji će se odlično uklopiti u svaki prostor.