futurait_gt301_1

Iz Future IT nam je na brzi test stiglo njihovo Gamer GT301 računalo bazirano na Asusovoj Prime X570-P matičnoj ploči, AMD-ovom Ryzenu 7 3700X, i Gigabyteovoj Radeon RX 5700 XT grafičkoj kartici. Procesor je hladio Asusov AIO sistem s radijatorom od 240 milimetara, a sve je bilo upakirano u odlično Asusovo TUF Gaming GT301 kućište.

Asus je Tuf Gaming GT301 kućište predstavio početkom godine, a riječ je o zanimljivo dizajniranom mid toweru. Prednja je stranica stilizirana saćastom strukturom kroz koju tri ventilatora uvlače zrak. Zanimljiv detalj je i traka od tekstila koja prolazi kroz prednju stranicu, a dovoljno je čvrsta da može izdržati čitavu težinu računala kod prenošenja.

futurait_gt301_2

Kućište je solidno izvedeno, materijali su dobri, a tu je i bočna stranica od kaljenog stakla koja omogućava pogled na unutrašnjost kućišta i ugrađene komponente. U kućište je moguće ugraditi različite kombinacije vodenih i zračnih hladnjaka, a dolazi s četiri predinstalirana ARGB ventilatora – tri na usisu i jedan na ispuhu. Kućište prima ATX i manje ploče, s dovoljno prostora i za ostale komponente. Kućište je orijentirano prema visokom protoku zraka i kao takvo je podobno za jače komponente.

futurait_gt301_3

Na vrhu se kućišta nalazi “prednji”panel koji se sastoji od dva USB Type A utora, Power tipke, tipke za promjenu osvjetljenja prednjih ventilatora, Reset tipke i combo jacka. Ujedno, na vrhu je i rešetka za ventilatore ili radijatore s metalnim filtrom za prašinu kojeg drže magneti. Kućište je solidno filtrirano, ali ispušta i dosta buke jer je otvoreno.

futurait_gt301_4

Unutrašnjost je računala uredno složena, a osim vrlo dobre Asusove PRIME X570-P ploče, tu je i moćni Ryzen 7 3700X, zatim G.Skillova Trident Z memorija takta 3.000 MHz i CL16-18-18-38 latencija, te Asusov malo bučniji ali odličan Ryuo 240 AIO hladnjak za procesor. Taj smo hladnjak imali prilike testirati prije točno dvije godine kada smo utvrdili da je visokih performansi, ali više radne buke.

futurait_gt301_5

Na usisu su tri Asusova ARGB LED ventilatora koji su spojeni na kontroler koji dolazi s kućištem i stvaraju vrlo dobru zračnu struju, koju onda još pojačava i ispušni ventilator. Grafička kartica je bila Gigabyteova RX 5700 XT 8GB Gaming OC koja se odlično uklopila u cijelu priču. I za kraj, u Futuri IT su se odlučili za ADATA-in SX8200PNP NVMe SSD kapaciteta 1 TB (954 GB) koji ima vrlo visoke performanse i ne pregrijava se zbog dobre zračne struje. Tko želi još kapaciteta uvijek se može ubaciti kakav HDD u ladicu. Sve ovo je napajalo odlično Seasonicovo Focus napajanje.

futurait_gt301_6

Stražnja strana nije pretjerano uredna, ali ovdje to ni nije jako bitno jer se nema što za hladiti pa kabeli ne smetaju. Međutim, moglo je to i urednije jer kućište nudi solidne opcije za menadžment kabela.

futurait_gt301_7

Računalo je u radu relativno čujno s izmjerenih 43,5 dB(A) na oko 50 centimetara, no to je tako kada se hlade moćne komponente u otvorenom tipu kućišta. Zato su mu performanse visoke kao što ćemo vidjeti na sljedećoj stranici. Temperature nisu visoke i pod punim smo opterećenjem (380W iz “zida”) i CPU-a i GPU-a izmjerili maksimalnih 73°C za Ryzena, 56°C na VRM-u, 65°C na čipsetu, 63°C na ADATA-inom SSD-u, i 68°C za grafički procesor. Sasvim solidne temperature i još puno prostora za overclocking. Zabavili smo se i s tim dijelom i procesor uspjeli podići na stabilnih 4,3 GHz kao i kada smo ga originalno testirali.