Prestigio_Click&Touch_1 Prestigio_Click&Touch_2

Click&Touch je inovativni proizvod koji u formatu tipkovnice kombinira još i touchpad i miš. Naime, u 80% su tipaka ugrađeni senzori dodira, koji osiguravaju automatsko prebacivanje između tipkanja i načina kontrole kursora. Tipke reagiraju na geste, a unošenje sadržaja, skrolanje ili pomicanje pokazivača moguće je bez mijenjanja položaja dlana. Veza se ostvaruje putem Bluetootha, USB bežičnog prijemnika ili USB kabela putem kojeg se i puni baterija.

Prestigio_Click&Touch_3 Prestigio_Click&Touch_4

Ovu je višenamjensku tipkovnicu osmislio i razvio bjeloruski start-up Clevetura LLC, a prodaje se pod puno poznatijim Prestigio brandom. Kutija u kojoj dolazi tipkovnica je od tvrdog kartona, koja na stražnjoj strani ima slikovna objašnjenja svih njenih funkcija – touch to move, tap to click, scroll, swipe i press to type. Unutar kutije je tipkovnica smještena u plastičnom ležištu, omotana je najlonom koji također opisuje funkcije, ali i obavještava da je riječ o prvoj tipkovnici na svijetu čiji je već dio površine osjetljiv na dodir – na najlonu je vidljivo omeđena zona koja je osjetljiva na dodir (bijela) i ona koja nije (siva).

Uz tipkovnicu kupac dobiva i kvalitetan gumeni kabel dužine 1,4 metara s USB to USB-C konektorima kojime možemo povezati tipkovnicu i računalo radi komunikacije, ali i punjenja baterije. Uz kabel tu su upute za korištenje, jamstveni listić te USB bežični dongle za komunikaciju. Jamstvo je jednogodišnje ograničeno.

Prestigio_Click&Touch_5

Tipkovnica je u potpunosti plastična, no dovoljno krutog kućišta te se ne svija lako. Tek kod jačeg namjernog pritiska, u normalnom korištenju ne. Kompaktnih je dimenzija, taman za dnevni boravak za korištenje s HTPC-om – 283 milimetra širine i 132 dubine. Visina raste sprijeda od 8 prema straga do oko 17 milimetara. Time je i ergonomski dobro pogođena jer je pod kutem, pa se dlanovi neće previše umarati.

Standardnog je rasporeda tipaka (US layout), s mnoštvom njih koje imaju dvostruke funkcije. Ispod tipaka je scissor sistem, tj. škare koje daju solidan otpor i dobru povratnu informaciju o pritisku. Ugodnije su za korištenje i dugotrajno pisanje od chicklet tipaka. Osim za upotrebu s HTPC-om, tipkovnica se može povezati i s pametnim TV-ima, računalima, interaktivnim pločama, igraćim konzolama i mobilnim uređajima.

Prestigio_Click&Touch_6

S donje se strane nalazi pet gumenih jastučića (podloga) koje drže tipkovnicu čvrsto na mjestu na svim podlogama, unatoč njenoj manjoj težini od samo 307 grama. Naravno, kod HTPC upotrebe će češće biti na nogama, a i tamo nožice mogu spriječiti klizanje. Deset vijaka drži dva dijela kućišta zajedno, pa je tako omogućen i lak servisni pristup, kao i onaj prijeko potrebni za čišćenje.

Prestigio_Click&Touch_7

Tipkovnica nije čitavom svojom površinom osjetljiva na dodir. Bočne su tipke, i s jednog i s drugog kraja te one na dnu malo drugačije teksture (hrapavije) i nisu osjetljive. Zona koja je osjetljiva je grafički dočarana na najlonu koji omata tipkovnicu u originalnom tvorničkom pakiranju. Ta je zona dovoljno precizna za korištenje kao miš i nekih multi-touch funkcija kao što su touch move (kursor miša), tap to click, scroll (s dva prsta gore dolje) i swipe (jedan prst lijevo desno).

Kao što vidimo jedan dio tipaka je dvostruke funkcije ili trostruke funkcije. Tako je gornji red osim F tipaka, ispunjen i onima za povezivanje, multimedijskim, ali i slider funkcijama za scroll ili rewind (od F1 do F6) i podešavanje glasnoće (od F7 do F12).

Prestigio_Click&Touch_8

Tipkovnica podržava do pet simultano spojenih uređaja – tri putem Bluetootha verzije 4.2, jednog putem USB donglea tj. 2,4 GHz veze i jednog putem kabela. Tipke od F1 do F5 imaju funkcije prebacivanja između uređaja, a sve veze rade solidno. Bežično do oko deset metara, a Bluetooth do tri bez problema.

Na desnoj su strani tipke s dvostrukim funkcijama kao što su Print Screen, Insert, Home, End, Page Up, Page Down i End, a koje pozivamo Fn tipkom. Tipkovnica ima i Windows tipku, ali i tipke za prebacivanje između Windows, Mac i Android operativnih sustava. Touch površinu je moguće i isključiti. Uz pomoć kombinacije tipaka je moguće ubrzati ili usporiti brzinu kursora, ili pak resetirati tipkovnicu na tvorničke postavke. Nude se i druge opcije – brzo prebacivanje između jezika kod LG i Samsung televizora, uključiti reverzibilni scroll.

Kao miš, tj. touchpad tipkovnica radi solidno i zadovoljavajuće precizno. Lijevi klik je tap jednim prstom, desni klik tap s dva prsta po površini, a moguć je i drag-and-drop. Uz tipkovnicu je moguće koristiti i Android te iOS servisnu aplikaciju koju pozivamo F6 tipkom, no ona nije nužna za rad. Mobilna aplikacija može se koristiti i za promjenu postavki i ažuriranje uređaja.

Prestigio_Click&Touch_9

Na stražnjoj se strani nalazi tipka za uključivanje i isključivanje tipkovnice, ili pak ponovno uključivanje nakon što ona ode u standby mod. U standby odlazi nakon deset minuta neaktivnosti (blinka bijela LED-ica u desnom kutu), a nakon dva sata standby-a se u potpunosti isključuje. Pored tipke za uključivanje je i USB-C konektor za kabel. Na vrhu se tipkovnice nalazi i LED traka koja svijetli zeleno u touchpad modu ili plavo u keyboard modu.

Autonomija tipkovnice je između 6 i 7 sati konstantne upotrebe, do tjedan dana povremene. Baterija je preko standardnog USB priključka na računalu puna za oko sat vremena. Proizvođač ne navodi njen kapacitet samo da je litij-ionska.

Prestigio_Click&Touch_10

Tipkovnica je vrlo ugodna za rad, veza stabilna, a automatsko prebacivanje iz touchpad moda u mod tipkovnice brzo i neprimjetno. Povezivanje s USB dongleom traje kratko, a ni s Bluetoothom nije bilo većih problema. Veza je stabilna i jedino je preko Bluetootha nešto kraća – idealno 3 – 4 metra. Tipkanje je ugodno, čak bolje nego na većini prijenosnika, a i sve ostale funkcije rade onako kako je to i zamišljeno. Touchpad je zadovoljavajuće precizan za multimedijalne HTPC funkcije, a zamjeriti mu jedino možemo što nema funkciju za označavanje dijela teksta (korisno kod kopiranja npr.). Za hrvatsko tržište cijena još uvijek nije definirana, a u Velikoj se Britaniji prodaje po cijeni od oko 85 €. Je nešto viša cijena, ali kod tehnološki jedinstvenih uređaja je to tako. Nama se Click&Touch svidjela, koristili smo ju svakodnevno uz HTPC i poželjeli smo da je stalni dio postava.