sony_xperia_1_wh1000xm3_9

Ekran je možda i najimpresivniji dio Xperie 1, jer je riječ o OLED kapacitivnom ekranu osjetljivom na dodir koji ima dijagonalu od 6,5 inča, i “cinema” format tj. omjer stranica 21:9. Ono što je još impresivnije je nativna rezolucija od 1644 x 3840 piksela što znači da je gustoća piksela po kvadratnom inču impresivnih 643. To se pretače u vrlo oštreu sliku gdje piksele nije moguće vidjeti golim okom. Uz to, s obzirom na to da je riječ o OLED-u s HDR podrškom prikaz boja je odličan, a kontrast praktički beskonačan.

Pozadinsko osvjetljenje bi moglo biti malo bolje, a u usporedbi s ekranom na OnePlus 5T uređaju vidimo da je ekran na Sonyu podešen na malo hladnije tonove. Naravno, softverski je moguće podesiti prikaz boja, no on je uvijek naklonjen hladnijim nijansama. DCI-P3 pokrivenost RGB spektra je 100-postotna, a ekran podržava i HDR standard BT.2020. Ekran se proteže preko velikog dijela prednje strane uređaja, a Sony nije zahvatila “ludnica” oko notcha, nego uređaj ima i “bradu i čelo”, te vrlo tanke rubove. Iznad ekrana se nalazi selfie kamera rezolucije 8 MP, zvučnik za razgovore, notifikacijska LED-ica u tri boje, te različiti senzori.

sony_xperia_1_wh1000xm3_9a sony_xperia_1_wh1000xm3_9b

Operativni sustav je Android Pie (9.0), koji ima Sonyev UI na koji smo već tijekom godina dobro naviknuli. Sada je dobio neke nove funkcionalnosti kao što su Swipe up on Home button koji nudi pregled svih aktivnih aplikacija s bilo kojeg ekrana. S obzirom na veličinu ekrana (otvorite ove screenshotove u novom prozoru i uživajte u rezoluciji), One-handed mod će uvijek dobro doći koji smanjuje aktivni ekran, tj. sliku na njemu kako bi ga mogli koristiti samo palcem. Novost je i Side Sense opcija koja koristi senzore na boku uređaja za double-tap otvaranje prečica na najčešće korištene aplikacije. Tu je i Multi-window meni koji omogućava istovremeno korištenje dvije aplikacije na podijeljenom ekranu, pa čak i automatsko uparivanje dvije aplikacije koje najčešće želimo koristiti u multiview modu. Side sense dozvoljava i prilagođavanje korisnikovim potrebama, pa ga je moguće koristiti i iz isključenog ekrana, odabrati različite geste za njegovo korištenje i koja aplikacija će raditi s gestama.

sony_xperia_1_wh1000xm3_9c sony_xperia_1_wh1000xm3_9d

Sony je u OS “natočio” dosta aplikacija koje možemo smatrati bloatwareom, ali nekoliko ih je i korisnih kao što je Game Enhancer ili pak Cinema Pro koji omogućava profesionalno sučelje i podešenja za snimanje filmova. Tu je i niz Googleovih aplikacija, ali Sony nije zaboravio na svoje Video, Album i Music aplikacije koje gura već godinama. Ugođaj rada na operativnom sistemu na Xperiji 1 je odličan, sve je vrlo fluidno i nikakvih zamjerki nemamo, premda i dalje više volimo stock Android iskustvo.

sony_xperia_1_wh1000xm3_9e sony_xperia_1_wh1000xm3_9f

(Klik za prvu originalnu i klik za drugu originalnu)

Xperia 1 ima tri kamere na poleđini i sve su tri rezolucije 12 MP. Glavna ima f/1.6 otvor blende i 26 mm leću te optičku stabilizaciju, telefoto ima f/2.4 otvor blende i 52 mm leću s 2x zoom opcijom te opričkom stabilizacijom, a ultraširoka ima f/2.4 otvor blende i 16 mm leću  te fiksiran fokus. Impresivan trio za sve uvjete. Fotografije koje proizvode su vrlo dobre premda zbog niže rezolucije i  povišenog šuma nisu i besprijekorne. Prva fotografija iznad je napravljena na glavnoj kameri, dok je druga na ultraširokokutnoj s iste pozicije i jedna iza druge. Zoom na srednjoj kameri funkcionira solidno, no šum je još izraženiji.

sony_xperia_1_wh1000xm3_10

Uz ovakav moćan flagship odlično će se uklopiti i WH1000XM3 slušalice predstavljene još sredinom prošle godine. Odličan su izbor za upotrebu uz pametan telefon jer nude veliku autonomiju, povezivost s Google Assistantom, osjetljivu na dodir vanjsku stranu slušalice uz pomoć koje mijenjamo muziku na playeru, ili se pak javljamo na pozive, a ima i izvrstan sustav prigušenja okolne buke koji je inteligentan i prepoznaje različite uvjete u kojima se nalazimo.

sony_xperia_1_wh1000xm3_11

Slušalice dolaze u torbici u kojoj se uz njih nalaze i jedan audio kabel s L 3,5-milimetarskim stereo mini konektorom na jednom kraju i na drugom sa standardno postavljenim po dužini kabela. Nadalje, tu je jedan kratki USB-A to USB-C kabel za punjenje interne baterije, te jedan adapter s jednog na dva stereo mini konektora (za avion npr.). Torbica je dovoljno čvrsta da izdrži transport slušalica, koje su unutar nje uredno složene tako da ne zauzimaju puno mjesta, a zahvaljujući okretnim zglobovima.

sony_xperia_1_wh1000xm3_12

Slušalice su vrlo kompaktne, teške samo 255 grama, no kvalitetno su napravljene i zadovoljavajuće su čvrste. Naravno, uz čvrstoću, bitna je i fleksibilnost, a ona je također vrlo dobra. Slušalice su nasljednik MX2 modela i u odnosu na njih su još udobnije za nošenje, zbog debljih jastučića od umjetne kože koji lijepo obujmljuju uho. Materijal izrade je većinom plastika, no vrlo kvalitetna i s premazom za bolji grip. Jastučić koji nasjeda na glavu je također mekan i obložen umjetnom kožom, a slušalice se mogu izvući uz pomoć metalnih traka te tako prilagođavati svim veličinama glave.

Unutar slušalica se nalaze 40-milimetarski driveri s neodimijskim trajnim magnetom, a korištene su i CCAW voice zavojnice (copper-clad aluminium wire) za smanjenje mase. Sony navodi i da su koristili LCP dijafragmu presvučenu aluminijem. Frekvencijski spektar koji zvučnici pokrivaju je od 4 Hz pa do 40.000 Hz, impedancija je 47 Ohma preko kabela kada slušalice spajamo već uključene ili 16 Ohma kada ih spajamo isključene. Frekvencijski opseg preko Bluetootha 4.2 iznosi 20 do 20.000 Hz (44.1 kHz sampling) ili 20 do 40.000 Hz (LDAC 96 kHz sampling, 990 kbps). Osjetljivost je 104.5 dB/mW (1 kHz) kada slušalice spajamo preko kabela već uključene ili 101 dB/mW (1 kHz) preko kabela dok su isključene.

sony_xperia_1_wh1000xm3_13

Ono što ove slušalice odlično rade je poništavanje okolne buke. Uz pomoć QN1 procesora stišavanje okolne buke je sada pametnije, pa analizira veličinu glave, dužinu kose ili pak nosite li naočale i prema tome personalizira stišavanje buke po vašim karakteristikama. Uz to tu je i optimizacija atmosferskog tlaka koju će itekako znati cijeniti svi koji često lete.  Sense Engine je još jedan mehanizam koji automatski detektira hod, trčanje, mirovanje ili putovanje te automatski podešava jačinu zvuka.

sony_xperia_1_wh1000xm3_14

Tu je i Quick Attention opcija koja vam omogućava trenutno isključenje zvuka kada trebate razgovarati s nekim – dovoljno je dlanom prekriti slušalicu. Touch kontrole smo već imali prilike isprobati na Asuovim slušalicama, a slično funkcioniraju i ovdje. Pomicanjem prsta po površini slušalice možemo mijenjati pjesme, jačinu zvuka, pauzirati pjesme ili odgovarati na pozive. Slušalice naime u sebi imaju ugrađene mikrofone za razgovor. Time je omogućen i “razgovor” s Google Assistantom ili pak Alexom.

sony_xperia_1_wh1000xm3_15

Kada je u pitanju reprodukcija glazbe, MX3 podržavaju DSEE XH (upscaling postojećeg izvora zvuka). Reprodukcija glazbe je odlična i preko Bluetooth veze, a još je naravno bolja preko kabela. Slušalice donose visoku kvalitetu zvuka koja će zadovoljiti i one probirljivije. Ne testiramo studijske slušalice, te se ograničavamo više manje na gamerske, ali ove ih svakako nadmašuju sve koje smo do sada isprobali i u muzici i u govoru, ali i u gamingu. Zvuk je čist i jak u cijelom frekventnom rasponu kojeg smo u stanju čuti, s dobro naglašenim niskim i čistim visokim i srednjim tonovima. Podržan je i NFC za brzo uparivanje s telefonom, a MX3 imaju ugrađenu bateriju koja im omogućava autonomiju do 30 sati s uključenim NFC-om, što je otprilike i točan podatak prema našem iskustvu.