Civilization_Beyond_Earth

Isprobali smo novi Civilization: Beyond Earth s dva APU-a – A10-7850K i 7800 bez i s uključenim Mantleom i usporedili rezultate. Ukoliko niste čuli, Beyond Earth je nova igra u Sid Meyer`s Civilization franšizi koja postoji još od davne 1991. godine. Beyond Earth je turn-based strategija i 4X igra (eXplore, eXpand, eXploit i eXterminate) koju je razvio Firaxis Games, a izdao 2K Games. Uz klasičnu DirectX11 podršku podržava i Mantle API koji bi trebao donijeti konkretnije ubrzanje performansi upravo kod APU-a i slabijih grafičkih kartica.

CivBeyondEarth_1

Igra je izdana 24.10.2014. godine i od strane raznih recenzenata je pokupila uglavnom pozitivne kritike. Metascore je vrlo visok, 81, što je bazirano na 71 recenziji (kritici), dok je od strane 735 korisnika igra ipak ocijenjena s nižom ocjenom od 5.6. Radnja Beyond Eartha se odvija u budućnosti u svemiru, gdje čovječanstvo traži i osniva nove kolonije.

CivBeyondEarth_2

Ono što je za nas zanimljivo je da Beyond Earth podržava Mantle te drugačiju tehnologiju renderiranja scene. Do sada se koristio samo AFR (Alternate Frame Rendering) u kojem je svaki od dostupnih GPU-a renderirao drugi frame pri čemu su se ubrzavale performanse. Beyond podržava AFR u D3D-u, ali SFR (Split Frame Rendering) tehnologiju koja scenu (sliku) dijeli na dijelove (pločice, eng. “tiles”) pri čemu onda svaki od dostupnih GPU-a odrađuje različitu pločicu, čime se smanjuju latencije koje se inače dešavaju pri AFR metodi.Druga tehn0logija koju koristi Beyond Earth kroz Mantle je Multi-threaded command buffering, koji dozvoljava developerima nizanje puno šireg toka informacija između GPU-a i CPU-a, što je posebno dobro za procesore s više jezgri koje ostlali “viši” API-ji ne iskorištavaju do krajnjih granica. Treća je Enhanced-quality Anti-Aliasing (EQAA), koja poboljšava kvalitetu anti-aliasinga, poduplavanjem tzv. coverage samples-a” na svakom AA nivou a u usporedbi sa MSAA tehnikom – ovo je automatski uključeno čim koristimo AA u igri. Ovo je sve vrlo bitno kod jačih grafičkih kartica i multi-GPU setupa, no nama je danas ipak bitnije kako ovi APU-i iskorištavaju Mantle i koliki im je porast performansi.

civilization_mantle_a88x

Mi smo do sada već testirali Beyond Earth s grafičkim karticama i usporedili performanse s uključenim i isključenim Mantleom, no nikako nismo uspjeli u lab “dovući” i APU-e koji su popularan izbor kod gamera plićeg džepa. Sada je došao red da i to ispravimo i testiramo kako se u igri ponašaju dva A10 Kaveri APU-a s i bez Mantlea. Test stroj je bio klasičan s Asusovom A88X-PRO matičnom pločom, Corsairovom DDR3 2400 MHz memorijom i dva APU-a – A107850K i A10-7800. Testirali smo i ubrzanja koja se dobivaju podizanjem brzine memorije no razlika između 1866MHz, 2133MHz i 2400MHz u Beyond Earthu nije bilo.

Testirali smo tako što smo u komandnu liniju za pokretanje igre (preko Steama) upisali naredbu “-benchmark lategameview” nakon čega pri pokretanju igra samo izvrti benchmark. Rezoluciju smo postavili na 1680×1050, a postavke na najniže, tj. LOW. Rezultati su kao što vidimo relativno niski, no upotreba Mantlea zapravo čini dovoljnu razliku između igrivog i jedva igrivog. Porast performansi osjetan i iznosi 18.95%. Ono što je vidljivo je da nema razlike u performansama između dva testirana APU-a, što je manje više potvrđeno i u našim ranijim testovima. Civilization: Beyond Earth je dakle igriv na jačim APU-ima, performanse ne ovise o brzini radne memorije (1866MHz je preporučljivo), a Mantle svakako treba koristiti.