coolermaster_td500_mesh_1 coolermaster_td500_mesh_2

Iz Cooler Mastera nam stiže njihovo novo TD500 Mesh kućište predstavljeno početkom ove godine. TD500 Mesh dolazi u crnoj i bijeloj izvedbi, a nama je stiglo potonje. Kućište dolazi u standardnoj svijetlo smeđoj kutiji unutar koje je zaštićeno u najlonsku vrećicu i smješteno u debeli stiropor. Dodatno, bočna je staklena stranica zaštićena najlonskom naljepnicom koju je potrebno odlijepiti. Uz kućište dolaze i detaljne slikovne upute koje opisuju način korištenja i ugradnje komponenata.

coolermaster_td500_mesh_3 coolermaster_td500_mesh_4

Lijepo dizajnirano bijelo mid tower kućište specifično je po prednjoj mrežastoj masci u reljefnoj izvedbi, zbog čega je i nosi sufiks Mesh u imenu. Dizajnerske se crte tu ne zaustavljaju jer je i cijela prednja maska u oštrim kutevima ispupčena prema naprijed, a bočna je stranica od kaljenog stakla prošarana urezanim crtama brazdama upotpunjuju cjelokupan dojam. Dominira bijela boja, a kontrast je u sivoj kakva je prednja mrežica, te rubovi bočne stranice, uz pokoji crni element kao što su limovi za dodatne kartice, vijci i slično.

coolermaster_td500_mesh_5

Dimenzije kućišta su 493 x 217 x 469 milimetara, a masa mu je 6,95 kilograma, čemu dosta doprinosi bočna stranica od kaljenog stakla. Prednja je maska plastična, ispupčena je prema van u 3D obliku oštrih rubova, a u sredini se nalazi reljefna rešetka koju proizvođač još naziva i poligonalna ili mnogokutna mreža. Ta je mreža metalna i služi i kao filtar za prašinu usisnih ventilatora. Neće efikasno zaustaviti one najmanje čestice prašine, no veće sigurno hoće. Iz priloženog vidimo da je TD500 kućište otvorenog tipa, tj. visoke propusnosti zraka pa problema s hlađenjem moćnijih komponenata ne bi smjelo biti.

coolermaster_td500_mesh_6

Stražnja strana kućišta je klasična. Na dno smještamo napajanje, iznad kojega je sedam proreza za kartice i koji su svi pokriveni crnim limovima. Limove drže thumb vijci pa ih je lako skidati i vraćati. Iznad toga je rešetka za 120-milimetarski ispušni ventilator, i prorez za stražnje I/O portove matične ploče. Obje su bočne stranice pričvršćene s po dva thumb vijka, metalna straga, a staklena na boku.

coolermaster_td500_mesh_7

Prednji, ili u ovom slučaju gornji panel, nalazi se na gornjoj kosini plastične prednje stranice. Zapravo je kao što ćemo vidjeti konstrukcija panela ispod maske, pričvršćena za šasiju, a prednja je stranica samo maska. S lijeva na desno tu se nalazi LED indikacija za rad tvrdog diska, zatim dva USB 3.0 Type A porta, a do njih Power tipka u obliku Cooler Masterovog logoa koja je osvijetljena bijelim LED svjetlom. Desno se nalaze dva audio porta za 3,5-milimetarske jackove slušalica i mikrofona. Skroz desno, zadnja, tipka je za Reset. Jednostavno i skladno dizajnirano, samo bi još voljeli vidjeti i USB Type C port jer sve više ploča ima interne USB 3.2 konektore.

coolermaster_td500_mesh_8

Gornja je stranica kao i kod nekih drugih Cooler Masterovih kućišta potpuno perforirana i spremna za prihvat ventilatora i radijatora vodenih hlađenja i to dužine do 360 milimetara. Na vrhu je tanka metalna mrežica za filtriranje prašine, koju drže magnetne trake na rubovima. To je još jedan detalj koji govori o otvorenoj “prirodi” ovoga kućišta.

coolermaster_td500_mesh_9

Na donjoj su strani četiri plastične noge koje na dnu imaju gumene trake koje sprječavaju klizanje. Prednje su noge ukomponirane s prednjom maskom tako da vizualno čine jednu cjelinu. Na prorezu iznad kojeg dolazi usisni ventilator napajanja nalazi se metalna bijela mrežica koja služi kao filtar. Desno od toga su samo dva vijka koja drže stranicu kaveza za diskove, koji je jasno s unutarnje strane.

coolermaster_td500_mesh_10 coolermaster_td500_mesh_11

Vrlo zanimljiv detalj TD500 Mesh kućišta je i bočna stranica od kaljenog stakla. Cooler Master njen dizajn rezbarenih brazda naziva Crystaline jer brazde podsjećaju na fini kristal, i izvrsno se uklapaju u ostatak dizajna kućišta. Brazde su tako urezane da naprijed završavaju u srednjem dijelu prednje maske koja je urezana i prirodno ih prati. Tako je ovo kućište zanimljivo i duže promatrati te istraživati sve zanimljivosti dizajna.

coolermaster_td500_mesh_12 coolermaster_td500_mesh_13

Stranica je pričvršćena s dva vijka na vrhu, a s donje strane je umetnut metalni nosač koji nasjeda na kućište. Nosač je samo umetnut i stisnut uz staklo, pa se lako može desiti i da se malo pomakne. Treba voditi brigu o tome, jer ako se pomakne, stranica više ne sjeda kako treba. Stranica ima lagano zatamnjenje i to u sivoj nijansi, a sivi su i rubovi. Siva je dobar izbor kao suprotnost crnoj, koja se ne bi najbolje uklopila u bjelinu kućišta.