coolermaster_ml240l_core_argb_1 coolermaster_ml240l_core_argb_2

CoolerMaster nam je na test poslao svoj MasterLiquid 240L Core ARGB AIO hladnjak koji u odnosu na prošlu seriju donosi novu pumpu, veći radijator i pročišćeni dizajn. Uz to opremljen je i ARGB ventilatorima, a i CoolerMaster logo na pumpi je osvijetljen. Podržava sve moderne desktop sockete, a uz njega stiže i nova CryoFuze termalna pasta.

U videu otpakiravanja i montaže možemo vidjeti kako je hladnjak pakiran na uobičajen način, i što sve zapravo dolazi s njim. Osim hladnjaka i ventilatora, tu je i sve potrebno za montažu na jedan od podržanih socketa – LGA1700, LGA1200, LGA115x, AM5/4/3/3+/2+/2 i FM2. Svi potrebni vijci, odstojnici, adapteri, nosači i ostalo su tu. Naravno, tu su i detaljne slikovne upute za montažu, a sama montaža i nije previše komplicirana, pogotovo na novi AM5 socket kao što možete vidjeti u videu. Jamstvo koje proizvođač daje na hladnjak je trogodišnje.

Cooler Master svoje AIO modele dijeli u četiri skupine – MasterLiquid Lite, MasterLiquid, MasterLiquid Pro i MasterLiquid Maker. Ovaj Core model koji testiramo danas spada u Lite, tj. ulazne modele AIO hladnjaka.

coolermaster_ml240l_core_argb_3

Radijator je aluminijski, pobojan u crno i s većom rashladnom površinom od prethodnika, koja je dobivena povećanjem širine. Dimenzije radijatora su 277 x 119,6 x 27,2 milimetra (Š x V x D), a na njega je moguće montirati dva 120-milimetarska ventilatora. Dizajn je klasičan s plosnatim cijevima kroz koje prolazi tekućina i rebrima koja distribuiraju toplinu tako da ih ventilatori mogu lakše izbaciti van.

coolermaster_ml240l_core_argb_4

Ventilatori su crnih okvira i propelera od mliječne plastike kako bi ih ARGB LED-ice bolje obasjavale i difuzija svjetla bila kako treba. Dimenzija su 120 x 120 x 25 milimetara, pa je ukupna debljina hladnjaka 52,2 milimetara i na to treba paziti prilikom planiranja pozicije u kućištu. Ventilatori imaju Rifle ovjes, promjenjivu brzinu vrtnje od 650 do 1.750 okretaja u minuti, maksimalni protok zraka od 71,93 CFM-a, maksimalnu deklariranu buku od 27,2 dBA i maksimalni pritisak od 1,86 mmH2O. Mi smo izmjerili nešto višu buku pri maksimalnim okretajima i na oko 40 centimetara od ventilatora – 46,7 dBA (mjereno na radnom stolu s Meterk MK09 uređajem). MTTF je 160,000 sati.

coolermaster_ml240l_core_argb_5

Kućište pumpe je plastično, a dimenzija je 81 x 76 x 47 milimetara. Na vrhu kućišta je ARGB osvijetljeni Cooler Master logo, Master Liquid natpis i zanimljiv reljefni dio. Unutra je tzv. Gen S pumpa dvostruke komore i redizajnirana bakrena baza. Pumpa po deklaraciji proizvodi do 12 dBA buke (u radu je gotovo bešumna), a troši oko 4 W električne energije. Proizvođač ne navodi podatak o količini vode koju tjera u jedinici vremena, a ni o stupu vode, no navode kako je MTTF veći od 70,000 sati.

coolermaster_ml240l_core_argb_11

Baza, tj. cold plate je bakrena i solidno obrađena, a s njene gornje strane se nalaze fini kanalići s kojih rashladna tekućina odnosi toplinu prema radijatoru. Baza i radijator su vezani gumenim cijevima koja su opletena mrežicom od konca. Dužine su oko 36 centimetara što je dovoljno, no draže nam je kada su oko 40 pa bez problema idu i u veća kućišta.

coolermaster_ml240l_core_argb_6

Način instalacije na AM5 ploču ste mogli vidjeti u videu i to je poprilično jednostavan proces. Potrebno je na kućište pumpe postaviti nosače i na ploču se sve montira na postojeće AM5 nosače koji dolaze uz ploču. Kod Intel ploča je to malo drugačije i potrebno je postaviti donje nosače, odstojnike i onda posebne nosače za kućište pumpe. Međutim, sve je to relativno jednostavno i dobro objašnjeno u slikovnim uputama.

coolermaster_ml240l_core_argb_7

Problem kod AIO hladnjaka s dva ili tri ventilatora je i mnoštvo kabela o kojima treba brinuti. Dva za napajanje ventilatora spajamo na adapter pa na ploču, a LED adapter ima tri priključka jer je jedan za pumpu. CoolerMaster isporučuje plastične kopče za LED spojeve pa se tu ne treba bojati otkapčanja i sve što vi morate napraviti je uredno složiti kabele i razvući ih po kućištu. Manje iskusnima bi to eventualno moglo predstavljati problem, veći od instalacije.

coolermaster_ml240l_core_argb_8

Ventilatori i pumpa imaju ARGB LED osvjetljenje koje spajamo na matičnu ploču i kontroliramo uz pomoć softvera te matične ploče. Efekti ovise dakle o tom softveru, a samo osvjetljenje je izvedeno solidno. Nije vrhunsko kao kod nekih Corsairovih proizvoda, no na dosta visokoj razini je.