Već se neko vrijeme bavimo testovima ploča koje podržavaju DDR5 memoriju, a još ni jedan kit nije došao na red za recenziju. To se danas mijenja, i evo konačno donosimo test Corsairovog Dominator Platinum RGB DDR5 kita frekvencije 5.200 MHz. Dolazi u dvokanalnoj izvedbi, kapaciteta je 32 GB, tj. 2x 16 GB i latencija CL38-38-38-84 pri naponu od 1.25V kao što je zapisano u XMP 3.0 profilu. DDR5 memorija donosi više brzine i veću gustoću po čipu, a što je još novoga, te kako se overclockira čitajte u nastavku.

Prije par tjedana smo vam pokazali unboxing iskustvo ovoga kita i njegovu montažu na matičnu ploču. U videu ste mogli vidjeti da Corsair nije znatnije mijenjao svoje pakiranje Dominator kitova i da je ono manje više slično kao i kod DDR4. Unutar kartonskog omotača je blister pakiranje s dva memorijska modula, i tu su još i sigurnosne informacije, te kratke korisničke upute.

corsair_dominator_platinum_rgb_ddr5_5200_1

Sami moguli također nisu doživjeli znatniju promjenu u dizajnu, i zapravo jedino po čemu se razlikuju je mjesto razdvajanja kontakata koje je na DDR5 memoriji pomaknuto malo više prema sredini. Kada smo već kod toga, spomenimo i ostale razlike između DDR4 i DDR5 memorije!

Novosti su opsežne i uključuju promjene na podatkovnoj sabirnici, arhitekturi kanala i napojnom dijelu. Novi su DDR5 memorijski čipovi veće gustoće, pa bi u budućnosti mogli vidjeti i pojedinačne module kapaciteta do 512 GB. Frekvencija je povećana, pa je povećana i teoretska propusnost, a ona po JEDEC standardu kreće od 4.800 MHz ili preciznije napisano od 4.800 MT/s, a ta će vrijednost ići sve do 7.000 MT/s. Osnovna frekvencija modula koji imaju specifikaciju 5.200 MHz ili MT/s je zapravo 2.600 MHz, no zbog prirode rada DDR memorije (double data rate), broj transfera se poduplava. Za one koji još ne znaju, DDR memorija obavlja transfer na uzlaznom i na silaznom rubu kvadratnog valnog oblika signala, pa otud double data rate po jednom taktu.

corsair_dominator_platinum_rgb_ddr5_5200_2

Latencije su narasle u odnosu na DDR4 i na DDR5 kitovima one po JEDEC-u startaju od CL40-40-40, a proizvođači će u odnosu na kvalitetu čipova naknadno u XMP 3.0 profile upisivati agresivnije postavke. Pao je radni napon s 1.25 V na 1.1 V, ali je i menadžment preseljen na same kitove (PMIC). Stoga su proizvođači matičnih ploča morali napraviti novu logiku koja zaobilazi PMIC, kako bi mogli povećati radni napon i time omogućiti overclocking – kako već onaj tvornički tako i onaj koji ostaje korisnicima. Nova je i Rank struktura, pa sada svaki modul ima dva memorijska kanala u odnosnu na samo jedan koliko je imala DDR4 memorija. To znači da teoretski u dva modula na Z690 matičnoj ploči zapravo imate četiri kanala memorije. Ujedno, ECC (error correction code) je postao standard i sada se nalazi na svakom modulu. Novost je i XMP 3.0 profil koji je nadogradnja u odnosu na stari XMP 2.0, a u kojeg proizvođač upisuje vrijednosti drugačije od onih propisanih JEDEC standardom za DDR5.

corsair_dominator_platinum_rgb_ddr5_5200_3

Sada kada znamo osnovne razlike između starog i novog tipa memorije, bacamo se na konkretne module koje danas testiramo. Corsairova je poznata Dominator Platinum RGB serija pred nama, samo ovaj put u DDR5 izvedbi. Kit koji nam je stigao je oznake CMT32GX5M2B5200C38-PK1, a iz te oznake je vidljivo da je riječ o kitu ukupnog kapaciteta 32 GB (2x 16 GB), brzine transfera od 5.200 MHz i CAS 38 latencije. Svaki modul u XMP 3.0 profilu ima zapisane vrijednosti latencija od CL38-40-40-78, premda se na samim modulima nalazi oznaka CL38-38-38-84 (očito kriva naljepnica), koja zapravo ne odgovara onome što matična ploča može pročitati u XMP profilu (u oba dostupna). Radni napon prema JEDEC-u je 1.1 V, no za više brzine i niže latencije se koristi napon od 1.25 V. Ujedno, latencije prema JEDEC-u su CL42-40-40-77.

corsair_dominator_platinum_rgb_ddr5_5200_4

Korisni alat Typhoon Burner još uvijek ne prepoznaje DDR5 memoriju, pa ne možemo podrobnije analizirati module i čipove, no Corsair navodi da na ovim kitovima koristi Micronove DDR5 čipove “A” specifikacije. Ujedno, i CPU-Z čita Micron kao proizvođača DRAM-a. Dominator Platinum RGB je vrh onoga što Corsair nudi, a to znači da je korišteno najbolje DHX hlađenje koje osigurava hladniji rad. Hladnjaci su napravljeni od kovanog i lijevanog anodiziranog aluminija koji je naknadno obložen crnim premazom. Vrlo su elegantni, a i RGB LED rasvjeta je lijepo uklopljena u vrh hladnjaka.

corsair_dominator_platinum_rgb_ddr5_5200_5

Moduli su visoki oko 55 milimetara što znači da će te morati paziti prilikom odabira hladnjaka, no uz ove nove procesore, a pogotovo i9 12900K preporuka je AIO hlađenje, pa problema neće biti. Zbog crne će se boje odlično uklopiti uz većinu matičnih ploča, a mi smo ih do sada isprobali na pet različitih modela. Problema u radu nije bilo, i stabilnost je bila uzorna čak i prilikom overclockinga kojeg ćemo se dotaknuti na sljedećoj stranici. Zagrijavanje modula nije pretjerano i interni je senzor pokazivao do 45°C prilikom opterećenja u normalnom radu i do 46°C prilikom overclockinga.

corsair_dominator_platinum_rgb_ddr5_5200_6

Za bogatu se rasvjetu brine 12 ultra svijetlih Capellix RGB LED-ica koje su raspoređene po cijeloj dužini modula. Mliječna je plastika zadužena za disperziju svjetlosti, a na vrhu imamo po deset kvadratića s lijeve i desne strane te Dominator natpis. S boka se nalazi osvijetljena rešetka koja također doprinosi atraktivnosti. U ovom trenutku još uvijek nismo mogli kontrolirati osvjetljenje jer iCUE softver u verziji 4.19.170 nije prepoznao module, a ni plug-in za Asus Aura Sync još ne radi. Preko iCUE softvera će se osim rasvjete moći i pratiti parametri rada memorije, pa čak i mijenjati frekvencija, latencije, napon itd. No, to je tek u razvoju.