corsair_iroinclaw_rgb_1 corsair_iroinclaw_rgb_2

Nakon malenog i vrlo dobrog Harpoon RGB Wirelessa, pod dlan i prste nam je došao veličinom puno primjereniji miš IronClaw RGB. Corsair je na ovogodišnjem CES-u predstavio tri nova miša i ovaj se nalazi u toj skupini, s testiranim Harpoonom i M65 RGB Elite. IronClaw RGB je FPS/MOBA miš za sve one s većom rukom, a njegova glavna značajka je novi PixArtov optički senzor PMW3391 koji ima rezoluciju visokih 18.000 DPI-a.

corsair_iroinclaw_rgb_3

Miš je smješten u klasičnu kartonsku žuto-crnu kutiju unutar koje je smješten u dodatno kartonsko ležište i zaštićen prozirnim plastičnim poklopcem. Uz njega u kutiji još nalazimo i jamstveni listić, izjavu o elektroničkom otpadu te upute za korištenje. Proizvođač na ovoga miša daje dvogodišnje ograničeno jamstvo.

corsair_iroinclaw_rgb_4

IronClaw RGB je veliki, masivni miš koji je namijenjen isključivo dešnjacima i to onima veće ruke/šake. I sami spadamo u tu kategoriju pa nam je baš kao i “daily driver” Dark Core, IronClaw savršeno sjeo u ruku bilo da smo ga koristili u Palm ili Claw poziciji – premda češće u prvoj. Proizvođač ne navodi dimenzije, no mi smo ugrubo izmjerili 130 x 80 x 45 milimetara (duljina, širina i visina). Masa bez kabela mu je 105 grama, što je sasvim pristojno.

corsair_iroinclaw_rgb_5 corsair_iroinclaw_rgb_6

Kompletna je konstrukcija plastična, s gumiranim bočnim stranicama. Kvaliteta plastike je zadovoljavajuća, no na mjestima su spojevi više razmaknuti i djeluje kao da je drugačija tekstura i boja. To je primjetno najviše na lijevoj strani, tik ispred tri LED-ice za DPI. Na mišu se nalazi šest tipaka i scroll kotačić koji ima funkciju tipke pomakom prema desno. Sve su tipke glomazne i lako ih je “pogoditi”.

corsair_iroinclaw_rgb_7 corsair_iroinclaw_rgb_8

Bočne dvije su matirane, a gornje dvije sjajne. Sve su naravno programabilne po željama unutar iCUE softvera. Gornja je površina mat i gumirana pa je grip vrlo dobar, a grip dodatno poboljšavaju gumene bočne stranice s reljefom. Glavna dva prekidača su Omronovi D2FC-F-K sa životnim vijekom od 50 milijuna prekidanja.

corsair_iroinclaw_rgb_9

S donje se strane nalaze četiri veće teflonske nožice i miš glatko klizi po svim površinama. Centralno mjesto zauzima novi PixArtov PWM3391 optički senzor maksimalne nativne rezolucije od 18.000 DPI-a (točaka po kvadratnom inču), koji se nalazi i u mišu M65 RGB Elite. Rezolucija je promjenjiva od 100 do 18.000 u koracima od po 1, maksimalno ubrzanje je 50g, a brzina praćenja 400 IPS-a. Iako će nam za svakodnevni rad i igru biti sasvim dovoljno između 4.000 i 6.000 DPI-a, proizvođači se trude impresionirati nas svake godine sa sve većim vrijednostima. Miš je iznimno brz pri 18.000 DPI-a i praktički neupotrebljiv.

Da tu silnu “brzinu” stavimo u perspektivu – pri rezoluciji od 2.000 DPI-a potrebno ga je pomaknuti za oko četiri centimetra za prelazak 1440 horizontalnih piksela na ekranu, dok je kod 18.000 DPI-a potreban pomak od samo pola centimetra! Ono što je pak puno bitnije, je da se senzor ponaša odlično. Nema trzaja, responzivan je, precizan na različitim površinama, i nema nikakvog primjetnog ulaznog kašnjenja. Polling rate se može odabrati u softveru, a vrijednosti su standardne – 125, 250, 500 i 100 Hz, što se prebacuje u 8, 4, 2 i 1 milisekundu odziva. Lift-off udaljenost je standardno dosta visoka, no opada s kalibracijom na podlogu koju koristimo.

corsair_iroinclaw_rgb_10

Kabel je opleten koncem, dug je 1.8 metara, te ima čičak traku za lakše aranžiranje. Na vrhu se nalazi do sada najbolji USB konektor koji smo imali prilike vidjeti i opipati na jednom mišu. Kućište konektora je potpuno gumeno, s odvojenim prednjim dijelom koji ima teksturu za bolji grip. Corsair se ovdje dobro potrudio iznenaditi nas.

corsair_iroinclaw_rgb_12 corsair_iroinclaw_rgb_13

Svakodnevno koristimo Dark Core RGB SE miša, pa nam tranzicija na IronClaw-a nije predstavljala nikakav problem. Slični su po dimenzijama i slično leže u ruci, tj. pod dlanom. Dark Core ipak osigurava malo bolji grip zbog gumene teksture pod dlanom. No, IronClaw zato ima puno bolji senzor.

IronClaw ima dvije zone osvjetljenja, jednu na “leđima” u obliku Corsairovih jedara, a drugu na scroll kotačiću. Tu su još i tri crvene LED-ice za prikaz odabranog DPI nivoa. Putem iCUE softvera je moguće promijeniti način osvjetljenja RGB zona, uz izbor preddefiniranih profila i profila koje možemo kombinirati s ostalim modernim Corsairovim hardverom.

corsair_iroinclaw_rgb_14 corsair_iroinclaw_rgb_15

corsair_iroinclaw_rgb_16 corsair_iroinclaw_rgb_17

iCUE sučelje nam je dobro poznato, a kod ovog miša nam je omogućeno programiranje svih tipaka osim “lijevog klika” uz jasno snimanje i Macro naredbi koje se spremaju u memoriju miša. Preddefinirana osvjetljenja su Rainbow, Color Pulse i Color Shift, a na izbor su ostavljena i tri Custom profila, te čak 12 iz Lightning Link veze. Tri su profila s po tri razine osjetljivosti, a korisnik može podesiti bilo koju vrijednost od 100 do 18.000 DPI-a, u koracima od po 1 DPI. Sniper mod prikazan u softveru, na ovome mišu nije moguće koristiti. U Performance modu je moguće uključiti angle snapping (nepotrebno) i povećati preciznost pokazivača i njegovu brzinu. Posljednja je opcija Surface Calibration koju svakako preporučujemo za svaku novu podlogu na koju stavite miša.

corsair_iroinclaw_rgb_11

IronClaw RGB prvenstveno donosi odličan senzor, primjeren za sve zadaće i koji neće nikoga ostaviti sa željom za boljim. Visoka rezolucija na stranu, ono što oduševljava je jednak rad u cijelom DPI području, bez ikakvih znakova slabosti. Uz to, miš je velikih dimenzija, odličan za palm držanje, s odličnim gripom a opet nije pretežak. Materijali su solidni, Omoronovi prekidači dugotrajni i jedine zamjerke koje možemo uputiti su na malo lošije spojeve pojedinih dijelova, no to je već cjepidlačenje. Šećer na kraju – cijena. U Hrvatskoj ga još nema, no u ostatku Europe se prodaje za vrlo pristojnih 60 €. Ako tražite veliki gamerski miš, s odličnim senzorom, ne tražite dalje.