corsair_k70_rgb_pro_1

Iz Corsaira nam stiže njihova nova K70 RGB PRO tipkovnica koja donosi tehnologije zanimljive vrhunskim igračima. U prvom redu tu je stopa pollinga od 8.000 Hz, zatim stopa skeniranja prekidanja od 4.000 Hz, linearni mehanički Cherry MX Red RGB prekidači i tzv. Tournament prekidač koji isključuje niz gamerima nepotrebnih funkcija. Tipkovnica je dizajnirana u standardnom Corsairovom stilu, a kvaliteta izrade i materijala vrlo visoka. Uz tipkovnicu dolazi i odmorište za dlanove.

corsair_k70_rgb_pro_2

Dostavna služba nam je tipkovnicu isporučila u poprilično zgužvanoj kutiji pa zato nema više slika pakiranja, no što je tu je. Bitno da sadržaj nije bio oštećen. Uvijek iz ovog razloga navodimo koliko je proizvod dobro zaštićen ili nije. Unatoč činjenici da je kutija uništena, tipkovnica i sve u kutiji je preživjelo. Osim pamfleta sa sigurnosnim informacijama, u kutiji se uz tipkovnicu koja je zamotana u plastičnu foliju nalazi i odmorište za dlanove te USB-C to USB-A opleteni kabel. Tipkovnica nije bežična, no Corsair je valjda zbog jednostavnijeg transporta odlučio napraviti kabel koji se može spojiti i odspojiti s tipkovnice.

corsair_k70_rgb_pro_3

Tipkovnica je pune veličine, tj. ima i numerički dio, a dizajnom se naslanja na starije K70 modele. Zapravo je taj Corsairov dizajnerski jezik dosta prepoznatljiv unatoč činjenici da nema ili čak i ne može biti puno dizajnerskih zahvata na jednoj tipkovnici. Gornja je strana od brušenog aluminija tamno sive boje, a samo je kućište tipkovnice plastično. Cijela je konstrukcija vrlo robusna, nema nikakvog uvijanja i K70 je pravo hladno oružje. Tome u prilog ide i masa od 1.150 grama koja je raspoređena u 444 x 166 x 40 milimetara prostora. Double Shot Pro poklopci prekidača su također crni, ali s poluprozirnim natpisima na sebi.

corsair_k70_rgb_pro_4 corsair_k70_rgb_pro_5

Na vrhu tipkovnice nalazimo uzdignutu plohu na čijoj se desnoj strani nalaze tri tipke – prva za odabir profila, druga za jačinu osvjetljenja i treća je Windows Lock. U sredini (što na ovoj slici ne vidimo) se nalazi crna plastična ploha ispod koje su LED-ice za indikaciju funkcija (Macro Recorder, Volume Mute, Win Lock, Num Lock, Caps Lock i Scroll Lock), te u sredini osvijetljena Corsairova jedra.

Na desnoj strani, tik iznad numeričkog dijela se nalaze multimedijske tipke – Stop, Previous track, Play/Pause i Next track. Na uzdignutoj plohi iznad njih se nalazi Mute tipka, te valjak za podešavanje glasnoće. Ovo kao i uvijek na Corsairovim tipkovnicama volimo vidjeti i koristiti, a tipke su dovoljno velike da ih je lako naći i bez gledanja.

corsair_k70_rgb_pro_6

Donja strana nam otkriva kvalitetu plastičnog kućišta tipkovnice, a vidimo i karakteristične kanale koji se protežu u svim smjerovima. Ako želimo i imamo potrebu, kroz te kanale možemo provući kabele, a maleni nosići u svakom od kanala će ih držati na mjestu. U kutevima su postavljene široke gumene podloške koje onemogućavaju slučajno guranje tipkovnice po podlozi. U gornje dvije su integrirane i nožice za promjenu nagiba.

corsair_k70_rgb_pro_7 corsair_k70_rgb_pro_8

Dodavanjem odmorišta za dlanove povećavamo i dubinu tipkovnice i to sa 166 na 235 milimetara. Odmorište za dlanove ima dvije gumirane kopče s magnetima i dosta čvrsto se drži tipkovnice – neće otpasti ni ako tipkovnicu podignemo u zrak (kao kod nedavno testirane Asusove Flare II tipkovnice). Samo je odmorište s gornje strane tvrdo i nije udobno kao kod spomenute Flare II, no nije neudobno kod dužeg igranja ili pisanja. Površina je lagano gumirana, ima dobar grip čemu doprinosi i romboidni uzorak. Na dnu se nalazi šest gumenih nožica koje povećavaju silu prianjanja uz podlogu.

Tipkovnica omogućava i hardversko snimanje Macro naredbi, tj. bez softvera. Proces snimanja je jednostavan i vrši se pritiskanjem Lock tipke od dvije sekunde, unošenjem niza naredbi, te ponovnim pritiskom Lock tipke. Za spremanje se koristi Key ili Fn+Key kombinacija. Isto tako, Macro naredbe je moguće hardverski i brisati.

corsair_k70_rgb_pro_9 corsair_k70_rgb_pro_10

Corsair je kod izrade ove tipkovnice kao što smo već napisali koristio Double Shot Pro poklopce koji su ergonomski dizajnirani i prsti lijepo sjedaju u njih. Ispod poklopca se nalaze Cherry MX RED RGB prekidači koji su glatkog i neometanog hoda, dizajnirani za brzu akciju. Red RGB je linearni mehanički prekidač koji ima silu pritiska od 45 cN, te 2 milimetra hoda prije prekidanja i još dva milimetra nakon prekidanja. Samo prekidanje jasno ne osjetimo zbog linearnog hoda. Prekidači na ovoj tipkovnici nisu naročito tihi, čuje se onaj metalni povratni zvuk opruge koji je pojačah ehom u komori prekidača. No, vrlo su udobni i pogodni  za dugotrajni rad ili igranje. Veće tipke (Shift, Space) imaju bočne stabilizatore pa nema klimavosti prilikom pritiskanja. Sve tipke su dovoljno velike i lake za pronalazak prstima, a jedino kao i do sada ne volimo malu Enter tipku – premda smo se naravno već i na nju priviknuli.

corsair_k70_rgb_pro_11 corsair_k70_rgb_pro_12

Na stražnjoj se stani ploče nalazi USB-C port na koji spajamo upleteni kabel koji na drugom kraju ima standardni USB-A port. Kabel omogućava USB 3.0 vezu, a Axon engine koji se nalazi u tipkovnici omogućava brzu detekciju prekidanja, polling do 8.000 Hz, i efekte osvjetljenja tipkovnice u 20 slojeva što je moguće programirati putem iCUE softvera. U tipkovnici se nalazi 8 MB memorije za spremanje kompleksnijih profila osvjetljenja, Macro naredbi itd. za korištenje kada iCUE nije prisutan na računalu.

corsair_k70_rgb_pro_13 corsair_k70_rgb_pro_14

Ono po čemu je ova tipkovnica posebna je tzv. Tournament prekidač koji je moguće i zaključati uz pomoć plastične maske. Kada je Tournament prekidač uključen, svijetli i crvena LED-ica. Kada ga uključimo tipkovnica prelazi u mod za natjecatelje pri čemu se isključuju Macro naredbe i akcije koje smo sami programirali, uključuje se crveno pozadinsko osvjetljenje (koje je moguće prigušiti ili isključiti) i dostupne su samo osnovne funkcije tipkovnice bez profila i mijenjanja profila. Sve ovo je namijenjeno profesionalnim igračima kako slučajno ne bi aktivirali neku od specijalnih funkcija prilikom brze akcije.

corsair_k70_rgb_pro_15 corsair_k70_rgb_pro_16

corsair_k70_rgb_pro_17 corsair_k70_rgb_pro_18

corsair_k70_rgb_pro_19 corsair_k70_rgb_pro_20

Softver kojim upravljamo svim funkcijama tipkovnice je poznati iCUE koji ima šest glavnih menija – Key Assignments, Hardware Key Assignments, Lighting Effects, Hardware Lighting, Performance i Device Settings. Prva dva su očito za programiranje funkcija prekidača, a razlika je što se kod prve pamte na računalu, a kod druge u memoriji tipkovnice. Isto tako je i s osvjetljenjem. Kod osvjetljenja se nude standardni Corsairovi efekti ali i oni koje uvezemo, ili pak kreiramo sami. Uz svaki je efekt moguće odabrati i jednu ili istovremeno sve grupe tipaka koji će biti drugačije osvijetljeni da se više ističu – All, WASD, QWERDF, Arrow Keys, 1-6 i Numpad. Pod Performance izbornikom možemo odabrati želimo li uključene ili isključene neke od funkcija kada je Win Lock uključen, te možemo odabrati custom boju za tipke Lock indikatora, osvjetljenja i izbora profila. U Device Settings dijelu nadograđujemo firmware, mijenjamo polling rate, osvjetljenje, layout itd. Još samo mala napomena, kada je u Tournament modu, iCUE softver ne prepoznaje tipkovnicu (by design).

Osvjetljenje je per key, naravno, jer svaki Cherryev prekidač u sebi ima RGB LED-ice, te. proziran poklopac. Osvjetljenje je dovoljno jako, možemo ga podesiti u četiri jačine ili pak isključiti. Efekti su razni, a u videu možete vidjeti neke od onih koje smo izabrali iz iCUE menija.

Osim ovog softverskog načina, osvjetljenje je moguće mijenjati i hardverski i to kombinacijama tipaka. FN+1 do FN+0 su izmjene nekih od efekata, a možemo koristiti i FN+` za resetiranje onboard efekata, FN+- za usporenje ili Fn+= za ubrzavanje efekta, zatim Fn+[ i FN+] za promjenu smjera efekata.

corsair_k70_rgb_pro_21

Corsair je tržištu ponudio kompletnu gamersku tipkovnicu koja će oduševiti mnoge. K70 je unaprijeđena, donosi neke gamerima zanimljive funkcije i ono najbitnije kvalitetno je napravljena. Iako mi obični smrtnici možda nećemo primijetiti razliku između pollinga od 1.000 i 8.000 Hz, profesionalni igrači bi mogli.

Njima će biti koristan i Tournament prekidač koji stavlja tipkovnicu u osnovniji mod rada, bez naprednijih funkcija. Mnogi od njih naravno već vole Cherry MX Red linearne prekidače, a i sami spadamo u tu skupinu. Jedino, sada kada smo probali Asusove NX Red više volimo njihov tiši rad. Ovdje je i dalje prisutan onaj metalni zvuk i naknadni odjek koji može biti dosta glasan. No, svi koji volimo mehaniku to trpimo. Uz to, na Flare II je i odmorište puno udobnije.

K70 RGB PRO je iznimno kvalitetna i kompetentna tipkovnica koja na njemačkom tržištu košta oko 200 €. Dosta je to novca, no oni koji poznaju njene kvalitete neće žaliti ni za jednim eurom. Nama se svidjela u višetjednom korištenju za igre i za pisanje. Red prekidači kod pisanja ostvaruju nešto više grešaka, no nije se problem naviknuti i žrtvovati za dobre gaming performanse.