Corsair danas predstavlja Wireless verziju svog odličnog Sabre RGB PRO miša koji je opremljen moćnim Marksman optičkim senzorom rezolucije čak 26.000 DPI-a - nativno. Oblik miša je zadržan isti, kao i osnovne mogućnosti, no sada u sebi ima bateriju za oko 90 sati autonomije, te Slipstream Wireless tehnologiju bežičnog povezivanja. Prije samo tri mjeseca smo testirali žičanu verziju ovoga miša, a sad Corsair ne samo da predstavlja bežičnu, nego i unaprijeđenu varijantu s još preciznijim i bržim senzorom. Miš dolazi u standardnom kartonskom pakiranju Corsairovih žutih i crnih boja. U malenoj je kutiji miš odlično zaštićen u dodatni karton i blister pakiranje, a uz njega kupac dobiva i USB Type C to Type A kabel, Slipstream Wireless adapter te upute za korištenje, sigurnosne informacije i jamstveni listić. Kabel koji dolazi je upleten, ima poznate Corsairove ojačane konektore, te čičak traku za uredno aranžiranje.

corsair_sabre_rgb_pro_wireless_1

Sabre RGB PRO Wireless je istih dimenzija kao i žičana varijanta, a miš je to namijenjen brzoj FPS/MOBA akciji zbog niske mase i brzog senzora. Materijal izrade je plastika, a miješa se ona s hrapavijom teksturom pod dlanom, preko sjajno crne plastike do relativno glatke na bokovima gdje nasjedaju prsti. Miš je dimenzija 129 x 70 x 43 milimetra, s tim da je na najužem dijelu širok 60 milimetara, a na scroll kotačiću je visok 26 milimetara. Ono što je najzanimljivije pak je malena masa od samo 79 grama što je odlično postignuće s obzirom na to da ovaj miš u sebi ima bateriju.

corsair_sabre_rgb_pro_wireless_2

Sabre je dizajniran tako da bude najpogodniji za palm i claw načine držanja. Kod brže smo akcije poželjeli tek da ima malo više gripa na bokovima. Na dnu se stražnje strane nalazi osvijetljeni Corsairov logo, poznata razapeta piratska jedra. Osvjetljenjem upravljamo uz pomoć iCue softvera, a naravno moguće ga je i sinkronizirati s ostalim kompatibilnim hardverom. Miš je kvalitetno složen, nigdje se ne uvija pod pritiskom unatoč manjoj masi. Jedino se povremeno pri jačem pritisku začuje pokoji plastični cvrčak. Ergonomski je miš solidno složen, no jedino će odgovarati dešnjacima.

corsair_sabre_rgb_pro_wireless_3

Šest je tipaka na mišu - dvije glavne, dvije bočne (desni bok), središnja koju aktiviramo pritiskom na kotačić, te ona za on-the-fly promjenu DPI profila iznad kotačića. DPI profila je po defaultu pet od 400 do 3.200 DPI-a. Ispod glavnih poklopaca nalaze se Quickstrike prekidači kratkog hoda, sa zero-gap razmakom između tipke i Omronovih prekidača koji su brzi, responzivni i izdržljivo (50 milijuna pritisaka). Scroll kotačić je gumiran, koračni je i s dobro odmjerenim otporom među koracima. Na prednjoj se strani sasvim pri dnu nalazi i USB Type C port koji služi za punjenje baterije miša, ali i upotrebu miša kada punimo bateriju. Možemo naravno i stalno koristiti Sabre kao žičanog miša.

corsair_sabre_rgb_pro_wireless_4

S donje se strane nalaze četiri PTFE nožice za lagano klizanje miša po površini, a tu je i prekidač za uključivanje miša te odabir načina rada - 2,4 GHz ili Bluetooth, zatim tipka za sparivanje i poklopac ispod kojeg je pretinac za bežični adapter - za spremiti ga kada putujemo npr. U sredini je oko optičkog senzora nazvanog Marksman 26K koji ima nativnu rezoluciju od nestvarnih 26.000 DPI-a. Brzina praćenja je također impresivna - 650 IPS-a, a maksimalno ubrzanje je 50 G. Iz ovih je brojki vidljivo da je riječ o ozbiljnom gamerskom mišu koji će zadovoljiti i najzahtjevnije. I stvarno, senzor je iznimno precizan i pri normalnim vrijednostima do 5.000 - 6.000 DPI-a na kojima igramo brze pucačine, a dobar je i na puno nižim vrijednostima koje koristimo za svakodnevni rad. Bez obzira o podlozi, senzor radi izvrsno. Lift-off udaljenost nije moguće mijenjati no ona nije visoka, praćenje prestaje već na oko 2 milimetra.

corsair_sabre_rgb_pro_wireless_5

Sabre RGB PRO Wireless koristi poznatu Slipstream tehnologiju bežične povezivosti koja radi na 2,4 GHz i nudi nisku latenciju od ispod 1 milisekunde što je kompetitivnim igračima vrlo bitno - premda oni i dalje više vole žičane miševe. U praksi pak ne primijećujemo nikakvu latenciju i komunikacija je izvrsna i brza. Ovako spojen miš će imati autonomiju od 60 sati što u praksi iznosi oko 50 do 55 bez osvjetljenja. Ako miš želimo koristiti uz prijenosnik za normalan rad tada ga možemo spojiti i preko Bluetootha koji će mu produžiti autonomiju na oko 90 sati rada. Svakodnevno za igru i rad koristimo Mountainov Makalu 67 miš koji je brz i lagan, no moramo priznati da je Sabre još precizniji i brži po pitanju senzora, dok je Makalu lakši i agilniji za pomicanje.

corsair_sabre_rgb_pro_wireless_7

corsair_sabre_rgb_pro_wireless_8 corsair_sabre_rgb_pro_wireless_8

Koristili smo novu verziju iCUE softvera 4.15.153 koja podržava ovaj miš, a sučelje je manje više poznato svima koji koriste Corsairov hardver. Početna stranica nudi pregled podržanog hardvera. I premda Corsair tvrdi da je moguće preko odgovarajućeg adaptera spojiti miša, tipkovnicu i slušalice nama to nije uspjelo. Možda još softver nije spreman. S tim da moramo znati kako to radi samo preko moćnijeg bežičnog adaptera kojeg imaju HS80 slušalice, dok miš ima adapter koji to ne podržava. Ostatak sučelja je poznat, tu su Key Assignments i Hardware key Assignments koje podešavamo odvojeno (drugo podešenje miš pamti u svojoj memoriji), a programiranje je jednostavno.

corsair_sabre_rgb_pro_wireless_10 corsair_sabre_rgb_pro_wireless_11

corsair_sabre_rgb_pro_wireless_12 corsair_sabre_rgb_pro_wireless_13

corsair_sabre_rgb_pro_wireless_14

Nadalje imamo Lighting Effects i Hardware Lighting koji su jasno za podešavanje one jedne osvijetljene zone na mišu, a efekti su već dobro poznati. U pet postavaka možemo podesiti i DPI postavke i to od 100 pa sve do 26.000 DPI-a u koracima od po jedan. Istovremeno možemo koristiti tri moda podešenja puta pet postavaka za različite načine upotrebe. Najviša vrijednost je naravno nerealna za bilo kakvu upotrebu a nama je za pucačine odgovaralo između 6.000 i 7.000 DPI-a pri čemu je preciznost bila izvrsna. Za svakodnevni rad je dobro sve između 2.000 i 3.000 DPI-a. Softver nudi i mogućnost kalibracije površine što je odlična opcija, a tu je i Settings meni u kojem mijenjamo neke hardverske opcije kao što je Polling Rate (do 2.000 Hz ili 0,5 ms), Sleep Mod, Power Saving Mod itd. Softver je "težak" oko 800 MB, a voli "potrošiti" i preko 300 MB radne memorije.

corsair_sabre_rgb_pro_wireless_6

Sabre RGB PRO Wireless je nadogradnja svega onoga dobroga što je donio žičani Sabre RGB PRO. Rezoluciju senzora odvodi na potpuno novu razinu i 26.000 DPI-a je stvarno impresivno. Senzor radi odlično i nemamo mu što za zamjeriti. I kompetitivni igrači će ga voljeti skupa s brzom i stabilnom bežičnom vezom. Prošlo je vrijeme kada su bežični miševi išli samo uz laptope, sada se stvarno možemo i kvalitetno igrati. Ostatak miša je dobro poznat, i tu je Corsair sve odradio vrlo solidno što smo zaključili i u recenziji žičane varijante. Ovaj donosi i solidnu autonomiju te lako punjenje uz dovoljno dug kabel. Miš je ergonomski solidno riješen premda je samo za dešnjake, a vrlo je lagan unatoč tome što ima i bateriju. Cijena miša u europskim dućanima je 100 € što se čini fer za brzi gamerski bežični miš koji je kvalitetno napravljen i zbog svih karakteristika zaslužuje najviše ocjene.